Ako zvládať finančné problémy v manželstve?
Ahojte ako riešite finančne problémy v manželstve tak aby to neovplyvnilo negatívne vas vzťah. Manžel ma zle obdobie v práci, je szco a ako sa zdvihli ceny odvody a zaviedli konsolidácie slo to radpidne dole. Ľudia nekupujú a ked kupujú tak muž nema za co nakúpiť tovar lebo skoro kazdy plati faktúru az ked tovar pride. Ledva splatil úver uz si ide brat ďalších 10tisic aby objednal tovar a chce ho vyplatiť hned ako mu zákazník zaplatí. Ked tovar neobjedná stratí aj tych pár zákazníkov. Mame dve deti žijeme v najme. Ak to v práci takto pojde dalej bude musiet prepustiť nejakých zamestnancov co nechcel. Ja robim v zdravotníctve do prace sa mozem vratit tak o rok ked bude mat mladšie aspon rok a pol a môže ist do jasli. Ale tam zarobím 900€. Šetrím kde sa da nakupujem oblečenie z bazáru, nechodíme nikam. A Ano ak sa do pár mesiacov nic nezlepší muž zavrie firmu a nájde si nejaku robotu. Mna to strasne mrzí, vidim ako sa pre to muž trápi a ja mu neviem byt oporou pretože sa hnevam aj ked viem, ze to nie je jeho vina. Na druhej strane mi s tým úverom aj bliká kontrolka aby nas nezadlzil keďže dlhy su aj moje. Vela sa hádame, nespime spolu. Nemam možnosť žiadnej babky a brigády.
Prosim aby ste nepísali nenávistne komentáre ako sme si nemali robit deti. Deti nie su problem. Chcem poradit ako byt mužovi oporou v ťažkých časoch a neobviňovat ho. Dakujem.
Sme v rovnakej situácii. S výnimkou toho, že bývame vo svojom a nikdy by sme ani jeden nesúhlasili s úverom. Myslím takým, ako u vás. A čo robí môj manžel? Má vyhliadnuté iné odvetvie, vzdeláva sa a ak sa situácia nezlepší, pôjde na tpp.
Aj milionár so 46 predajňami ide do konkurzu
https://www.startitup.sk/slovak-vdaka-tiktoku-v...
a bude len horšie
@anonym_autor podla mna je dobre byt oporou iba s urcitou hranicou. Mozno by ste sa mali dohodnut kde presne bude ta hranica kedy si poviete "dost". Dokedy ste ochotny cakat a kedy to uz vzda a pojde si hladat inu pracu.
@anonym_autor keď to nie je tajné a môžeš napísať tak čo robí, keď to je sezónne a má štátne zákazky?Po 10 r by už mal mať nejakú vyrovnanejšiu situáciu.Potrebuje toľko zamestnancov, kanceláriu?mal by sa pozrieť kde mu uchádzajú peniaze na tovar, prácu veď tu mu zaplatia..na zamestnancov?Ak vie, že z toho čo si požičia zase fajn zarobí, aby sa nestalo, že poplati čo treba a zase nebude na ďalší tovar, poplatky a to je potom nekonečný kolobeh.Nie ste nemožni iba ľudia si už dobre premyslia čo kúpia, čo dajú prerobiť atď..osloviť viac zákazníkov, aby bolo viac práce by potreboval.
@anonym_autor prepáč, ale SZČO, ktorý za 10 rokov podnikania nebol schopný zabezpečiť ani vlastné bývanie pre svoju rodinu a nemá ani žiadnu rezervu s tým mal už dávno skončiť a zamestnať sa. Ono je pekné byť "pánom svojho času", ale iba do chvíle, kým to podnikanie prináša aj zisk a nie, že žijeme od výplaty k výplate. A ešte ďalší úver si zobrať na tovar? Vysvetli manželovi, že nastal čas, aby si hľadal prácu.
@anonym_autor prepáč, ale SZČO, ktorý za 10 rokov podnikania nebol schopný zabezpečiť ani vlastné bývanie pre svoju rodinu a nemá ani žiadnu rezervu s tým mal už dávno skončiť a zamestnať sa. Ono je pekné byť "pánom svojho času", ale iba do chvíle, kým to podnikanie prináša aj zisk a nie, že žijeme od výplaty k výplate. A ešte ďalší úver si zobrať na tovar? Vysvetli manželovi, že nastal čas, aby si hľadal prácu.
@anonym_ea060a prečo by mal mat svoj byt ? alebo dom ?
ja osobne keby bola možnost trvalo mat istotu prenajmu bytu tak vôbec neriešim vlastné bývanie ,
zabudaš že szoč sa tažšie dáva hypoteka ako ttp
@anonym_ea060a prečo by mal mat svoj byt ? alebo dom ?
ja osobne keby bola možnost trvalo mat istotu prenajmu bytu tak vôbec neriešim vlastné bývanie ,
zabudaš že szoč sa tažšie dáva hypoteka ako ttp
@sara07 prave si si odpovedala- lebo na SR nie je istota prenajmu a preto, ze hypo je casto nizsia ako najomne. obzvlast s dvomi malymi detmi byvat v prenajme je velka odvaha.
@sara07 prave si si odpovedala- lebo na SR nie je istota prenajmu a preto, ze hypo je casto nizsia ako najomne. obzvlast s dvomi malymi detmi byvat v prenajme je velka odvaha.
@matkahelka rozhodne je viac ako uplna 0 v 90 rokoch
Nielen ty máš byť oporou mužovi, ale aj on tebe. V prvom rade - nesúhlas s úverom, za žiadnych okolností kým je SZČO. Nech prejde na s.r.o. a potom nech si rieši úvery. Nech má dlhy spoločnosť, nie on, čím dostáva v prípade nesplácania do problému celú rodinu.
Čo sa týka podnikania - zvýšené náklady znamená, že musí mať viac zákazníkov, musí rozšíriť portfólio poskytovaných služieb. Nemôže stáť na mieste a čudovať sa, že zarába menej. Toto ak robí, tak skôr či neskôr zakape. V tomto mu ale nemáš byť oporou - toto ako podnikateľ musí vedieť sám. Ak nevie, tak nemá podnikateľského ducha a potom nech nepodniká. Nech ide pracovať ako zamestnanec. Ak chce podnikať a robiť dlhy, nech to robí s s.r.o. a nie ako SZČO.
Nechce prepustiť zamestnancov? Opäť ďalší dôkaz, že nemá podnikateľské nastavenie. Ak biznis stagnuje, tak proste musí niekedy pristúpiť aj k takémuto kroku. O tom je zamestnávanie a vedenie ľudí - aj o schopnosti robiť nepopulárne riešenia. Je úplne scestné platiť zamestnanca, na ktorého nemá a pritom brať si úver, čím zaťaží vlastnú rodinu, aby jeho živnosť prežila.
Takže ak ho chceš podporiť, tak ako prvé mu prestaň vyčítať. Navrhni zmenu zo SZČO na s.r.o., prepustenie zamestnanca/ov, rozšírenie portfólia služieb. Vysvetli, že nesúhlasíš, aby si ako SZČO bral ďalší úver, zvlášť ak chce naďalej platiť zamestnancov, na ktorých nemá. Ak nemá o nič z tohto záujem, okamžite požiadaj o zrušenie BSM - nech jeho je iba jeho a tvoje iba tvoje.
Áno, mnohí podnikatelia sú dnes v existenčných problémoch. Ale riešením nie je zadlžovať sa. A už vôbec nie, ak má človek rodinu, nemá bývanie. Buď mu oporou v tom, že chápeš, že má náročné obdobie, ale musí riešiť situáciu inak, nielen úverom.
@melanta a to si myslis, ze ked nesplati ako sro pozicku, ze mu to lem tak prejde?
@matkahelka splátka hypotéky by bola vyššia ako aktuálne nájomné.
Nepýtala som si tu súdenie, preco nemame svoj byt. Mali sme na to dôvody. Pytala som sa, ako nebojovať proti manželovi a ako ho podporiť urobit správne rozhodnutie. Dakujem dotyčným za mile, slušne a povzbudivé rady 🙂
@sara07 no ja uz nemam ani energiu vysvetľovať. Nenájde tpp kde zarobí 2500€. A on reálne zarobí dost teraz ale ma obrovské výdavky ktoré sa snaží postupne kresať. Iba nas nájom a nájom firemných priestorov je cez 2500. Plus energie tam, internet atd. Je xy ďalších poloziek, ktoré k tomu treba prirátať ved vela veci treba platit. Hej citim sa totálne neschopná takze su šikovne.
@anonym_autor a to ako.. Prečo potrebujete mesačne 2500 e to mi este vysvetlí ?
@anonym_ea060a asi tak. Pán podnikateľ ktorý nezaraba ale hlavne že je podnikateľ.. Takých poznám viacerých a jeho žena sa tu trápi a vyplakava.. Že ona si niečo najde. Nonsens
@anonym_5b161b veď toľko aj viac priemerne zarába každý manžel žien na koníku a keď zarobí menej tak je tu rada že takého lenivca má opustiť
@anonym_5b161b pisala som to v komentári, na ktorý reaguješ
Nepýtala som si tu súdenie, preco nemame svoj byt. Mali sme na to dôvody. Pytala som sa, ako nebojovať proti manželovi a ako ho podporiť urobit správne rozhodnutie. Dakujem dotyčným za mile, slušne a povzbudivé rady 🙂
@anonym_autor autorka podnikat bude stale narocnejsie- sucasna vlada sa tvari ze konsoliduje ale v skutocnosti dalej kradne a nezmyselne mina peniaze. Ak v dalsich volbach vyhra PS a SAS a statne financie budu v takom stave ze skutocna konsolidacia bude naozaj tvrda
@anonym_autor autorka podnikat bude stale narocnejsie- sucasna vlada sa tvari ze konsoliduje ale v skutocnosti dalej kradne a nezmyselne mina peniaze. Ak v dalsich volbach vyhra PS a SAS a statne financie budu v takom stave ze skutocna konsolidacia bude naozaj tvrda
@anonym_e298e8 dakujem. No musime sa porozprávať a nieco vymysliet. Sama teraz neviem co dalej tiez si to musim premysliet
@anonym_e298e8 dakujem. No musime sa porozprávať a nieco vymysliet. Sama teraz neviem co dalej tiez si to musim premysliet
@anonym_autor podnikať s niečím čo ľudia potrebujú pravidelne a nemôžu to odložiť na lepšie časy,
potraviny, zdravotníctvo, opatrovanie starých, chorých, možno pohrebníctvo
všetko ostatné sa dá zrušiť, odložiť alebo kúpiť lacnejšie v Číne takže to pôjde do krachu
@anonym_autor u nas to bolo podobne. Ja chvala bohu zarabam celkom slusne, takze som to dokazala potiahnut, ale aj tak sme zacali minat uspory na necakane vydaje, 2 deti na vš, jeden v zahranici. Vzdy to bolo este vydrzim do leta, po lete ved do vianoc a takto to islo 4 roky. Vzdy som sa snazila chapat. Zarobil nanaklady. Az som to stopla. Ukazala mu nas ucet, ukazala mu vydavky a dost. Bud si najdi inu pracu, alebo mozem byt s detmi sama, minieme menej. Odrazu to slo. Do 2 mesiacov ukoncil cinnost a je klud.
Ked zarobi len na naklady, tak to nema zmysel. Korona polozila mnohych, terajsia vlada tomu nepridava. Asi si treba zlozit ruzove okuliare. On plati cudzich ludi a sam nema na zakladne veci. Ked uz nie je na tovar, tak to nema zmysel.
Sadnite si a spiste vsetky prijmy a vydavky. Kolko € vam mesacne chyba aby ste boli v pohode? Vyriesilo by to prepustenie zamestnanca? Alebo dvoch, troch…? Zvladal by robit robotu bez nich? Nevie ist do mensich a lacnejsich priestorov? Treba prejst kazdy vydavok a pouvazovat ci sa to neda inak, lacnejsie…
Kym nie je sro tak urcite zruste aspon bsm aby si ty s detmi nemala problem ak by sa to pokazilo uz uplne a nesplacal by uver. Vravis ze je to dobry chlap a stara sa o vas, takze s tymto by nemal mat problem.
@sara07 dakujem. Manžel je skvely, ja si ho vážim aj ked nesúhlasím so všetkými rozhodnutiami. Mozno nemame peniaze ale bol s oboma detmi po narodení dlho doma len kvoli jeho dobrým zamestnancom. Bol doma ked som mala problémy v tehotenstve. A ja som za to velmi rada aj detom to urcite dalo viac ako to ci sme boli na dovolenke. Len teraz uz to musime začať riesit lebo vsade vsetci krachujú a chcem sa pripraviť aj na horší scenár. Nie som finančne negramotna. Mam prvý stupen VS v nie ľahkom odbore, som šikovná a viem robit hocijakú robotu rychlo sa učím. Preto si hľadám aj robotu mimo zdravotníctva. Ale nechcem davat zatial pol ročne dieta niekde kym to nehorí a muž to zvláda.
@anonym_autor my sme si tiez vselicim presli, uz nebolo kde setrit a obmedzovat sa. tiez ziadna babka dedko rodina co by postrazili. nakoniec som opatrovala kamaratkinu dceru, koncila jej materska a miesto v skolke sa im neuslo, potrebovala preklenut pol roka. ja som bola este na RD s mladsou dcerou. jasne, ze plat to nenahradilo, ale tych cca. 300€ mesacne nam vtedy pomohlo prezit do mojho navratu do prace. aj ked teda mat doma 3 deti do 3 rokov, kamoska svoje nosila uz rano na 6:00 ku nam, bolo narocne... ale zvladli sme to. cize mozno nieco taketo, popri svojom sa starat o druhe...?
ja som si tiez vela veci predstavivala inak, ako budem sa svojim detom venovat, no realita nas preplieskala. ale zase malo to aj vyhody, dcery sa s tou teraz uz slecnou doteraz kamaratky.
Problemom je, ze ako pises - velmi sa kvoli tomu hadame, nespime spolu, on je v strese a trapi sa, ty setris kde sa da, nikam nechodite... co by si odporucila v tejto situacii kamoske? Odpoved vies... mate sa radi, nepokazte si to...
@anonym_ea060a napríklad robí plastové okná, alebo ploty kúpi materiál a vie, že zarobí.Len niekde sa tie peniaze stracaju, alebo je dráhy materiál, treba zvýšiť ceny ..stačí, že má teraz platiť dane, má 5 zamestnancov sú vyššie odvody ..
@anonym_autor ale kazdou splatkou by bol byt stale viac a viac vas. vy hypo platite aj teraz, avsak nie sebe, ale majitelovi bytu. nikto ta tu nesudi, ale ak tvoj muz nema kus zdraveho ruzumu, tak ho maj ty. ty pojdes od polrocneho dietata do prace, aby sa muz mohol hrat na podnikatela? nedari sa mu. nie teraz, ale ocividne cele tie dlhe roky, ked si za 10 rokov nedokazal z podnikania vytvorit dostatocnu rezervu a zijete na doraz. podpora je v manzelstve dolezita, ale odtial-potial. on si vezme uver a platit ho bude z coho, ked uz teraz nema dostatok penazi?
@anonym_ea060a napríklad robí plastové okná, alebo ploty kúpi materiál a vie, že zarobí.Len niekde sa tie peniaze stracaju, alebo je dráhy materiál, treba zvýšiť ceny ..stačí, že má teraz platiť dane, má 5 zamestnancov sú vyššie odvody ..
@luccija ja to všetko chápem, ale pokiaľ za 10 rokov vidím, že mi to podnikanie neprináša zisk, tak asi niekde robím chybu a vykašlem sa na to. Nie za každú cenu byť podnikateľom, hlavne keď už mám zodpovednosť za rodinu.
@luccija ja to všetko chápem, ale pokiaľ za 10 rokov vidím, že mi to podnikanie neprináša zisk, tak asi niekde robím chybu a vykašlem sa na to. Nie za každú cenu byť podnikateľom, hlavne keď už mám zodpovednosť za rodinu.
@anonym_ea060a Ja by som s clovekom, co ide s peniazmi na doraz, 2 deti urcite nemala.
@anonym_autor Muž podniká 10 rokov, prečo robí len tú jednu činnosť a nemá aj nejaké doplnkové na preklenutie zlých období? Má priestory, zamestnancov tak kde je problém?

@anonym_autor nečuduj sa, ja som napísala asi pred 2rokmi že som po manželovej smrti predala malý zdevastovaný byt v zapadákove, a šla som bývať do domu ktorý som zdedila po otcovi, do iného kraja kde je oveľa lepšia dostupnosť, lekárska starostlivosť a a viac pracovných príležitostí a vrhli sa na mňa ako supy aká som ja negramotná.
Ale k veci tými hádkami nič nevyriešiš. Asi má muž účtovníčku alebo možno aj muž vie kam ide najviac peňazí. Možno je ozaj najlepšie riešenie prepustenie jedného či viacerých zamestnancov(možno nepomôže ani to)
Možno rozšírenie sortimentu, služieb? Ťažko v tomto radiť, nemám v rukách prieskum trhu.
Keď švagor prišiel o job, sestra sa vrátila do práce a on bol doma kým nešlo dieťa do našiel. Ale po mesiaci mal aspoň brigádu.
Riešení je niekoľko ten treba doma komunikáciu nie hádky.
PS ak je tá tom finančne tak zle kto vie či mi dajú vôbec úver
@anonym_7cfbbf Ano rozšíril sortiment, oslovuje širšiu skalu zákazníkov. Úver mu daju obrat na to ma a spláca vsetko nacas.