icon

Ako zlepšiť vzťah s dospievajúcou dcérou?

carrot_apple
27. júl 2024

Ahojte.
Poradte aka by som mala byt matka aby som nemala depky,ze mam pocit,ze sa mi dcera vzďaluje?
Ma 12r.
Stale dookola vysvetlujem,najskor s kludom a ked po hodine stale sedi za tabletom vybuchnem a bliakam.
Odkladat riad ,umyt po sebe,upratat si izbu,poskladat ci ciste veci...teraz ma prazdniny...nema tych povinnosti az tak moc...ja som kazdu sobotu utierala prach,vysavala,smeti vynasala...a furt ma dake vyhovorky typu: ved uz...teraz nieco robim,uz som to akurat chcela urobit alebo: nepocula som,ja si to nepamatam...kde mam tricko? Dnes bola od 17.00 doma,prisla som o 20.00 a riad neodlozeny,nepovysavane...mala na to cadu az az...a samozrejme na tablete bola...tak som jej ho vzala...to uz plakala,ze preco ho nemoze mat a ze uz chce brigadovat a odist z tohto bytu,hambi sa mi povedat ze ma menzes,spinave nohavicky som nasla skryte v sufliku nahodou ked ma poslala vziat jej gumicku do vlasov na tabor...vraj sa jej hrabem vo veciach...pritom to FAKT bola nahoda...vsetko jej vzdy vysvetlujem s kludom,pytam sa ci rozumela,ci chce nieco ine vysvetlit,ze mame cas,nech si porozmysla...a stale nam
to nefunguje,vraj chcem od nej moc,ze je unavena,ze jej furt pridavam ulohy a to sa uz vlecie rok...pritom sa pytam na jej nazor ako to ideme robit aj dala napad,no vobec to nefungovalo.kym sa vobec postavila nieco urobit,bola dalsia sobota....

Strana
z2
sandra19860
27. júl 2024

.

lossless
27. júl 2024

@carrot_apple aky ste mali vztah pred tym? Neviem ti velmi poradit, moja dcera je este mala, no pamatam si zo svojej puberty, ze mamke som nedoverovala , nemala som istotu v jej reakciach a tiez som skryvala nohavicky napriklad a nezdoverovala sa s nicim.

eliska13
27. júl 2024

@carrot_apple obmedziť elektroniku a bude mať čas aj na matku a povinnosti👍

vevebono
27. júl 2024

Mam 14 ročného chlapca. Telefón ma za odmenu, notebook zakázaný. A čuduj sa šľape ako má

carrot_apple
autor
27. júl 2024

@lossless praveze ako dostala menzes je to ine...chapem ze dozrieva,vyvyja sa...mala som snou,myslim pekny vztah,aj ak sa pohadala s kamoskou prisla si po radu...alevteraz,ze sa hambi...nechapem preco...

carrot_apple
autor
27. júl 2024

@eliska13 lenze ako to mam urobit ked som v robote?vypnut wifi a zamknut izbu kde je rooter?lebo aj TV je napojene na internet...

salamistka
27. júl 2024

Ja by som hľadala viac možností na trávenie spoločného času s dcérou, nákupy, výlety, kúpalisko, čokoľvek kde môžete byť spolu....čo sa týka povinností, tak keď som dala dcére robotu, tak som sa k nej pripojila, aby sme sa pritom spolu mohli rozprávať...spoločné varenie boli naše najkrajšie chvíle, neskôr ona varila, ja som umývala riady...alebo kým ona vyložila riady z umývačky, tak som niečo chystala ja...do niektorých prác som ju "nenútila", napr. okná nezvykla umývať, ani v záhrade netrhala burinu, nesilila som to...

januska12323
27. júl 2024

Na začiatok by stačilo pochopiť, že ty si jej matka nie kamarátka. Nemusíš jej nič vysvetľovať. Mala spraviť to a to, nespravila nasleduje trest a čau.

bolarazjedna
27. júl 2024

Ja mam male dieťa ešte ale myslím si, že treba v prvom rade prijať, že je pubertiacja, je úplne normálne, že sa vás vzťah mení k horšiemu, že zrazu sa ti s ničím nedôveruje, je to normálne na ten vek, že sa ti vzďaľuje (aj keď je to pre teba bolestivé, tvoje milé dievcatko sa mení na drží pubertiacku.... Ono sa to ukludni po rokoch)... Naozaj skúste spolu tráviť čas, pekne chvíle, tiež to nesilit ak nechce...

Čo sa týka povinností, tak treba si sadnúť, povedať, že každý člen rodiny sa musí podieľať na chode domácnosti, kľudne napíšte týždenný zoznam, čo treba urobiť, nech si vyberie zo zoznamu sama, čo bude jej úloha, ostatné si rozdeľte s manželom. Nech je dohoda, čo bude, ak to nesplní, nemusíš na ňu zjapat a zvyšovať hlas, ale len dodrz dohodu, a napr zober jej mobil/tablet, obmedz stretnutia s kamošmi....

salamistka
27. júl 2024

@januska12323 s týmto napr. ja nesúhlasím, vždy sme mali kamarátsky vzťah s dcérou, nezvykla som ju ani trestať, nebol dôvod...teraz je už dospelá, samostatná a so svojou domácnosťou, samozrejme, že má svoje chyby, ale kto nemá ?

mondolina
27. júl 2024

začiatok puberty, o menštruácii si sa s ňou predtým rozprávala?

tenty
27. júl 2024

Som si minule skrinšotla pre seba. Na zamyslenie aj pre mňa. Je to ťažké obdobie.

tiezjedna
27. júl 2024

@vevebono naši majú od 5 rokov akúkoľvek zloidnú techniku, a šliapu ako majú. Tým to nebude...

anjelicek26
27. júl 2024

Ako píše kocka vyššie, je to fest ťažké obdobie. Pre rodiča a pre dieťa. Ma pocit, ze rodica nepotrebuje a potrebuje ho viac ako kedykoľvek predtym

Nám pomáha - pevné povinnosti.. žiadne pridávanie, ziadne máš prázdniny stihneš viac,mňa napadlo urob ešte to ci hento a "ja v tvojom veku som musela".. 11 ročný syn naklada a vykladá umývačku, sklada a perie svoje vlastne oblecenie (1-2 pracky v tyzdni) a každý piatok kontrolujem chlapcensku izbu,musí byť 100 percentná. Inak im dám svätý pokoj. Co sa tyka elektroniky - mame detské a dospelacke WiFi okruhy.. večer proste vypínam. Prečo sedí doma inak? Žiaden tábor,kamosky, babka, teta,niečo? Im je nuda v tom veku.. na ihrisko v tom veku blbosť,kamosky odcestovane..

barborachors
27. júl 2024

@carrot_apple puberta...nic len čakať kym to neprejde cize asi tak este 6 rokov ti ostava sa nervit 😆

vilma7
28. júl 2024

Áno, vypnúť WiFi. WiFi v byte by som.zrusila.nadobro...mate predsa internet na mobile a keď chceš, prepojis sa bez problémov na telku.

Ďalej si.precitaj knihu Lovec Babík, je presne o deťoch v tvojom veku co visia stále na sieťach.
A rozprávať sa s ňou veľa, venovať sa jej...keď si v práci je celý čas sama doma?

micusa2222
28. júl 2024

@carrot_apple VYDRŹAŤ...tvrdá puberta !

0silvia0
28. júl 2024

@carrot_apple uplne vo vsetkom suhlasim so @salamistka . Nasim detom som v tomto veku obmedzovala wifi, aby na internete netrcali cely den. Ale treba viac spolocnych aktivit a robit niektore cinnosti spolu, vtedy sa deti radi pridaju. Zakazy, prikazy nema nikto rad. Treba detom vypestovat vztah k vareniu, upratovaniu, ale prijemnym sposobom a prikladom. A spolocne aktivity, kupalisko, kino, vylet, moznosti mas kopec. Potrebujes si vytvorit vztah k dcere. Ja som ho k mame tiez nemala, preto som sa viac snazila pri nasich detoch. A vzdy som si spomenula, ked som nevedela aky vychovny postup pouzit, ako by som sa citila v tejto situacii ja v ich veku

basulaak
28. júl 2024

Tak brigadovat by chcela ale doma pomoct nie. Cize vladze, len ju to nebavi. 😀 no nic, siahnut na vreckove ak dostava, tablet obmedzit ak sa to nezlepsi a ked bude mat 15 nech si ide zarabat.

carrot_apple
autor
28. júl 2024

@basulaak vreckove nema ani nebude
Musim vypnut teda wifi a zamknut obyvacku
Inak to nevidim
Spolocne aktivity mame,ale tym ze mame male dieta este...tak je to aj kvoli tomu,ze musim hlavne okolo neho behat a ona sa pridat nechce

0silvia0
28. júl 2024

@carrot_apple male dieta na hodinku, dve muzovi a vy dve spolu do kina, do mesta na zmrzlinu travit spolocne chvile.

carrot_apple
autor
28. júl 2024

@0silvia0 ved toto je tiez problem,muz si mysli ze robi toho dost,nechce s nim byt tak dlho...nakupuje,vari,riad umyva,kosi,vynasa smeti,bere obcas dceru na plavaren a obcas na bike...no on si chce zamakat na biku...tak uz s nim nechodi...neviem ako to vsetkym rovnomerne rozlozit...a ci sa to da?

0silvia0
28. júl 2024

@carrot_apple tak nepoznam vasu situaciu, tazko najst vhodne riesenie. Ale ked sa chce, dalo by sa nieco vymysliet. Bud nejaku aktivitu/vylet aj s mladsim dietatom, nejake zoo, kam by bola ochotna ist aj starsia. Alebo dat mladsie dieta postrazit k babke na 2 hodinky a ist so starsou do kina. Ono aj tie vacsie deti su dolezite a potrebuju rodica. Jasne, ze ju nebavi behat okolo maleho decka niekde na ihrisku. A nepotrebuju rozkazy a bliakanie. Teba bavilo upratovat? Mna nie v puberte ale nastastie nasa mama toto nikdy nehrotila a nehucala po nas za bordel. Kazde decko raz ten bordel zacne vnimat, ale to sa udeje v neskorsom veku.

ina2405
28. júl 2024

Deti sú roztržité, takže nečakať, že si spomenie na povinnosti, ale aktívne pripomenúť. A nie že potom, teraz to prosím ťa urobíš, lebo zas zabudneš. Ja mojim deťom musím vkuse pripomínať všetko aj viackrát a to sú starší.
A čo sa týka hanblivosti, to je ok. Nechať jej priestor, ja som sa tiež mame nechcela zdôverovať, vadilii mi reči aj o menzese a to som ju mala rada.

zuzinka888
28. júl 2024

Opytam sa aky mas vztah ty so svojou mamou? Ale uprimne? Je fajn? Alebo ju len" trpis" lebo je to mama? Alebo jej nemas cas zavolat a navstivit ju aj niekolko tyzdnov/ mesiavov? Tu mas odpoved. Ak budes praktizovat rovnake vychovne metody ako tvoja mama - tak tvoja dcera bude mat taky isty vztah k tebe ako ty k mame. Vola sa to generacny vzorec. Mnohe ti tu napisu ze mas dceru trestat za nesplnene prikazy zakazat wifi, elektro, kamosky.... To je vychova " cukor a bic" a nie je to ok. Dieta sice urobi co chces ale iba kvoli tomu trestu. A od teba sa pomalicky odpaja. Myslim ze vztah rodic a dieta nie je o tom aby si len ty vychovala a tvarovala dieta. Ale aj dieta tvaruje a vychovava teba. Mal by ta naucit respektu, tolerancii, laskavosti, milosrdnosti, odpustaniu......a toto nauci dieta teba- aby si ty toto naucila dieta ked bude v puberte.Samozrejme, hranice musia byt. No nie ako za komuniznu- ak si ich prektocil- zastrelia ta! Moja dcera ma 16,14 snazim sa na ne nekricat ake pripominat. Tym ze kricis davas jej " normu" co si jej nadriadeny (ci v praci, vo vztahu) mozu k nej dovolit. Lebo zaklad vsetkych vztahov jej davas v rodine. Spravaj sa k nej tak ako by si to riesila s kolegynou, kamaratkou, ci partnerom. Lebo tvoja uloha ako rodica pomaly konci. O par rokov ti dcera nedovoli jej rozkazovat a kricat na nu. A bolo by tragedia ukoncit vztah dcera a matka zabuchnutymi dverami a hlavne tie od❤ sa uz otvorit v neskorej puperte a dospelosti otvorit uz nedaju.

alexanderkovacs
28. júl 2024

@tiezjedna zloidna je aka? 🙂

alexanderkovacs
28. júl 2024

@carrot_apple dabsa nastavit router tak aby mala len určitý cas wifi, nprnod 17 00 don 19 00, alebo v mobile ci na tablete tiez sa daju dat obmedzenia. Len treba vediet ze ako. Treba googlit a vyskusat. Nasa zodpovednost je aj vediet tieto veci ako wifi pristup odmedzit. Npr ked mate internet od orange, alebo Tcom aj tam vam pomozu to nastavit , alebo dqju radu.

meduzzzka
28. júl 2024

@zuzinka888 uff veľká pravda, 75% rád čo sú tu sú absolútne mimo, despotické príkazy nepomôžu. Je to človek v najcitlivejšom období. Moji rodičia tiež boli "stará škola" verím, že to robili v tom najlepšom úmysle, ale bohužiaľ týmto správaním sa mi úplne oddialili. Krík, príkazy, zákazy sem tam aj bitka. Doteraz si pamätám ten pocit bezmocnosti keď som sa snažila o to aby som bola pochopená. Moje potreby, pocity boli absolútne nepovšimnuté, lebo som len dieťa a musím poslúchať. Brrrr. Všetko som musela robiť nasilu, v presne danom čase, spôsobe a tempe. V 19 rokoch ako som si našla prvú prácu som sa osamostatnila. Nemusím písať o tom, že vzťahy ostali maximálne narušené. A to nehovorím o vzťahu k činnostiam ku ktorým som bola nútená. Až priam úzkosť. Dá sa popracovať na všetkom, časom sa to zlepšilo, ako som dospela, veľa sme sa rozprávali, kde si rodičia chyby priznali, oľutovali, ale to čo ostalo v mojej pamäti a v srdci už sa nevymaže. Vzťahy sú najťažšia "vec" na svete.

carrot_apple
autor
28. júl 2024

@0silvia0 ja som jedinacik,detsku izbu som nemala,takze som nebola bordelarka,upratovala som kazdy tyzden=sobota,bez zbytocnych reci,utrela som prach,vysavala,vynasala smeti,postielala postele,gauc[potah vyprasila],mama mi nic nemusela prikazovat
Jedine riad sa mi nechcelo umyvat

carrot_apple
autor
28. júl 2024

@0silvia0 a chidim do kina s nou ale kvoli casu vysielajucemu sa to tiez musi prisposobit,vacsinou je to o 17.00 kef je este muz v robote,cez vikend poobede ked syn spi...to je par krat...a prechadzky s nou ci turistika?furt jej vadi,ze o com sa ideme rozpravat,ze ona nevie len tak ist...skusala som spievat...ale ona ma rada ine pesnicky a ja take neviem spievat[korejsky pop]

Strana
z2