icon

Ako zladiť prácu, rodinu a manžela?

4. nov 2025

Neviem riešiť svoju situáciu. Mám 3 deti. Manžel sa popri mojich materských rozbehol v podnikaní a ide mu to. Zároveň má však stále menej času. Chodí domov večer a stále častejšie má pracovnú sobotu. Živí nás. Ja som ukončila tretiu materskú a rada by som pracovala. Z detí a domácnosti som už trošku vyhorená, potrebujem sa realizovať aj profesne. Trápi ma však, že manžel sa asi veľmi nezapojí do detských maródiek, ktoré sú naozaj časté a ani nepomôže v domácnosti. Jemu to samozrejme vyhovuje, že nepracujem. Moja práca po finančnej stránke nie je žiadne terno, pracovala som v zdravotníctve. Je to ale práca náročná fyzicky aj psychicky. Ja sa obávam, že budem makať ako vôl v móde práca, deti, domácnosť. On navrhuje len polúväzok, ale to je tak slebučké finančne, že sa to skutočne neoplatí. Ako to vidíte vy ? Môžme byť všetci spokojní ?

autor
5. nov 2025
@anonym_7364ab

A veď manželom zarobené peniaze sú tiež tvoje. My sporíme investovaním na dôchodok. Momentálne len z mužovho platu, ale stále sú to aj moje peniaze. Tiež mi pride najrozumnejší ten polovičný úväzok. Do toho skús ešte nejake kurzy, ktoré by ti v prípade nebodajže rozvodu zabezpečili lepšie uplatnenie. Príde mi blbosť aby si sa vrátila na plný úväzok keď muž zarába veľa a má rozbehnutý zjavne úspešný biznis. To by musel s biznisom prestať, čo mi nedáva logiku, alebo by vam deti vychovávali opatrovatelky čo nie je ideál. Len ma trochu zaráža, že ste toto ešte neriešili. My sme to riešili ešte pred detmi.

@anonym_7364ab u nás sa tak rôzne menil život v čase, takže priznám sa, že riešime za chodu. My sme boli obaja zamestnanci a manžel len tak trošku skúšal popri práci svoje veci. Prekvapilo nás ale tretie dieťa ( už sme sa v tomto smere zariadili natrvalo ) a tak šiel do podnikania naplno. Čiže neboli na programe ani 3 deti a ani podnikanie.

anonym_7364ab
5. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_7364ab u nás sa tak rôzne menil život v čase, takže priznám sa, že riešime za chodu. My sme boli obaja zamestnanci a manžel len tak trošku skúšal popri práci svoje veci. Prekvapilo nás ale tretie dieťa ( už sme sa v tomto smere zariadili natrvalo ) a tak šiel do podnikania naplno. Čiže neboli na programe ani 3 deti a ani podnikanie.

@anonym_autor rozumiem. Každopádne, ten polovičný úväzok bude podľa mňa najlepšia cesta

lindusss2016
5. nov 2025
@anonym_autor

Viac menej ste sa všetci zhodli na Tom polovičnom úväzku. A áno vyzerá to byť najrozumnejšie pre mňa. Snáď ma to nedobehne v starobe. Môj muž tvrdí, že žiadne dôchodky nebudú, že to nemám riešiť.

@anonym_autor ja mam sice len dve deti, ale pracujem v zdravotnictve normalne 8 hod denne, 3 x do tyzdna precvicujem jogu, venujem sa masazam sukromne (2-3 hodky tyzdenne) a plus mam aj svoje treningy sportu, ktory robime spolocne aj s detmi (niekedy su to 3 hodiny tyzdenne, niekedy tym stravime aj cely vikend niekde mimo domu) a zvladam to. Aha, pardon, este som zabudla, od septembra som sa prihlasila na dalsie vysokoskolske studium, takze niektore vikendy travim tam. Mam partnera, ktory mi je napomocny, ale tiez ma svoje zamestnanie, plus je trener (4 hod tyzdenne) a plus ma svoje sporty, ktorym sa venuje. My ideme vsetci na 120%, ale neviem, z coho by som mala vypustit. Vsetko, co robime, milujeme, tak tazko sa niecoho vzdat. A da sa to. Ak nieco chces, tak to zladis, casom sa vsetko vykrystalizuje, len sa netreba obavat dopredu. Drzim palce.

vler
5. nov 2025
@anonym_autor

@alkoholik on vraví, že dôchodky nebudú o 5 rokov 🙈

@anonym_autor dochodky budu, ale asi mensie a odchod do dochodku sa bude posuvat. To bude uplne posledna davka na ktoru stat siahne, ver mi. Dochodci su prilis velka volebna skupina. Skor sa okresu rodicovske pridavky, dlzka rodicovskej, a snad aj vlaky zadarmo, pompezne oslavy a zbytocne ministerstva

anonym_4a0864
5. nov 2025

Ja len ziram ako väčšina radi polovičný úväzok. Dnešné mladé ženy nič nestíhajú ako vidím, najlepšie len doma na zadku sedieť všakže.
Ja mám 35 rokov, dve deti a robím normálne na 8 hodín denne, za ten čas sú deti v škôlke a škole. Poobede sme všetci doma, víkendy máme voľno a venujeme sa rodine. Všetko sa dá len treba chcieť a niečo preto aj urobiť.

anonym_d9c445
5. nov 2025
@anonym_4a0864

Ja len ziram ako väčšina radi polovičný úväzok. Dnešné mladé ženy nič nestíhajú ako vidím, najlepšie len doma na zadku sedieť všakže.
Ja mám 35 rokov, dve deti a robím normálne na 8 hodín denne, za ten čas sú deti v škôlke a škole. Poobede sme všetci doma, víkendy máme voľno a venujeme sa rodine. Všetko sa dá len treba chcieť a niečo preto aj urobiť.

@anonym_4a0864 asi nielen v skole, ale aj v druzine, nie? Moji su tam aj celkom radi, ale stacilo by im do 15tej.
Tu ide skor o to porovnanie- kolko za ten cas zarobi (a ci tie peniaze potrebuje) verzus co za ten cas stihne s detmi a co oni z toho maju.

dominikamacakova
5. nov 2025

Tak chlap nech sa nakopne aké iné riešenie?

anonym_4a0864
5. nov 2025
@anonym_d9c445

@anonym_4a0864 asi nielen v skole, ale aj v druzine, nie? Moji su tam aj celkom radi, ale stacilo by im do 15tej.
Tu ide skor o to porovnanie- kolko za ten cas zarobi (a ci tie peniaze potrebuje) verzus co za ten cas stihne s detmi a co oni z toho maju.

@anonym_d9c445 V mojej práci polovičný úväzok neexistuje, zarobím celkom pekne a samozrejme deti sú aj v družine. Pre pracujúcich ľudí je škôlka škola do 17tej. Ja po práci hneď vyzdvihujem deti a sme doma 15,30 rýchlo si niečo navarim upracem úlohy a do večera venujem sa deťom. Ako píšem všetko sa dá len treba chcieť a dobre naplánovať.

anonym_7364ab
5. nov 2025
@anonym_4a0864

@anonym_4a0864 a kedy chodí tvoj muž z práce? Máš tiež muža podnikatela čo chodí domov až večer? Ja áno a aj autorka. Neviem kedy presne dorobí jej muž ale môj často okolo 18-20 hodiny. Ty píšeš že ste poobede doma a víkendy voľné. No môj často ani tie víkendy voľné nemá. Pri klasickej pracovnej dobe na plny úväzok neexistuje, že by som sa dokázala venovať deťom, učiť sa s nimi, voziť na krúžky a mať domácnosť plne fungujúcu. A aj keby som to s odretými ušami nejak zvládla a to isté autorka tak načo ak chlapi zarobia dostatočne a prácu by sme brali len ako sebarealizáciu? Ale hej, poďme rýpať do iných žien aké sú neschopné pritom nie sme v ich situácii. Asi keby jej chlap chodi domov o 15-tej a už nemusí nič riešiť tak tu nepíše.

anonym_4a0864
5. nov 2025
@anonym_7364ab

@anonym_4a0864 a kedy chodí tvoj muž z práce? Máš tiež muža podnikatela čo chodí domov až večer? Ja áno a aj autorka. Neviem kedy presne dorobí jej muž ale môj často okolo 18-20 hodiny. Ty píšeš že ste poobede doma a víkendy voľné. No môj často ani tie víkendy voľné nemá. Pri klasickej pracovnej dobe na plny úväzok neexistuje, že by som sa dokázala venovať deťom, učiť sa s nimi, voziť na krúžky a mať domácnosť plne fungujúcu. A aj keby som to s odretými ušami nejak zvládla a to isté autorka tak načo ak chlapi zarobia dostatočne a prácu by sme brali len ako sebarealizáciu? Ale hej, poďme rýpať do iných žien aké sú neschopné pritom nie sme v ich situácii. Asi keby jej chlap chodi domov o 15-tej a už nemusí nič riešiť tak tu nepíše.

@anonym_7364ab Môj robí každý deň od rána do večera, tiež podniká ale to je jedno. Ak tak žena je tá čo má na starosti deti a domácnosť a organizaciu okolo toho.

anonym_7364ab
5. nov 2025
@anonym_4a0864

@anonym_7364ab Môj robí každý deň od rána do večera, tiež podniká ale to je jedno. Ak tak žena je tá čo má na starosti deti a domácnosť a organizaciu okolo toho.

@anonym_4a0864 a veď tak je to u autorky z toho čo chápem. On sa nemoze tolko venovať domacnosti a rodine tak je to na nej, preto jej radime polovičný úväzok. Čo je na tom neschopnosť dnešných mladých žien a vysedávaní doma?

autor
5. nov 2025
@anonym_4a0864

@anonym_d9c445 V mojej práci polovičný úväzok neexistuje, zarobím celkom pekne a samozrejme deti sú aj v družine. Pre pracujúcich ľudí je škôlka škola do 17tej. Ja po práci hneď vyzdvihujem deti a sme doma 15,30 rýchlo si niečo navarim upracem úlohy a do večera venujem sa deťom. Ako píšem všetko sa dá len treba chcieť a dobre naplánovať.

@anonym_4a0864 nuž ja budem robiť 12tky. 15:30 byť doma aj s deťmi je mimo mojej galaxie. Pri akomkoľvek úväzku.

autor
5. nov 2025
@anonym_4a0864

@anonym_autor
@anonym_4a0864 práca je aj cez víkendy. Pri plnom úväzku by mi vyšli 2 víkendy v mesiaci.

anonym_6b40e6
5. nov 2025

Ahoj, sme v uplne rovnakej situacii, ked pracovat nemusim, ale chcem, lebo skratka nechcem byt doma a zabudnut, ako zarabat peniaze, a nechcem byt zavisla len od manzela. Rozhodla som sa pracovat na polovicny uvazok a je to v tejto chvili absolutne idealne riesenie pre nas vsetkych. Naozaj sme vsetci spokojni. Pomohlo mi, ked som sa prestala pozerat do dalekej buducnosti a robim len kratkodobe a strednodobe rozhodnutia: tento rok nam to takto vyhovuje, nabuduci rok sa mozno situacia zmeni a budem moct pracovat viac. A este jedna rada: mam doma workoholika, ale museli sme si sadnut a vysvetlili sme si, ze naozaj nestaci v rodine “len” pracovat, ze sa skratka uz musi zapajat o nieco viac ako doteraz.

dory11
6. nov 2025

@anonym_autor prečo nie veď ak správne chápem muž zarobí dosť a vie vás uživiť .a vy chcete sa len realizovať aby ste vypadli z toho stereotyp deti domácnosť a chorobu a chcete sa realizovať a to sa dá aj na polovičný úväzok.

anonym_3838aa
6. nov 2025

@anonym_autor pri tom pol úväzku by si ako pracovala a aký mala plat?Ak to má byť tak, že budeš stresovať ráno skoro budiť deti, v zdravotníctve ti nikto nebude tolerovať pri 3 deťoch ocr a iné situácie s deťmi tak by som si hľadala inú prácu.Aj do budúcnosti vieš si predstaviť, že cez víkend budeš v práci a oni doma?Muzovi s podnikaním nevieš pomáhať?Ja by som aspoň rok počkala, alebo si hľadala čokoľvek ine, ale určite by som neuvažovala nad tpp a deti budú samé celé dni pri 12 h smenách

milanemila
6. nov 2025

@anonym_autor nikdy v zivote by som sa nechcela dostat do situacie, ze budem s detmi financne plne zavisla na muzovi. Tvoja kariera je rovnako dolezita ako manzelova, bez ohladu na to kto kolko zaraba a teda manzel by mal trochu polavit, aby si aj ty mala priestor na sebarealizaciu.
Deti ta dnes potrebuju a za par rokov ta potrebovat nebudu a ty si uvedomis, ze okrem materstva a toho, ze si doma kucharkou, upratovackou atd nemas nic ine.
Mozno teraz tvoje manzelstvo funguje, ale statisticky je pravdepodobnejsie, ze to tak nebude navzdy a preto by mala kazda zena mysliet aj na zadne vratka a nevzdat sa vsetkeho iba kvoli tomu, aby sa mohol realizovat chlap. Mne by blikala kontrolka uz pro tych sobotach pracovnych.

dory11
6. nov 2025
@dory11

@anonym_autor prečo nie veď ak správne chápem muž zarobí dosť a vie vás uživiť .a vy chcete sa len realizovať aby ste vypadli z toho stereotyp deti domácnosť a chorobu a chcete sa realizovať a to sa dá aj na polovičný úväzok.

@dory11 ale veď môžeš zobrať polovičný úväzok a napríklad po 3/4 roky a potom keď budú deti vedsie ísť na plný.
Ja si napríklad kvôli dieťaťu hľadám len polovičný úväzok.
Žijem v prítomnosti ale áno myslim aj na budúcnosť .ale dôležitá je premna teraz prítomnosť a deti ..
Nebudeš schopná aj keď sa manžel zapojí toť všetko zvládať plny pracovný úväzok domácnosť deti nakúpi lekárov z deťmi choroby .
Už som tu pár komentárov videla kde že na píše že síce manžel otec deti zapája ale stále ona rieši viac veci ( chorobi, lekárov , nákupu do škôlky/školy školské akcie atď ).

carolynka
6. nov 2025
@anonym_4a0864

@anonym_4a0864 a naco ma chodit do prace na plny uvazok ked nemusi, ked na polovicnom bude vsetko zvladat lahsie a nebude taka unavena zo vsetkeho

jaroe
6. nov 2025
@carolynka

@anonym_4a0864 a naco ma chodit do prace na plny uvazok ked nemusi, ked na polovicnom bude vsetko zvladat lahsie a nebude taka unavena zo vsetkeho

@carolynka predsa aby ju vyhlásili za super ženu, čo všetko stíha a nemrnčí. Nevadí, že bude uštvaná, bude ju hriať pri srdci, že popri troch deťoch a vyťaženom manželovi zvládla plný úväzok.

anonym_3838aa
6. nov 2025
@carolynka

@carolynka lebo ostatné chodia😂dnes sa nenosí nebyť ustvana.Niekedy sa mi zdá, že čo by robili, keby nerobili človek už nevie ani žiť normálne len tak pre seba s deti, rodinu.Ked jeden pracuje veľa druhý nech pracuje menej a zaobstará deti a rodinu

tiezjedna
6. nov 2025
@anonym_d0e21b

@anonym_autor hmm... taketo veci je dobre vacsinou vyriesit a dohodnut pred 3 detmi...

@anonym_d0e21b takéto veci nikdy nevyriešiš a nedohodneš pred deťmi, je jedno pred koľkými. Pretože nikdy nikto nevie, ako to s ním zatočí a čo všetko si to vezme...

funicka
6. nov 2025

Boze akoby som o sebe citala, uplne to iste riesim. Tri male deti(cerstvo 3, 4,5, 7,5). Deti a domacnost 100percent na mne, muz zaraba dobre, z financneho hladiska nic netlaci. Ale co sa tyka "zapojenia" ma 24h sluzby, nevyspytatelne casto do vecera...cize momentalne nehrozi rozdelenie povinnosti. Chodim po pohovoroch, kde ma aj vzali, tak som musela odmietnut, lebo chceli,aby som zacinala o siedmej, inde len prekrutia ocami, ked spomeniem vek deti...a polovicny uvazok je skor vreckove. To mi aj v jednej praci ponukli a teraz rozmyslam, ci to nebola blbost,ze som odmietla. Cize neporadim, len suzniem 😀

denithestrange1993
6. nov 2025

@anonym_autor pracuj na polovicny aspon zo zaciatku a potom uvidis,ten rok ked budes na polovicaku ti dochodok nejak extra neskazi.

euka210
6. nov 2025

@anonym_autor ja mam polovicny pri 3 detoch, aby som vsetko stihala a zvladala.
Zdravotnictvo je tazke a tiez som za polovicny...budes aj niekde inde ako doma, aj prispejes do domacnosti, aj budes stihat deti a domacnost.
Dochodok absolutne neries, my sme tiez nazoru, ze ziadny o 20r nebude. Takze setrime a odkladame uz teraz na dochodok.

anonym_d9c445
6. nov 2025
@funicka

Boze akoby som o sebe citala, uplne to iste riesim. Tri male deti(cerstvo 3, 4,5, 7,5). Deti a domacnost 100percent na mne, muz zaraba dobre, z financneho hladiska nic netlaci. Ale co sa tyka "zapojenia" ma 24h sluzby, nevyspytatelne casto do vecera...cize momentalne nehrozi rozdelenie povinnosti. Chodim po pohovoroch, kde ma aj vzali, tak som musela odmietnut, lebo chceli,aby som zacinala o siedmej, inde len prekrutia ocami, ked spomeniem vek deti...a polovicny uvazok je skor vreckove. To mi aj v jednej praci ponukli a teraz rozmyslam, ci to nebola blbost,ze som odmietla. Cize neporadim, len suzniem 😀

@funicka baby, ja nechapem, preco sa vobec zaoberate klasickou pracou, ak nepotrebujete peniaze. To vas nelaka realizovat sa inak? Ja to v okoli vidim, tak par napadov, co robia tie, ktore si to mozu dovolit nepracovat: 1. prenajala si skolsku telocvicnu kazdy stvrtok vecer, teoreticky vedie kruzok "loptove hry", prakticky si ide zahrat so svojimi 4 detmi vybijanu (+ par deti zo susedstva), ani promo si nerobi, kto sa o tom nahodou dozvie, moze jej prispiet na najom a prihlasit tam svoje dieta tiez. 2. Dalsie si zalozili podnikanie- organizovanie detskych narodeninovych party, kupili si aj taky stary dom (do buducna ako investiciu), ktory postupne komplet prerabaju len na "party dom" - a aj par party za rok urobia,ak si ich niekto najme (a daju si zalezat, nie je to podvod), ale primarne si ich ako skupinka organizuju pre seba - vzdy, ked ma niektore z deti nejaky sviatok, alebo ony narodeniny, Vianoce, velka noc, ja som bola na takej letnej detskej party a len som kukala, ako im je dobre. Cakaju, kym sa im to rozbehne, zbieraju skusenosti, maju zabavu, nerobia to pre zisk, ale aby ich detmi mali program. 3. Syna vyzdvihuje hned po skole, doobeda sa angazuje ako dobrovolnicka - vzdy ma nieco ine, uz mala nieco pre cirkev, Ukrajincov, akcie pre skolu, najnovsie chce pracovat s dlhodobo chorymi detmi. 4. Mesiac dovolenka na Mauriciu 5. Vedie komunitne centrum. 6. Nedobrovolne nezamestnana, ale ta vedie kurzy vysivania, nie klasicke obrazky, ale take, ze sa stare a derave veci upcykluju na nove- ze napr. dieru poobsiva a vyzera to ako kvetina.

autor
6. nov 2025
@anonym_3838aa

@anonym_autor pri tom pol úväzku by si ako pracovala a aký mala plat?Ak to má byť tak, že budeš stresovať ráno skoro budiť deti, v zdravotníctve ti nikto nebude tolerovať pri 3 deťoch ocr a iné situácie s deťmi tak by som si hľadala inú prácu.Aj do budúcnosti vieš si predstaviť, že cez víkend budeš v práci a oni doma?Muzovi s podnikaním nevieš pomáhať?Ja by som aspoň rok počkala, alebo si hľadala čokoľvek ine, ale určite by som neuvažovala nad tpp a deti budú samé celé dni pri 12 h smenách

@anonym_3838aa áno presne tak, očrky neprichádzajú do úvahy. Pol úväzok by bol klasika 160/2, tzn 80hod /11,25. Vyšli by mi 2 smeny týždne. Ale minimálne 3 víkendové dni. Mzda 800€ v hrubom.

scila
6. nov 2025

@anonym_autor ja robím na skrátený úväzok (25 hod./týždenne), muž ako živnostník zarobí viac, keď sa mu dá tak s deťmi pomôže. On bol vždy ten podnikateľský typ, ja tá, čo má rada stabilitu a istotu.
On lepšie zarába peniaze, ja sa lepšie starám o rodinu, takže sa dopĺňame.
Za mňa je skrátený úväzok pre matku s deťmi prípadne už vo vyššom veku skvelá vec.

anonym_1d658b
7. nov 2025

Keď nechce aby si šla robiť na celý nech ti na ten dôchodok šetrí investuje firma mu ide vďaka tebe lebo si ho odbremenila od vecí doma ! A vďaka tomu sa mu darí s firmou alebo choď na plný šetrí si na dôchodok tiež na tento štát sa nedá spoliehať a platte opatrovateľku a upratovačku spolu máte spolu deti treba mať spoločné aj prijmy s.vydavkami aké staré máš deti? Treba ich viesť k samostatnosti postupne a k zapajaniu sa do domácnosti

mamadievcatiek
7. nov 2025

Kto sa bude doma starať potom o choré deti? Predpokladám že všetky 3 sú malé.Podla mňa by bolo lepšie ísť pracovať niekde, kde sa cez víkend nepracuje.A nie vrátiť sa do zdravotníctva.