icon

Ako vysvetliť rodine, že nedám novorodenca na ruky?

29. aug 2025

Rodinní príslušníci nevedia správne manipulovať s bábätkom, videla som to keď sestra mala malé, a z ich spôsobu držania sa mi dupkom vlasy stavali, jej to nevadilo, ale ja to nedovolím. Može to byť pre dieťa nekomfortné. Nechcem riskovať pohodu a bezpečnosť dieťaťa, len aby niekto mal radosť na pár minút.
Ako im to vysvetliť tak, aby to nevyznelo, že ich odmietam, ale aby pochopili, že ide o zdravie a bezpečnosť dieťaťa?

Strana
z2
anonym_c2e06b
29. aug 2025
@anonym_cdf2b1

@anonym_8ee364 dieťaťu sa tým neublíži, že ju bude ťahať to je prvý reflex čo pediater skúša na deťoch.Nesmie odkvacnut ako bábika, ale držať hlavu vzpriamenu.

@anonym_cdf2b1 ale ano ublizit mu tahanim za ruky moze. Ma to skusat len pediater a fyzioterapeut.

xena0
29. aug 2025

Čo tak tým ľuďom ukázať ako to dieťa majú držať 🫣

anonym_8ee364
29. aug 2025
@anonym_cdf2b1

@anonym_8ee364 dieťaťu sa tým neublíži, že ju bude ťahať to je prvý reflex čo pediater skúša na deťoch.Nesmie odkvacnut ako bábika, ale držať hlavu vzpriamenu.

@anonym_cdf2b1 asi ta vyvediem z celozivotneho omylu, ale ano, je to reflex, ktory robi pediater, preto ho nema robit svokor, ani iny rodinny prislusnik, lebo pediater to robi za nejakym ucelom a zistuje, ci je vsetko s dietatom v poriadku, svokor to robi lebo chachacha a nie nevedelo sa to dieta pritiahnut a narodilo sa skor. Dufam teda, ze vsetko co robi pediater a vie ako to ma robit, robite pokusne aj vy doma.

anonym_8ee364
29. aug 2025
@anonym_8ee364

@anonym_cdf2b1 asi ta vyvediem z celozivotneho omylu, ale ano, je to reflex, ktory robi pediater, preto ho nema robit svokor, ani iny rodinny prislusnik, lebo pediater to robi za nejakym ucelom a zistuje, ci je vsetko s dietatom v poriadku, svokor to robi lebo chachacha a nie nevedelo sa to dieta pritiahnut a narodilo sa skor. Dufam teda, ze vsetko co robi pediater a vie ako to ma robit, robite pokusne aj vy doma.

@anonym_8ee364 sorry, test, nie reflex..ale tak, co ja o tom viem, vsakze :D potahajme si ich za rucky :D

anonym_65b720
29. aug 2025

Pan Boh ma ochran od takej nevesty.
Tak im to ukáž!!! Alebo poloz dieťatko na vankúš alebo podložku? Čo sa mu uz preboha môže stať?

enmery
30. aug 2025

Ľuďom fakt....😐

anonym_c63f25
30. aug 2025

@anonym_autor sestra mala malé? Čo je to macka? 😅 ty musíš byt tiež dobre mimo, chuda dieťa 🙈

anonym_45c1bb
30. aug 2025

Normálne, ústami, a komu sa nepáči môže sa otočiť na päte

princezna_bosorka
30. aug 2025

@anonym_autor skus ich to naucit a ked to nepojde, nedaj. Ale uprimne - ak je to len na chvilu, dietatu tym sotva ublizia a pokazite si vztahy (a ked nebudes poriadne komunikovat toto teraz, ako im potom budes vysvetlovat, ze ho nemaju predcasne posadzat, strkat do choditka, hojdatka-hopsatka, vodit za ruky, napchavat ho nejakym hnusom (napr. presladene vody, tavene syry a pod.), nechat ho hodiny sediet pred telkou a pod.?

bambulka224
30. aug 2025

@anonym_autor nemala som ho v zavinovačka. Ale keď prišla návšteva, bolo tam vždy. Muž krútil hlavou, ale ja som bola spokojná. 😁

pipimonterova
Autor odpoveď zmazal
dia219
31. aug 2025
@anonym_c2e06b

Pises o novorodencovi. Cize ma do 6 tyzdnov. Ja som v tomto case napriklad nemala ziadne navstevy. A potom ked prisli dala som ho do perinky. A za tu chvilku co si ho pomojali mi bolo uprimne jedno ci ho drzia uplne spravne. Chrbat mu za ten cas neznicia. A oni boli stastni ze si ho mohli popestovat. Ked uz ho mali dlho alebo ozaj drzali zle upozornili sme ich. Problem vyrieseny. Treba komunikovat.

@anonym_c2e06b by som chcela vidieť 6 týždňového novorodenca

zuzanazimna
31. aug 2025

@anonym_autor vlastná skúsenosť...sestra má tiež prvé dieťa,presne tento istý prístup...nedám,neviete,nesmiete,dezinfikujte....ako keby sme už pár detí v rodine neodchovali🤦 neskutočne to narušilo rodinné vzťahy,už ani neviem poriadne ako sestra vyzerá ....takže asi tak 😥 Chápem strach,ale všetko s mierou,určite nechcú bábätku ublížiť....

lienka.7
31. aug 2025
@zuzanazimna

@anonym_autor vlastná skúsenosť...sestra má tiež prvé dieťa,presne tento istý prístup...nedám,neviete,nesmiete,dezinfikujte....ako keby sme už pár detí v rodine neodchovali🤦 neskutočne to narušilo rodinné vzťahy,už ani neviem poriadne ako sestra vyzerá ....takže asi tak 😥 Chápem strach,ale všetko s mierou,určite nechcú bábätku ublížiť....

@zuzanazimna klasický syndróm, iba ja som matka, iba ja viem všetko najlepšie. Iné asi deti nemali, resp.chovali sa k nim ako v praveku 🤦‍♀️

tulipanicek
31. aug 2025

Ak by ti inak nevadilo, že ho budú mat na rukach tak dať do perínk alebo povedat a ukázať ze takto sa má novorodenec držať, aby to tak robili.
Ak ti to vadí aj z iných dôvodov tak tu máš možnosti:
- mat babo aj za bdeleho stavu stále na sebe v nosici/šatke
- povedať, že pre novorodenca je nevhodne aby bol na rukach iným ako mame, pripadne otcovi
- povedat, ze to nie je vhodne, lebo ešte nemá imunitu a baktérie iných ľudí než tých s ktorými žije v spoločnej domácnosti mu môžu ublížiť
- povedat, ze tl tak cítiš

mimi3008
1. sep 2025
@anonym_c2e06b

Pises o novorodencovi. Cize ma do 6 tyzdnov. Ja som v tomto case napriklad nemala ziadne navstevy. A potom ked prisli dala som ho do perinky. A za tu chvilku co si ho pomojali mi bolo uprimne jedno ci ho drzia uplne spravne. Chrbat mu za ten cas neznicia. A oni boli stastni ze si ho mohli popestovat. Ked uz ho mali dlho alebo ozaj drzali zle upozornili sme ich. Problem vyrieseny. Treba komunikovat.

@anonym_c2e06b preco do 6? Do 28 dni

hrasocek12
3. sep 2025

Ja si myslím ,že to takto cíti podobne veľa žien,je to strach. Osobne som tiež s tým bojovala,keď mal niekto dcéru na rukách,potom to prejde a budeš ešte rada,keď ju niekto bude mať a takto budeš mať chvíľku na oddych. Ale ako ti radia daj do perinky. Ja som nemala ani perinku a ani zavinovačku. Takže ja som dávala normálne aj keď strach vo mne bol hrozný.

Strana
z2