Ako vnímate obézne ženy?
Ahojte
V poslednej dobe si vsimam, aky boom obezity tu mame. Okej, nehodnotim zeny tesne po porode, ale staci sa pozriet uz na deti v ZŠ. Vela z nich ani behat nedokaze.
Mlade 20 rocne zeny sa napchaju do crop topov a leginok, no postavy na to nemaju.
Zaklincovala to zena, akoze influencerka na ig, ktora na moje zdesenie nema ani 30 rokov, no slusnu morbidnu obezitu. A 17tis sledovatelov, ktori jej pod fotku, kde svoje obrovske telo zahaluje do obrovskych nevabnych siat pisu, ako jej to pristane a aka je krasna.
Pytam sa teda, to naozaj je toto krasne?
Zena, vychodniarka, je sice naozaj mila a prirodzena, ale naozaj sa treba tlapkat po pleci, ako jej pristane 100kg nadvahy?
Ako to vnimate vy?
Nieje to totiz iba esteticky problem, ale vznikaju z neho mnohe zdravotne problemy.
@kvetinka75 píšem svoj názor tak ako aj ty. Niekto, kto je spokojný so svojou postavou, či už má 50 kg alebo 70kg nemá furt záujem počúvať názory na svoju vizáž. Keď sa to povie medzi kamarátkami je to niečo iné, ako nejaký podryp od susedy, známeho atď. Sa stretneš napríklad po 10 rokoch s niekým a miesto otázky ako sa máš, príde podryp, a to čo si tak pribrala? Alebo podryp čo ti nedávajú jesť? Toto je akože na čo dobré?
Ako toto je zas len taká téma, ktorá nič dobrého nepriniesla. Načo je vôbec toto dobré
@katina02 to nemozes vediet, strasne vela ludom stupila tato tema na otla, budu refletovat -ti co na to maju mentalnu kapacitu, a nieco zmenia. Kedze je to mamickovske forum, aj keby jednemu obeznemu ubohemu dietatu tato tema zmenila zivot ma to vyznam, ci nie???
@hladamematku No podľa nich sme zakomplexované. Čo viac dodať.
@0silvia0 pohybuješ sa medzi ľuďmi a ľudia sú rôzni. Takže treba počítať aj s týmto. Ak sa s tým niekto nevie vyrovnať, tak má problém sám so sebou. Asi veľmi nie je spokojný s tým ako vyzerá, keď sa to niekoho dotkne.
@valeria_h trapi ta to? mna trapi nazor ludi ktori su minimalne na mojej urovni, stale to pisem dookola netreba tu prezivat tolko vsetkych ludi...to mas ako na ulici, niekto ta zaujme a o niekoho by si bicykel neoprela, netrap sa Valeria
@kvetinka75 slabe slovo 🙂
Presne, veľa tučniakov behá , už od školských lavíc, ale každý si zodpovedá za svoje zdravie sám 👉
Myslím,že obezným ľuďom nie je dobre. Každý by rád ideálnu váhu. Ak sa aj tvária ze všetkom ok, tak zo zvyku alebo.vlastne... co nám iné ostáva? ;) sťažovať sa nepomôže, človek musí byť spokojný sám.so sebou a hlavne ani hejtovanie a múdre.rady nie sú ok... čiže radšej nech sa pochvália. Ved úsmev postupne každého prejde spolu s bolavymi kĺbmi a inými ochoreniami.
@daniela2202 absolútne nesúhlasím...od 18 rokov zodpovedajú a čo tie "tučniaky" do 18 rokov? Kto im pomôže?
Vnímam to tak, že sa mi to nepáči. Ale neznamená to, že tie ženy/mužov zhadzujem, hejtujem alebo riešim. Výsledok toho pocitu je skôr taký, že sa starám aby som taká nebola ja. Obézny človek je pre mňa odstrašujúcim prvkom a motivuje ma veci robiť inak. Inak jesť, inak piť, inak sa hýbať. Je to také "zrkadlo".
Väčšina tých ľudí s obezitou potrebuje skôr pomoc a podporu. Nie navážanie sa do ich výzoru, hejtovanie a podobne. Mnohí si nesú traumy z detstva, z puberty, niektorí majú rôzne iné diagnozy a ich liečba spôsobuje priberanie/ nalievanie sa vodou. Pobúrené pohľady, poznámky (áno už aj to som počula... ) akurát prehlbujú problém.
Napríklad sa mi veľmi páčila kampaň, žiaľ neviem ktorej značky na športové oblečenie. Na figurínach boli nadrozmerné veľkosti športového oblečenia. Podľa mňa super nápad ako tých ľudí motivivať, že aj oni môžu cvičiť, že športové oblečenie nie je len pre tie dokonalé a vytrénované telá aj keď je na takých krajšie.
Este k autorke: IG je plny ludi, ktori sa snazia zarabat postovanim bezduchych prispevkov bez akelkolvek pridanej hodnoty. Budeme teraz polovat na kazdeho jedneho z nich a zakladat temy na inych soc. sietach? Naco by to boli dobre, proste nesleduj, neklikaj, ignoruj. A tvoj zivot bude hned krajsi. Co sa tyka zdravotnych dosledkov obezity, ano, su tam neopieratelne rizika a zvysene naklady, rovnako ako aj pri inych ochoreniach vratane anorexie, bulimie a pod. Budeme teraz poukazovat aj na fajciarov, alkoholikov a inych ludi, ktorych praca alebo zivotny styl so sebou nesie zvysene riziko chorob ci urazov? Podla tejto logiky nasu spolocnost stoja nemale peniaze aj sportovci, kedze mnohi maju vazne problemy s klbmi a vazmi uz v mladom veku. Chcem tym len poukazat na fakt, ze takyto hon na carodejnice nema zmysel. Uz roky sa na nas vali z medii a soc. sieti kult tela, zial vela ludi mu podlahlo zabudajuc pri tom na slachtenie ducha ci obycajnu ludskost, ktora sa vytraca.
@kvetinka75 pozri, ženy sú poväčšine nespokojné so svojou postavou. Jedna má malé to, druhá má veľké to, jedna je chudá, druhá tučná, jedna nemá pás, druhá má priveľkú riť. Keď sa stretne ženské osadenstvo, väčšinou sa rieši vizáž. Trvá roky kým človek príde na to, že riešiť postavu a jej genetické proporcie a predispozície nie je životná priorita a treba sa mať rád aj s nejakými telesnými nedokonalosťami. Toto už ženy v našom veku vedia. Ale mladé ženy, teenagerky, sa to ešte len učia a nastupujú na cestu sebaprijatia. Tak prečo by sme sa my, ženy, mali navzájom podrypovať a navážať jedna do druhej? A komentovať, riešiť, hodnotiť telesné proporcie niekoho, kto o to nestojí? Len tak skomentujem cudziu ženu na ulici, hentá je ale hrkálka, nech sa naje. A to načo prosím ťa? Komu tým prospejem? Podľa mňa sa treba učiť slušnému správaniu a nie byť pripravená na to, že každý má právo zhejtovať moju postavu a keď to neznesiem, tak akože nie som so sebou spokojná? To čo je za kravinu?
@0silvia0 ježiši na čo riešiš čo si druhý myslí. Nech si myslí čo si chce myslieť. Ak s tým nemám problém že mám kg navyše, je mi to jedno. A k mi to vadí, tak to zmením a je mi šum a fuk, čo si kto myslí. Ľudia stále myslia, hodnotia, kritizujú. Ja napr. okomentujem aj peknú postavu. Keď idem niekde s kámoškou a ide oproti žena, ktorá má peknú postavu , je pekne oblečená, tak poivem, že dobre vyzerá a pod. A čo? Je to hodnotenie medzi nami - mnou a kámoškou a tej žene to môže byť jedno.
@hladamematku Netrápi, len ma to udivuje. Samozrejme názory cudzích ľudí, ktorí si potrebujú len kopnúť sú mi ukradnuté 🙂
@kvetinka75 píšem o niečom úplne inom. Ty stále píšeš o kamoškách a rečiach s kamoškami, ja píšem o tom, že danému človeku tú postavu komentujem do očí a nahlas. To je dosť rozdiel. Ale ok, už sa mi to nechce rozoberať. Maj pekný deň aj víkend.
@0silvia0 tak nekomentuj, ja nemám potrebu druhému zdelovať svoje pocity.
@kvetinka75 Ja osobne nekomentujem, to som napísala všeobecne, že niekto musí nahlas dotyčnému komentovať.
@0silvia0 tak nech komentuje, preboha, teiž ma nezaujímajú druhí, čo druhí komentujú. Nech si komentujú. Keby mne niekto niečo okomentoval, OK, tvoj názor, príp. poviem niečo naspäť.
Nie je to sexi, teda pokiaľ sa bavíme o strednej Európe a nie o Mauretánii. Na druhej strane, keď bude vojna tak tučný schudne a chudý umrie. Mne sa nepáčia extrémy či už z jednej strany alebo druhej.
@kvetinka75 ja mam 49 rokov a ked mne v tomto veku niekto nieco skomentuje, tak nech si hovori co chce, som so sebou vyrovnana, je mi to jedno.
Rozdiel je, ked niekto napriklad skomentuje 12rocnu slecnu. Ta este nie je nad vecou, prechadza narocnym pubertalnym obdobim, proces akceptacie a sebaprijatia ju este len caka. Mozno jednu poznamku na svoju postavu by stravila. Ak tie poznamky budu dve, tri, viac, moze to tazko niest, moze jej to spustit poruchu prijmu potravy, alebo ine psychicke problemy. Nie sme vsetci rovnaki, ale mozeme byt vsetci viac empaticki. Alebo asi nemozeme, sudiac podla reakcii...😔
@0silvia0 lenže to nikdy nebudeme. Nebuďme zase tak naivní, že zrazu sa všetci zmenia na empatických. V prvom rade sa treba s tými deťmi rozprávať a hlavne ich viesť k tomu, aby obézne neboli. Ak sú, dôvody môžu byť rôzne, treba v nich budovať sebavedomie. Ale aj to závisí od povahy.
@kvetinka75 ale mali by sme sa snazit byt empaticki, vychovavat svoje deti v empatii aj k tym inym. Lebo ked deti vidia svojich rodicov ako hejtuju a kritizuju kazdeho okolo, kto nezodpoveda ich "normam", ked ti rodicia dokazu zhejtovat kohokolvek okolo za cokolvek, myslia si, ze toto je v absolutnom poriadku a potom hejtuju, sikanuju rovesnikov.
@viestta áno mali, tí čosi to uvedomujú tak robia, ale vždy bude aj opačná strana.
@kvetinka75 je mi to jasne. Ale ak aspon niektori skusia, mozno sa bude zit lepsie viacerym
škoda že sa nevieme riadi heslom ži a nechaj žiť 😉 och ako by nám na tom svete bolo fajn keby sme pochopili že je v poriadku byť odlišný, alebo taký či onaký škoda že to niektorí ľudia stále ešte nechápu ☹ potom sa čudujeme že všade je nevraživosť a viete prečo preto že nevieme prijať a akceptovať iného 😒
@viestta ja osobne nepatrím medzi fanúšikov body obesity positivity. Zároveň tvrdím, že je absolútne neslušné a netaktné komentovať niekoho vzhľad. Akýkoľvek! Je fajn vyjadriť sa, prečo je obezita negatívum, treba spomenúť kauzálne príčiny a dôsledky... najúčinnejšia a najlacnejšia je však primárna prevencia. Najsmutnejšie na tom je, že práve posmešky pochádzajú z rodinného prostredia. Začína sa to už pri výbere mena. Dora sprostá, hlúpy Jano, Zuza husiarka... deti si osvoja tieto "štandardy a normy" prenesú do prostredia škôlky. A tam sa to nabaľuje, takový, makový, ušatý, čaptavý, šmatlavý, zubatý, okuliarnik... Správne by bolo napr. vzorová situácia: ideš v autobuse, malé dieťa povie, mama aha ten ujo aké má veľké brucho ako slon. (dieťa popisuje čo vidí a porovnáva s niečím veľkým v jeho detskom svete....) Uvedomelá matka :,, áno, ujo má možno väčšie brucho, ale nie je slušné a správne, aby si na to poukazoval. Každý nejak vyzeráme, tebe by sa tiež nepáčilo ak by niekto poukazoval na tvoje tričko, okuliare, uši, nos... Možno uja bolí brucho, možno má brucho choré.... Dieťa sa väčšinou zamyslí a povie :hm nie nepáčilo. Bez kriku, výčitiek a pocitu viny. Spracuje si to v hlavičke, lebo vie, že uvedomelá mama mala pravdu. ❤️
Ja som realista a veru vnímam, že uvedomelých mám a otcov je málo.... príkladov mám plné vrece 🤔
@nini1978 ja si myslím, že ak sa citi človek akokoľvek, či aj zle vo svojom tele, ak je aj nespokojný s tým ako vyzerá - tak mu komentovanie od ostatných nijako nepomôže a aj v takom prípade je čisto jeho záležitosť jeho vizáž. to len niektoré ženy rady na MK niekedy obhajujú tým ako kritika človeka nakopne k zmene.. áno, niektorych možno áno, čo však tí ostatní, ktorych to sklame? Prečo sa musia cítiť ľudia potupeni kvôli ľuďom čo majú potrebu ostatných kritizovať..
A nejedná sa len o obéznych ľudí, jedná sa o kohokoľvek..

@hladamematku veru si