icon

Ako zladiť psa v dome a dieťa?

16. jan 2025

Ahojte. Chcem sa spýtať na názor, nakoľko som už zúfalá z tejto situácie a neviem či som len ja precitlivelá alebo čo. Ide o to ze máme 3 ročného psa - zlatého retrievera, ktorý žije s nami v domácnosti. Odmalička je zvyknutý na to byt vnútri aj keď máme veľký pozemok, čiže výbehu má až až. Ja som toho názoru že pes by mal byt len vonku, nakoľko som veľmi poriadkumilovný človek a aj napriek tomu že zvieratká milujem (a psíkov obzvlášť), tak si myslím, že by vnútri byt nemali. Ale urobili sme chybu, keď bol maličký, bolo nám ľúto ho mať vonku, tak sme ho naučili na vnútro a doteraz sme s tým boli viacmenej v pohode, ma určite pravidla ako napríkad že nemôže ísť na koberec, posteľ či pohovku.. je naučený sa vyspinit len vonku, čiže zatial s týmto sme spokojný. Zmena ale nastala keď sa nám narodil synček. Vo mne sa niečo zlomilo - akási ochranárska vlastnosť a odvtedy som nepokojná, bojím sa. Malý ma teraz 6 mesiacov, začína liezť a je naozaj všade a náš pes, ktorý má cca tých 40kg (keď nie viac) tak sa stále správa ako šteňa, je extrémne hravý, nedáva pozor a ja sa bojím aby na malého neskočil alebo ho nechtiac nepriľahoľ. A druha vec je že všade máme tu jeho srsť, dovtedy sme fungovali na princípe - pustime robota kým sme v práci alebo niekde preč, alebo sme len raz denne povysavali, ale teraz behám s vysávačom snad 50x denne, lebo mi začalo vadiť ako je malý špinavý od chlpov a všetko dáva samozrejme do úst. Tak som sa rozhodla že nech je psík ma dvore aspoň do času kým nezačne malý poriadne chodiť. No neviem, nechcem pôsobiť hnusne, že ho vyhadzujem zvnútra von ale teraz mi je dieťa prednejšie. Je naučený že chodí na prechádzky každý deň zarovno keď chodíme aj s malým von, takže nieje to tak že by sme naňho teraz nemysleli už, len cez deň by sme ho dávali na dvor. Máte niekto podobnú skúsenosť ? Nezačne potom psík žiarliť ? Ďakujem za prečítanie aj názory.

Strana
z6
wolf_
22. jan 2025

@elli333 my máme borderku 🙂 aktívny pracovný pes, a teda máme na dennom poriadku tréningy (aj pod dohľadom profesionála), závodíme, skúškujeme, aj pasieme 🐑 čo mne vyhovuje, preto som si to plemeno vybrala.. ale doma je z nej potom úplný kľuďas... maznavá kontaktná princezná 😁 a vankúše to je jej 😁
Hlavne aby boli spokojní aj majitelia, aj pes, a potom je všetko na poriadku 🙂

elli333
22. jan 2025

@wolf_ borderka je uzasne plemeno, neskutocne inteligentne. U nas na ulici je jeden havo border kolia a ked idem okolo s kocikom tak sa rozprava s malou a potom ked uz mala zaspi tak len mu ukazem prstom, ze pssst a on normalne prikyvne a je tisko 😀. To nasi nedokazu ani omylom. Husky este teoreticky ano, on je do malej velmi zamilovany, ale vlciak si ide svoje za kazdych okolnosti 😀

gabrielabydzo
24. jan 2025

@calin si tam vezmi kľudne aj sliepky a zajace pri ten krb.Im nie je vonku zima si myslíš?Aj kohúta tam kľudne maj a poskakujúce kozy🙂Lebo vonku je isto každému zima len pre to že ty si zmrzlina.

calin
24. jan 2025

@gabrielabydzo nemám s tým absolútny problém ♡

daniela626
26. mar 2025

Ahoj, úplne ťa chápem, to, čo prežívaš, je veľmi prirodzené. Nie je to o tom, že by si prestala mať rada psa, ale že teraz prežívaš úplne nový režim s bábätkom – a chceš preň to najlepšie. Každá zmena v domácnosti je pre psa výzva, ale keď sa k nej pristupuje s láskou a rozumom (ako u vás), zvládne sa to.

My sme práve o tejto téme nedávno písali článok – možno ti pomôže nájsť istotu, že nie si sama a že riešiš veci dobre. 🙂
🔗 Pes a bábätko v jednej domácnosti – ako zvládnuť súžitie bez stresu : https://labenka.sk/clanky/psy/pes-a-babatko-v-j...

Držím palce, aby ste to celé zvládli v pokoji – a tvoj psík určite pochopí, že stále má miesto vo vašej rodine. 💛

Strana
z6