Ako zladiť psa v dome a dieťa?
Ahojte. Chcem sa spýtať na názor, nakoľko som už zúfalá z tejto situácie a neviem či som len ja precitlivelá alebo čo. Ide o to ze máme 3 ročného psa - zlatého retrievera, ktorý žije s nami v domácnosti. Odmalička je zvyknutý na to byt vnútri aj keď máme veľký pozemok, čiže výbehu má až až. Ja som toho názoru že pes by mal byt len vonku, nakoľko som veľmi poriadkumilovný človek a aj napriek tomu že zvieratká milujem (a psíkov obzvlášť), tak si myslím, že by vnútri byt nemali. Ale urobili sme chybu, keď bol maličký, bolo nám ľúto ho mať vonku, tak sme ho naučili na vnútro a doteraz sme s tým boli viacmenej v pohode, ma určite pravidla ako napríkad že nemôže ísť na koberec, posteľ či pohovku.. je naučený sa vyspinit len vonku, čiže zatial s týmto sme spokojný. Zmena ale nastala keď sa nám narodil synček. Vo mne sa niečo zlomilo - akási ochranárska vlastnosť a odvtedy som nepokojná, bojím sa. Malý ma teraz 6 mesiacov, začína liezť a je naozaj všade a náš pes, ktorý má cca tých 40kg (keď nie viac) tak sa stále správa ako šteňa, je extrémne hravý, nedáva pozor a ja sa bojím aby na malého neskočil alebo ho nechtiac nepriľahoľ. A druha vec je že všade máme tu jeho srsť, dovtedy sme fungovali na princípe - pustime robota kým sme v práci alebo niekde preč, alebo sme len raz denne povysavali, ale teraz behám s vysávačom snad 50x denne, lebo mi začalo vadiť ako je malý špinavý od chlpov a všetko dáva samozrejme do úst. Tak som sa rozhodla že nech je psík ma dvore aspoň do času kým nezačne malý poriadne chodiť. No neviem, nechcem pôsobiť hnusne, že ho vyhadzujem zvnútra von ale teraz mi je dieťa prednejšie. Je naučený že chodí na prechádzky každý deň zarovno keď chodíme aj s malým von, takže nieje to tak že by sme naňho teraz nemysleli už, len cez deň by sme ho dávali na dvor. Máte niekto podobnú skúsenosť ? Nezačne potom psík žiarliť ? Ďakujem za prečítanie aj názory.
Daj ho von. Psik je dolezity, je to clen rodiny, ale proste dieta je dolezitejsie.
Necitlive, maj psa v kuchyni a na chodbe
my mame psa ale bytoveho, maleho, ja by som si nikdy taketo psa ako mas ty nenaucila na dnuka...môj syn pri nasom psovi v podstate vyrasta
@kitycat no už len do kuchyne by som to pustila, fuj
tak ja tomu nerozumiem - vedela si že chceš dieťa, vedela si že to tak bude, a napriek tomu si naučila psa tak ako si naučila ... jasne že ho daj von, ak tak nevieš fungovať, ale ja tomu nerozumiem a nebude tomu rozumieť ani ten pes. naučí sa ak budete k nemu láskaví, ale nebude tomu rozumieť prečo už nemôže k vám ...
@evakadlec no veď práve, ešte som hovorila že keby máme nejakého malého psíka tak to by sa snad nejak dalo, ale my máme fakt veľkého psa a je to naša chyba že sme ho naučili na to že žije vnútri. On vydrží aj vonku ale keď je už tak 3 hodiny vonku tak tam zavýja a vidím že chce ísť dnu. Ja som práveže dosť empatická a nechcem aby sa cítil pes zle, len už je toho dosť na mňa. Chcem sa radšej plne venovať malému ako stále upratovať.
Ale to vôbec, to je jedno ci malý ci veľký, všetci si lizu rit rovnako. Zvieratá patria von
@kitycat my máme všetko v dome viacmenej otvorené, predsieň, kuchyňa, obývačka. Akurát spálne majú dvere. Čiže to asi nie
Táto rada - dat psa von je ako zo stredoveku. Nevieš, nechceš sa prispôsobiť situácii, ktorú si si Ty zvolila - tak najlepšie možné riešenie dat psíkovi rodinu, ktorá ho bude brat ako člena rodiny.
@biba_18 no áno, s týmto s tebou súhlasím. Ja som bola zo začiatku proti tomu mať psa vnútri ale hovorím, najprv sme ho nechávali len na noc spat vnútri kým bol malý až si tak zvykol. Potom keď malo prísť dieťa sme ho chceli naučiť na von ale zatiaľ sme tak nespravili, lebo sme ho nechceli už vyhadzovať, no hej, naša chyba. Len teraz je to naprd situácia
Nedokázala by som po 3 rokoch vyhodiť psa na dvor. Mame psa v obývačke, ked ho na chvíľu šupneme na dvor, po chvíľke sa trasie za dverami a plače. Je to obyčajná pouličná rasa, ale je náš.
Na tvojom mieste by som popracovala na svojom nastavení a neriešila vec vyšupnutím psa na dvor. Dieťa zasa netreba držať v sterilite. Normálne raz denne zitri podľa vy, pusti vysávač a kľud.
Takto sa situácie neriešia, že idsuniem zviera bokom, že však len zviera. Vedela si, že bude dieťa.
Zlatý retriever z hľadiska povahy nie je vhodný na celoročný pobyt na dvore. Trpí na samotu. Ale okey, fajn, beriem. Ale to, že si naučím psa žiť s nami vo vnútri (zvlášť keď som názoru, že pes by mal byť len vonku)... to, že nezohľadním fakt, že možno v budúcnosti príde do domácnosti aj dieťa atď... No... Snažím sa vyjadriť to čo najempatickejšie. Dieťa je prvoradé, to je fakt. Ale ten pes je tiež živý tvor. Nehovoriac o tom, že z napísaného usudzujem, že nejde "len" o to, aby bol pes vonku, ale zároveň tam "šípim" aj to, že pes bude mať (a asi už aj má) menej a menej pozornosti, menej a menej času sa mu bude venovať, hra/tréning/výchova asi vo veľmi malej miere atď. Čo je síce pochopiteľné, že pes stratí určitú pozornosť príchodom dieťaťa, ale v tomto príbehu mi to príde ako úplne odsunutie psa.. Ako keby už zavadzal lebo veď už mám dieťa... Čo nie je voči psovi fér, a zároveň to môže skomplikovať život aj vám - rôzne psie problémové správania apod.
Skrátka, ja v tom celom opise nevidím "len" ten dvor, ale aj oveľa viac.
@biba_18 to určite nie. Nechceme ho dávať preč. No v tom čase som nemyslela na to, aké to bude potom, ak náhodou bude dieťa. A druha vec je, ze už by mohol byt tiež trošku kľudnejší, len on je stále ako šteniatko - hravý a nedáva pozor. A ide mi teraz o bezpečie bábätka. Psíka nechcem vyhodiť úplne, ale aspoň cez deň by mohol tráviť čas na dvore. Keď sme boli predtým v práci s priateľom ( a obaja viac ako 12h) tak čo iné mu zostávalo ako byt vonku na dvore ? Takže on bol predtým na to zvyknutý akurát keď sme prišli domov tak išiel dnu no..
Čo ste spravili pre to, aby sa pes naučil na kľud? Ako ste psa pripravovali na príchod dieťaťa? Má pes vyhradené miesto, kde si vie sám zaliezť na odpočinok (kde ho nikto nebude otravovať - ani dieťa keď podrastie) a zároveň, kde ho vieš ty poslať, ak potrebuješ? Atď atď...
@wolf_ hej, tam ide o to že je na nás veľmi naviazany. Tak ma menej pozornosti ako predtým, keďže sú teraz iné starosti, ale priateľ sa mu venuje každý deň .. aj to vlastne je skôr jeho miláčik a on ma jeho ako pána. Ale rozumiem, presne preto som chcela vedieť názory, aby to pre psíka teraz nebolo také nepochopiteľné .. že prečo zrazu je viac vonku ako dnu.
Mala som syna a 3 psov + 2 kocúrov v dome. Ak si nastavis pravidla, nemáš problém. Doma sa upratovalo normálne, syn chlpy nejedol. Vyhodiť psa von, ktorý bol predtým dnu v zime je nie len necitlivé ale aj choré. Už len s toho titulu že pes ma srsť prispôsobenú na život vo vnútri, nemá taku hustu podsadu ako by potreboval na život vonku. To už ho radšej niekomu daruj. Alebo počkaj aspoň do jari nech si na život vonku zvykne.
@wolf_ ma vnútri aj vonku svoje miesto, psík ma kde ísť keď potrebuje mať svoj kľud, dokonca niekedy tam ide sam od seba (aj von na svoje miesto) aj keď ho nikto nevyhnal. A na príchod bábätka sme ho pripravovali, myslím že s malým je zatiaľ v pohode, len vo mne je stále ten strach aby sa niečo teraz nestalo, hlavne pokým je takto maličký. Ale každopádne retroeveri sú rodinne psy, tak sme si mysleli že budú pekne spolu vyrastať, len teraz mam taký strach
Kamoska ma zlateho retrievera dnu v dome a 3 deti, nikdy s nim nemali problem. Treba ho naucit. Skuste zajst za cvicitelom ak sa bojis a poradte sa s nim. A uplne suhlasim s @abbey1
On uz ked je zvyknuty byt vnutri, uz si nezvykne byt vonku. Tiez to je zivy tvor a nebude chapat preco ste ho zrazu ,,vyhodili,,.
Autorka, určitý strach aj toto čo prežívaš nie je úplne neobvyklé. Niekedy sa stáva, že žena-psíčkarka ako sa stane mamou, tak zrazu začne psa vnímať úplne inak, či už ako hrozbu alebo ako len povinnosť, nutnosť,..a celé to je také na nič... musia si so psom hľadať znova cestu k sebe, vytvoriť nový režim, atď... Je otázne, či sa ti chce na tom celom pracovať alebo nie.. Tam tkvie aj odpoveď na celý tento problém.
Máme labradora, ktorý bol od začiatku vo vnútri. Až potom sme mali deti. Tie boli a sú pre mňa prvoradé, ale vyhodiť psa von, to mi ani vo sne nenapadlo… Už počas tehotenstva som mu stanovila hranice, deti sa stali jeho parťakmi. Strážil ich, neustále bol v ich blízkosti. Na oplátku, jedine, čo on vyžadoval, aby mi do jeho pelechu nechodili. A chlpy? Pri dnešných robotických vysávačoch je to jednoduché. Dokonca nám ide niekoľkokrát do dňa, keď je to nutné…
Ja mam labradora a malú dcérku úplne v pohode už 5rokov, chudák pes, na to si tam ty veď si na materskej
mame psa vnútri, dve deti 2,5 roka 4 roky. Psa mame 5 rokov. Nedokazala by som ho vyhodiť von po takom čase, bolo by mi ho ľúto. Deti vedia, že mu nemôžu robiť zle aj keď jasne, občas sa s ním chcú jasit. Pes tiež vie čo si moze dovoliť, tiež je to taký jašák ale nikdy im neublížil a milujem sledovať ako ich ochraňuje a aj to ako ho oni majú radi… Je to člen domácnosti.. Áno jasne, že deti sú viac a sú prednejší ale pokiaľ ten pes fakt vyslovene nerobí zle a neubližuje tak by som ho nedokazala dať von. Veď si tam ty, pozor budeš dávať.
Ja by som ho gro dna mala na dvore a vecer ked uz mas klud a maly spi,nech je s vami dnu,lezi,motka sa pri vas a nech spi dnu..a rano,nech je dnu,a ked uz maleho chces dat dole sa hrat na zem povysavaj rychlo a psa das von a vecer zas vpustis..myslim,ze taky pes vydrzi byt pol dna vonku..aj ked najlepsie je zacinat s vonkajsim pobytom na jar,asi nie v zime,ale tak to uz ty musis vediet ci to potrebujes riesit okamzite alebo vydrzis este tie dva tri mesiace ..
@misslilac13 Ty by si mala čím skôr navštíviť psychiatra...Taký zákerný človek sa len tak nevidí🙈
Pokiaľ sa bojíš ohľadom veľkosti psa, tak známa mala jedného a postupne dvoch rhodéskych ridgbergov a to sú ozaj veľké psy vnútri a vyrástli s nimi v pohode 2 deti a nič sa nestalo. Cez deň bývali vonku pokiaľ nebolo zle počasie alebo veľká zima a chodila s nimi na dlhé prechádzky buď ona alebo manžel. Keď upratovala psy boli vonku. To, že všade chlpi - no chápem, nepríjemné. Ale dá sa. Pes vás berie ako súčasť rodiny, to keby si ho teraz vyhodila von a bude len vonku nepochopí, môže zmeniť svoje správanie a ďalšia vec ak vonku tak cez deň začni na pár hodín, keď je pekne aby vám počas studených noci neochorel, lebo nie je zvyknutý. Myslím že behať s chorým psom po veterinároch je posledná vec, čo chces. A dieťa na život so psom a pes na život a dieťaťom si zvyknú. A pol ročný pes by už sa mal učiť ako sa správať, je to o výchove. Teraz je pre ne vhodný čas na výcvik, povely, kontakt s inými psami, aby bol z neho socializovaný, vyrovnaný pes a nie besné vajce. Musí mať určené tiež hranice čo môže a čo nie. Pokial sa toto zanedbá, tak vo vyššom veku ho ťažšie usmerníte. Retrieveri sú všeobecne inteligentné pracovné psy vhodné na výcvik a neuveriteľne spolocenské a ich treba unaviť nielen fyzicky ale zamestnať im aj hlavu, mala som dvoch. Ak toto je na vás veľa, tak mu nájdite láskavý domov.
@mandarinka555 aký zákerný, však hádam si neznici zdravie koli prasivemu psovi, ktorý má byť aj tak na dvore

Vyper ho von na dvor, maš dosť roboty s malým a nie to ešte po psovi upratovat. Psia robota je byt na dvore a strážiť a ani sa nezaťažuj tým co si pes mysli alebo nemysli.