Ako zladiť prácu, rodinu a manžela?
Neviem riešiť svoju situáciu. Mám 3 deti. Manžel sa popri mojich materských rozbehol v podnikaní a ide mu to. Zároveň má však stále menej času. Chodí domov večer a stále častejšie má pracovnú sobotu. Živí nás. Ja som ukončila tretiu materskú a rada by som pracovala. Z detí a domácnosti som už trošku vyhorená, potrebujem sa realizovať aj profesne. Trápi ma však, že manžel sa asi veľmi nezapojí do detských maródiek, ktoré sú naozaj časté a ani nepomôže v domácnosti. Jemu to samozrejme vyhovuje, že nepracujem. Moja práca po finančnej stránke nie je žiadne terno, pracovala som v zdravotníctve. Je to ale práca náročná fyzicky aj psychicky. Ja sa obávam, že budem makať ako vôl v móde práca, deti, domácnosť. On navrhuje len polúväzok, ale to je tak slebučké finančne, že sa to skutočne neoplatí. Ako to vidíte vy ? Môžme byť všetci spokojní ?
@anonym_autor prečo by sa to neoplatilo? Z tvojho popisu som pochopila, že nepotrebujete tvoj príjem a do práce chceš ísť kvôli sebarealizácii, či?
@anonym_autor deti máme 2, manžel je veľmi nápomocný aj pri deťoch, aj v domácnosti a taktiež mám len parttime, lebo stále riešim toho viac ja (nákupy pre deti, lekári, školské akcie,…) a niekedy aj pri tom polovičnom mi ide puknúť hlava zo všetkých povinností, takže naozaj by som na tvojom mieste šla týmto smerom.
Clovek ma casto bud peniaze/majetky/blahobyt, alebo cas. Riesenie moze byt vo vasom celorodinnom uskromneni sa (pokles prijmu rodiny na polovicu, tretinu...?), samozrejme ak sa na tom zhodnete. Ale aj ciastocny uvazok moze byt pre teba riesenim ako svoj zivot zmenit, vratit sa k ludom, praci ktora ta zrejme naplnala, hoci aj za cenu nizkeho prijmu. Vsetko jednoducho mat nemozeme, ked mame 3 deti.
Podľa mna polovičný úväzok vôbec nie je zlý nápad
Ani deti nebudú stále malé, časom si úväzok navysis
Ale určite treba s muzom komunikovat o tom ze s deťmi musí tráviť čas, najmä kým sú malé lebo neskôr už ťažko si vytvorí puto aké definuje otca a deti
Potrebujes sa realizovat alebo zarobit? Ak realizovat, tak polovicny uvazok je podla mna dobre riesenie. Ak vies zarobit tolko, aby manzel nasledne mohol pracovat menej, tak potom cely.
A manzel by sa tiez mohol zamysliet, kolko casu chce travit s rodinou a kolko v praci.
Potrebujes sa realizovat alebo zarobit? Ak realizovat, tak polovicny uvazok je podla mna dobre riesenie. Ak vies zarobit tolko, aby manzel nasledne mohol pracovat menej, tak potom cely.
A manzel by sa tiez mohol zamysliet, kolko casu chce travit s rodinou a kolko v praci.
@petamich ide o to, že ja mám obavu nepravovať. Cítim zodpovednosť za 3 deti, ak by napr.manzel ochorel alebo horšie, prípadne rozvod... život životuje a ja nechcem byť najivná. Taktiež dôchodok bude aký, ak budem pracovať len na polovičák ? Obávam sa o budúcnosť.
V podnikaní to je niekedy problém zastaviť vlak a pracovať menej, vidím to nie veľmi ružovo s tým jeho časom.
Viac menej ste sa všetci zhodli na Tom polovičnom úväzku. A áno vyzerá to byť najrozumnejšie pre mňa. Snáď ma to nedobehne v starobe. Môj muž tvrdí, že žiadne dôchodky nebudú, že to nemám riešiť.
Viac menej ste sa všetci zhodli na Tom polovičnom úväzku. A áno vyzerá to byť najrozumnejšie pre mňa. Snáď ma to nedobehne v starobe. Môj muž tvrdí, že žiadne dôchodky nebudú, že to nemám riešiť.
@anonym_autor och toto je mimoriadne neštástny postoj
Zabezpečenie na starobu musíš rieist, lebo potom už bude neskoro
@anonym_autor polovicny teraz na zaciatok, a potom postupne pridas, Nebude to navzdy, deti vyrastu. Ak najdes v okoli opatrovatelku na pripadne choroby deti, tak tiez super, a takisto na upratovanie.....nemozes tahat 2 sichty sama
@petamich ide o to, že ja mám obavu nepravovať. Cítim zodpovednosť za 3 deti, ak by napr.manzel ochorel alebo horšie, prípadne rozvod... život životuje a ja nechcem byť najivná. Taktiež dôchodok bude aký, ak budem pracovať len na polovičák ? Obávam sa o budúcnosť.
V podnikaní to je niekedy problém zastaviť vlak a pracovať menej, vidím to nie veľmi ružovo s tým jeho časom.
@anonym_autor tak si kvoli obavam o buducnost poseries pritomnost.. to je uz len mimoriadne zodpovedne.. niektori ludia proste potrebuju problemy a ked ich nemaju, tak si ich vyrobia, aby bolo co riesit
@anonym_autor ak je manžel toľké hodiny v práci, tak má zrejme nadštandardný príjem. V domácnosti nech ťa odbremení pani na veľké upratovanie, žehlenie, jedlo rieš aspoň raz týždenne reštauráciou, Do práce by som určite išla, možno hneď aj na plný úväzok. Manželovi to samozrejme vyhovuje, ale je najvyšší čas začať sa zaujímať aj o deti a čas tráviť aj s rodinou.
@anonym_autor na jednej strane ti verim, ze chces ist pracovat lebo fakt po tolkych rokoch na materskej je to taka zmena a clovek to potrebuje, no musite sa nejako s manzelom dohodnut, lebo sama to nedas sa o vsetko starat a este k tomu chodit aj do prace
@anonym_autor tak si kvoli obavam o buducnost poseries pritomnost.. to je uz len mimoriadne zodpovedne.. niektori ludia proste potrebuju problemy a ked ich nemaju, tak si ich vyrobia, aby bolo co riesit
@reanda ty neriešiš čo ťa uživí v dôchodku ?
@anonym_autor Poviem ti takto. Áno, je fajn myslieť na dôchodok, ale... Ani nevieš, či ho dožiješ. A ak budeš polovicu života v strese a zhone, čo z toho života?
Ak vám to financie dovoľujú, čiastočný úväzok je top.
Ešte ti poviem reálny príbeh. Moja naj kamarátka z mladosti. Vždy bola trošku Bohém a do sveta. Aj žila v cudzine, na voľnej nohe. Jej maminka vždy stresivala, čo s ňou bude na dôchodku. A veru, už jej chodíme len zapaľovať sviečky na hrob.
Nikdy nemáme istotu. Preto treba žiť, síce myslieť na budúcnosť, ale život si zbytočne nekomplikovať. Kto povedal, že každý musí pracovať minimálne 7 hodín denne a popri tom byť super mama? Vždy je niečo jemne na úkor niečoho iného. Nešiel to. Skus čiastočný úväzok a časom uvidíš.
Ps: Ú nás je domácnosť a deti len na mne. Manžela mám dobrého, ale povinnosti okolo deti a domácnosti nestíha.
baby sa tu zhodli ale nielen na tom polovicnom uvazku, ale aj na tom, ze muz by sa mal zamysliet, kolko casu travi s detmi. oni nepotrebuju len teba a peniaze, ale aj jeho. (ale to ty urcite vies, len on asi nie.)
osobne by som si s nim sadla a dohodla sa, ze polovicny uvazok z mojej strany je moj ustupok a chcem vidiet nejaky aj z jeho strany, napr. ziadne pracovne soboty a aspon jeden den v tyzdni (napr. ked deti nemaju kruzky) nech je doma v normalnom case.
Striedame si smeny,aj ked radsej by som bola na jednej smene.Nepotrebovali by sme 2auta,a teda by sme usetrili aj na nafte a deti by nemali v tom chaus,kto kedy ako ide do roboty.Iba by si pametali,teraz su rodicia v praci alebo doma s nami.
Neviem kolko mas rokov … ale tak do 35. do dochodku pojdes v 70 pripadne neskor. Realne moznosti su - ziaden dochodok nebude, alebo len minimalny, nedozijes sa ho, dozijes sa ho v stave, kedy ti uz bude vsetko jedno. Zi tu a teraz. Uzivaj rodinu a manzel by sa mal tiez trochu zapojit. Ked dostane infarkt, tak mi ani dom, ani auto, ani peniaze do hrobu nenapchate. Na dochodku budete zit z toho, co povas zivota vytvorite, ale ten dochodok nebude ani zdaleka taky dlhy ako u nasich rodicov a treba sa ho dozit
@anonym_autor nie, mnohé to tu neriešia. Lebo majú 5 investičných bytov. Len neviem, komu ich prenájmu potom. Za mna je riešenie u teba teraz pol úväzok, aby si sa doma nezblaznila a popri tom sporenie na dôchodok. Lebo jedna vec je, keď dochodky nebudú, druha vec je, aby si ty mala svoju rezervu. Aj pre prípad ako píšeš, žeby manželovi drblo a rozvod, pripadne choroba.
Ano mamzel ma pravdu my uz ziadne dochodky dostavat nebudeme za 25-30 rokov. To je ta posledna vec co by ma trapila. Kto vie ratat tak si jednoducho spocita kolko osob bude pracovat na 1 dochodcu.
@anonym_autor nie, mnohé to tu neriešia. Lebo majú 5 investičných bytov. Len neviem, komu ich prenájmu potom. Za mna je riešenie u teba teraz pol úväzok, aby si sa doma nezblaznila a popri tom sporenie na dôchodok. Lebo jedna vec je, keď dochodky nebudú, druha vec je, aby si ty mala svoju rezervu. Aj pre prípad ako píšeš, žeby manželovi drblo a rozvod, pripadne choroba.
@anonym_4a3c15 Preto kupujeme byty v krajskych mestach kde je praca.
Brala by som polovičný. Deti nebudú malé naveky a takto to je ideálne riešenie. Aj ty sa nebudeš naháňať "z roboty do roboty" a aj deti budú mať doma mamu, nie uštvanú kôpku nervov.
Ano mamzel ma pravdu my uz ziadne dochodky dostavat nebudeme za 25-30 rokov. To je ta posledna vec co by ma trapila. Kto vie ratat tak si jednoducho spocita kolko osob bude pracovat na 1 dochodcu.
@alkoholik tie dochodky nebudú preto, lebo teraz sa bezbreho rozhadzuje.
@anonym_autor myslim ze tvoj manzel to vidi realne - dochodky nebudu a preto radsej zaraba a zrejme premysla/alebo uz investuje...ako z mojho pohladu mas vsetko co potrebujes, tak naco stres? Polovicny je ideal, ako decka budu na druhom stupni, SS to zmenis...nevidim v tom problem. Ja som sa vrhla po 6r materskej na full time s troma deckami a nie je to "med lizat", takze ber to muzove riesenie.
baby sa tu zhodli ale nielen na tom polovicnom uvazku, ale aj na tom, ze muz by sa mal zamysliet, kolko casu travi s detmi. oni nepotrebuju len teba a peniaze, ale aj jeho. (ale to ty urcite vies, len on asi nie.)
osobne by som si s nim sadla a dohodla sa, ze polovicny uvazok z mojej strany je moj ustupok a chcem vidiet nejaky aj z jeho strany, napr. ziadne pracovne soboty a aspon jeden den v tyzdni (napr. ked deti nemaju kruzky) nech je doma v normalnom case.
@deedol absolutne suhlasim. Ty minimalne polovicny uvazok. Ale manzel by mal tiez byt sucastou rodiny. Cas nikdy nevratis...... A detom date viac spolocnym travenim casu.
Len dodam ze trocha nesuhlasim s niektorymi ze ber ze manzel sa ostara.....takych tu bolo a zrazu nemali z coho zit.....nikdy by som nebola plne zavisla od manzela. Nikdy nevies co sa stane
Veľmi pekne ďakujem za komentáre, sú mi naozajstným prínosom, triezve a rozumné pohľady, s ktorými sa vo veľkej miere stotožňujem. Ešte osvetlím tým, ktorí sa divia, že čo riešim. Každý sme nejaký a ja sa cítim nekomfortne v tejto situácii, že nemám svoje istoty vo forme práce. Ako som už spomínala, život vie byť vrtkavý v zdravotnej aj vzťahovej rovine. Moja práca by bola tiež určitým spôsobom nejakou istotou našej rodiny, v prípade neočakávaných udalostí. S manželom sa ľúbime, je veľmi dobrý otec, ale posledné mesiace, má toho veľa a úplne nechápe môj pohľad a nemá čas sa ním zaoberať. Ja ho vždy vo všetkom podporujem a jeho podnikanie beriem aj ako svoju zásluhu, pretože som sa o všetko ostatné postarala. Po prvom aj druhom dieťati som pracovala, ale teraz po treťom je všetkého akosi veľa a tak len hľadám svoju cestu, ktorá by bola pre nás všetkých užitočná a nespôsobila rozvrat všetkého.
Ja by som sla do prace na polovicny uvazok. Ved to nie je navzdy. Mozno 4-5 rokov kym deti nebudu troska saostatnejsie, to Ti zas ten dochodok o tolko neovplyvni. Ja lutujem, ze som po RD nesla na ciastocny a to mam len jedno dieta.
@alkoholik on vraví, že dôchodky nebudú o 5 rokov 🙈
Robím na polovičný úväzok, keďže môj muž tiež podnika a ma v práci obdobia, ako toto ze chodí dva mesiace domov okolo 20.00.Doma by som sa zbláznila.Nastastie deti su uz trosku väčšie, niesu tak často choré, ak ano postrazi svokra, nepracuje.S dôchodkom ja absolútne nepočítam, na dôchodok si šetrím sama, neverím ze kým budem v tom veku, budú dôchodky také ako dnes, nebude mať na ne kto robiť
A veď manželom zarobené peniaze sú tiež tvoje. My sporíme investovaním na dôchodok. Momentálne len z mužovho platu, ale stále sú to aj moje peniaze. Tiež mi pride najrozumnejší ten polovičný úväzok. Do toho skús ešte nejake kurzy, ktoré by ti v prípade nebodajže rozvodu zabezpečili lepšie uplatnenie. Príde mi blbosť aby si sa vrátila na plný úväzok keď muž zarába veľa a má rozbehnutý zjavne úspešný biznis. To by musel s biznisom prestať, čo mi nedáva logiku, alebo by vam deti vychovávali opatrovatelky čo nie je ideál. Len ma trochu zaráža, že ste toto ešte neriešili. My sme to riešili ešte pred detmi.

@anonym_autor hmm... taketo veci je dobre vacsinou vyriesit a dohodnut pred 3 detmi...