Ako zlepšiť vzťah s dospievajúcou dcérou?
Ahojte.
Poradte aka by som mala byt matka aby som nemala depky,ze mam pocit,ze sa mi dcera vzďaluje?
Ma 12r.
Stale dookola vysvetlujem,najskor s kludom a ked po hodine stale sedi za tabletom vybuchnem a bliakam.
Odkladat riad ,umyt po sebe,upratat si izbu,poskladat ci ciste veci...teraz ma prazdniny...nema tych povinnosti az tak moc...ja som kazdu sobotu utierala prach,vysavala,smeti vynasala...a furt ma dake vyhovorky typu: ved uz...teraz nieco robim,uz som to akurat chcela urobit alebo: nepocula som,ja si to nepamatam...kde mam tricko? Dnes bola od 17.00 doma,prisla som o 20.00 a riad neodlozeny,nepovysavane...mala na to cadu az az...a samozrejme na tablete bola...tak som jej ho vzala...to uz plakala,ze preco ho nemoze mat a ze uz chce brigadovat a odist z tohto bytu,hambi sa mi povedat ze ma menzes,spinave nohavicky som nasla skryte v sufliku nahodou ked ma poslala vziat jej gumicku do vlasov na tabor...vraj sa jej hrabem vo veciach...pritom to FAKT bola nahoda...vsetko jej vzdy vysvetlujem s kludom,pytam sa ci rozumela,ci chce nieco ine vysvetlit,ze mame cas,nech si porozmysla...a stale nam
to nefunguje,vraj chcem od nej moc,ze je unavena,ze jej furt pridavam ulohy a to sa uz vlecie rok...pritom sa pytam na jej nazor ako to ideme robit aj dala napad,no vobec to nefungovalo.kym sa vobec postavila nieco urobit,bola dalsia sobota....
@alexanderkovacs taká, ktorú niektorí rodičia z nejakých záhadných dôvodov považujú za zlú (dá sa to pomerne ľahko odtušiť z toho slova)...
@carrot_apple ty strašne tlačíš na pílu... Nechaj dcéru dýchať.
Nečítala som všetky odpovede, možno sa budem opakovať. Skús dcére napísať na lístok povinnosti alebo určiť ktorý deň sa robí čo. Ja by som vyžadovala plnenie si povinností ale aj dala voľnú ruku. Aby si vybrala deň v týždni, kedy bude napríklad vysávať alebo kedy to bude robiť.
Taktiež by som jej vysvetlovala napr: o 14 prídeš zo školy, ja prídem o 17 z práce a potrebujem hneď ísť variť, potrebujem čistú kuchyňu, je jedno, či ju upraceš o 14 alebo o 16 ale do 17 ju potrebujem čistú. Proste aj stanovenie povinnosti a aj nechať voľnú ruku. Zároveň tolerovať, ak má veľmi náročný deň, že izba bude uprataná až na druhý deň. Raritne.
Ak by vôbec nechcela nič robiť, tak by som jej prestala robiť slúžku. Nech si operie a navarí sama.
@carrot_apple tak super, ze ty si bola taka pracovita a robila sama, asi si chcela ulahcit mame a nerobit problemy, kedze otec bol alkoholik. Lenze tvoja dcera je v inej situacii, v inom rodinnom prostredi, tak sa nemoze spravat ako ty kedysi.
A ak by si sa jej spytala, ako by s tebou chcela travit cas? Co by ti povedala? Mala by si jej povedat, ze by si s nou rada travila cas, ak ma nejake napady, nech povie.
@tiezjedna myslis? Cely den,kazdy den mala casu od 13.00 do 17.00 kym pridem z roboty so synom,vzdy bola na mobile ci tablete,nikdy som ani slovo nepovedala s tym,ze sama mi pivedala,ze ked jej to budem dookola opakovat neurobi to,ze ju mam nechat samu...no vydrzala som dva tyzdne...nic neurobila a este prisla s otazkou preco nema oprate tricko...odpoved: no lebo som to vzdy vravela ze cez vikend sa petie a mas mi nahadzat veci na praniemchcela si odomna aby som ti to uz neopakovala,ze to uz vies a vsetko urobis...vysledok: riad neodlozeny kazdy den som to ja robila bez slova= lebo musim....
@0silvia0 iba K_pop,pozerali sme par krat k_dramu...
Inak tak bezne jej rozpravam o mojej zakladnej skole ked sa pyta,ale tazke je si spomenut na veci spred 30tich rokov😂 neviem asi ma pocit,ze otazky vycerpala...skor ona to hroti...by som povedala...akokedy a ako v com..
@paulina291 ved to tak bolo,a cca vzdy okolo tej 16.00 mi volala,ze kedy pridem domov,ked som sa jej spytala,ze preco sa pyta,ved vies ze o 17.00mtak vyhovorky typu: len tak,chcem to vediet ci nahodou neprides skor...a vela krat sa stalo,ze som otvarala dvere a vyletela z izby a sla riad spratat...kazdy den to tak mala...od 13.00 ako prisla zo skoly mala do 17.00 jedinu domacu povinnost a ani tu nestihala pkdla jej slov🫣
@0silvia0 samozrejme neocakavam ze sa bude spravat ako ja...je ina osoba,ale musi pochopit,ze zaklad do zivota jej musim ukazat a naucit ju a tyka sa to aj upratania,zodpovednosti za nieco,postupom casu aj v skole bude mat viac uloh a cvicení a sk.projektov,povie,ze ma malo casu?
Vsak riad jej zaberie 10 minut a vsetky pivinnosti rozkladam tak,aby mala v prvom rade dostatcny priestor na skolu.
Teraz su prazdniny a nieco som jej odpustila a aj tak sa jej nepaci.
Tak som vzakala tablet a ona to nechape,ze preco.
@carrot_apple má 12 rokov a ty si do nej projektuješ vlastné predstavy fungovania... ja mať máti, ktorá má ťahá na prechádzku a ešte má ambície spievať, tak asi strelím... 🙄 Mne stačili sobotňajšie upratovacie maniere a direktívny spôsob výchovy. Som sa vtedy zaprisahala, že nič z toho praktikovať na svoje deti nebudem a ani nepraktikujem. Môžem ti len povedať, že sa mi to vyplatilo.
@carrot_apple skus zmenit taktiku. Pod, umyjeme spolu riad, ty umyvas, ja utieram. Pusti mi zatial tu novu pesnicku, co sa ti minule tak pacila. Chapes, ju to nebavi robit samu, potrebuje jemne postrcit. Moj syn rad varil, ale sameho ho to nebavilo. Varila som s nim, popri tom sme sa rozpravali o hudbe, o spoluziakoch, o predstavach atd. Dcera zas nema rada asistenciu pri vareni. Chcem tym povedat, kazdy to ma inak. Ty to moc hrotis miesto toho aby si situaciu uvolnovala. Spyta sa ta kedy prides, skus byt vtipna, spytaj sa jej so smiechom, co mi chces urobit nejake 3- chodove menu? Ano, mozes, tesim sa. Prosim si aj palacinky. Bud uvolnena, nie nasrata matka.
U nás majú tabuľku povinnosti pri neplneni povinnosti internet vypnutí zatiaľ fo funguje
@tiezjedna ale to bolo na margo toho ze mi pivedala,ze nevie o com sa budeme pri kocikovani rozpravat a kedze chodila na spev a bavilo ju to tak som myslela zeby to mohlo fungovat,skusala som,nemuselo to byt silou mocou,ja som jej vravela,ze nemusime furt volaco rozpravat,aj ticho je ok...z kazdeho rosku trosku..
@0silvia0 ale ja som si tymto vsetkym uz presla daaaavno...zacinala som tak...fungovalo to mozno tyzden...zasa som potom musela do roboty a okolo maleho lietat,muz do 19.00 v robote,mama po rakovine...na vsetko sama...iba vikendy nestacia...a odbiehala od varenia polievky,ked som ju poziadala aby odlozila tablet nechcela,to bolo o nicom...aj kolac smectak piekli...a ked som jej znova s kludom povedala,nech odlozi tablet na tento cas nechcela...ano pustala mi pesnicky popritom ale skoncilo to otazkami,ci sa mi pesnicka paci,kolko bodov jej dam na stupnici od 1do10 a stale tukala do toho tabletu a nevarila tu polievku somnou...skusila som to aj pri spagetach...tie vie sama urobit uz...no furt stukala do tabletu..toto ti ukazem a nie toto,tato pesnicka je uz stara a nebude sa ti pacit tak mi pustila inu a na spagety zabudla...proste nemoze mat ten tablet pri sebe vobec,rozptyluje ju to.
Vyhradiť čas na tablet, mobil, PC... A elektroniku vyslovene nechávať len v spoločných miestnostiach - obývačka, kuchyňa. Aj na noc. V detskej keď ju nebude mať,aj poriadok si urobí, aj knihu si prečíta. Keď sa to nezastaví teraz, keď má 12, čo to bude keď bude mať 15/16...
Ak nerešpektuje, nezaberá to, tak jej zobrať elektroniku úplne. Najlepšie niekde zamknúť alebo dať ju preč z bytu/domu. Bude sa hnevať,ale treba jej to vysvetliť "ako dospelej" a po čase ju to prejde.
@tiezjedna nic jej neprojektujem,ked ideme na oslavu,do kina,k starkej,proste k niekde,nechavame domace prace tak.ani ja nic nerobim,sustredime sa na oslavu a chcem mat dobru naladu...potom na druhy den ci treti zaciname pracu doma...
@0silvia0 ked tak rozmyslam toto som s nou robila pred menzesom ako dostala menzes...koniec...mozno to povazovala za detske,nebrala to ako povinnost...tym,ze uz chodim do prace je to iba na nu...tu som urobila asi chybu,ale neviem ako to mam robit,nemozeme uz o hociktorej hodine spolu umyvat riad a urobit si z toho zabavu...
@meduzzzka mne je luto ked tu citam niektore rady- a este si myslia ake super vychovne rady davaju a tak veeeelmi sa mylia.
@carrot_apple ono ide celkovo naucit sa s nou komunikovat bez nejakych zakazov a prikazov. My tvoju dceru nepozname, jasne, toto je taky blby vek. Je to v podstate dieta ale meni sa na zenu, tvaruje sa jej osobnost. Sama musis najst ten spravny sposob, tu spravnu mieru. Musis byt dosledna, ale laskava k nej. Vysvetlit, ze ked ti pomoze s niektorymi domacimi pracami, tebe zostane viac casu aj pre nu. Dolezite je nestracat prepojenie.
@carrot_apple a keď si nesplní povinnosť tak akl to riešite? Ja by som si prestala plniť nejake povinnosti ako matka. Napríklad by som jej neprala, nekupovala nejake špeciálne veci, čo má ona rada. Proste jej dala pocítiť čo to je, keď po nej niečo chceš a nesplní to.
“Mami kúpila si mi na desiatu tyčiny, čo mám rada?” Mami nemám už čisté tričko”. Jaaaj, zabudla som- to by bola odpoved
@carrot_apple klasická puberta a zrovna ta jej najotrasnejsia časť 12 - 13 r , vtedy s deckami už hormony plieskajú o 106, ale ešte sú hrozne hlúpe, naivne a detinské. Sú v stave najväčšej opozicie voči rodičovi, všetko co povie, urobí je zle, všetko negujú ale zároveň sú to stále také deti co sa potrebujú mojkat. V tomto veku majú najväčšie mindraky zo svojho tela, v škole sa medzi sebou sikanuju, vytvárajú skupinky
Vydrž, obrn sa trpezlivosťou o rok, dva to už bude lepšie, stále s ňou budú hormóny lomcovat, ale už bude trochu rozumnejsia, bude sa s ňou dať viac dohodnut.
Stabilne povinnosti, za extra pracu navyše jej kľudne daj nejaké drobáky akoze si zarobí, ako trest kľudne na deň vypni tu wifi
Fakt tvoja dcéra nerobí nic extra, sprava sa úmerne jej veku. To s tým menzesom je normálne, ona sa za to hanbí aj sama pred sebou. To tiez chvilu trvá každej malej žene zvyknúť si na cyklus, PMS, rastúce prsia a všetky tieto ženské záležitosti
@carrot_apple presne ako pise @lujza123 je to hrozne obdobie. Ide o to, aby ste toto obdobie v psychickom zdravi obe ustali. Ono je to obdobie, raz prejde ... mna dcera v tomto veku dost kritizovala, podvedome dcery s matkami superia. Ked sme sa o tom po case bavili povedala, ale mama, to som bola este vtedy sprosta...
Vydrz a netrapte sa navzajom.
@anjelicek26 ako si to dokázala? Pranie a skladanie a tá 100% ná chlapčenská izba?
Deti mám malé, len sa chcem inšpirovať 😊.
@nufafa tak podľa veku, na začiatku som to samozrejme robila s nimi.. potriedili si veci pod dozorom, zapli pracku pos dozorom, do sušičky prednášku,co tam môže ísť a co nie,naučila som ich skladať si veci, do skrine dodnes dávame spolu, to by ma zabilo,keby tam majú neporiadok.. a tu izbu maju peknú ten piatok dobre vedia,že kontrolujem.. priebežný bordel počas týždňa neriešim, maju zákaz v izbe jest piť, tak sa to drží...da sa to.. hlavne ich nemusím stále naháňať a buzerovat,mňa to strašne okrádalo o energiu stále to *a preco ja* a *prečo práve teraz*
@carrot_apple vypnúť wifi tomu rozumiem (aj keď nepoužívam ani tento postup), ALE "zamknúť obývačku"...?!? Ako od macochy🤷🏻♀️
@belbel lebo ked vypnem wifi,nic tym nevyriesim,pojdem do roboty a ona si ho zapne.
Takze musim zamknut obyvacku aj lebo tam je rooter.
@anjelicek26 toto sa snažím jej vysvetliť už dávno, že to nerobím, preto, že JA potrebujem aby mala dokonale poupratovanú izbu, ale nech aspoň tie veci dáko poskladá a odloží a nesedí na nich na tej stoličke, ona v pohode na nich sedí z celého týždňa, potom dookola sú popadané ponožky okolo tej stoličky a ešte tými kolieskami po nich v pohode prejde a keď sa na to vykašlem a neriešim celý týždeň, tak je problém, že už nemá ponožky, a tak jej ukážem a poviem: tam kde si si ich nechala, tam sú
(veľa krát sa stalo, že som jej dala moje ponožky,aby vedela, že niesomZLÁ,že ju proste učím)=nepomohlo, pokračovala vo svojom...
Takže už musím pritvrdiť.
@anjelicek26 super 👍. A keby mali chalani neporiadok, čo by sa stalo? Alebo keby v izbe jedia?
No ja poviem monzo trochu nepopularmy nazor.. ale z mojho pohladu, moja mama odo mna nikdy nic nechcela, nic som nemusela, vsetko som od nej vzdy dostala, mala, vzdy sa pre mna obetovala a ja som to absolutne neoplacala, bola som drza, nevdacna, papulnata, meporiadna.. a teraz ako dospela je to moja najlepsia kamoska, vie o mne vsetko, snazim sa jej so vsetkym pomahat, volny cas travim s nou a nie s kamoskami a celkovo vidim ze nikto v mojom okoli az taky pekny vztah s mamou nema.. a ked som nad tym rozmyslala tak som usudila ze mozno to je prave preto ze ona mi bola vzdy najlepsou mamou a dokazala som to ocenit az v dospelosti.. kazdopadne tvoja dcera ma 12.. je to obdobie, ktore prejde.. v puberte vacsina deti nelubi svoje mamy a znovu ich zacnu lubit az ked z toho vyrastu
keby vás zaujímalo, tak sa to trošku zmenilo, ale že trošku😂 sama od seba už odkladá riad a aj umýva, aspoň zatlačí synove hračky doprava ku stene aby neboli rovno pred dverami a večer pred spaním tú hodinu už nemá ani tablet ani mobil...pomaly začínam veriť, že môžem pridať do povinností vysávanie🙏😅 držte mi palce

@zuzinka888 moja mama bola nekonfliktna,som s nou vzdy ked sa da a rada, praveze, venovala sa mi,nikdy nekricala..mozno kvoli tomu,ze otec bol alkoholik,nemala energiu,vlastne som sa vychovala sama...