icon

Ako ukončiť vzťah a udržať priateľstvo?

16. okt 2025

Ahojte, sme spolu dlho, začiatky boli krásne, teraz je to trápenie. Mám ho veľmi rada ako človeka a myslím, že aj on mňa, chcem zostať po jeho boku, ale už iba ako kamarátka. Trápime sa navzájom a nikam to nevedie, už sa iba hádame. Viem, že bude súhlasiť, ale bude žiarliť. Ja mu prajem, aby si našiel ženu, s ktorou bude šťastný. Ako to odkomunikovať? Ako udržiavať potom ten kamarátsky vzťah - žiadne veci zo súkromia, žiadne osobné problémy apd.

Strana
z2
kavabezfiltra
16. okt 2025

@anonym_autor ostat kamaratmi nie je zarucene ak to on citit nebude, bud uprimna, vsetko na rovinu ako to citis, a uvidis ako to vezme ale ak ste spolu dlho, kamarat asi nebude chciet byt…hlavne to nenatahuj, pripravujes seba aj jeho o cas aj o moznost si najst niekoho s kym budete naozaj stastni

minenkaa
16. okt 2025

@anonym_autor ja si myslím,že kamarátsky vzťah sa nemá po rozchode ani riesit a ešte keď ten druhý s tým nie je stotožnený,veď to sa nedá .Mozno za pár rokov ,ale načo vlastne

autor
16. okt 2025
@minenkaa

@anonym_autor ja si myslím,že kamarátsky vzťah sa nemá po rozchode ani riesit a ešte keď ten druhý s tým nie je stotožnený,veď to sa nedá .Mozno za pár rokov ,ale načo vlastne

@minenkaa my sme sa už v minulosti rozišli a prerušili sme úplne kontakt. Sám mi povedal viac krát, že už nechce o mňa prísť ako o človeka. Že ak nebudeme spolu, nech sme aspoň v kontakte. Máme určitým spôsobom prepojené súkromie, vzťahy a financie, či budeme musieť byť spolu v kontakte, ... možno mu aj odľahne. Len ako zabezpečiť to, že naozaj už mu nebudem hovoriť určité veci a brať ho len ako kamoša... aby som ho nezahltila vecami, ktoré riešia partneri.

minenkaa
16. okt 2025
@anonym_autor

@minenkaa my sme sa už v minulosti rozišli a prerušili sme úplne kontakt. Sám mi povedal viac krát, že už nechce o mňa prísť ako o človeka. Že ak nebudeme spolu, nech sme aspoň v kontakte. Máme určitým spôsobom prepojené súkromie, vzťahy a financie, či budeme musieť byť spolu v kontakte, ... možno mu aj odľahne. Len ako zabezpečiť to, že naozaj už mu nebudem hovoriť určité veci a brať ho len ako kamoša... aby som ho nezahltila vecami, ktoré riešia partneri.

@anonym_autor veď to sa treba naučiť,treba si uvedomovať čo vravíš a jednoducho ostať ticho, ak niečo takéto začneš,je to len zvyk
Vždy si povedz keď budes mať potrebu s ním niečo riesit ,je to zvyk ,iba musím vydržať ,za pár týždňov ani nezbadaš ako a bude to samozrejmosť
Zapamätaj si ,všetko v živote je len a len zvyk a všetko sa dá naučiť inak ,len sa treba zaťať a uvedomovať si čo človek robi

anonym_cd64ce
16. okt 2025

riešila som tiež tento problém a kamarátmi sme veru nezostali.
ale nás nespájalo nič - žiadne dieťa, majetok, nemali sme spoločné nič.
aj na kamarátstvo treba dvoch.

vorkola
16. okt 2025

@anonym_autor Po roschode neudrziavat ziadny vztah,nie to kamaratsky..aby si nespadla z blata do kaluze

anonym_eb112a
16. okt 2025

po partnerstve sa kamaratsky vztah uz neudrzuje, naco, ibaze by sa jeden z nejakeho dovodu nechcel odputat, nechaj ho zit v klude

anonym_d48065
16. okt 2025

@anonym_autor co je toto za hlupy napad ostat priatelmi po rozchode? no, mozno kym nenajde taku, ktora mu sadne uplne, ale nebude ochotna tolerovat kamaratku, ktoru kedysi prasil. neviem, co ta k tomu vedie, vsak sa rozidte totalne. a teda, ak je to z jeho strany, ze on nechce prist o teba, v tom pripade on k tebe stale nieco citi, to mi ver. takze urob kroky k tomu, aby ste sa uz nemuseli kontaktovat. neviem, ci teda mate 50 rokov, ze mate prepojene financie alebo teda nerozumiem tomu, ale cim skor toto vyriesit a ist nadobro od seba.

viestta
16. okt 2025

Takze ty nevies ako na to. Jednoducho. Tak ako ked sa rozidu rodicia. Bavia sa len o detoch, o nicom inom. Vo vasom pripade len o tych financiach. Ked s financiami netreba resit nic, tak nepotrebujete komunikovat. Nepotrebujete sa ani stretavat ked neriesite "tu" zalezitost, ktoru mate spolocnu. A cim skor tie financie vyriesit tak, aby kazdy mal svoje a nebolo treba o nich komunikovat vobec. Ked sa stretnete na ulici, netreba sa skryvat do kanala, mozte sa pozdravit, prehodit par nezavaznych viet a ist si kazdy po svojom.

anonym_99b83e
16. okt 2025
@vorkola

@anonym_autor Po roschode neudrziavat ziadny vztah,nie to kamaratsky..aby si nespadla z blata do kaluze

@vorkola prečo? Chápem, že niekedy je lepšie úplne prerušiť akýkoľvek kontakt, ale my sme napr. vyše dvadsať rokov rozvedená a ostali sme s ex kamaráti. Nie kvôli deťom, keď sme sa rozvádzali, nemali sme už malé deti, nemuseli sme komunikovať spolu takmer vôbec, ale prežili sme spolu kus života, ani jeden z nás druhému výrazne neublížil, len ísť ďalej spolu bolo pre obidvoch trápenie. Netvrdím, že sa stretávame pravidelne na kávičke, to nie, ale ak jeden alebo druhý niečo potrebuje, nie je problém.

yoginka231
16. okt 2025

Nauč sa akceptovat veci. Nebudete kamarati, ty to vieš. Vie to každy. To je take ako ked sme si na strednej po dozvukoch hovorili že navždy budeme kamoši 🙂 Je to v poriadku, všetko v živote raz skonči, a tak je to pekne.

autor
16. okt 2025
@viestta

Takze ty nevies ako na to. Jednoducho. Tak ako ked sa rozidu rodicia. Bavia sa len o detoch, o nicom inom. Vo vasom pripade len o tych financiach. Ked s financiami netreba resit nic, tak nepotrebujete komunikovat. Nepotrebujete sa ani stretavat ked neriesite "tu" zalezitost, ktoru mate spolocnu. A cim skor tie financie vyriesit tak, aby kazdy mal svoje a nebolo treba o nich komunikovat vobec. Ked sa stretnete na ulici, netreba sa skryvat do kanala, mozte sa pozdravit, prehodit par nezavaznych viet a ist si kazdy po svojom.

@viestta mame prepojenie cez nehnutelnosti, investicie, financie a podnikanie. Cize je v nasom zaujme ostat dobrymi priatelmi. Okrem toho mame aj rodinne vazby uz po 20 rokoch.

muchotrafka298
17. okt 2025
@anonym_autor

@viestta mame prepojenie cez nehnutelnosti, investicie, financie a podnikanie. Cize je v nasom zaujme ostat dobrymi priatelmi. Okrem toho mame aj rodinne vazby uz po 20 rokoch.

@anonym_autor vy ale priatelia nezostanete, s tym pocitaj a to ze mate spolocne veci neznamena ze sa budete mat radi do smrti. Kolko poznas ludi co su po rozchode ak nemaju deti top kamarati? Ja nula. Vas vztah skonci a bude treba riesit financie, nehnutelnosti a vsetko co pises. Taky je zivot a netreba si to malovat ruzovymi farbami.

jana_eyre_2
17. okt 2025

Byť kamarátom sa podľa mňa dá, ale tomu treba dať čas.. čiže po rozchode prerušiť co najviac kontakt a az keď to najhoršie prejde, keď si obaja zvyknete na to že spolu nie ste na dennej báze, tak až vtedy môžete byť priatelia.. ak teda neprekrocite už hranicu medzi kamaratsvom a partnerstvom..

autor
17. okt 2025
@jana_eyre_2

Byť kamarátom sa podľa mňa dá, ale tomu treba dať čas.. čiže po rozchode prerušiť co najviac kontakt a az keď to najhoršie prejde, keď si obaja zvyknete na to že spolu nie ste na dennej báze, tak až vtedy môžete byť priatelia.. ak teda neprekrocite už hranicu medzi kamaratsvom a partnerstvom..

@jana_eyre_2 my už teraz máme kamarátsky vzťah, skôr taký bratosesterský. Nie sme už spolu na dennej báze, vidíme sa každý druhý deň, niekedy každý deň, lebo máme tie spoločné záväzky. Ideme na kávu, preberieme možnosti, vyriešime čo treba. Sex spolu nemáme, bývať spolu nebývame. Ale voláme si 3x do dňa. To volanie budeme musieť obmedziť. Ale ostatné.. presne takto ako to je, to aj zostane, len tomu nebudeme dávať nálepku vzťah, ale obyčajné kamarátstvo. A prijmeme fakt, že do živote nás oboch môže prísť niekto iný.

jana_eyre_2
17. okt 2025
@anonym_autor

@jana_eyre_2 my už teraz máme kamarátsky vzťah, skôr taký bratosesterský. Nie sme už spolu na dennej báze, vidíme sa každý druhý deň, niekedy každý deň, lebo máme tie spoločné záväzky. Ideme na kávu, preberieme možnosti, vyriešime čo treba. Sex spolu nemáme, bývať spolu nebývame. Ale voláme si 3x do dňa. To volanie budeme musieť obmedziť. Ale ostatné.. presne takto ako to je, to aj zostane, len tomu nebudeme dávať nálepku vzťah, ale obyčajné kamarátstvo. A prijmeme fakt, že do živote nás oboch môže prísť niekto iný.

@anonym_autor tak to vám podľa mňa vyjde, vyzerá že ste obaja zrelí ľudia.. keď si to správne vykomunikujete, tak ak bude aj žiarliť, casom ho to prejde...

anonym_d48065
Autor odpoveď zmazal
motylik2559
17. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ahoj autorka, rozhadaní nemusite ostat, ale kamaratmi vyslovene takymi, co zajdu ka kavu nebudte. To,ze mate prepojene nejake veci neznamena, ze ked budete kvoli tomu musiet hovorit, ze si musite robit naschvaly alebo po sebe kricat. Odkomunikujete kludnym tonom v dobrom najnutnejsie a tam to konci. Nie kazdy zvladne byt po rozchode kamos a zrejme tvoj by na to nepristupil a keby aj, trapil by sa este viac mat ta neustale na ociach a tvarit sa,ze k tebe nic neciti. V tomto sebecka nebud, akceptuj,ze pre neho nebude dobre to co pre teba. Niekto potrebuje dlhy cas na to, aby raz ostal s tebou kamarat v tom pravom vyzname slova. Komunikuj s nim len najnutnejsie, pokial bude treba ohladom veci co vas spajaju. Kamarati, znami ci rodina pochopia,ze uz nieste spolu. Cize, ak mate spolocnu partiu bude dobre, ked sa v nej nebudete spolocne vidat. Pokial ti na nom zalezi a nechces ho po rozchode este viac trapit, tak to sprav takto. Konieckoncov uz aj zeny vyssie ti take nieco radia a je na tebe ako sa zachovas, ale mysli na to, ze ked to nespravis takto, tak ta ten tvoj moze kludne aj znenavidiet, ked on uvidi ako si zijes veselo bez toho,ze by to zasiahlo ako jeho...

anonym_e829fe
17. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor
Len ci to vaše intenzívne kamarátstvo budu tolerovať aj vaši noví partneri.Lebo je iné sa kontaktovať raz za čas ale ako u vás takmer denne a denne si volať aj trikrát,kavicky atd.to to už je skôr ako partnerstvo aj keď sex nemáte.Mne by sa toto nepacilo kebyze je môj partner denne alebo niekoľkokrát v týždni v kontakte so svojou ex, osobne sa stretavaju kazdy či kazdy druhy deň, kavicky a nemajú spolu deti
Zdá sa mi, ze chces sedieť na dvoch stolickach, aj nový vztah hladat aj svojho ex držať, dosť vychcane

autor
17. okt 2025
@anonym_e829fe

@anonym_autor
Len ci to vaše intenzívne kamarátstvo budu tolerovať aj vaši noví partneri.Lebo je iné sa kontaktovať raz za čas ale ako u vás takmer denne a denne si volať aj trikrát,kavicky atd.to to už je skôr ako partnerstvo aj keď sex nemáte.Mne by sa toto nepacilo kebyze je môj partner denne alebo niekoľkokrát v týždni v kontakte so svojou ex, osobne sa stretavaju kazdy či kazdy druhy deň, kavicky a nemajú spolu deti
Zdá sa mi, ze chces sedieť na dvoch stolickach, aj nový vztah hladat aj svojho ex držať, dosť vychcane

@anonym_e829fe Frekvencia stretnuti sa samozrejme znizi, aj kontaktov. Aj jeden z nas alebo obaja budeme mat vztahy, tak to bude este menej. Aj ked my nikdy uplne nestratime kontakt a vazby

anonym_e829fe
17. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_e829fe Frekvencia stretnuti sa samozrejme znizi, aj kontaktov. Aj jeden z nas alebo obaja budeme mat vztahy, tak to bude este menej. Aj ked my nikdy uplne nestratime kontakt a vazby

@anonym_autor
Také zadné vratka.Ked nikoho nenájdete, nakoniec ostanete spolu vo vztahu.Alebo ten druhý bude horší od tvojho ex, či opacne u neho, ste takou poistkou, máte sa kde vrátiť .Dobre to máte vymyslené👏😄Ja by som takéto väzby netolerovala.Drzim palce

anonym_68f720
17. okt 2025

No ja som ostala v kamaratskom kontakte po x spoločných rokoch, rozumieme si lepšie ako keď sme boli pár. Telefonujeme si každý deň, aj pomerne často sa vidíme, keď potrebujem pomôcť pomôže mi a aj naopak. Zhrniem mu čo nové v práci, doma,...On má už druhú ženu, deti, svoj život a ja ho ako partnera už nechcem, ale priateľstvo nám funguje, zas je to človek kt. viem že mi vždy dobre poradí aj pomôže a v určitých veciach sa dá naň spoľahnúť. Takže sa sa to a

autor
17. okt 2025
@anonym_e829fe

@anonym_autor
Také zadné vratka.Ked nikoho nenájdete, nakoniec ostanete spolu vo vztahu.Alebo ten druhý bude horší od tvojho ex, či opacne u neho, ste takou poistkou, máte sa kde vrátiť .Dobre to máte vymyslené👏😄Ja by som takéto väzby netolerovala.Drzim palce

@anonym_e829fe máme spoločnú firmu, investície, prenajímame, sme krstní rodičia na jeho aj na mojej strane. A okrem toho to vyzerá tak, že nás čaká svadba, kde sa naše rodiny spoja a budeme sa stretávať aj na rodinných oslavách. Mimo toho, že 90% priateľov máme spoločných.

muchotrafka298
17. okt 2025
@anonym_e829fe

@anonym_autor

@anonym_e829fe presne tak ako pises. Neviem, kto by toto toleroval, ze partner/partnerka ma kamarata/kamaratku co su spolu intenzivne v kontakte a este boli aj partneri. Ja osobne by som toto urcite u partnera netolerovala.

anonym_e829fe
17. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_e829fe máme spoločnú firmu, investície, prenajímame, sme krstní rodičia na jeho aj na mojej strane. A okrem toho to vyzerá tak, že nás čaká svadba, kde sa naše rodiny spoja a budeme sa stretávať aj na rodinných oslavách. Mimo toho, že 90% priateľov máme spoločných.

@anonym_autor Nuž tak hľadaj, budeš to mať ťažké , nájsť takého človeka ktorý ti to bude tolerovať .Za mňa by to bol obrovský red flag.Možno taký, čo ťa má na háku a nezaujímaš ho alebo robí to isté, má intenzívne vztahy s ex.
Nepoviem raz za čas si napísať, či popriať k sviatku ale toto je už u väčšiny ľudí prekročenie hraníc.
Prečo teda neostanete spolu keď si tak náramne rozumiete a nechcete sa pustiť?Nechávate si zadné vrátka keby náhodou

autor
17. okt 2025
@anonym_e829fe

@anonym_autor Nuž tak hľadaj, budeš to mať ťažké , nájsť takého človeka ktorý ti to bude tolerovať .Za mňa by to bol obrovský red flag.Možno taký, čo ťa má na háku a nezaujímaš ho alebo robí to isté, má intenzívne vztahy s ex.
Nepoviem raz za čas si napísať, či popriať k sviatku ale toto je už u väčšiny ľudí prekročenie hraníc.
Prečo teda neostanete spolu keď si tak náramne rozumiete a nechcete sa pustiť?Nechávate si zadné vrátka keby náhodou

@anonym_e829fe kde hovorim, ze si rozumieme? Praveze v osobnom zivote si uz nerozumieme vobec. Mame ine hodnoty, ine predstavy buducnosti, iny denny rytmus, ine zivotne nastavenie. Ja verim, ze on bude stastny so zenou, ktora bude chciet to, co on a rovnako ja verim, ze najdem muza, ktory ma bude milovat a ja jeho. Ano, s ex budeme mat spolocny business, nejake nehnutelnosti a rodinne vazby. Budeme presne tak ako kazdy normalny par, ktory sa rozide a vychadza spolu dobre.

muchotrafka298
18. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_e829fe kde hovorim, ze si rozumieme? Praveze v osobnom zivote si uz nerozumieme vobec. Mame ine hodnoty, ine predstavy buducnosti, iny denny rytmus, ine zivotne nastavenie. Ja verim, ze on bude stastny so zenou, ktora bude chciet to, co on a rovnako ja verim, ze najdem muza, ktory ma bude milovat a ja jeho. Ano, s ex budeme mat spolocny business, nejake nehnutelnosti a rodinne vazby. Budeme presne tak ako kazdy normalny par, ktory sa rozide a vychadza spolu dobre.

@anonym_autor vy nie ste par, vy ste nejakym sposobom spolu. Ale nemate vlastne nic, co tvori vztah, intimita ziadna,ziadne spolocne byvanie, spominas len majetky. Vy ste spolu len preto, ze ani jeden nema nikoho ineho a takto vam to obidvom zatial vyhovuje. Tam davno nie je laska ani ziadne city. Budes s tym OK, ked si on najde inu zenu, ktora mu bude za to stat a teba odstavi uplne bokom?
Ja Ti uprimne a bez ironie prajem, aby si nasla partnera, ktory bude tento tvoj "vztah kvoli peniazom, majetkom, podnikaniu a rodine" tolerovat a nebude mu to prekazat.

autor
18. okt 2025
@muchotrafka298

@anonym_autor vy nie ste par, vy ste nejakym sposobom spolu. Ale nemate vlastne nic, co tvori vztah, intimita ziadna,ziadne spolocne byvanie, spominas len majetky. Vy ste spolu len preto, ze ani jeden nema nikoho ineho a takto vam to obidvom zatial vyhovuje. Tam davno nie je laska ani ziadne city. Budes s tym OK, ked si on najde inu zenu, ktora mu bude za to stat a teba odstavi uplne bokom?
Ja Ti uprimne a bez ironie prajem, aby si nasla partnera, ktory bude tento tvoj "vztah kvoli peniazom, majetkom, podnikaniu a rodine" tolerovat a nebude mu to prekazat.

@muchotrafka298 Áno budem s tým ok, mám ho rada a veľmi mu prajem, aby bol šťastný, lebo pri mne nie je, ani ja pri ňom. Áno, možno to bolo iné pred xy rokmi a bola to veľká láska, a hlavne sexuálne sme sa veľmi priťahovali, ale rokmi už odišlo to aj to. Včera, keď som mu to hovorila, tak mi povedal, že je normálne, že ľudia po 40tke, si už tak neprejavujú city a nie sú na sebe nalepení. Opýtala som sa ho, kedy ma naposledy objal, sám od seba si ma privinul k sebe, kedy mi dal pusu len tak, ale nie takú brato sestreskú, ale normálnu.... ja chcem zažiť ešte lásku, city, vášeň, porozumenie. A rovnako to prajem jemu. Lebo si myslím, že keď stretne tú pravú ženu, ona to v ňom prebudí a zapáli ten oheň, čo si pamätám z mladosti. Ten náš už dávno vyhasol. Veľmi mu želám, aby bol šťastný a spokojný.

muchotrafka298
18. okt 2025
@anonym_autor

@muchotrafka298 Áno budem s tým ok, mám ho rada a veľmi mu prajem, aby bol šťastný, lebo pri mne nie je, ani ja pri ňom. Áno, možno to bolo iné pred xy rokmi a bola to veľká láska, a hlavne sexuálne sme sa veľmi priťahovali, ale rokmi už odišlo to aj to. Včera, keď som mu to hovorila, tak mi povedal, že je normálne, že ľudia po 40tke, si už tak neprejavujú city a nie sú na sebe nalepení. Opýtala som sa ho, kedy ma naposledy objal, sám od seba si ma privinul k sebe, kedy mi dal pusu len tak, ale nie takú brato sestreskú, ale normálnu.... ja chcem zažiť ešte lásku, city, vášeň, porozumenie. A rovnako to prajem jemu. Lebo si myslím, že keď stretne tú pravú ženu, ona to v ňom prebudí a zapáli ten oheň, čo si pamätám z mladosti. Ten náš už dávno vyhasol. Veľmi mu želám, aby bol šťastný a spokojný.

@anonym_autor ty si to podla mna vsetko predstavujes velmi idealisticky, ako sa rozidete, kazdy budete mat noveho partnera, nadalej budete mat spolocne veci ako nehnutelnosti, podnikanie, rodinne vazby a vasi novi partneri s tym budu uplne OK, vsetci sa budete mat navzajom radi a budete najlepsi kamarati. Lebo to takto na 99 percent nebude. Je jasne, ze mas pravo zit svoj zivot podla seba a preto ukonci s tymto clovekom vsetko, co mozes. Rozdelte firmu, peniaze, nehnutelnosti a kazdy si zite zivot podla vlastnych predstav.

autor
18. okt 2025
@muchotrafka298

@anonym_autor ty si to podla mna vsetko predstavujes velmi idealisticky, ako sa rozidete, kazdy budete mat noveho partnera, nadalej budete mat spolocne veci ako nehnutelnosti, podnikanie, rodinne vazby a vasi novi partneri s tym budu uplne OK, vsetci sa budete mat navzajom radi a budete najlepsi kamarati. Lebo to takto na 99 percent nebude. Je jasne, ze mas pravo zit svoj zivot podla seba a preto ukonci s tymto clovekom vsetko, co mozes. Rozdelte firmu, peniaze, nehnutelnosti a kazdy si zite zivot podla vlastnych predstav.

@muchotrafka298 to sa neda, aj sme nad tym rozmyslali, ale nejde to. Rodinne vazby nam zostanu urcite a na rodinnych stretnutiach sa budeme stretavat niekolko krat do roka. Priatelia neznamena, ze spolu budeme kazdy den sukromne a budeme si vyvolavat. Len ze sa budeme respektovat a spolu vychadzat. A budeme respektovat aj buducich partnerov. Je to ako rozvod, len my nie sme manzelia.

Strana
z2