icon

Ako vyriešiť situáciu, keď za kamarátku vždy platíte vy?

8. mar 2024

Ahojte,
mám jednu kamarátku, ktorá vždy keď ideme spolu niekam, necháva platiť mňa. Večera, obed, kino, ak je na návšteve aj týždeň, všetko platím ja, jednu vodu si nekúpi. A je úplne jedno kto koho pozval von, mám pocit, že očakáva, že budem platiť ja. Zas máme spolu ísť na kávu a nechcem už platiť. Keby aspoň raz jedna platí a potom druhá, to by bolo iné, ale stále platím ja. Už nepamätám kedy ona zaplatila niečo za mňa, alebo aspoň za seba. Ideme napríklad do kina a pýtam lístok, ona sa postaví za mňa a povie že 2x a ešte aj občerstvenie si objedná a stojí a čaká že budem platiť za obe. Mne je veľmi trápne potom povedať že nezaplatím, alebo že nech mi účtujú len moje. Ja neviem ako to nejako slušne vyriešiť. Je mi to nepríjemné celé. Keď jej pošlem účet, že nech mi teda pošle za seba svoju časť tak že jasne pošlem, ale ani raz mi dodatočne neuhradila svoju čiastku. Ja neviem ako sa zachovať. Teraz keď pôjdeme na kávu som odhodlaná, že už platiť nebudem ( teda budem platiť iba za seba) Ako by ste to urobili ? Mám jej povedať ešte pred kaviarňou, že sa mi nepáči tento prístup, alebo nejak kaviarni to uhrať, že budem drzá a priamo poviem čašníčke, nech mi účtuje iba moje?

Strana
z3
kulumulu123
11. mar 2024

Mne ked neoridu peniaze na ucet tak poslem slusnu smsku neprisli mi peniaze prosimta skontroluj to v banke ci je vsetko ok. Ak je to na tvojej strane ok pojdem sa popytat ja do banky co sa stalo...

huginko
11. mar 2024

Na drzovku by som pri kase povedala, že prosím samostatné účty. A zaplatila len ta seba 😉

bluka2
11. mar 2024

Nochces ist aj so mnou na kávu? 😉

ilaryja
11. mar 2024

Pri vsetkej účtce, tomu hovoríte kamarátka???? Nešla by som už s nou na žiadnu kávu... Buďte priama a povedzte jej to .....

lauriik
11. mar 2024

Ja nerozumiem. Ved vzdy ked donesu ucet tak sa casnik pyta ci platis dohromady alebo zvlast. Tak poviem, ze zvlast a hotovo. Idem do kina a kupim si jeden listok. A medzi nami, ked ste take kamaratky tak by ste sa o tomto mali vedet porozpravat.

kuriatko84
11. mar 2024

Presne viem ako sa cítiš, ja som presne taká istá a tiež by mi to bolo trápne sa ozvať. Tiež by som asi platila do aleluje a nič by som nepovedala🤦🏼‍♀️ ešte že nemám také kamarátky🙏🏻😃 nepochopím niektorých ľudí ako môžu mať v sebe toľko drzosti, bez chrbtovej kosti. Hanba im😔
Ale pohár trpezlivosti ti už zjavne pretiekol, tak by som to asi spravila tak, ako tu niekto písal, že cestou na wc zaplatila pri bare svoj účet a pri odchode jej povedala, že ty už máš svoju kávu zaplatenú.

sandrasstini
11. mar 2024

Hanbit by sa mala teda ona a prepac za mna toto nie je moc dobra kamaratka. My sa s babami striedame, raz jedna raz druha
Ale mam taku kamosku co je napr stale hladna smadna a boli sme na vylete viac dnovom a na zaciatku som povedala ze kazda si plati za seba, lebo ako ja si dam jedno hl.jedlo a hotovka a ona polievku predjedlo hlavne jedlo kolac kavu dzus 😅 a takto aj ranajky vonku aj vecere, som si povedala ze tak zase odtial potial. Ja som ten typ co zaplati, a tiez mi to nebolo moc prijemne ale proste som to povedala a dobre bolo, ona prejedla asi 240€ a ja 100€, troska rozdiel

oblecenie99
11. mar 2024

Ja by som upozornila čašníka, že účet prosíme osobitne, každa zvlášť

evaachesa
11. mar 2024

Omg toto nie je kamarátka ale vyciciavačka. Vôbec by som sa s ňou už nestretávala. 🤷

denkatn
11. mar 2024

keby bola kamaratka mohla by brat na teba ohlad, skusk porozmyslat nad tymto kamaratskom. pripradne jej napis iba koli platenie. vies vsimla som si ze viac platim ja ako ty, vies mi napisat preco je to tak? a ked prides k zaveru, ze nema nejaky vazny dovod, tak nie je to tvoja kamaratka, je to prizivnik

salije
11. mar 2024

Mam tiez takuto povahu a sama viem ake je tazke to ovplyvnit. Ak mam prist do konfliktu alebo slovnej prestrelky aj ked mam pravdu radsej sa siahnem, ten neprijemny pocit ktory vo mne zostane po takejto “akcii” mi nestoji ani za pravdu. Bolest zaludka a hnacku. Aj ja by som rada vykricala niekomu co ma sere, ale zatial sa to len kopi. Ale verte ze takychto ludi vyhladavaju presne taketo typy, poznam to a obcas sa cudujem kde je hranica. Zivot nas to casom nauci

mima1988m
11. mar 2024

S coho usudzujes, ze je tvoja kamaratka? To co popisujes nie je kamaratstvo.
Prestanes platit, tak skonci "kamaratstvo", pretoze ona ta len vyuziva .

domak2
11. mar 2024

Ja to mam skôr s kamaratkou naopak, že klamem ze idem na záchod aby som za nas zaplatila, lebo mi kartu z rúk vždy vytrhne pri platení a platí furt aj za mňa 😅 Takúto kamosku teda asi len pomaly zablokovať.

ivankatal
11. mar 2024

Tiež sa mi to kedysi stalo..nie ze by ta osoba neplatila vôbec,ale ja som napr.platila v reštaurácii a ona keď sme išli na čaj.. ja som platila kávu a koláče, ona zmrzku..takže nepomer. Vyriešila som to tak,že s kávou a pod.nemám problém,ale pokiaľ ideme častejšie, tak sa striedame(opýtam sa,či som naposledy som platila ja? A to je akoze náznak,že teraz by si mala ty.. :D ) a keď ideme na obed,tak zaplatím len za seba.
Nehanbí sa ..je to nepríjemné, ale ty predsa je si jej mama aby si ju sponzorovala a každý chce maþ pocit,že ajbten druhý je preňho ochotný niečo "obetovať". Aj keď je to kamarátka 🙂

maryetta
11. mar 2024

Toto si neviem predstavit ani v jednej ani v druhej pozicii.
Neviem ci je to ozaj kamaratka? Ze sa poznate od detstva? Ma nejake financne problemy?
Kazdopadne radsej by som nikam nesla ako by som sa mala takto prisat a spoliehat na cloveka ze bude za mna platit 🙈

elizita
11. mar 2024

@autorka ako to dopadlo? Zas si sa nechala vycicat?

diablica1984
11. mar 2024

@katka700 😁😂

galganka
11. mar 2024

...ja ju poznám... 😂🫣 Alebo jej "dvojča". Ona nemá zabudovaný pocit trápnosti. Alebo budeš platiť furt, alebo to stopneš a s tým skončí aj pseudokamarátstvo. A rátaj s tým, že pri druhej možnosti ťa ešte označí ako za tú, čo jej ide len o peniaze... 🫣

andreatytler
11. mar 2024

Zial, myslim si ze ona sa s tebou prestane kamaratit v momente co prestanes platit. Aj keby si to neviem ako slusne vydiskutovala, uz pre nu nebudes zaujimava. Nepoviem raz za cas ze sa stane ze necha za seba zaplatit ale ked to robi stale tak to je cielene a je to vyuzivanie.

janamoto78
11. mar 2024

Ja by som si zobrala iba 5€. Vypýtala si kávu a ÚČET. Keby ona povedala že nech jej napíšu jej kávu na tvoj účet, upozornila by som čašníčku nech účet rozdelí. V opačnom prípade by som pri platení hodila na stôl tri eurá za kávu, postavila by som sa a dovi.

vivitn
11. mar 2024

Ja by som, už ani nikam s ňou nešla 🤦 koniec....

helenapx
11. mar 2024

No to není kamarátka. Ja aj deti učím, keď si idú niečo s kamoškami kúpiť do obchodu cez leto nanuk, vodu,čipsy a podobne, baby, raz platí jedna, raz druhá.

denkatn
12. mar 2024

@salije zivot sa ta nenauci sam, kludne ta necha trpiet, musis cielene v oblasti osobneho rozvoja sa na to zamerat. aj ja som bola vychovana ako poslusne dievca, ze nema sa hovorit nie kamaratom, rodine... no ale situacia mi ukazala, ked som ja nieco potrebovala, nikto nemohol pravdaze, . ale len s podporou som sa preucila odmietat ziadosti druhych, samo od seba to neujde preucit sa inac. tie rekacie su tak naucene, ze ked chcem spravit inac veci, este mi srdce tlcie neviem kolko . takze tazka praca osobny rozvoj, drzat si hranice.

lacibo
12. mar 2024

No cudujem sa ze toto trpis tak dlho..ja zasadne platim vzdy za seba ked som s priatelkami vonku..ak je vynimocna situacia a ja chcem..poviem rovno..ja vas pozyvam..inak nie..ano..dam si ucet rozdelit a za seba zaplatim..nie som škrob a rada doprajem zo svojho aj inym..ale takyto poriadok vo financiach mi skratka vyhovuje

salije
13. mar 2024

@denkatn asi mate pravdu, same nepride nic, je to praca na sebe, este som k tomu nedospela ale pomaly sa ucim

Strana
z3