Ako zvládať necitlivé rady od rodičov?
Ako by ste reagovali na to, keby vám vaša mamina povie na vaše psychické problémy radu : treba ti chlapa. Som mladá, mám iba 20 rokov a celkom sa ma to dotklo, pretože žiadnu normálnu radu mi nevedela dať😕 Aj keď som bola mladšia a trápila som sa…nenavrhla mi najst pomoc. A keď som zmienila, že potrebujem terapiu ona len mávla rukou. Som moc citlivá, alebo si z toho nemám nič robiť?
Mamu neźmenis, jedine co mozes zmenit je tvoj postoj k jej "dobrym radam". Popracuj na tom aby si si tie jej rady nepripustala, hoc aj za pomoci terapeuta.
Mama je evidentne stará škola ….. nechápe čo riešiš
Maš 20 rokov, si svojpravna... prečo to vôbec riešiš s mamou? Keď potrebuješ terapeuta, iď za terapeutom a matke to na nos vešať nemusiš.
Uz davno som pochopila, ze s mojou mamou sa oplati rozpravat akurat tak o pocasi a vareni.
Ludi nezmenis, mozes ich ale prijat takych, aki su...
je hrozné čítať toto tu na MK koľké z vás tu majú zlé vzťahy s matkami a ešte to beriete ako niečo normálne 😲
@biba_18 Neberieme to ako normalne...berieme to ako realitu, ktoru nezmenime. Je lepsie nieco prijat a zmierit sa s tym, ako sa zbytocne trapit nad niecim, co sa tak ci tak nikdy nezmeni 😉.
Môžeš ist sama na terapiu ;) nemusíš sa pýtať .Rodičia sa snažia také problémy ignorovať
@oceanahory uplny suhlas! Navyse… niekedy nemusi ist o vyslovene zle vztahy. Ja mam moju mamu rada, aj ona mna. Lenze ona prezila cely zivot na dedine a nechala sa muzom zivit, starala sa o deti, to ju naplnalo, na vsetko sa pozera z tej svojej perspektivy. Ja som zasa energicka, ambiciozna zena, zarabam si na seba sama a rada sama o vsetkom rozhodujem. Nebojim sa novych veci, problemy riesim, nelamentujem nad nimi. Rady mojej mamy su pre mna uplne odveci… ale preto ju nemam menej rada. Proste viem, kde su jej limity, preto jej nie vsetko vesiam na nos a preto niektore veci pustam jednym uchom dnu a druhym von.
@oceanahory nemyslela som ani tak teba ako tie, čo píšu že nemá ísť za mamou fňukať a má si to riešiť sama, lebo má 20...
Psychické problémy sa riešia s vyštudovanými lekármi nie s mamou. Si dospelá tak si môžeš lekára nájsť aj sama, k tomu ju nepotrebuješ.
@biba_18 a akú radu jej majú dať? Matka autorky dáva od veci rady, nikdy jej nevedela pomôcť s problémami, tak sa k tomu treba postaviť ako k faktu a riešiť problémy s niekym iným. Nikto nepíše, že taký vzťah je normálny. Autorka sa pýta ako reagovať, nie, či si ľudia myslia, že majú normálny vzťah.
Napríklad moja mama bola a je dosť psychicky labilná, takže to je posledná osoba, ktorej by som sa zdoverila s problémami, lebo viem, že by z toho bola vystresovaná, nespala by, hneď by z toho mala nielen psychické ale aj fyzické problémy, tak sa bavíme o jej problémoch a bežných veciach a všetko klape.
V 20ke sme, v dávnych časoch, rozoberali problémy s kamarátkami a nie s rodičmi, je tam generation gap, tak je pochopiteľné, že ten pohľad bude iný. Ak autorka rieši z pohľadu mamy nejakú kravinu, tak už si asi len povzdychla, že jej treba chlapa 🤷♀️
@mane01 Celkom sa s tymto stotoznujem aj ja. Ja mam tiez dobrych rodicov, vychovali ma slusne, po materialnej stranke nam nikdy nic nechybalo a viem, ze nas aj svojim sposobom maju radi. Moji rodicia su vsak emocne totalne nezreli a nikdy ani nebudu...nidky sa s nimi nedalo bavit o pocitoch, myslienkach a podobne, jednoducho na to nemaju vlohy. Dlho ma to velmi trapilo, moju sestru asi este viacej...ale po rokoch sme zistili, ze ich treba prijat takych akych su, ved od nich je to pravdepodobne maximum, coho boli schopni.
Nezatazujem ich vecami, ktore oni nikdy nepochopia a tak nevytvaram ani zbytocne konflikty.
@oceanahory presne tak!! Takych rodicov je vela, najma starsich a neznamena to, ze vztahy su zle, len je to ina generacia. Vystihla si to!
Tak tak.. ono za kvalitu vztahu rodic-dieta je zodpovedny prave ten rodic. Emocne plochi rodicia, ktori su casto len zranene deti uvazneni v dospelych telach nemozu budovat so svojimi detmi hlboke vztahy plne pochopenia.
@autorka ak vies, ze potrebujes terapiu, vybav si to sama. Drzim palce
Proste prijmi to, že tvoja mama nemá v tomto pre teba pochopenie - ale to neznamená že ťa nemá rada. Neočakávaj od nej nejaké rady, pretože nemá na veci/vzťahy a problémy rovnaký názor ako ty a nevie sa vcítiť do teba. Radšej sa v tomto obráť na inú dospelú osobu vo svojom živote - kľudne babku, tetu, sesternicu či kamarátkinu mamu.
Mám podobnú mamu, je to stará škola, vtedy sa psychické problémy neriešili u psychológov, proste ona to nevie pochopiť. Podľa nej ani depresia neexistuje, že to sú len leniví ľudia, čo si vymýšľajú sami nejaké problémy. Takému človeku to proste nevysvetlis a ani pochopenie nečakaj. Zariad si terapie sama. Držím palce.
Pozeraj sa na to tak, ze aj rodica sa mylia a nie su vseveduci. Nemaju vo vsetkom pravdu. Ak si myslis, ze potrebujes terapiu, tak na nu chod.
Asi by si tieto problémy nemala, keby tvoji rodičia neboli ako tvoji rodičia, že? :D Takže hľadaj rady a pomoc určite inde.

Ked mas niekolko skusenosti z minulosti ze nie je schopna ti poradit pomoct, preco stale cakas ze ked si u nej pofnukas tak ti povie to co chces pocut?