Ako vyzerá zdravý vzťah dospelých detí s matkou?
Ahojte, ako vyzerá u dospelého zrelého muža zdravý vzťah s matkou? Ako vyzerá u dcéry? Kedy si poviete, že toto už nie je v poriadku?
Mnohe mamy maju tendenciu svoje deti "vychovavat" (dirigovat) prakticky do akehokolvek veku. Pre tie dospele "deti" je to casto az ponizujuce. Nerozumeju (mozno je to aj trochu pochopitelne, matersky ochranny "reflex"), ze kazdy ma neodnatelne pravo nabit si svoju vlastnu hubu.
Mnohe mamy maju tendenciu svoje deti "vychovavat" (dirigovat) prakticky do akehokolvek veku. Pre tie dospele "deti" je to casto az ponizujuce. Nerozumeju (mozno je to aj trochu pochopitelne, matersky ochranny "reflex"), ze kazdy ma neodnatelne pravo nabit si svoju vlastnu hubu.
@madeincssr direktívne matky hlavne nerozumejú,že 40 ročný potomok je síce potomok, ale hlavne DOSPELÝ potomok. Zdravý vzťah v dynamike sociálnych vzťahov je dospelý vs. dospelý. Nie dospelý (ja som mamička, a JA viem čo je pre teba najlepšie ) vs. dieťa (ty si síce 40 ročný syn/dcéra, ale si moje decko a budeš ma počúvať kým žijem) to je chorý vzťah. A veruže máloktorá mamička si to prizná 😉
Zdravý vzťah? Tak že po stretnuti nikto nie je na infarkt, neboli ho žalúdok a nemá nervy v kybli
A pri pomyslení na ďalšie stretnutie ho neoblieva studený pot
Len aby ste to všetko dodržiavali, keď budú vaše deti dospelé 😄
Parnerský vzťah na úrovni dospelých. Nie na úrovni dieťa rodič. Čiže matka má dospelého prestať poúčať, komandovať, karhať, nedávať nevyžiadané rady.
No ved to moze mat rozny styl, ale hlavne led po stretnuti a vobec komunikacii nemaju problem a nikto nie je na nervy, tak to je asi taky zaklad
Do nemoty opakovat, že som už dospela a neodpovedat na primitívne otázky a poznámky, vedieť rodičovi stanoviť hranice a neustupovat. Viem, o com hovorím.
@anonym_autor Odporúča sa priatelsky vzťah
Do nemoty opakovat, že som už dospela a neodpovedat na primitívne otázky a poznámky, vedieť rodičovi stanoviť hranice a neustupovat. Viem, o com hovorím.
@grof_monte_christo súhlasím, asertivita je veľmi dôležitá a prejav zrelého jedinca, ktorý si vie určiť hranice👍
@anonym_autor čo nie je v poriadku mama hotel po vyštudovaní , po skončení školy sa dieťa ma osamostatniť nájsť si prácu stálu a podnájom a k rodičom chodiť už len na návštevu akej bude mať problém nebáť sa povedať mama otec mám problém

@anonym_autor
Zdravý vzťah s matkou a synom- rešpektujúca komunikácia, asertivita, dôvera, priateľstvo, humor, dospelosť a vyzretosť syna, použiteľný do života. Žiadny 👆neodstavený prsník, hotel mama 5* all ultra inclusive exclusive, alebo neprestrihnutá pupočná šnúra.
Zdravy vzťah s dcérou- ako so synom
Chorý vzťah s matkou zo strany matky voči deťom- parentifikácia v akejkoľvek podobe,, prehnaná protektívnosť, pozitívna invalidizácia dieťaťa, zneužívanie, využívanie, citové a finančné vydieranie, prehnané očakávania a predstavy o živote potomka, rozdiely medzi deťmi, direktívne správanie voči potomkovi, kladenie. podmienok a ultimát pre fungovanie vzťahu, delegovanie problémov na potomkov dlžoby, exekúcie, vina z rozvodu, vina z alkoholizmu...- toto nie je v poriadku, obojstranne.