icon

Ako zlepšiť komunikáciu v začínajúcom vzťahu?

Dnes o 09:07

Ahojte, čítala som tu podobné príspevky, tak sa podelím ja so svojim. Máme s jedným mužom začínajúci vzťah, spoznávame sa stále. Nie sme spolu každý deň, máme povinnosti, ja mám deti, on má deti, vidíme sa 1-2x týždenne. Čo sa týka komunikácie, je to ťažšie. Nie vždy vieme zdvihnúť, buď sme v práci, alebo nemôžeme hovoriť. Nevieme sa nejako časovo zladiť. Včera sme si napríklad už večer nestihli zavolať, kúpala som deti, uspávala som ich a keď som dala všetko do poriadku už bolo 21.30 a už som mu iba napísala dobrú noc, on už nič neodpísal. Ja som s tým bola ok, chápem, on už večer volať nechce, tak som mu len napísala. Dnes ráno volal on mne, nedvihla som, nemohla som, volala som ja jemu, tiež asi nemohol. A po 09.00 som už v jednom kole a nemôžem volať, ale môžem mu napísať. Tak som mu napísala, že sa nám nepodarilo spojiť, že mu prajem krásny deň a po práci sa počujeme. Na to ani neodpísal. Viem, že nerád píše správy. Ale on nerád aj volá. Tak toto ani z voza, ani na voz.

biba_18
Dnes o 09:08

no ... potom to je teda problém ... ako viete že je to vôbec vzťah?

autor
Dnes o 09:13
@biba_18

no ... potom to je teda problém ... ako viete že je to vôbec vzťah?

@biba_18 keď sa nám podarí zladiť, tak spolu trávime čas, ideme spoločne všetci do kina, alebo sa niekam prejsť. Sme spolu aj sami, pozeráme si domy, ktoré by sme spoločne chceli, vybavenie, robíme si plány na leto, kam pôjdeme, keď sme spolu, je všetko super. Mám rada aj jeho deti, oni ma celkom berú myslím si, rovnako aj moje deti majú s ním pekný vzťah. Už aj bol u našich, dokonca sme tam raz všetci spolu spali. Len keď spolu nie sme, tak je to divné. Ani volať, ani písať, tak ja neviem, mám poslať poštového holuba?

tanyan
Dnes o 09:17

Naozaj Ti to prekáža alebo sa pýtaš len kvôli tomu, že to nie je štandard? On rešpektuje, keď sa nedá volať Tebe a Ty rešpektuješ, keď sa nedá jemu. Ak k tomu rešpektuješ aj to, že nerád píše a volá a má radšej priamu komunikáciu, ktorá Vám funguje, tak si nerob zbytočné vrásky a nepokaz si takými myšlienkami to, čo Vám funguje.

autor
Dnes o 09:19
@tanyan

Naozaj Ti to prekáža alebo sa pýtaš len kvôli tomu, že to nie je štandard? On rešpektuje, keď sa nedá volať Tebe a Ty rešpektuješ, keď sa nedá jemu. Ak k tomu rešpektuješ aj to, že nerád píše a volá a má radšej priamu komunikáciu, ktorá Vám funguje, tak si nerob zbytočné vrásky a nepokaz si takými myšlienkami to, čo Vám funguje.

@tanyan no mne to prekáža a necítim sa takto komfortne. Potrebujem vedieť, že si vieme zavolať, že si vieme napísať, že tu pre seba sme, aj keď spolu nie sme.

biba_18
Dnes o 09:20

😒 mne by to vadilo, tak ti poviem. ja potrebujem kontakt. veľa kontaktu. ale ak tebe nie, tak to nechaj tak. ty mu napíš keď si na neho spomenieš a máš tú potrebu ...
aha. teraz čítam že aj tebe to chýba, aspoň malinký kontakt ...
tak si spravte rituál
že aspoň večer si napíšete pár viet. toľko by sa mohol vedieť premôcť ...

anonym_a2cba5
Dnes o 09:21
@anonym_autor

@tanyan no mne to prekáža a necítim sa takto komfortne. Potrebujem vedieť, že si vieme zavolať, že si vieme napísať, že tu pre seba sme, aj keď spolu nie sme.

@anonym_autor to môže byť Tvoja intuícia, že niečo nie je v poriadku

biba_18
Dnes o 09:23

- ahoj, ako sa máš? v práci všetko ok? doma?
- ok ale fofry. a ty?
- trochu viac stresu so známkami z veľkých písomiek, ale to ako vždy na 3/4 rok. teším sa na teba. dobrú noc
- dobrú aj tebe

autor
Dnes o 09:35
@biba_18

- ahoj, ako sa máš? v práci všetko ok? doma?
- ok ale fofry. a ty?
- trochu viac stresu so známkami z veľkých písomiek, ale to ako vždy na 3/4 rok. teším sa na teba. dobrú noc
- dobrú aj tebe

@biba_18 no jeho odpisovanie je také - ok, áno, dobre, jasne.

biba_18
Dnes o 09:37

@anonym_autor keď nerád píše je jasné že ti nebude písať rozvinuté vety. ale vôbec ho to nemusí otravovať, že mu píšeš. skús sa ho na to spýtať ...

anonym_f0f173
Dnes o 09:47

@anonym_autor
Komunikácia je základ každého vzťahu bez ohľadu na to, akého je druhu. Ak si nedokážete nájsť čas na písanie alebo volanie, ako sa máte lepšie spoznať? Skúste si dohodnúť, že v ten deň a v tú hodinu si budete volať.

Inak, mne osobne vadí, keď chlap odpisuje iba jednoslovne. Za mňa je to ukážka jeho inteligencie, ale aj snahy či záujmu.

autor
Dnes o 09:51
@anonym_f0f173

@anonym_autor
Komunikácia je základ každého vzťahu bez ohľadu na to, akého je druhu. Ak si nedokážete nájsť čas na písanie alebo volanie, ako sa máte lepšie spoznať? Skúste si dohodnúť, že v ten deň a v tú hodinu si budete volať.

Inak, mne osobne vadí, keď chlap odpisuje iba jednoslovne. Za mňa je to ukážka jeho inteligencie, ale aj snahy či záujmu.

@anonym_f0f173 aj mne to vadí. On má inak osobne bohatú slovnú zásobu, je to chlap na úrovni, vzdelaný. Keď sa nahnevám a poviem mu svoj názor, tak sa na jeden deň hecne a normálne vieme si aj zavolať, aj mi napíše dlhšiu odpoveď ako slovo, dve. Ale po jednom dni sme späť. Vraj on neznáša telefón a najradšej by ho nemal. Tak ale ako chceme fungovať spolu?

sova7
Dnes o 09:54

Mne by asi vadilo že keď sme spolu máme vzťah a keď spolu nie sme nemáme vzťah a chlap sa vyparil a žiadna komunikácia. Podľa mňa nie je problém napísať mám zhon ozvem sa a odpísať ok beriem myslím na teba. Na to netreba byť nadaný spisovateľ a zaberie to minútu. Niekto nemusí byť výrečný nemusí mať rád písanie správ ale keď spolu mlcite na gauči je to iné ako keď sa neozve celý deň. Tiež keď sú spravy vo vašej situácii sposob ako budovať vzťah a ak vie ako fungujes mohol by trosku s tej nechuti pisat ubrať. Ja nerada volám ale keď nie je iná možnosť ako s niekým byť radosť s kontaktu je pre mňa viac ako nechuť k telefónu.

7miriam77
Dnes o 09:54

Keď nemá rád telefón, tak si píšte listy 🙃😉, list je doručený na druhý deň. Môžte si tam popísať spoločné plány na víkend, nápady ako stráviť leto, dovolenku atď. Veď kedysi a nebolo to tak dávno, ľudia tak bežne fungovali. Komunikácia vo vzťahu je dôležitá,lebo zbližuje.

januska12323
Dnes o 09:55

Ja ti neviem ešte sa len spoznávate ale zároveň píšeš ako sa celé rodiny poznáte, pozeráte domy (?) a zároveň sa neviete dohodnúť v akom čase si môžete zavolať?

autor
Dnes o 09:57
@januska12323

Ja ti neviem ešte sa len spoznávate ale zároveň píšeš ako sa celé rodiny poznáte, pozeráte domy (?) a zároveň sa neviete dohodnúť v akom čase si môžete zavolať?

@januska12323 no pre mňa dokiaľ spolu nebývame, tak sa iba spoznávame. Dokonca aj keď budeme spolu bývať, tak sa budeme spoznávať. Po 3r vzťahu ti napíšem, že áno máme dlhodobý vzťah. Momentálne sme v štádiu spoznávania a budovania niečoho. Čo tak rýchlo ako vzniklo môže aj padnúť.

sova7
Dnes o 09:57
@anonym_autor

@anonym_f0f173 aj mne to vadí. On má inak osobne bohatú slovnú zásobu, je to chlap na úrovni, vzdelaný. Keď sa nahnevám a poviem mu svoj názor, tak sa na jeden deň hecne a normálne vieme si aj zavolať, aj mi napíše dlhšiu odpoveď ako slovo, dve. Ale po jednom dni sme späť. Vraj on neznáša telefón a najradšej by ho nemal. Tak ale ako chceme fungovať spolu?

@anonym_autor pracovne veci volanie s kolegami vybavovanie termínov u lekára a podobne prevádzkové veci rieši všetko mailom? Tiež ked nerád pise ako teda komunikuje??? Ani písať ani volať to všade chodí osobne?

euka210
Dnes o 10:01

@anonym_autor o tom ako komunikovat ked nie ste spolu treba komunikovat, dohodnut sa, kolko sa da naplnit potreby toho druheho.
Ty respektujes, ze nerad vola, pise, vecer nechce...omg a kedy a ako mate spolu komunikovat, ked k tomu mate aj pracu a deti?
On berie do uvahy, ze pre zenu je dolezita komunikacia, zdielanie? Nad tymto by som sa zamyslela, ci nerobis ustupky len Ty.
Ked budete najblizsie spolu, tak sa porozpravajte o tej komunikacii, aby aj ty, aj on ste boli spokojni. Par viet denne predsa nikoho nezabije si myslim.
Niekedy staci aj kratke lubim ta, myslim na teba, chybas mi, mal som tazky den, nic nestiham, tesim sa ked budeme spolu....

anonym_de0dc6
Dnes o 10:08

@anonym_autor z tohoto je zrejmé, že obaja vzťah ani nepotrebujete.

moonlight1210
Dnes o 10:10

@anonym_autor Ja ti neviem. Muz, ak je navnadeny (zalubeny), tak aspon spociatku sa uplne hecne a prekonava svoje osobne rekordy a limity.
Takze volat a pisat je uplne minimlany zaklad, co urobi.

Ze to po case potom ustane, zmierni sa frekvecia, to je v pohode. Lebo sa dostava do svojho bezneho standardu.

Ale na zaciatku sa prekonava. Este aj taky introvert sa vyhecuje a je ochotny byt otvorenejsi a zivsi v spolocnosti.

Ak uz je on takyto a aj tak ho velmi chces, tak si skus s nim dohodnut komunikacne okna, ked budete vediet, ze si idete na seba urobit cas.
Napr. 7-8 rano a 7-8 vecer. Ze vtedy cakate, ze ten druhy sa moze ozvat a ste pripraveni na telefone. Trebars.
Ja viem, ze je to take trochu umele, nespontanne, ale je to riesenie.

Je to akoby si mala niekoho z druheho konca sveta, posunuteho o 9-10 hodin, kto vstava, ked ty ides uz spat a naopak. Tiez si tam musis dohodnut casove okna, aby ste sa aspon nachvilu poculi.

Ak aj s casovymi okanmi by mal problem, tak vo vztahu budes asi este velakrat frustrovana. Co je spolahliva cesta ku koncu vztahu. Bez ohladu ako inak ste obaja skveli ludia.

autor
Dnes o 10:12
@moonlight1210

@anonym_autor Ja ti neviem. Muz, ak je navnadeny (zalubeny), tak aspon spociatku sa uplne hecne a prekonava svoje osobne rekordy a limity.
Takze volat a pisat je uplne minimlany zaklad, co urobi.

Ze to po case potom ustane, zmierni sa frekvecia, to je v pohode. Lebo sa dostava do svojho bezneho standardu.

Ale na zaciatku sa prekonava. Este aj taky introvert sa vyhecuje a je ochotny byt otvorenejsi a zivsi v spolocnosti.

Ak uz je on takyto a aj tak ho velmi chces, tak si skus s nim dohodnut komunikacne okna, ked budete vediet, ze si idete na seba urobit cas.
Napr. 7-8 rano a 7-8 vecer. Ze vtedy cakate, ze ten druhy sa moze ozvat a ste pripraveni na telefone. Trebars.
Ja viem, ze je to take trochu umele, nespontanne, ale je to riesenie.

Je to akoby si mala niekoho z druheho konca sveta, posunuteho o 9-10 hodin, kto vstava, ked ty ides uz spat a naopak. Tiez si tam musis dohodnut casove okna, aby ste sa aspon nachvilu poculi.

Ak aj s casovymi okanmi by mal problem, tak vo vztahu budes asi este velakrat frustrovana. Co je spolahliva cesta ku koncu vztahu. Bez ohladu ako inak ste obaja skveli ludia.

@moonlight1210 lenže toto nie je úplný začiatok. Na tom začiatku to bolo iné. Toto je rok, čo sa poznáme. Definitívne vzťahom by som to nenazvala. Kvôli tej komunikácii a frekvencii stretávania. Za mňa je vzťah iný level.

autor
Dnes o 10:13
@sova7

@anonym_autor pracovne veci volanie s kolegami vybavovanie termínov u lekára a podobne prevádzkové veci rieši všetko mailom? Tiež ked nerád pise ako teda komunikuje??? Ani písať ani volať to všade chodí osobne?

@sova7 no budeš sa čudovať, ale presne takto. On takmer všade chodí osobne. Ku lekárovi nezavolá, ide osobne a vybaví. Na úrad nezavolá a nepíše email, ide osobne a vybaví to tam. Koľko krát mu hovorím, že prečo si to komplikuje, že on rád rieši veci osobne a nie po telefóne.

moonlight1210
Dnes o 10:17
@anonym_autor

@moonlight1210 lenže toto nie je úplný začiatok. Na tom začiatku to bolo iné. Toto je rok, čo sa poznáme. Definitívne vzťahom by som to nenazvala. Kvôli tej komunikácii a frekvencii stretávania. Za mňa je vzťah iný level.

@anonym_autor Tak si urobte tie casove okna na seba, ak ti zalezi, aby ste boli i takto (telefonicky, pisomne) v kontakte.

Lebo inak nerozumiem, o co vlastne ide.
Na jednej strane to riesis, na druhej hned jednym dychom dodavas, ze je to uplne ok a si s tym v pohode. Ze on je taky a tebe to nevadi.

Takze - kde je vlastne problem?

autor
Dnes o 10:19
@moonlight1210

@anonym_autor Tak si urobte tie casove okna na seba, ak ti zalezi, aby ste boli i takto (telefonicky, pisomne) v kontakte.

Lebo inak nerozumiem, o co vlastne ide.
Na jednej strane to riesis, na druhej hned jednym dychom dodavas, ze je to uplne ok a si s tym v pohode. Ze on je taky a tebe to nevadi.

Takze - kde je vlastne problem?

@moonlight1210 rešpektujem ho, chápem. Ale nič to nemení na tom, že ja som inak nastavená a vnútorne s tým nie som OK.

anonym_246296
Dnes o 10:28

Na zacinajuci vztah to nevyzera vzhladom na vase aktivity okrem volania.

januska12323
Dnes o 10:31
@anonym_autor

@anonym_autor veď mu normálne povedz čo potrebuješ a nájdite kompromis alebo to ukončite a buďte len kamaráti

moonlight1210
Dnes o 10:46
@anonym_autor

@moonlight1210 rešpektujem ho, chápem. Ale nič to nemení na tom, že ja som inak nastavená a vnútorne s tým nie som OK.

@anonym_autor Ak ti to vadi, tak mu navrhni kompromisy.

Ale ak aj tie budu pre neho problem, prestan vyberat buduci spolocny dom a zariadenie. Nebude to dobre.

Uzi si, co zatial mate a nechaj to vysumiet. Nic od toho radsej necakaj. Vyzera, ze ste schopni byt viac skveli kamosi, ako partneri.
A maj oci otvorene, ked pojde niekto okolo. Nesnaz sa chovat verne tomuto jednemu.

monro
Dnes o 10:47
@anonym_autor

@anonym_autor treba mu to povedať otvorene. Chápem Ťa, ani mne by sa to takto nepáčilo. Netreba si vypisovať celý deň siahodlhé správy, ale aspoň nejaký kontakt treba mať, nech vieš, že na Teba myslí.

pedro1234
Dnes o 11:04

Ty uspavaš deti do pól desiatej ? Mne sa zdá že obaja trucujete.

sova7
Dnes o 11:18
@anonym_autor

@sova7 no budeš sa čudovať, ale presne takto. On takmer všade chodí osobne. Ku lekárovi nezavolá, ide osobne a vybaví. Na úrad nezavolá a nepíše email, ide osobne a vybaví to tam. Koľko krát mu hovorím, že prečo si to komplikuje, že on rád rieši veci osobne a nie po telefóne.

@anonym_autor no tak toto je už v dnesnej dobe rarita mobil aspoň v základnom vybavovaní úžasné uľahčuje život všade behat osobne dosť žerie čas a komplikuje život a v čase keď nie je možnosť na osobny kontakt je mobil super on je nejaký zaseknutý

anonym_190352
Dnes o 15:17

Tak sa dohodnite, ze si sice budete pisat menej, lebo toho mate vela, ale ked to neznamena ziadne odcudzenie, lebo ked budete spolu, tak sa budete venovat sebe co najviac. Dajte si to tak, ze stravite spolu aspon 2 tyzdne zo 4. Raz jeden u druheho a naopak. Vidiet sa raz v tyzdni, to nie je vztah. Ani pisanie vela kazdy den fyzicku pritomnost nenahradi.