Ako zachovať vzťah s priateľkou v nekonečných problémoch?
Ahojte, mám priateľku, ktorá má stále v živote problémy. Peniaze, zdravie, unavená, deti nespia, nikto jej nepomôže, nič sa jej nedarí, nič nestíha. Nechcem veľmi špecifikovať ak by to náhodou ešte aj čítala no ale naša komunikácia je konštantne o tom, že sa jej v živote deje niečo zlé. Pre mňa je to náročné počúvať. Som v podobnej životnej etape čo sa týka detí, muža, materská, moje psychické zdravie je povedzme slabšie. Už som v minulosti chodila k psychológovi, nezvládam vždy všetko úplne s nadhľadom. Vždy keď mi rozpráva o jej problémoch moje prvé myšlienky sú strach, čo keď sa to stane aj nám. Napríklad má stále choré deti a ja kvôli tomu furt svoje deti kontrolujem a stresujem, aj keď vôbec tak chorľavé nebývajú, ale proste mám to v podvedomí, lebo u nich je to každý týždeň niečo. Už mám niekedy pocit že proste moje deti tiež musia chytiť nejakú chorobu keď jej sú stále choré, po pôrode mi pri mojom novorodencovi až “preplo” na pár týždňov ako som sa bála. Nechcem sa s ňou ani osobne stretnúť, už sa mi stalo, že mi tvrdila, že má deti zdravé nech len prídeme a o pár hodín na to boli na pohotovosti lebo jej dieťa začalo extrémne horúčkovať a skončilo hospitalizované. Čiže sa aj bojím ich stretávať, či od nich zas niečo nedostaneme, moje deti sú ešte malilinké a mám aj novorodenca. Jednoducho mne to neprospieva, priznávam, mala by som zapracovať aj na vlastnom psychickom zdraví ale jednoducho tento konštantný negativizmus nezvládam a stále ma to privádza na zlé myšlienky a je mi to nepríjemné. Ale neviem čo s tým. Prídem si ako zlá priateľka ak ju nepodporím, nevypočujem, viem že sa trápi, na druhej strane už je to cez rok a ja už nevládzem. Predtým sme sa veľa navštevovali a trávili spolu čas, teraz si ale na ňu len pomyslím a hneď mám strach a negatívne pocity. Samozrejme ona za to ale nemôže, nič jej nevyčítam. Čo si o tom myslíte, ako by ste sa zachovali?
Sama cítiš, že ti to neprospieva....išla by som priamou cestou: Janka prosím nehovor vkuse len o chorobách a sebe, mám pocit že mňa ani nevypocujes, myslím, že bude lepšie ak nebudeme v kontakte..
Čakaj, ze sa urazí, alebo to nepochopí, ale musíš mysliet na seba
Celú jej negatívnu energiu dáva tebe, a ty potom energiu nemáš, jej sa uľaví..ona je energeticky upír, prečítaj si niečo o tom...
Ja mám kolegyňu, je milá, ale..hneď ráno v kuchynke každé ráno: mne je zle/mňa boli tu/mňa pichá tu/....moje odpovede sú: včera sme boli vyskúšať novú zmrzlinu v meste, bola super.....ona nechápe, kam odbacam od jej témy sťažovania, ale ja sa jej už vyhýbam a mám pokoj
Ja by som s nou nic priamo neriesila, len postupne znizovala a znizovala frekvenciu navstev na znesitelne minimum. Styky by som ale neprerusila uplne.
Tak a ty jej nic neporozpravas? Sama pises, ze vlastnych problemov mas dost, len ty prezivas ako bonus aj tie jej a nevies to doma vypustit z hlavy... obe ste rovnake. A myslis, ked si najdes pozitivnu kamosku, ze to doma bude lepsie? Alebo budes bez kamosky, bude to doma lepsie? Ano napisala si to spravne, zapracuj na svojom psychickom zdravi, to jedine ma zmysel.
mala som dávnejšie takú kamarátku a cítila som ju ako vysávačku energie, vyslovene mi jej negativizmus a neustále sťažovanie sa nerobilo dobre - a to som netrpela takými iracionálnymi a neopodstatnenými strachmi ako ty. Trochu mi to trvalo, ale nakoniec som sa od nej definitívne odstrihla a poviem ti, cítim sa oveľa lepšie, ako keď ťa niekto oslobodí od gule na nohe
Povedz jej na rovinu, nech nehuci stale o svojich problemoch a ze ked nema co pekne povedat, nech je radsej ticho.
Tak a ty jej nic neporozpravas? Sama pises, ze vlastnych problemov mas dost, len ty prezivas ako bonus aj tie jej a nevies to doma vypustit z hlavy... obe ste rovnake. A myslis, ked si najdes pozitivnu kamosku, ze to doma bude lepsie? Alebo budes bez kamosky, bude to doma lepsie? Ano napisala si to spravne, zapracuj na svojom psychickom zdravi, to jedine ma zmysel.
@anonym_a17438 Keď si nájde pozitívnu kamarátku, samozrejme, že to bude lepšie. Nájde človeka, ktorý ju podporí, vypočuje, nabije pozitívnou energiou. To, že niekto na teba stále chŕli negatívne veci, odráža sa to na tvojej psychike a v neposlednom rade aj na tvojom zdravi. Kamarátke by tiež prospelo, keby začala trošku pozitívnejšie rozmýšľať, možno by sa jej toľko zlých vecí ani nedialo. A keď vynechá zo svojho života človeka, ktorý jej tu energiu berie, ktorej sama má málo, určite sa jej ulavi. Život je krátky, treba sa obklopovať pozitívnymi a peknými vecami.
No ak si dobrá priateľka podpor ju ale aby začala pracovať na sebe a nie podporovať v sebautapani
A hej ako si spomenula- aj ty dbaj o seba
🌹
Držím palce
@anonym_a17438 Keď si nájde pozitívnu kamarátku, samozrejme, že to bude lepšie. Nájde človeka, ktorý ju podporí, vypočuje, nabije pozitívnou energiou. To, že niekto na teba stále chŕli negatívne veci, odráža sa to na tvojej psychike a v neposlednom rade aj na tvojom zdravi. Kamarátke by tiež prospelo, keby začala trošku pozitívnejšie rozmýšľať, možno by sa jej toľko zlých vecí ani nedialo. A keď vynechá zo svojho života človeka, ktorý jej tu energiu berie, ktorej sama má málo, určite sa jej ulavi. Život je krátky, treba sa obklopovať pozitívnymi a peknými vecami.
@katkazatka ona stiahne ale tiez tu pozitivnu kamosku dole, myslis, ze jej nebude rozpravat nic? Zakladom je dat sa dokopi ona sama... ona je rovnaky "element" negativny, ako je ta druha, len sa ano v tejto situacii nasobia...
@katkazatka ona stiahne ale tiez tu pozitivnu kamosku dole, myslis, ze jej nebude rozpravat nic? Zakladom je dat sa dokopi ona sama... ona je rovnaky "element" negativny, ako je ta druha, len sa ano v tejto situacii nasobia...
@anonym_a17438 Zrejme si čítala iný príspevok, ja tam nikde nevidím, že by na ňu vrchrila svoje problémy. Skôr naopak robi jej bútľavú vŕbu a už je toho na ňu dosť. Nie každý kto má problémy, potrebuje to hodiť na iného človeka a sat z neho energiu. Všetko treba robit vyvážene. Kamarátka je aj od toho, aby vypočula ťažkosti, povzbudila, poradila, ale aj na to, aby dodala pozitívnu energiu.
@anonym_a17438 klikla som NN odpoved-neviem preco.😀
@anonym_a17438 ja sa na sebe práveže fakt aktívne snažím pracovať. Viem, že mám tú psychiku slabšiu, v horších životných situáciách som chodila k psychológom aby som to zvládla čo najlepšie a denne si pripomínam aký je život pekný, snažím sa myslieť nie len pozitívne ale aj objektívne a aj s negatívnymi vecami pracovať. Hľadím aj na to aby som športovala, normálne jedla a podobne lebo viem, že to robí veľa. Avšak ťažko sa mi udržiava pozitívna nálada keď mi furt niekto hovorí len o tom zlom, ešte aj mňa privádza na negatívne myšlienky (napríklad ja som na materskej šťastná, ona mi stále pripomína ako kvôli deťom nemôžem toto a hento a ako je toto 100x náročnejšie a ako sú deti drahé a nech si len spomeniem ako mi predtým bolo dobre keď som mohla ísť hocikedy hocikam). A keď nie je na čo sa sťažovať aktuálne, pripomína problémy z minulosti (napríklad dnes je to rok odkedy nám zvýšili úroky na hypotéku a nebolo skoro čo jesť alebo pamätáš si ako si v tomto období pred 3 rokmi mala tie veľké problémy s mužom atď). Akože vo veľkej miere ten život náročný má, ja netvrdím že nie. Ale nevládzem to stále počúvať, ovplyvňuje to aj môj pohľad na vec. Na druhej strane by som jej rada pomohla ale ozaj neviem ako. Snažím sa tie jej deti chváliť aké sú šikovné, ona zas povie že ako zle v noci spali a ako je unavená z nich. Proste nemyslím si, že sme rovnaké, minimálne sa fakt úprimne snažím aby sme neboli, ja takto nechcem žiť. Je veľa ľudí aj v horších problémoch a vedia sa tešiť zo života. A to je môj cieľ, nech sa bude diať čokoľvek zvládať to proste s nadhľadom, nech to vidia aj tie moje deti.
@anonym_autor ja neviem ale aj moje deti vkuse niečo majú...ale ani to nespomínam už nikomu..pri deťoch je to proste tak...raz sople, potom boli ucho, potom dostane horúčku..proste som si povedala, že to tak je a fungujeme..poviem to ľuďom len ak sa chcú stretnúť a majú deti.. načo sa sťažovať na niečo, čo je normálne? Treba fungovať. Možno by ona skôr mala vyhľadať odbornú pomoc, trochu sa uvoľniť a nezatazovat ta. Máš obdobie, že ju nezvládas, nemusíš jej to povedať narovinu, môžeš sa aj vyhovoriť, že si zaneprázdnená..neskoro si videla jej správu s podobne. Máš malé deti, musíš fungovať. Na čas sa odstrihni. Bude lepšie
@anonym_autor co by som robila ja? do pat minut by nebola moja kamaratka, jednoducho by som ju odstrihla - neobklopujem sa negativnymi ludmi. Kazdy ma problemy, mam kamosky s velmi zlozitou zivotnou situaciou ale obe maju potrebnu davku zivotneho elanu. Pomahame si navzajom ale kazda vieme co ta druha unesie a co nie a nejdeme za tu hranicu. Nemozeme si problemy porovnavat, oni nie su porovnatelne. Ty musis mat na zreteli vlastnu pohodu. Ak je obmedzovana nou - adios kamoska. Fakt bez milosti.
ak je to naozaj kamaratka a chces ju mat vo svojom zivote pritomnu, tak jej povedz, ze problemov je dost, nechajme ich teraz bokom a podme sa troska zabavat. Vymyslite si rozne "hovadiny". My s kamoskou aj ked mame uz pred 50, sa takto zabavame. Raz sme napriklad zahrali scenku pred takou babkou, ze sme sa do seba zalubili na prvy pohlad 😀 😀 😀 alebo v obchode sa postavime pred regal, ked tam je niekto iny, a hovorime hovadiny, napr. "toto pivo myslis, ze mozem vziat mojmu 3 rocnemu, aby lepsie spal?" 😀 Alebo sutazime, kolko muzov nam vrati usmev, atd. Neskutocne to pomoze, nachvilu sme mimo tej beznej problemovej reality. Odporucam 🙂
@anonym_a17438 ja sa na sebe práveže fakt aktívne snažím pracovať. Viem, že mám tú psychiku slabšiu, v horších životných situáciách som chodila k psychológom aby som to zvládla čo najlepšie a denne si pripomínam aký je život pekný, snažím sa myslieť nie len pozitívne ale aj objektívne a aj s negatívnymi vecami pracovať. Hľadím aj na to aby som športovala, normálne jedla a podobne lebo viem, že to robí veľa. Avšak ťažko sa mi udržiava pozitívna nálada keď mi furt niekto hovorí len o tom zlom, ešte aj mňa privádza na negatívne myšlienky (napríklad ja som na materskej šťastná, ona mi stále pripomína ako kvôli deťom nemôžem toto a hento a ako je toto 100x náročnejšie a ako sú deti drahé a nech si len spomeniem ako mi predtým bolo dobre keď som mohla ísť hocikedy hocikam). A keď nie je na čo sa sťažovať aktuálne, pripomína problémy z minulosti (napríklad dnes je to rok odkedy nám zvýšili úroky na hypotéku a nebolo skoro čo jesť alebo pamätáš si ako si v tomto období pred 3 rokmi mala tie veľké problémy s mužom atď). Akože vo veľkej miere ten život náročný má, ja netvrdím že nie. Ale nevládzem to stále počúvať, ovplyvňuje to aj môj pohľad na vec. Na druhej strane by som jej rada pomohla ale ozaj neviem ako. Snažím sa tie jej deti chváliť aké sú šikovné, ona zas povie že ako zle v noci spali a ako je unavená z nich. Proste nemyslím si, že sme rovnaké, minimálne sa fakt úprimne snažím aby sme neboli, ja takto nechcem žiť. Je veľa ľudí aj v horších problémoch a vedia sa tešiť zo života. A to je môj cieľ, nech sa bude diať čokoľvek zvládať to proste s nadhľadom, nech to vidia aj tie moje deti.
@anonym_autor s takýmto totálne negatívnym človekom by som to nedala, mám rada optimizmus a elán do života, negativizmus je zničujúci tak pre nu ako pre teba, minimalizuj kontakt

@anonym_autor povedat jej to na rovinu ... ked nepomoze... odstrihnut sa