icon

Ako zvládať finančné problémy v manželstve?

Dnes o 08:28

Ahojte ako riešite finančne problémy v manželstve tak aby to neovplyvnilo negatívne vas vzťah. Manžel ma zle obdobie v práci, je szco a ako sa zdvihli ceny odvody a zaviedli konsolidácie slo to radpidne dole. Ľudia nekupujú a ked kupujú tak muž nema za co nakúpiť tovar lebo skoro kazdy plati faktúru az ked tovar pride. Ledva splatil úver uz si ide brat ďalších 10tisic aby objednal tovar a chce ho vyplatiť hned ako mu zákazník zaplatí. Ked tovar neobjedná stratí aj tych pár zákazníkov. Mame dve deti žijeme v najme. Ak to v práci takto pojde dalej bude musiet prepustiť nejakých zamestnancov co nechcel. Ja robim v zdravotníctve do prace sa mozem vratit tak o rok ked bude mat mladšie aspon rok a pol a môže ist do jasli. Ale tam zarobím 900€. Šetrím kde sa da nakupujem oblečenie z bazáru, nechodíme nikam. A Ano ak sa do pár mesiacov nic nezlepší muž zavrie firmu a nájde si nejaku robotu. Mna to strasne mrzí, vidim ako sa pre to muž trápi a ja mu neviem byt oporou pretože sa hnevam aj ked viem, ze to nie je jeho vina. Na druhej strane mi s tým úverom aj bliká kontrolka aby nas nezadlzil keďže dlhy su aj moje. Vela sa hádame, nespime spolu. Nemam možnosť žiadnej babky a brigády.
Prosim aby ste nepísali nenávistne komentáre ako sme si nemali robit deti. Deti nie su problem. Chcem poradit ako byt mužovi oporou v ťažkých časoch a neobviňovat ho. Dakujem.

tiezjedna
Dnes o 09:12
@anonym_autor

@tiezjedna súkromníkom Ano ale tych je velmi malo. Väčšinou ma štátne zákazky ktoré podla zákona maju vraj platit az ked preberú tovar. Proste nechcú platit dopredu.

@anonym_autor v takom prípade je čas zamyslieť sa nad tým, či má podnikanie zmysel. Z môjho pohľadu (a na základe tvojich informácií) nemá.

melanta
Dnes o 09:14
@anonym_autor

@a0 firma ma prepad vyše 40%. To, ze ty poznas podniky, ktorým sa darí neznamená, ze to tak ma kazdy. Daj si uz dole klapky z oci a ked s niekým nesúhlasíš da sa to napisat aj slušne.

@anonym_autor prepáš autorka, ale @a0 vôbec nie je neslušná. Berieš to ješitne a príliš vzťahovačne. Tvoj muž je isto dobrý človek, ale to neznamená, že je aj dobrý podnikateľ. Podnikateľ musí vedieť, kedy príde prepad, kedy príde pokles zákazok, musí byť na toto pripravený. A musí byť schopný realizovať aj nepríjemné opatrenia, ako je napríklad prepustenie zamestnancov. Musí byť schopný reagovať na výkyvy trhu, mať plán B, C aj D, vedieť rozšíriť portfólio služieb. Ak poskytuje služby primárne štátu - čo najrýchlejšie to zmeniť. Poznám veľa firiem, ktoré skončili v konkurze, pretože gro ich biznisu bolo so štátom. A prepáč, budem asi neslušná - ale rozumný podnikateľ bude s.r.o. a nie SZČO a zaťažovať rodinu úvermi na podnikanie. Toto porieš, s.r.o. a zrušenie BSM.

autor
Dnes o 09:14
@melanta

@anonym_7ae3ce ale ona to chápe. Čo je podľa teba správne riešenie v takejto situácii? Ostať podnikať, aby štátu neklesli príjmy z jeho podnikania, neprepustiť zamestnancov, hoci na nich nemá. Rodina bude v prdeli finančne, ale hlavne že bude podnikateľ? Nie, toto nie je rozumné. @a0 má pravdu. Žiaľ, podnikanie je aj o schopnosti podnikať tak, aby sa vytvárala rezerva, o schopnosti podnikať tak, aby predvídal, aby mal v zálohe riešenia B, aby vedel reagovať na trh. Podnikateľ ak vie podnikať, tak vie, kedy klesne záujem, má pripravené riešenia.

@melanta no tak nema rezervu. Nikdy mu ta robota nešla tak, ze by mohol pár tisíc odložiť. A co aj odložil to minul ked klesli tržby a zaplatil za to tovar, servis atd aby nebral úver. Nepopieram, ze mas pravdu. Pisala som vyššie, ze ani podla mna sa takto nema podnikať ale za to sme negramotní?

a0
Dnes o 09:15
@anonym_autor

@a0 firma ma prepad vyše 40%. To, ze ty poznas podniky, ktorým sa darí neznamená, ze to tak ma kazdy. Daj si uz dole klapky z oci a ked s niekým nesúhlasíš da sa to napisat aj slušne.

@anonym_autor povedz mi, kde sa vyjadrujem neslušne? Ak prišiel rapídny prepad, tak v prvom rade sa treba zamyslieť komplexne - prišla nejaká konkurenčná firma, ktorá to robí lepšie/lacnejšie, funguje marketing správne (ak nejaký je), ak nie, tak sa zamyslieť, čo by mohlo marketingovo posunúť firmu, relevantnosť produktu, biznis model, analyzovať a analyzovať a analyzovať - a samozrejme vytvoriť z toho aj závery a vedieť ich použiť v praxi, a tiež, naučiť manžela robiť aspoň malú rezervu a neísť nadoraz - to ho práve do tejto situácie dostalo…

melanta
Dnes o 09:16
@anonym_autor

@melanta no tak nema rezervu. Nikdy mu ta robota nešla tak, ze by mohol pár tisíc odložiť. A co aj odložil to minul ked klesli tržby a zaplatil za to tovar, servis atd aby nebral úver. Nepopieram, ze mas pravdu. Pisala som vyššie, ze ani podla mna sa takto nema podnikať ale za to sme negramotní?

@anonym_autor ja nepíšem, že si negramotná. Píšem, že mužovi pomôžeš tak, že mu otvoríš oči. Že mu pomôžeš pochopiť to, čo ty sama evidentne chápeš - že nie všetky jeho kroky sú správne. Postav na prvé miesto rodinu a tak to komunikuj aj jemu. Je v poriadku, že jeho biznis je pre neho dôležitý (chápem to, sama podnikám), ale na prvom mieste musí byť rodina a ak podnikanie rodine nepomáha (nielen finančne, ale aj tou atmosférou, stresmi, vašim vzťahom nevzťahom), tak to treba zmeniť.

anonym_92de63
Dnes o 09:18
@anonym_autor

@anonym_5b5006 dakujem, Ano je to ťažké. Pre neho je to robota, ktorá ho baví a ktorá doteraz sla dobre. Nemali sme síce nikdy nejak vela peňazí ale vsetko bolo zaplatené a nemuseli sme nic riesit. A zarobil podstatne viac ako keby siel na tpp.

@anonym_autor zarobil viac ako keby bol na TPP, dobre a prečo ste neriešili vlastné bývanie.
Bývate v podnájme čo stojí omnoho viac ako svoje vlastné bývanie. Kde išli peniaze keď boli roky relatívne OK? Však podniká 10 r.
Čo keby podniká popri zamestnaní? mal by TPP a podnikať popri práci? Či to nejde?

anjelicek26
Dnes o 09:19

Ked si muz najde normalnu pracu, nebudu uvery, nebude stres a budete normalne financne zit bez stresov a nervacenia... je mi jasne, ze to zamrzi stratit 10 rocne podnikanie, ale trh sa zmenil a odvody tiez a uz to nefunguje. Ukradate si z rozpoctu, nic si nedoprajete a predpokladam maka muz ako srob a aj tak nic s toho, musite si nad tym sadnut a rozhodnut sa, ako dalej. Ukoncit vie byt spravna cesta pre pokoj rodiny. Skor, ako sa vam stane, ze nejaky zakaznik nezaplati a vam este uvery a material ostanu uplne zbytocne...

autor
Dnes o 09:28
@melanta

@anonym_autor ja nepíšem, že si negramotná. Píšem, že mužovi pomôžeš tak, že mu otvoríš oči. Že mu pomôžeš pochopiť to, čo ty sama evidentne chápeš - že nie všetky jeho kroky sú správne. Postav na prvé miesto rodinu a tak to komunikuj aj jemu. Je v poriadku, že jeho biznis je pre neho dôležitý (chápem to, sama podnikám), ale na prvom mieste musí byť rodina a ak podnikanie rodine nepomáha (nielen finančne, ale aj tou atmosférou, stresmi, vašim vzťahom nevzťahom), tak to treba zmeniť.

@melanta ved ja to chapem. Ale momentálne som tak prevalcovaná emóciami, ze mu to neviem normalne povedat. Tiez som velmi sklamaná, ako to (ne)funguje. Hnevam sa, ze nemyslel na horšie časy a nema rezervu. A obavám sa, ze mu nedokážem otvoriť oci keďže on verí, ze to vsetko robi pre rodinu. A ja uplne do jeho podnikania nevidím takze neviem, kde je ta hranica toho, ze este sa to da pokryť a toho, ze uz musi prepúšťať a dalsi krok zrušiť živnosť. A neviem, ci mu mam veriť, ze to sam dokáže odhadnúť. Chceli sme si vziať hypo na jar preto odkladal tu sro lebo banka potrebuje daňové. Ale ja si uz ani tou hypotékou nie som istá. Minimálne kym nemam ja stabilný príjem aby som to dokázala utiahnuť keby nieco.

sara07
Dnes o 09:31
@a0

@anonym_7ae3ce 🙄 pracujem v marketingu pre viac firiem, tak rapídne to zas nikde nekleslo, je to len pár percent, dokonca niektoré podniky neskutočne stúpli. Vieš, zas sme pri tom, že má zamestnancov, na ktorých financie nemá 🤷🏼‍♀️. Mohol hasiť malý ohník, miesto toho, teraz chce kýblom vody zachrániť horiaci les…

autor
Dnes o 09:33
@anonym_92de63

@anonym_autor zarobil viac ako keby bol na TPP, dobre a prečo ste neriešili vlastné bývanie.
Bývate v podnájme čo stojí omnoho viac ako svoje vlastné bývanie. Kde išli peniaze keď boli roky relatívne OK? Však podniká 10 r.
Čo keby podniká popri zamestnaní? mal by TPP a podnikať popri práci? Či to nejde?

@anonym_92de63 vyššie pisem, ze vzdy zarobil tak od výplaty do výplaty a nic nam nechýbalo mohli sme ist aj na dovolenku aj si nieco kúpiť pre seba. Vzniknutá rezerva sa minula v robote, na nedoplatkoch za energie a zdvihnuté najmy aj v práci aj na byte. Aj to slo u nas rapídne hore. Plus ceny asi všetkého od lekárov, potravin, liekov atd ved to si asi kazdy všimol. Je naša chyba, ze sme pri míňaní rezervy nic neurobili ja si to uvedomujem ale teraz s tým uz nic neurobím. Aj o hypo pisem vyššie preco sme čakali.
Ano tpp by časovo mozno stíhal ak neprepustí zamestnancov.

autor
Dnes o 09:34
@sara07

@sara07 bohuzial, my sme fialová krivka

anonym_5a2ba5
Dnes o 09:35

@anonym_autor podpor ho a bud mu oporou teraz ťa potrrbuje a ty potrrbuješ jeho ved v dobrom aj v zlom v bohatstve aj v chudobe.Porozpravať sa skoncit zo zivnostou skor ako Vas to polozi a ist normalne pracovat .

autor
Dnes o 09:37
@anonym_5a2ba5

@anonym_autor podpor ho a bud mu oporou teraz ťa potrrbuje a ty potrrbuješ jeho ved v dobrom aj v zlom v bohatstve aj v chudobe.Porozpravať sa skoncit zo zivnostou skor ako Vas to polozi a ist normalne pracovat .

@anonym_5a2ba5 a ako sa mam zbaviť toho hnevu a pocitu, ze sa nesnaží? Ja ho velmi chcem podporiť ale mna tým ďalším úverom tak sklamal.

januska12323
Dnes o 09:39

Prepáč ale ak ste išli od výplaty do výplaty a minuli rezervu mal by to čím skôr ukončiť a nie brať ďalší úver. Nie každý vie podnikať a za to nie je zlý človek.

anjelicek26
Dnes o 09:42

Treba vediet povedat, ze takto to nejde a ukoncit to. Je sikovny, v normalnej praci bude mat stabilny prijem a ziaden stres, ako uzivi rodinu.

matkahelka
Dnes o 09:43

Ludia podnikaju vtedy, ak je to pre ne vyhodnejsie a ziskovejsie oproti TPP. tvoj muz podnika 10 rokov, co je vramci podnikania velmi dlha doba a zijete v podnajme a nemate financnu rezervu?! a urazas sa, ze ste financne negramotni? samozrejme, ze ste. tvoj muz moze byt skvelym manzelom a otcom, ale ako podnikatel je mizerny a s podnikanim by mal skoncit v tejto sekunde! tak ako nie kazdy moze byt lekarom, nie kazdy ma vlohy na podnikanie. tvoj muz je toho skvelym prikladom. ja byt tebou nehladam pre neho podporu, lebo je ocividne, ze lepsie to uz nebude (zvysene odvody, uver), ale sadnem si s nim a vecne mu predostriem, ze na podnikanie mal casu az-az a vysledky su nulove, je nacase to zabalit a najst si pracu na TPP.

anonym_adeb09
Dnes o 09:44
@anonym_autor

@anonym_5b5006 dakujem, Ano je to ťažké. Pre neho je to robota, ktorá ho baví a ktorá doteraz sla dobre. Nemali sme síce nikdy nejak vela peňazí ale vsetko bolo zaplatené a nemuseli sme nic riesit. A zarobil podstatne viac ako keby siel na tpp.

@anonym_autor vies,prave firmi to robia tak,ze zisk si odkladaju na horsie casy,alebo investuju,rastu,idu aj do ineho odvetvia napr.Keby takto tvoril zisk a odkladal ho,toto by teraz nebolo take zle,prezil by a stale by tvoril zisk.Vy idete do krachu a tymto padom,nikdy mat ani svoje vlastne byvanie mat nebudete.Budete splacat dlhy a zit v najme a platit inym.
Nech s uverom nevymysla,nech to zavrie a hlada pracu na tpp.
Moj muz tiez bol zivnostnik,stale prec mimo sk,kupili sme dom a zrusil zivnost,aby mal staly prijem aj cez zimu a vsetko poplatene,co treba.A mal cas sa venovat domu a jeho prerabke,popri byvani a vychovavani deti,aby bol aj s nami.
Ked to nejde,tak je cas na vazne rozhodnutie.

anonym_f39159
Dnes o 09:45

@anonym_autor manžel sa v prvom rade musí rozhodnúť ako šéf firmy, ktorej klesli príjmy a zvýšili sa výdavky. Pokiaľ vie, že nemá na mzdy pre 5 zamestnancov, tak musi znížiť počet pracovnej sily. Je to ťažké rozhodnutie, ale nemôže zadlžovať firmu len preto, aby držal zamestnanca v pracovnom pomere. Možno časom ho bude môcť vziať späť, ale teraz ho musí prepustiť. Ak vidí, že s ponukanou sluzbou nepokrýva náklady, mal by rozšíriť svoju ponuku niečím, čo je veľmi blízke tomu, čo už ponúka. Potom bude aj doma kludnejsie. Možno cez víkend by si mohla brigádovať, ak je manžel ochotný postarať sa o deti.

autor
Dnes o 09:45
@anjelicek26

Treba vediet povedat, ze takto to nejde a ukoncit to. Je sikovny, v normalnej praci bude mat stabilny prijem a ziaden stres, ako uzivi rodinu.

@anjelicek26 dakujem

autor
Dnes o 09:49
@anonym_f39159

@anonym_autor manžel sa v prvom rade musí rozhodnúť ako šéf firmy, ktorej klesli príjmy a zvýšili sa výdavky. Pokiaľ vie, že nemá na mzdy pre 5 zamestnancov, tak musi znížiť počet pracovnej sily. Je to ťažké rozhodnutie, ale nemôže zadlžovať firmu len preto, aby držal zamestnanca v pracovnom pomere. Možno časom ho bude môcť vziať späť, ale teraz ho musí prepustiť. Ak vidí, že s ponukanou sluzbou nepokrýva náklady, mal by rozšíriť svoju ponuku niečím, čo je veľmi blízke tomu, čo už ponúka. Potom bude aj doma kludnejsie. Možno cez víkend by si mohla brigádovať, ak je manžel ochotný postarať sa o deti.

@anonym_f39159 dakujem, Ano muž sa vie postarať a aj sa stará plnohodnotne o deti. On nechcel aby som pracovala kym su deti male ale ina možnosť asi nebude. Začnem si nieco hľadať.

anonym_40fc9e

autorka, zo skúsenosti Ti radim, nech nechá szco a ide pracovat, kde má stabilny prijem a viete nieco aj odlozit (budú len horcie casy, bohuzial ceny len hore idú, nie opacne).
Mali sme podobny problem, ja som manzelovi navrhla 2 moznosti - bud nechá zamestancov a trpí dalej, ale sám -bez nás (a to mal s.r.o.) - alebo sa vráti do zahranicia pracovat, a budeme ako rodina nadalej..
Ja som tiez nechala doma ani nie rocné dieta a musela som ist pracovat, aby sme vsetko zvládli ... a zvládli sme to !
On obatoval svoju firmu a hrdost, ja kludné materstvo doma. Ale zvádli sme to .. Bolo to nárocne obdobie, ale teraz uz nelutujeme 🙂
Drzim palce!

anonym_b00d23
@a0

@anonym_autor povedz mi, kde sa vyjadrujem neslušne? Ak prišiel rapídny prepad, tak v prvom rade sa treba zamyslieť komplexne - prišla nejaká konkurenčná firma, ktorá to robí lepšie/lacnejšie, funguje marketing správne (ak nejaký je), ak nie, tak sa zamyslieť, čo by mohlo marketingovo posunúť firmu, relevantnosť produktu, biznis model, analyzovať a analyzovať a analyzovať - a samozrejme vytvoriť z toho aj závery a vedieť ich použiť v praxi, a tiež, naučiť manžela robiť aspoň malú rezervu a neísť nadoraz - to ho práve do tejto situácie dostalo…

@a0 Ked vidim/počujem slovo marketing=je mi zle.

a0
Dnes o 09:50
@anonym_b00d23

@a0 Ked vidim/počujem slovo marketing=je mi zle.

@anonym_b00d23 tak sa choď vyzvracať 🤷🏼‍♀️.

anonym_5b161b
Dnes o 09:50
@anonym_autor

@anonym_f39159 dakujem, Ano muž sa vie postarať a aj sa stará plnohodnotne o deti. On nechcel aby som pracovala kym su deti male ale ina možnosť asi nebude. Začnem si nieco hľadať.

nikdy mu neslo podnikanie tak, aby si usetril par tisic..
sorry, ale- to nie je uspesne podnikanie.
a celkovo- nemal by byt lenivy lebo je chlap, ma sa zamestnat na tpp, a nie aby si ty kupovala z bazaru a nikam ste nechdoili,to co je.
chora doba.
ja som tiez zastavila podnikanie kvoli odvodom- a nedavam to.
a som tu.
a ty si na md, ma ti byt muz oporou a nie sa hadat a nespat s tebou., nech podvihne zadok a ide makat do dvoch prac. je chlap. jasne je pohodlne mat svoj akoze maly biznisik ktory nic nevynasa ale pysit sa, ze vsak som podnikatel...sorry ale nema spravny pristup, opytaj sa kazdej parovej psychologicky, poradi ti rovnako ako ja.

@anonym_autor a tvoj posledny komentar- ze ty by si si mala hladat nieco, to co je ved si na md

anonym_3405ee
Dnes o 09:52
@anonym_autor

@anonym_autor Srandista...zarobi tak, ze zijete z mesiaca na mesiac, ale zena ms byt doma do X. No nejako mu to nevychadza

sara07
Dnes o 10:02
@anonym_autor

@sara07 bohuzial, my sme fialová krivka

@anonym_autor no my a moje baby tiež fialová krivka , sakra citime prepad
a do toho pecka mikroodvod , sice su nejaké návrhy ale jeden lepši ako druhy
máme všetky TTP , toto len tak na prilepšenie , na to, na čo neostane z výplaty ... ak nezmenia mikroodvod čast pozastavi a čast proste zruši nemaju na to už vkuse niečo riešit ..
no a tu na mk sa od uderiek sumračných dozvieš 😂 že načo podnikaš ked máš len 100€ v čistom na mesiac, urobia z teba neschopaka uplneho
no na čo - na život, na kurzy, na kružky, na vylety ... v podstate to posuvame dalej do obehu ale negramotne sme my 😂😂😂 alebo napr aj na zdravotne odvody alebo dane ,nie závratné sumy ale lepšie vrabec v hrsti ako holub na streche ...

luccys
Dnes o 10:04
@sara07

máme všetky TTP , toto len tak na prilepšenie , na to, na čo neostane z výplaty ... ak nezmenia mikroodvod čast pozastavi a čast proste zruši nemaju na to už vkuse niečo riešit ..
no a tu na mk sa od uderiek sumračných dozvieš 😂 že načo podnikaš ked máš len 100€ v čistom na mesiac, urobia z teba neschopaka uplneho
no na čo - na život, na kurzy, na kružky, na vylety ... v podstate to posuvame dalej do obehu ale negramotne sme my 😂😂😂 alebo napr aj na zdravotne odvody alebo dane ,nie závratné sumy ale lepšie vrabec v hrsti ako holub na streche ...

@sara07 Rozdiel je v tom, ze ty mas TPP. On nie.

anonym_ef607b
Dnes o 10:05

Skôr ako vziať úver by mal najprv prepustiť nejakých zamestnancov. Je od neho pekné, že "nechce". Veľa veci ľudia nechcú, ale musia. Prepáč, ale ty nemôžeš ísť na brigádu? Všetci veľmi dobre vieme, aký žalostný stav je v zdravotníctve, ja myslím, že ti v práci s radosťou dajú pár služieb na dohodu....

anonym_7cfbbf
Dnes o 10:06
@anonym_autor

@a0 dakujem ti pekne. Žena s dvoma malými detmi, ktorá sa snaží na fóre mamičiek poradit, ako neprenášat frustráciu z finančných ťažkosti na manželské vztahy sa dozvie, ze sme finančne negramotní. Mna udivuje ľudia, ktorí takto z brucha hádžu predsudky. Dakujem za radu, skusim sa aj nad tým zamyslieť

@anonym_autor nečuduj sa, ja som napísala asi pred 2rokmi že som po manželovej smrti predala malý zdevastovaný byt v zapadákove, a šla som bývať do domu ktorý som zdedila po otcovi, do iného kraja kde je oveľa lepšia dostupnosť, lekárska starostlivosť a a viac pracovných príležitostí a vrhli sa na mňa ako supy aká som ja negramotná.

Ale k veci tými hádkami nič nevyriešiš. Asi má muž účtovníčku alebo možno aj muž vie kam ide najviac peňazí. Možno je ozaj najlepšie riešenie prepustenie jedného či viacerých zamestnancov(možno nepomôže ani to)
Možno rozšírenie sortimentu, služieb? Ťažko v tomto radiť, nemám v rukách prieskum trhu.

Keď švagor prišiel o job, sestra sa vrátila do práce a on bol doma kým nešlo dieťa do našiel. Ale po mesiaci mal aspoň brigádu.

Riešení je niekoľko ten treba doma komunikáciu nie hádky.

PS ak je tá tom finančne tak zle kto vie či mi dajú vôbec úver

autor
Dnes o 10:10
@sara07

@sara07 no ja uz nemam ani energiu vysvetľovať. Nenájde tpp kde zarobí 2500€. A on reálne zarobí dost teraz ale ma obrovské výdavky ktoré sa snaží postupne kresať. Iba nas nájom a nájom firemných priestorov je cez 2500. Plus energie tam, internet atd. Je xy ďalších poloziek, ktoré k tomu treba prirátať ved vela veci treba platit. Hej citim sa totálne neschopná takze su šikovne.