icon

Ako vnímate obézne ženy?

29. jún 2023

Ahojte
V poslednej dobe si vsimam, aky boom obezity tu mame. Okej, nehodnotim zeny tesne po porode, ale staci sa pozriet uz na deti v ZŠ. Vela z nich ani behat nedokaze.
Mlade 20 rocne zeny sa napchaju do crop topov a leginok, no postavy na to nemaju.
Zaklincovala to zena, akoze influencerka na ig, ktora na moje zdesenie nema ani 30 rokov, no slusnu morbidnu obezitu. A 17tis sledovatelov, ktori jej pod fotku, kde svoje obrovske telo zahaluje do obrovskych nevabnych siat pisu, ako jej to pristane a aka je krasna.
Pytam sa teda, to naozaj je toto krasne?
Zena, vychodniarka, je sice naozaj mila a prirodzena, ale naozaj sa treba tlapkat po pleci, ako jej pristane 100kg nadvahy?
Ako to vnimate vy?
Nieje to totiz iba esteticky problem, ale vznikaju z neho mnohe zdravotne problemy.

Strana
z12
mk1111111111
22. apr 2024

Ja sa napr.nikomu nevysmievam, mne nevadi, kto ma kolko kil, kazdy si je zodpovedny za svoj zivotny styl a tak aj za svoje zdravie.
Ale suhlasim so
@beronsche a
@stanulienkat ,
Ze vela ludi si je zodpovednych za to, ako vyzeraju samo. Ano, je pravda, ze su aj chori ludia, ale tych je z toho mnozstva male percento. Ak to niekto nechce pochopit, tak nevadi, aj buculkati ludia su super partaci, len ma mrzi, ze si zarabaju na zdravotny problem a mozeme o nich velmi skoro prist a stacilo by len tak malo, troska sebadispcipliny a sebakontroly a boli by sme tu spolu dlheeee veky.

lelelienka
22. apr 2024

@stanulienkat absolutny suhlas, moze si hovorit kto chce co chce a vyhovarat sa na kadeco, ale vacsina obeznych ludi si za to jednoducho moze sama a su proste lenivi s tym nieco robit. A uplne krasne to vidno aj na detoch (zial), ze im rodicia davaju velmi zly priklad - lebo ked vidis obezne deti, je takmer iste, ze za nimi budu cupitat ich vypapkani rodicia 🤷‍♀️ A len zbezny pohlad do nakupnych kosikov niekedy staci - sladene napoje na litre, sladkosti a podobne mnamky. Ak ich budeme lutovat a hladat x vyskumov, ktore im to sopravedlnia, skodi to v konecnom dosledku len a len im…ja to vidim aj na kamoskach, x-ty krat idu “chudnut” a vzdy to skonci lebo nedostatok casu, lebo deti, lebo drahe cvicenie, lebo vyberte si akukolvek vhodnu vyhovorku…

atinkaa
22. apr 2024

@stanulienkat prave ze takych zien poznam vela, pri vahe 52 kg ti povedia, ze musia cvicit, musia schudnut a ano su utlejsie ako ich dcery, nie je to vobec o pohybe, ja neviem, mozno zijem v inej realite ako ty, ale pozri sa naozaj po ulici - mozno nie u vas, ja neviem v akom meste zijes, ale v Bratislave ich je nenormalne vela, ktore su vo veku dospelej zeny a maju celkom dievcatkovsku postavu. A nie nehovori zo mna ani zavist a ani normalizacia toho, ze vazit 150kg je vpohode.
Ja ti tu cely cas podsuvam iba obraz toho, ze svet je pestrejsi ako sa ho snazis tuto koncepcne vymedzit ty. Tiez nie uplne suhlasim s tym spomienkovym optimizmom o tom, ze v minulosti boli vsetci stihli, ano deti vyzerali inak - ale teraz su prekruzkovane, pretazene, unavene a smutne a k tomu, vobec nejaka 13rocna - vlastne este dievcatko nepotrebuje pocut tvoje vety o tom, co zozere, lebo zje len to, co jej rodicia kupia, dovolia, umoznia. A uz i tak mame najsmutnejsie dievcata v EU; neviem ci to potrebujeme dalej vylepsovat - a ano kopa z nich nema s kym o tychto veciach hovorit, kopa z nich vidi mamu na krabickovej diete a mozno ma otca so strykom, co jej povedia presne ako ty, co zozere....a ona mozno aj chce schudnut, ale nevie ako na to a ten trend, ze neje alebo je malinko ju v konecnom dosledku prinesie bud do poruch prijmu potravy, alebo do sebaposkodzovania alebo tu potom mame bulimiu a binge eating, kedy clovek zachvatovito potom nezvladne emocie a situaciu a zje vela ....alebo ....jednoducho tych alebo je vela, nie je to len jedna vec. A nie, vobec tym nejdem povedat, ze by som ju vzala na kolu a do Mc. a povedala jej, ze je to vporiadku. Ja vytahujem praveze rozne pripady, pretoze extrem zenies ty - vsetci zeru hory a nerobia, nic, nestaraju sa, vyhovuje im to. Takto to vidis predsa ty.

A pred rokom 1989, ak dovolis ja som nevidela vela dospelych zien, ktore by mali postavu ako dievcata a chodili v xs-kovych modeloch, teda neviem ake okuliare a spomienky mas, ked prebehnem cez pani ucitelky, trenerky, kucharky, upratovacky, predavacky, kolegyne mojej mami a jej kamaratok, susedy, vsetky zeny, ktore som stretla v okoli, lekarky, sestricky....neviem koho este, tak sa mi vybavia v pamati mozno 3-4 osobky, ktore mali vahu pod 60kg a to boli prosim pekne bud alkoholicky - v mojom okoli jedna suseda, alebo panie, ktore mali vek nad 70-80rokov, take tie babicky s palickou, ktore uz ozaj vyzerali starucko a zrobeno. A tie ostatne vazili presne tych 70-80 kg ja neviem kolko, no vyzerali byt ok. A tych 60 bolo ozaj par a prave take tie, mladsie rocniky.
Teda vidim realitu inak aj tu predoslych cias, aj tu dnesnu. Je ozaj farebnejsia, neda sa to vsetko hodit len na to, ze ludia nic nerobia a jedia - mnoho z nich nema peniaze na zdravu stravu, co myslis, preco je tolko vyskumov WHO? Preco sa hovori o rizikach prace tzv. ''kolotoca'' - zmennych prevadzok asi nie preto, ze je to zdrave.
A nie, mnoho tych ludi nema na vyber. Skus si pozriet sociologicke vyskumy z Ciech, alebo ani nie, ty to kludne preskoc, no ja verim, ze aspon niekomu to ale otvori oci a aspon niekoho to zcitlivi.
Pretoze je to potreba. Sme k sebe necitlivi a vlastne vobec netusim, kde sme prisli k privlastku priatelsky narod, pretoze sme len ako vravi sociolog Vasecka, priatelski k velmi podobnym ludom ako sme my, akonahle je niekto ini, nazorovo, vyzorovo, etnicky, vzdelanim akokolvek, tak nastava zmena. A je to citit aj tu, vsade. Pricom nik by na teba nereagoval, ak by si ustavicne nekomentovala aj ty, nechcela mat posledne a pravdaze jedine spravne slovo a pripadne aj priznala, ze ano veci mozu byt inak.

Ozaj pracujes v nemocnici? Videla si niekedy byvalych sportovcov, ake maju postavy? Myslim, akekolvek typy sportu? Akeze jedno promile s poruchou stitnej zlazy. Jednoducho svet je duhovo pestry, aj ked je to na Slovensku skoro zakazane slovo, myslim duhu, pestrost a vlastne aj akykolvek nazor.

A ano, viem, dlhy prispevok, je to diskusia, pokojne preskoc, necitaj.

atinkaa
22. apr 2024

@lelelienka a kolkokrat si tym kamoskam pomohla, aby im to konecne vyslo. Kolkokrat si ich nasmerovala na nieco zmysluplne a teraz sa s tebou vobec nejdem hadat, ja len premyslam nad slovom kamoska, ked ich sice v online svete vyberies ako priklad neschopnosti. Ved ked mas recept ako na to, tak ich podpor, nasmeruj, povzbudzuj, pochval a ocen aj za malu zmenu, aby vytrvali. Mozno by sa to k slovu kamoska hodilo viac. Aspon mne.

jana_eyre_2
22. apr 2024

@beronsche nemyslím že niekto "obhajuje" obezitu.. skôr si myslím že by malo ísť o rešpekt k akýmkoľvek ľuďom, nech už vyzerajú akokoľvek a či za svoj výzor môžu alebo nemôžu.. ten rešpekt v diskusiách veľmi často chyba, mnohí ľudia majú pocit že sa môžu vyjadrovať k tomu, ako niekto iný vyzerá, či už je chudý alebo obézny.. ale na to jednoducho právo nemá nikto..

Ja by som napríklad kolegyni ktorá by riešila moju váhu netradila ako sa má stravovať, je to jej vec.. zmenila by som temu, poprípade by som ju priamo poprosila aby neriešila môj výzor, nech už je akýkoľvek, lebo to nerobím ani ja..

atinkaa
22. apr 2024

Ja som sa vam tym dievcata snazila ukazat iba toto - su spolocnosti, kde je to zalozene na tom, ze si vsimnem, cokolvek, co je na vas nemozne, vymykajuce sa priemeru, v com ste totalne neschopne a nasvietim na to - vypichnem to a este sa pripadne na tom zabavam, pretoze tie zeny su pre vas hlupe, ze tomu nerozumeju, ze to nedokazu.

A potom su spolocnosti, kde sa s tym snazia pracovat, vobec to neznamena, ze mas hladat vyskumy, ktore podporia, ze je super vazit 200kil a dat si k tomu kolu a 5 hamburgerov, jednoducho najst aj pre tychto ludi pochopenie, pocuvat ich, mozno im pomoct ak pomoc potrebuju, mozno im dat cas, ak potrebuju ten - moznosti je vela. Prave ze ovela viac ako tie, ktore ste vybrali vy - teda jednu a potom promile tykajuce sa poruchy stitnej zlazy. Je to nefer, je to neuctive a ked nezabrali traktaty, pretoze nemam na to viac casu, ani nechcem vyzerat ako Huliak hladajuci oporu v tom, preco moze fajcit kde si zmysli, ked uz je teraz vipka a na vyslni, tak posielam film.

Ja by som radsej zila v cirkuse motylom ako v obludariu....akurat my tu radi siahame skor po druhej verzii, je lahsia a ked ma clovek stastie, ze je v norme a bezny, tak sa aj zabavi. A je nam fuk, ze je to nevkusne.

https://www.youtube.com/watch?v=KbkTZ7Ii8Vs
beronsche
22. apr 2024

@jana_eyre_2 nuz ja mam pocit, ze body positivity sa dohnalo do takeho extremu, ze aj poukazat na negativa obezity je zrazu body shaming..
Suhlasim, ze respekt je zaklad, ale zase strkat hlavu do piesku pred epidemiou obezity je vsetko mozne, len nie ok.

Internetove diskusie su samostatna kapitola.. v negat. zmysle.
K mojej ex kolegyni, ona tolko dobiedzala, ze jej mam poradit, povedat, co a ako robim ja, ze som po nejakej dobe prestala ignorovat tie reci a poradila zacat stravou - ziadne prednasky, ci dohovarania z mojej strany. Lenze vysvitlo, ze ona chce o tom Len rozpravat a o ine zaujem nema.

0silvia0
22. apr 2024

@beronsche ja som presvedcena, ze kazda obezna zena sa vidi v zrkadle a vie, ze je obezna. Problem je v slabej voli, psychike s tym nieco urobit. To mas ako s fajciarmi a alkoholikmi. Tiez niektori maju problem vyhrat so svojou zavislostou. Aj jedlo je pre niekoho zavislost. Chodim vencit psa a obcas stretnem spoluvencitelku v mojom veku, tiez taku baculatu malu zienku. Cvici, chodi peso, ale hovori mi, ze ked mne tak strasne chuti jest, co mam robit. No jednoducho nevie s tym nic urobit. Tak ako moj muz nevie prestat fajcit a rad by.
Ja som zasa jedneho casu nevedela pribrat, tiez ma slovne sikanovali v tejto veci baculate zeny a hovorili kraviny, ze nemam cici rici, ze si mam dat do kabely tehly aby ma neodfuklo a ine debiliny.
Ja len chcem povedat, nesikanujme sa slovne navzajom, je to nizke.

zuzulka558
22. apr 2024

Nevnímam ich ze ich budem obkukovat a riešiť tým ich nezmením,, ja som stred no švagriná keď ju vidím zle mi je, ta to už preháňa aj s cvičením aj stravovaním,, chudá jak lata a medzi nohami tunel 🙈 to tiež nie je najkrajší pohľad

jovka
22. apr 2024

Nijak, je mi jedno ako kto vyzera , iba je nielto morbídne obezny zaregistrujem , ale to je vsetko , nerozumiem preco ma niekto potrebu riešiť cudzich ludi.

missviolet
22. apr 2024

@beronsche ja neobhajujem obezitu, ale je absurdne, aby zenu oznacovali za tucnu hned, ako uvedie vahu napr 75kg a ze sa ma nad sebou zamysliet :D toto sa tu na forach deje hned, automaticky. ze proste zena nad 70kg je nejaka vypasena krava a uz ma to proste stve. Lebo naozaj mam 4kamosky, z toho 3 maju 75-82kg pri 174-181cm a kazda vyzera k svetu a je fit. Ja mam tiez taku vahu a vysku a nosim S-M a popravde, citim sa tak dobre. A to ani do posilky nechodim, ale cvicim doma/lozim po horách/mam 15000 krokov denne... a staci to na slusny svalovy tonus (posledne podla Inbody 59kg svalov, netusim, co by som mala, ak este by som dvihala tazke vahy). ale podla cisla na vahe som proste podla 99% diskutujúcich hold prasa. tak ok :D nech teda zeny nemaju svalovy tonus a vazia menej, ked je to tak prijatelnejsie... hlavne nech je na vahe 60kg a menej. aby som to zhrnula - proste mi vadi, ze sa nerozlisuju svaly a tuk, ale dokola sa poukazuje len na vahu, vahu, vahu. pritom 75kg zena moze mat aj 20%, aj 40% tuku. Jedna bude velmi fit, druha obezna.

liusa82
22. apr 2024

tu je zbytočné sa baviť a hádať o kilách..úplne stačí obyčajné zrkadlo a človek vidí či je alebo nie je tučný🙂 čislo na váhe, teda kilá na každej postave aj tak ukážu inak.Týmto by ste to tu mohli uzavrieť a nehádať sa 🙂

lelelienka
22. apr 2024

@atinkaa Netuším prečo máš pocit, že môžeš spochybňovať nás vzťah s kamarátkami, ale vlastne si mi nahrala do karát. Moja naj kamoška má problém s nadváhou, tak 10-15 kg. Podporujem ju vo všetkom, ale nie neznamená to, že jej budem hovoriť, že vyzerá super a tváriť sa, ze neviem kde je problem.. A to práve preto, že mi na nej záleží. A keď ťa to tak veľmi zaujíma, ja som bola tá čo ju motivovala na aspoň prechádzky aj rôzne iné zmeny, len problém je že vždy bolo niečo iné prečo nedokázala vydržať. Ona vidí že potrebuje schudnúť, nie je slepá, zase na chvíľu to začala brať vážne ked začali zdravotné problémy, ale nemá dostatočne pevnú vôľu žiaľ. A to je problem väčšiny ľudí s nadváhou. A najhoršie čo sa dá je im slepo pritakávať a hľadať a ponúkať im ospravedlnenia, prečo za to vlastne nemôžu…

atinkaa
22. apr 2024

@lelelienka ♥️to je praveze skvele, ze ta ma. Ja som chcela ozaj len rozsirit tie obzory preco vsetko moze mat clovek nadvahu, pretoze nie kazdy musi byt hned na cole a chipsoch a jest vo vedrach. O tom je aj ten film, ktory som tu pridala - o hodnote kazdeho cloveka a my mnohych cez sablonky vyhodnotime prirychlo.
A vobec som nechcela hodnotit tvoje vztahy - iba som okomentovala tvoje slova - “ja to vidim aj na kamoskach, x-ty krat idu “chudnut” a vzdy to skonci lebo nedostatok casu, lebo deti, lebo drahe cvicenie, lebo vyberte si akukolvek vhodnu vyhovorku…”. Ak si niektorym aj napriek tomu napomocna, tak su isto rady.

jana_eyre_2
22. apr 2024

@lelelienka podľa mňa je dosť rozdiel medzi tým, keď citlivo povedať niekomu blízkemu svoj názor a skúšať mu pomáhať s jeho problémom a keď sa ľudia vyjadrujú na nete na adresu druhých zovšeobecnujuco a mnoho krát urazlivo, bez ohľadu na ich pocity.. pretože práve to sa deje v týchto témach.. a stojím si za tým, či za to človek môže, alebo nemôže - vždy je to jeho vec a nikto.nema právo ho hodnotiť..

Strana
z12