icon

Ako zvládať nedostatok uznania v práci?

31. mar 2024

Ahojte, pár rokov som bola vedúca prevádzky/oddelenia. Prevádzka skončila. Vedeli sme to dlhšie, že to tak bude. Mala som pod sebou vyše 25 ľudí a posledné mesiace som venovala iba tomu, aby tí ľudia neprišli o prácu. Vlastne sa mi to pre všetkých okrem 1 (stále v procese) podarilo vybaviť. Bolo to extrémne psychicky aj časovo náročné, hodiny som trávila zisťovaním voľných pracovných miest, potom obvolávaním vedúcich, pomocou ľuďom pripraviť sa na pohovory a tak ďalej (vrámci jedného veľkého závodu). Mali sme štandardné pracovne vzťahy. Ako vedúca som si vždy zamestnancov na sviatky nejak “uctila”. Napríklad doniesla Vianoce/Veľká noc koláče … napiekla. Na Mikuláša vždy spravila balíčky pre každého z vlastných peňazí. Organizovala som spoločné aktivity, výlety do hôr, teambuldingy na ktoré ľudia vždy iba zadarmo prišli. Ja som riešila všetky papierovačky, vybavovala, platila a potom čakala mesiace na preplatenie firmou. Späť (odozva) sa mi nedostalo nikdy nič. Na jednej ruke spočítam koľkokrát som počula zato aspoň Ďakujem. Ľudia to berú samozrejme. Nedávno sme mali posledné stretnutie. Každému som darovala malú osobnú pozornosť na pamiatku, opäť vybavila a zaplatila posedenie a viete, čo sa dostalo mne? Jedno veľké NIČ. Úprimne sa v hlave zamýšľam nadtým, či sú ľudia vážne takí sebeckí a ignorantskí a všetci by chceli iba dostávať ale dávať je už ľuďom cudzie. Áno, nikto ma nenútil tie veci robiť, ale mne to prišlo prirodzené a Nie nečakala som víkendový pobyt pre dvoch, ale aspoň jedna kytica by určite potešila. Úprimne sa cítim strašne demotivavane, nedocenene a aj keď je to sčasti moja práca venovať sa ľuďom, strácam chuť ešte niečo robiť. Aj keď už pre iných ľudí. Preto ak sa aj Vy ocitnete niekedy v takej situácii skúste svojich kolegov či nadriadených/podriadenych potešiť a oceniť niečim, čo by im aspoň dalo vedieť, že to robia dobre 💙

Strana
z2
mandzula
31. mar 2024

Ono asi zavisi aj od toho, akym typom ludi si sefovala, rozhodne nikoho urazit nechcem, no ak to boli ludia jednoduchsi, ti to beru tak, ze zamestnavatel ich vzdy zdiera, a teda si podakovanie zadarmo zasluzia.
A dalsia vec, pises o spolocnych aktivitach, výletoch a teambuldingoch. Neraz sa aj tu vyskytli temy, ako sa tymto hromadnym aktivitam, najma, ak su v case osobneho volna, vyhnut, aby sefa neurazili, lebo nie kazdy ich oceni, skor ho obtazuju.

autor
31. mar 2024

@mamina7070 je pasívne agresívne potešiť ľudia na sviatok bez príkazu vedenia … prepáč, ale Tvoje názory už nebudem komentovať. Pre mňa sú maximálne mimo a zrejme tiež patríš k ľuďom, ktorí by sa presne takto isto zachovali.

mamina7070
31. mar 2024

si na velkom omyle

ja som tiez ten typ co zorganizuje navstevu a kyticu pre kolegynu v nemocnici, darcek pre koelgu comsa mu narodil syn, spolocne ranajky s kolegami, vianocny punc na trhoch a pod ale ja to robim inak robime to s kolegami spolu dohodneme sa ten prinesie nieco a iny zasa ine alebo sa poskladame
ak musela ist kolegyna neocakavane do nemocky vezmem jej postrazit psa, ak ma kolega doma problemy a zveri sa mi poradim mu
ale teda ja to nerobim preto aby mi niekto dakoval (aj ked sa to deje) a ak si niekto spomenie a donesie mi napr narcisy alebo ochutnat z vianocnych kolacikov tak sa potesim a ak nedonesie tak sa ma to nedotyka, nerobim to preto

ale teda nechapem kde moze byt u vas problem mozno ta nemaju radi tak ako tu uz niekto pisal lebo nechapem ze sa niektor takto zucastnuje aktivit co ty platis a nema stipku vdacnosti ak to teda robis nad ramec svojich povinnosti

inak ja som ten pobyt pre dvoch od koelgov dostala k okruhlemu vyrociu 😉 potesili ma a ja som im dobiesla z neho korbaciky 😉

babatkoo
31. mar 2024

Podla mna si iba natrafila na nevdacnych ludi. Ja pracujem na oddeleni kde je 25 ludi. Mame novu veducu, starsiu pani, mne napriklad doniesla pazitku zo zahrady, lebo pocula ze ju mam rada. Velmi som sa tesila a dakovala. To iste robia aj ini kolegovia, starsi ci mladsi. Muzi aj zeny. Na druhom oddeleni su ale uz inak poskladani a su tam aj take teľatá co ani len nepozdravia (mladi muzi). Povaha, vychova. Nic ine

autor
31. mar 2024

@mamina7070 Ty by si sa zúčastňovala aktivít, ktoré organizuje niekto koho nemáš rada? ja Teda zo slušnosti určite nie a už vôbec nie dobrovoľne vo svojim súkromnom čase. Jasne, že sú aj ľudia ktorí ma nemajú radi. Určite nevyhovies všetkým. Ja mám aj iných kolegov s ktorými fungujeme presne tak ako píšeš. Nežijem a nepracujem iba s “takými” ľudmi, práve preto ma to udivuje. 6 mesiacov som bola na inom pracovisku a po tom si ma 5 ľudí zavolalo “pokecať” a odchádzala som ovešaná darčekmi. Čiže ja ten rozdiel vnímam. Ale myslím si že každý môže urobiť aspoň to minimum, voči druhému …

gabika0825
31. mar 2024

No keď si odhodlaná nieco niekomu dávať nezištne sama od seba, nemôžeš čakať že ti za to príde niečo naspäť. Žiaľ nie v každom prípade platí to že čo dávaš to dostaneš, keď dávaš správnym ľuďom tak áno. Ale ty si davala tym nesprávnym. Taký je život, treba sa z toho poučiť a dávať si pozor komu pomáhaš

mamina7070
31. mar 2024

@babatkoo v predchadzajucej praci som ako veduca ucila mladych developerov zdravit pri prichode do prace recepcne a ostatnych kolegov
uplne vazne, prisiel podnet a musela som riesit 😂 a vyriesila

mamina7070
31. mar 2024

nie nezucastnovala ale mam skusenost s veducou (ina sekcia viacero odborov) kde ju napr cely odbor ignoroval (a mal dovod) tak oni ani na tie akcie nechodili ale mozno ti tvoji idu len preto ze sa zadarmo najedia a napiju ktovie

simona20201309
31. mar 2024

Vieš koľko ludi chodí na tie teambuldingy zo slušnosti? Lepšie povedané- z povinnosti?
Sladkosti na Mikuláša ci koláčiky sú síce milé, ale naozaj toto dospelý človek nepotrebuje. Oveľa viac potešia osobne príplatky, či nejaké poukážky ktoré môžu využiť spoločne so svojou rodinou.
Nevravím ti to v zlom, ale tak to je. Pre teba je to tvoja firma, tvoj možno splnený sen, tvoja voľba obetovať práci väčšinu života. Iní ľudia idú do práce preto, aby mali z čoho zaplatiť hypotéky a jedlo
Ich život je ich rodina, ich priatelia, ...
Ak zamestnanci spolu dobre vychádzajú, stretnú sa po práci aj bez tých spoločných nútených akcií.
To je môj pohľad z oboch strán- zamestnanec, manzel ma firmu. Tiež robí podobne veci a sťažuje sa akí sú zamestnanci nevdacni. Ja mu tak otváram oči.... ze oni majú vieš kde cokoladovehk Mikuláša.... čakajú odmeny, za ktoré si môžu našetriť na dovolenku s rodinou 😉
Takže neber to osobne, ale nájsť zamestnanca ktorý bude žiť život pre TVOJU firmu a obetovať život pre TVOJU firmu tak to je príliš naivná predstava. Musíš pochopiť, že bežný človek si chce odrobiť svoje a ísť domov k rodine.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
ckocka
31. mar 2024

Uvedom si že ludí okolo seba nezmeníš. Takže aby si mala šťastný život, musíš niečo inak urobiť ty. Ako prvý krok si priznať ano, potrebujem počuť že ludia ocenujú to čo pre nich robím. Na tom nie je vobec nič zlé, každý z nás chce nejakú "odmenu", niekto peniaze, niekto vysokú funkciu, niekto pochvalu. No a potom si nájdi oblasť kde sa možeš realizovať a kde je pravdepodobné, že sa tej chvály aspoň občas dočkáš. A bude z toho prospech pre obe strany.

deti95060810
31. mar 2024

ešte tie koláče by som pochopila, ale keby mi šéf dával balíček na Mikuláša tak si pomyslím že sa mi už nevie ako vopchať do zadku... a že je asi poriadne neschopný keď sa k niečomu takému zníži...

autor
31. mar 2024

@deti95060810 tak ak niekto je schopný napísať, že ak šéf svojim zamestnancom chce urobiť radosť na Mikuláša tým, že im dá dve sladkosti je jeho poníženie. Chápem prečo sme ako spoločnosť v pr***li …

nicicka
31. mar 2024

Nemáš okolo seba ľudí takých akých by si si predstavovala. Ja som z predchádzajúcej práce bola takisto úplne demotivovana. V terajšej je to úplne o inom. Od pánskeho kolektívu sme dostali takéto parádne prekvapko co sme vôbec s kolegyňami ani nečakali ze chlapi vedia byť takí kreatívni.

katka700
31. mar 2024

Autorka nebuď z toho smutná sú ľudia čo ofrflu všetko, aj keby si zniesla modré z neba budú nespokojní a hľadať chyby. Mala si smolu že tvorili väčšinu tvojho tímu. Nabudúce si odsleduj odozvu a keď je taka nijaká tak ďalšie akcie nerob a ak chceš pomáhať či robiť radosť tak tam kde to ocenia.
Mohol tam byť aj faktor že smutná realita (pod)priemernej slovenskej mzdy je taka že veľa zamestnancov by namiesto večierkov, timbildingov a mikulášskych balíčkov uvítala o niečo vyššie číslo na výplatnej páske.

ktochytavzite
1. apr 2024

Tak to by sklamalo aj mna ale moc si z toho nerob,mozno mas v time ludi co nevedia co sa patri.Na uduce urob len posedenie a nechaj si to preplatit.

Strana
z2