icon

Ako zladiť prácu, rodinu a manžela?

4. nov 2025

Neviem riešiť svoju situáciu. Mám 3 deti. Manžel sa popri mojich materských rozbehol v podnikaní a ide mu to. Zároveň má však stále menej času. Chodí domov večer a stále častejšie má pracovnú sobotu. Živí nás. Ja som ukončila tretiu materskú a rada by som pracovala. Z detí a domácnosti som už trošku vyhorená, potrebujem sa realizovať aj profesne. Trápi ma však, že manžel sa asi veľmi nezapojí do detských maródiek, ktoré sú naozaj časté a ani nepomôže v domácnosti. Jemu to samozrejme vyhovuje, že nepracujem. Moja práca po finančnej stránke nie je žiadne terno, pracovala som v zdravotníctve. Je to ale práca náročná fyzicky aj psychicky. Ja sa obávam, že budem makať ako vôl v móde práca, deti, domácnosť. On navrhuje len polúväzok, ale to je tak slebučké finančne, že sa to skutočne neoplatí. Ako to vidíte vy ? Môžme byť všetci spokojní ?

Strana
z3
anonym_1d658b
7. nov 2025
@mamadievcatiek

Kto sa bude doma starať potom o choré deti? Predpokladám že všetky 3 sú malé.Podla mňa by bolo lepšie ísť pracovať niekde, kde sa cez víkend nepracuje.A nie vrátiť sa do zdravotníctva.

@mamadievcatiek otec je takisto rodič

jajo1
7. nov 2025

@anonym_autor tvoju situáciu nielen chápem, ale priamo som ju zažila - manžel popri zamestnaní podnikal, ja medzitým dve materské. Potom išiel na jednu rodičovskú on a rozbehol podnikanie naplno. A nastal časový problém, problém s očr detí, ja som nestíhala, stresovala .... takže ja som dala výpoveď a zostala "pani domáca". Rýchlo ma to však prešlo, byť doma ma nebavilo, strácala som pocit užitočnosti. Po vzájomnej dohode s manželom som sa naspäť vrátila do práce na polovičný úväzok. A bolo to fakt skvelé - ja som si chodila do práce "oddýchnuť", čas v práci som si naozaj užívala a aj doma bola pohoda. Časom deti vyrástli, sú už dospeláci a ja som plynule prešla v zamestnaní na plný úväzok. Mala som celý čas aj ten pocit, že nech sa manželovi čokoľvek stane/príp. sa rozhodne pre inú partnerku, ..., viem si svoje aktuálne základné potreby automaticky pokryť svojím platom. Takže mne sa ten polovičný úväzok pri malých a dorastajúcich deťoch naozaj osvedčil. Zároveň mám v rodine prípad, kedy žena zostala "pani domácou" nastálo a síce je už teraz vekovo po 60, od svojich 27 rokov už viac nepracovala a hoci má materiálne úplne všetko a s manželom navonok stále šťastné a úspešné manželstvo, raz mi povedala pamätné vety: "Nedovoľ, aby si bola závislá len od manželových peňazí. Veľmi to zväzuje." Tak som sa tým riadila.

matilda2015
7. nov 2025

ja by som mu navrhla, nech ťa tiež čiastočne zamestná vo vlastnej firme a platí ti aspoň nejaké odvody, aby si mala poprípade aj očr pokryté, aj teda dôchodok do budúcnosti, určite založiť 2. a 3. pilier...a ísť na polovičný úväzok, kde by si sa odreagovala a možno ťa chuť pracovať prejde ☺

abbey1
7. nov 2025
@anonym_4a0864

Ja len ziram ako väčšina radi polovičný úväzok. Dnešné mladé ženy nič nestíhajú ako vidím, najlepšie len doma na zadku sedieť všakže.
Ja mám 35 rokov, dve deti a robím normálne na 8 hodín denne, za ten čas sú deti v škôlke a škole. Poobede sme všetci doma, víkendy máme voľno a venujeme sa rodine. Všetko sa dá len treba chcieť a niečo preto aj urobiť.

@anonym_4a0864 Ako mladá 35 ročná som makala ako fretka. Klienti sa kopili, zarábala som nadštandard. Po narodení poslednej dcéry som si povedala, že stačí.
Robím max 20 hodín týždenne a zvyšok času venujeme iným aktivitám, zvieratám, cestovaniu a užívam si život. Myslím, že toho stíham až až.
Človek, ktorý nerobí na plný úväzok, nesedí zvyšok dna doma na zadku. Napríklad, my si pečieme domáci chlieb, nemusím si kupovať v obchode a ďalších milión drobností, ktoré robia náš život krajší.
To je o prioritách. Nie o lenivosti.

autor
7. nov 2025

Ženy čo povedať...ja Vám ďakujem. Pre mňa veľmi podnetná diskusia. Veľa ste mi potvrdili, veľa doplnili a osvetlí. Za tých pár dní som si to celkom dobre upratala v hlave plnej pochybností. Viac hláv, viac rozumu. Aj s manželom sme riešili a zdá sa, že už ochotnejšie chápe moje pochody a podporí ma. Mám rozhodnúť podľa seba a on to podporí. Znie to dobre a verím, že aj realita bude podľa dohody.

mamadievcatiek
7. nov 2025
@anonym_1d658b

@mamadievcatiek otec je takisto rodič

@anonym_1d658b Áno aj otec je rodič, ale autorka píše že úspešne podniká, darí sa mu. Takže on nebude doma pri chorých deťoch.

funicka
7. nov 2025
@anonym_d9c445

@funicka baby, ja nechapem, preco sa vobec zaoberate klasickou pracou, ak nepotrebujete peniaze. To vas nelaka realizovat sa inak? Ja to v okoli vidim, tak par napadov, co robia tie, ktore si to mozu dovolit nepracovat: 1. prenajala si skolsku telocvicnu kazdy stvrtok vecer, teoreticky vedie kruzok "loptove hry", prakticky si ide zahrat so svojimi 4 detmi vybijanu (+ par deti zo susedstva), ani promo si nerobi, kto sa o tom nahodou dozvie, moze jej prispiet na najom a prihlasit tam svoje dieta tiez. 2. Dalsie si zalozili podnikanie- organizovanie detskych narodeninovych party, kupili si aj taky stary dom (do buducna ako investiciu), ktory postupne komplet prerabaju len na "party dom" - a aj par party za rok urobia,ak si ich niekto najme (a daju si zalezat, nie je to podvod), ale primarne si ich ako skupinka organizuju pre seba - vzdy, ked ma niektore z deti nejaky sviatok, alebo ony narodeniny, Vianoce, velka noc, ja som bola na takej letnej detskej party a len som kukala, ako im je dobre. Cakaju, kym sa im to rozbehne, zbieraju skusenosti, maju zabavu, nerobia to pre zisk, ale aby ich detmi mali program. 3. Syna vyzdvihuje hned po skole, doobeda sa angazuje ako dobrovolnicka - vzdy ma nieco ine, uz mala nieco pre cirkev, Ukrajincov, akcie pre skolu, najnovsie chce pracovat s dlhodobo chorymi detmi. 4. Mesiac dovolenka na Mauriciu 5. Vedie komunitne centrum. 6. Nedobrovolne nezamestnana, ale ta vedie kurzy vysivania, nie klasicke obrazky, ale take, ze sa stare a derave veci upcykluju na nove- ze napr. dieru poobsiva a vyzera to ako kvetina.

@anonym_d9c445 akoze to som zas nemyslela,ze ja doma susne vytahujem z nosa a muz peniaze nosi domov. Myslela som to,ze aj ked vypadnem s prijmom nejdeme ruky do ust, aj pocas rodicaku vsetko tahal. Ale tiez chcem mat teb pocit,ze nie som zivena(aj ked si samozrejme ovedomujem to rozdelenie s pracou a rodinou, ze to nie je mozne rovnocenne..)

pikachu999
8. nov 2025
@mamadievcatiek

@anonym_1d658b Áno aj otec je rodič, ale autorka píše že úspešne podniká, darí sa mu. Takže on nebude doma pri chorých deťoch.

@mamadievcatiek keď je taký úspešný nech platí opatrovateľku;)

pikachu999
8. nov 2025
@funicka

@anonym_d9c445 akoze to som zas nemyslela,ze ja doma susne vytahujem z nosa a muz peniaze nosi domov. Myslela som to,ze aj ked vypadnem s prijmom nejdeme ruky do ust, aj pocas rodicaku vsetko tahal. Ale tiez chcem mat teb pocit,ze nie som zivena(aj ked si samozrejme ovedomujem to rozdelenie s pracou a rodinou, ze to nie je mozne rovnocenne..)

@funicka presne...

zuzula777
8. nov 2025

Spoliehať sa na dôchodok od štátu je trošku naivné. Kým pôjde do dôchodku naša generácia, tak už možno nebudú žiadne... Preto je rozumnejšie sporiť si na dôchodok investovaním do fondov.

Strana
z3