Ako zladiť psa v dome a dieťa?
Ahojte. Chcem sa spýtať na názor, nakoľko som už zúfalá z tejto situácie a neviem či som len ja precitlivelá alebo čo. Ide o to ze máme 3 ročného psa - zlatého retrievera, ktorý žije s nami v domácnosti. Odmalička je zvyknutý na to byt vnútri aj keď máme veľký pozemok, čiže výbehu má až až. Ja som toho názoru že pes by mal byt len vonku, nakoľko som veľmi poriadkumilovný človek a aj napriek tomu že zvieratká milujem (a psíkov obzvlášť), tak si myslím, že by vnútri byt nemali. Ale urobili sme chybu, keď bol maličký, bolo nám ľúto ho mať vonku, tak sme ho naučili na vnútro a doteraz sme s tým boli viacmenej v pohode, ma určite pravidla ako napríkad že nemôže ísť na koberec, posteľ či pohovku.. je naučený sa vyspinit len vonku, čiže zatial s týmto sme spokojný. Zmena ale nastala keď sa nám narodil synček. Vo mne sa niečo zlomilo - akási ochranárska vlastnosť a odvtedy som nepokojná, bojím sa. Malý ma teraz 6 mesiacov, začína liezť a je naozaj všade a náš pes, ktorý má cca tých 40kg (keď nie viac) tak sa stále správa ako šteňa, je extrémne hravý, nedáva pozor a ja sa bojím aby na malého neskočil alebo ho nechtiac nepriľahoľ. A druha vec je že všade máme tu jeho srsť, dovtedy sme fungovali na princípe - pustime robota kým sme v práci alebo niekde preč, alebo sme len raz denne povysavali, ale teraz behám s vysávačom snad 50x denne, lebo mi začalo vadiť ako je malý špinavý od chlpov a všetko dáva samozrejme do úst. Tak som sa rozhodla že nech je psík ma dvore aspoň do času kým nezačne malý poriadne chodiť. No neviem, nechcem pôsobiť hnusne, že ho vyhadzujem zvnútra von ale teraz mi je dieťa prednejšie. Je naučený že chodí na prechádzky každý deň zarovno keď chodíme aj s malým von, takže nieje to tak že by sme naňho teraz nemysleli už, len cez deň by sme ho dávali na dvor. Máte niekto podobnú skúsenosť ? Nezačne potom psík žiarliť ? Ďakujem za prečítanie aj názory.
@misslilac13 pani miss... Ja si na vás spomínam. Vy ste tá, ktorej pes žerie čerešne na dvore a manžel má "skapať". Však?
No tak tako. Je mi vás naozaj ľúto. Museli ste mať strašne detstvo. Doma vás bili a v škole šikanovali. Že? Preto ste si vytvorili okolo seba "stenu" a nemáte rada nič a nikoho. Vaše názory sú nechutné a vyjadrovanie odpudivé. Ale čo sa aj čudujeme. Takýto ľudia väčšinou tvrdia, že nemajú žiadne psychické problémy. Ale ak v tomto vychovávate svoje deti, no ďakujem pekne. Vyhľadať odbornú pomoc nie je hanba. Zamyslite sa nad tým a začnite žiť vyrovnaný život. Bude vám určite lepšie. 🤞🏽Nikdy nieje neskoro!
@ki__ tiež som ta nežiadala o posudok, strc si ho do riti
@misslilac13 s vašou odpoveďou ste dali najavo, že som trafila klinec po hlavičke. Reagujete urážlivo, pretože sa vás to dotklo. A dotklo sa vás to, lebo to je pravda. 🤔
Ako hovorím, nikdy nieje neskoro začať riešiť svoje psychické zdravie. Z traumy z detstva sa dá vyliečiť, je to náročný proces. Ale stojí to zato. 🤞🏽
😵
@ki__ chod už do riti s tvojou traumou, vies o mne hovno a ešte nevieš ako ty budeš tod za pár rokov ty trauma.
@misslilac13 vaše odpovede prezrádzajú o vás oveľa viac, ako si myslíte. 🙏🏽
@misslilac13 wow, radsej budem mat doma podla tvojich slov - prasiveho, smradlaveho psa ako prasiveho, smradlaveho muza. Ten pes by tvojim detom neublizil ale ten tvoj alkac im akurat vyrobi celozivotnu traumu. Luto mi je tvojich deti ale aj teba
@misslilac13 Joj ty neempatická hrdinka. Všetky si máme všetko niekam strkať, keď pomenujeme pravdu. Prečo nie si taka hustá na toho násilnického (ch)uja?Budem sedieť v prvej rade, ako Ťa budú deti za toto nenávidieť. Nikdy si nemala byť matkou-to prvé,chrániť svoje "mladé" nezvládaš už roky. Aj keď je XY stránok na nete, kde Ti to vysvetlia, v čom žiješ, radšej sa fajne odbavíš na nás namiesto raz vyhodiť "cocota" a ľúbiť svoje deti a dať im iný základ do života. Za toto by malo byť doživotie, čo páchate na iných ľudských bytostiach.
@enmery chod do riti aj ty vieš o mne hovno, ešte nevieš ako ty budeš za pár rokov
@misslilac13 Tým prístupom k životu a krásne priania, správanie, najskôr "skapeš" ty. Lebo zloba ľudí ničí. Ani mi ta nie je ľúto. Len tvojich deti. Verím, že niekto to číta a dá si námahu ti tie deti odobrať. Lebo toto si nezaslúžia. Zatrpknutu mater a ozrana... Výborne.
@elli333 Vy ste jediná inteligentná osoba ktorá to normálne napísala a asi aj pochopila.U nás na dedine sú psi vonku v bude a nevšimla som si že by to niektorí neprežil.Oproti nám je sused ktorý má veľkú klietku plus tam má pes búdu.Pozeram tak dva roky ho má.No predstavte si pes žije.Občas aj mimo klietky pobehuje.Potom ho zas zavrú.Či má pes z toho traumu, ešte som s psíkom nehodila reč.Možno s ním niekedy pokecám čo a ako.Ako niektoré čo tu čítam by mali psa v dome a asi dieťa vonku . Veď vonku v kočíku sa dobre spí 😆😆
Pes bol vždy predsa na to aby strážil dom a majetok.Preto by mal byť vonku a nie vnútri.Ale podaktoré si ho kľudne dajte do postele a pošlite manžela strážiť.Mozno občas zašteká🤭
Vydrbat ho v tej najväčšej zime v roku von, nemam slov. Hlavne ti teraz bude ešte viac plznut, keď mu robis šoky z tepla do zimy a naopak. Mohla si mu vyčleniť jednu izbu a chodbu, v ktorej mohol byt, ako sme to mali aj my kvôli chlpom v čase lezenia, a to sme mali oveľa väčšieho psa
@gabrielabydzo uplne suhlasim 🙂. Primarne na dedine ma pes proste ulohu strazit dom. Samozrejme nevravim o civave, ra jednoznacne patri dovnutra. A tiez mi presne napadlo, ze uz tu chyba len konstatovanie, ze psik nech ostane vnutri a nech autorka da von dieta ved si zvykne 🤣. Ono v tomto zimnom pocasi dat psa von na par hodin, v tom blate a potom ho k lezucemu dietatku, co dava vsetko do pusy vziat dovnutra je hazard so zdravym dietata, ale hej ved city psa su dolezitejsie no.
Pes nebol predsa vždy na to, aby strážil dom a majetok 🤷♀️
Pes bol na stráženie.. alebo pasenie.. alebo na lov.. alebo na aportovanie ulovenej zvery.. alebo na dúrenie.. alebo na ťahanie bremien.. alebo ako spoločnosť človeka, zahrievanie človeka.... alebo...
Aj od toho na čo boli psi využívaní sa odvíjajú FCI skupiny, pekne napísané tu https://www.panakei.sk/blog/fci-skupiny-rozdele...
A teda tvrdenie ako každý pes bol vždy na stráženie, a preto aj dnes má strážiť je úplná hlúposť. Ak teda už chcem strážiť dom, tak.. (za mňa si kúpim kamerový systém 🙃 ), ale keď už, tak aspoň vhodné plemeno psa na tento účel 🙂
Už nebude len detská izba, ale aj izba pre psa s postieľkou 😅
@wolf_ ano to mas pravdu, ze velmi zalezi od plemena a nie nadarmo sa vravi, ze pes je najlepsi priatel cloveka. Potrebujeme sa navzajom, dom bez psa je z mojho pohladu vzdy trochu smutnejsi. To privitanie ked prides domov ktore ti da pes ti ziaden iny clen domacnosti neda, teda vacsinou 😀. Pre psa sme zase my naozaj zmyslom zivota. Mne, ale osobne vadi take to tvrdenie(nemyslim od teba konkretne) , ktore vyznieva, ze ak pes nieje s nami vnutri vkuse, ze je to tyranie. Ano pre urcite mensie plemena mozno ako je spominana civava, maltezacikovia a podobne. To bez debaty. Ale zas naopak pre vacsie plemena psov a aktivnejsich psov tam by sa dalo polemizovat, ze nieje skor tyranim ich prilisne poludstovanie a myslenie si, ze ak nam je dobre cely den lezat na gauci tak aj im. Su plemena co do vnutra nepatria a nie nedotkne sa to ich citov. Konkretne zlaty retriever je tiez velmi aktivne plemeno a myslim si, ze s vhodne vytvorenymi podmienkami vonku prezije, je to polovne plemeno, podsadu ma nepremokavu. Pri takto malom dietati by som skratka psovi vytvorila vonku vhodne podmienky a isiel by von. Bud garaz, pivnica, chodba ak sa neda tak kvalitna zateplena buda. Nevravim, ze on konkretne musi strazit, nieje to velmi pes vhodny na strazenie. Skor som tym chcela povedat, ze naozaj kopec psov je iba vonku a su to rozne plemena a su ok a nie vzdy to musi znamenat, ze su menej milovani, alebo o nich nieje postarane. K takto malemu dietatu takyto pes dovnutra nepatri. Neviem si to predstavit striehnut ci sa nic nestane a vyberat dietatu chlpy z ust a ano ked si mam vybrat ci bude vnutri dieta alebo pes tak si vyberam dieta 😀.
Píšeš že keď ste boli v práci tak psik bol vonku a bol s tým v pohode a keď ste prišli domov tak išiel aj on do vnútra. To znamená že vás psik je na vás veľmi naviazaný a chce s vami stráviť všetok čas. Píšeš že vydrží byt 3 hodiny vonku a potom začne zavijat. Tak kým máš synčeka hore psíka nechaj na dvore a potom daj synčeka do kočíka a chod so psikom prejsť a pomenuj sa mu. Bol nato naučený. Keď bude cítiť že je pre vás rovnako dôležitý ako pred príchodom synčeka tak si zvykne byt aj vonku. Psik má 3 roky je ešte extrémne hravý ukľudní sa možno keď bude mat okolo 5-6 rokov aj keď labradori sú vecne šteňatá. Za chvíľku príde jar aj ty budeš bývať so synčekom častejšie na dvore. Uvidis budete si to užívať. Ty sa trosku upokoj. Chlpy synčekovi nijako neublizia 😉
@elli333 a ja si myslím, že nie je najpodstatnejšie, či pes žije vo vnútri alebo vonku (s výnimkou niektorých plemien alebo konkrétnych psov), podstatnejšie je ako sa mu človek ne/venuje. Tak ako je zlé myslieť si, že (aktívny) pes bude spokojný celé dni na gauči + nejaká tá prechádzka, tak je odveci myslieť si, že (aktívny) pes bude spokojný celé dni sám na dvore + nejaká tá prechádzka.
Ja by som síce psa len na dvore rozhodne nechcela, ale nemám nič proti - pes vie trpieť ako vo vnútri, tak aj vonku (ak má majiteľa ktorý má na háku).. a rovnako vie byť pes spokojný aj vo vnútri, aj vonku (ak má dobrého majiteľa).
Ja som teraz reagovala hlavne na to, že tie často používané argumenty ako pes proste odjakživa strážil dom a to je jeho robota a bodka, nie sú založené na faktoch 🙂 (a skôr som reagovala na
@gabrielabydzo )
@gabrielabydzo tak sa vráťme do jaskyne 🙈 s tymto zmyšlanim by sme stále stali na tom istom mieste.
Ale našťastie si coraz viac ludi zacalo uvedomovat, že aj tomu zvieraťu je lepšie lezat pred krbom.. Strážiť nemusia - mame na to techniku
@samik88 pointou môjho komentára nebol kamerový systém, ale to, že tvrdenie ako psy (všetky) odjakživa strážili dom a vraj preto patria von nie je pravdivá. Aj keď aj odlákanie zvery sa dá riešiť inak, ale je úplne OK, ak pes nie je len spoločníkom človeka, ale má aj nejaké využitie - či už je to stráženie alebo pomoc na farme alebo náhrada očí pre slepých alebo pomoc pri poľovačkách atď....
Ale plemená a aj ich využitie, potreby,... sú rôzne. Väčšina psov je šupnutá na dvor a to je celé... Ľudia tam toho psa dajú a neriešia aké je pôvodné určenie toho plemena, aké má to dané plemeno potreby atď... To je problém. A potom na každom rohu vídať frustrovaných psov, ktorí len lietajú hore dole okolo plotu, štekajú na všetko čo sa pohne, ničia záhradu, utekajú.....
@wolf_ moja reakcia bola čisto na to,že ty by si si kúpila ten kamerový systém. My máme aj kameru ,ale nenahradí toho psa. Aj plašičku na kuny. A hádaj čo. Každú noc máme pri dome kunu. Už sa dostala aj do dvora ,vyšla hore na strom a nebyť psa možno by sa dostala aj na povalu alebo niekde inde. V lete sme tu mali párkrát aj užovku a tiež si myslím,že by jej tu u nás bolo celkom dobre keby niet nášho psa 😅 . Takže podľa mňa náš kríženec NO je úplne vhodný na stráženie. Naučený je aj do záhrady ku zvieratám ,chodí tam každý deň. Nemám pocit,že by bol frustrovaný. Ale súhlasím s tebou,že psom sa treba venovať . A určite si pred zadovážením psa naštudovať poriadne všetko o tom plemene.
Áno, psy sú na stráženie, áno, psy patria vonku, áno, psy patria dnu, áno, psy sú spoločenské zvieratá, áno, psy sú členom rodiny, áno, psy sú zveratá, nie ľudia.
Ale je rozdiel, ak niekto naučí psa byť vonku od začiatku a niekto ho má doma a keď sa zmení situácia, bez mihnutia oka psa naučeného na gauč, či fungovanie vo vnútri, dá von (nepíšem, že je to prípad autorky, kvitujem, že sa pýta, zaujima sa a chce nájsť riešenie, ale mnoho ľudí sa nezamýšľa).
Ale nedá sa jednoznačne tvrdiť, že pes patrí tam, či tam. Náš labrador by nestrážil, ten by ešte zlodejom pomohol aj odniesť veci, lebo by si myslel, že sa hrajú… A ani vonku by nechcel byť sám - je spoločensky, potrebuje prítomnosť ľudí. Jasné, že vydrží aj sám. Ale či je dnu, či je von, chce byť medzi ľudmi. V lete by bol najradšej, keby môže spať vonku, ale my s ním. V zime by tam nevydržal, lebo jeho srsť je prispôsobená na to, že býva vnútri. To je len jeden príklad. A každý pes je proste iný. Ale fakt je, že psom sa treba venovať.
Ja som napriklad, ked mal nas NO polroka, velmi zvazovala ci ho dat von, ale on je vyslovene povahovo pes na vonku. Je velmi aktivny a taky nas slonik v porcelane. Je to fakt velky vlciak, ma 55kg a staci, ze kyve chvostom a uz vsetko v dosahu lieta vzduchom, niekedy vratane deti a starsich ludi 🙈😅. Pritom je cviceny profesionalom (snad si pod tym nepredstavite serial "profesionali" 😀. Husky je o rok mladsi a on je paradoxne, napriek tomu aka je to rasa, vhodny dovnutra. To je taky pohodak a kludas psik a je velmi kontaktny a naviazany na nas a hlavne na mna. Je to taky moj plysacik, ale kvoli NO ho nemozem mat vnutri lebo to by nerobilo dobrotu keby jeden psik bol vonku a druhy vnutri. Druha vec je ano, ze teraz mame male baby a husky riadne plzne dvakrat do roka, prvy polrok a potom druhy 😀.

mám kaukazaka v obývačke a 7 mesačne dieťa . Všetko je v pohode - váži 70kg