icon

Ako zvládať vzťah so starším partnerom po rokoch?

28. júl 2025

Ahojte,

Tie z vas, ktore mate manzelov alebo partnerov ovela starsich, ako fungujete po rokoch, ked chlapi uz zostarli. Maju tiez take cudne spravanie? Prekaza im vsetko? Hundru si popod nos 7 hodin z dna? Mam pocit, ze ma slak trafi a len sa drzim, lebo prisahala som pred Bohom v dobrom aj v zlom, ale to uz je aj na vola vela, co ten moj stary doma predvadza. Na dovolenku nie, lebo je tam horuco a jemu to dobre nerobi. Ale ked nejde on, nemozem ist ani ja s dcerou, lebo vydata zena bez chlapa na dovolenku nema ist. Doma prstom nepohne, lebo pri dvoch zenach v domacnosti on nebude upratovat. Co uvarim, to ohundre, malo slane, velmi slane. Starie sa kazdemu do zivota, ze aj kelisova zo slunce, seno... by sa od neho mohla skolit. Intimna stranka ani nepisem. Posledny rok nic. Lebo ci ho chcem zabit v jeho veku. Vcera mi dcera povedala, ze sa nevie dockat, kedy bude plnoleta, aby z domu vypadla, lebo s otcom zit je bozi trest. Doteraz bolo vsetko v poriadku, posledne 2 roky sa to zacalo kazit a posledny rok to ide uplne dokelu. Mam pocit, ze to uz nezvladam a nechcem takto zit. Po tom, co vcera povedala, uz vobec. S nim nie je ziadna rozumna rec, vsetko ohunsre, zneguje.

anonym_345d81
28. júl 2025

A vraj zeny v prechode su hrozne.
Podla mna muzi v andropauze ovela horsi.
Akoby som môjho videla, je v rovnakom veku, vidim rozdiel v spravani, co bolo pred troma rokmi a teraz. Zostal doma, nema co na praci, tak mu vadi vsetko, aj nos medzi ocami. Nudi sa, tak vidi chyby aj tam, kde neboli. Vela veci sa mu nechce, 5x vsetko odudre, o nieco ho poprosit je hrozne, tak si radsej urobim sama, okamzite vzplanie, 😢
drzme si palce.

cafelatte
28. júl 2025

Je to veľký vekový rozdiel, môj manžel je starší o 7 rokov a už je to dosť, v staršom veku si myslím ze by bol lepší rovesnik, resp.aj o rok dva mladší partner prospesnejsi, fakticky už robíš jemu opatrovateľku.

anos18
28. júl 2025
@huxy

@anos18 aj moja mama sa oblieka moderne, vyzerá mladšie na svoj vek. Ale to proste nepustí, ani zmýšľanie, aktivitu atď.

@huxy ale táto moja kamoška má moderné zmýšľanie, je odo mňa staršia o 15 rokov,ale dobre si rozumieme, je akčná ako ja.

huxy
28. júl 2025
@anos18

@huxy ale táto moja kamoška má moderné zmýšľanie, je odo mňa staršia o 15 rokov,ale dobre si rozumieme, je akčná ako ja.

@anos18 jednoducho na ľuďoch je vidieť taký veľký vekový rozdiel. Ťažko sa to vysvetľuje. Však ani moja mama nemá babkovské zmýšľanie. Ale je vidieť generačný rozdiel. Teda ja by som s tak starým chlapom byť nechcela

anonym_54b49b
28. júl 2025
@anonym_autor

@colsami ale pred 4 rokmi som bola s dcerou a sestrou 2 tyzdne v grecku, vobec mu to nevadilo.

@anonym_autor prepáč, tiež som si nevšimla, že je to posledné dva roky. Ale to an veci nič nemení, môj otec ani svokor toto nerobili ani na dôchodku. A kľudne by som mu povedala, že sa na tej pláži pretŕčať v bikinách budem a keďe bude mať niekto o mňa záujem, tak sa brániť nebudem, pretože máš už plné zuby ufrflaného chapa, ktorého mám doma. Som prístupná rozhovoru, dohode, urobiť kompromis, ale nemienim žiť v takomto ovzduší.

anos18
28. júl 2025
@huxy

@anos18 aj moja mama sa oblieka moderne, vyzerá mladšie na svoj vek. Ale to proste nepustí, ani zmýšľanie, aktivitu atď.

@huxy a podľa mňa, to je o nastavení mysle. Môjho partnera rodičia sú vo veku,ako táto moja kamoška a oni sú zasa takí, že len doma sedia a čumia do telky, idú len do záhrady, na nákup a potom stále doma. Moja mama ma 83 a tá má stále nejaké aktivity, robiť prestala, keď mala 80, teraz chodí napríklad na počítačový kurz, stále si niečo vymyslí

huxy
28. júl 2025
@anos18

@huxy a podľa mňa, to je o nastavení mysle. Môjho partnera rodičia sú vo veku,ako táto moja kamoška a oni sú zasa takí, že len doma sedia a čumia do telky, idú len do záhrady, na nákup a potom stále doma. Moja mama ma 83 a tá má stále nejaké aktivity, robiť prestala, keď mala 80, teraz chodí napríklad na počítačový kurz, stále si niečo vymyslí

@anos18 pre mňa je aj 10 rokov rozdiel veľa, a nie 21 🤷🏼‍♀️
Každý je iný, ale je to rozdiel 1 generácie. Teraz sa nebavíme o domasedoch ale bežne fungujúcich ľuďoch.

luccys
28. júl 2025
@anonym_autor

@enmery ved to porozpravat, keby to bolo mozne. On vsetko otoci, zneguje, lebo vymyslam. Na dovolenku mi povedal, ze vydate zeny bez manzelov nechodia, ci sa chcem v bikinach pretrcat a niekoho si nabalit. Pritom som chcela ist s dcerou a kamaratkou. Moja mama mu tiez dohovarala, ze co je zle na babskej dovolenke. Nakrical aj na nu, ze sa to nehodi a viac nediskutuje. Dcery mi je luto, tesila sa.

@anonym_autor Ale uvedomujes si, ze je to tvoj manzel-nie otec, a nie si priviazana na retazi. Ci?

sense
28. júl 2025

Partner mojej mamy je starší o 7rokov, kým chodil do práce bol aktívny aj vo voľnom čase. Akonáhle šiel do dôchodku len doma pred tv alebo tak dychovky a sudoku a Max na dvor sa pomotat
Moja mama presný opak , odkedy je na dôchodku doma neobsedi

modrava
28. júl 2025

mysli na seba a na dceru. s nim to uz lepsie nebude. tak neobetuj seba a svoj vztah s dcerou starnucemu chlapovi. moze to trvat 20 rokov a teraz je on v stave, ze sa vie o seba postarat. nepotrebuje tvoju opateru. za par rokov to moze byt inac. neopustas nevladneho cloveka na rok, ale fungujuceho chlapa na dva tyzdne.
oznam, ze idete. ak za tu dobu potrebuje opateru, nech povie synovi a neveste.
a pomaly ho navykaj, ze ty mienis byt aktivna. ked chce, moze sa pridat. ked nechce, nech sedi doma.

zuzanna33
28. júl 2025

Bohužiaľ z vlastnej skúsenosti viem že to nieje o veku ale o genetike,povahe a charaktere . Ak nechce nebude proste ma to tak zaužívané.

anonym_54b49b
28. júl 2025
@letfenixa

Kolegyňa môjho otca mala otca, ktorý po odchode na dôchodok sa urazil na celý svet, že ON už nie je žiadany, potrebny, ... A to sa chodilo do dôchodku skôr, tuším v 62. Normálne si zabral 1 izbu v byte, kam nikoho nepustil a vychádzal len kvôli hygiene. Všetko nechal na svoju ženu, krížom slamku neprelozil. Dokonca, keď im doma okná menili, nevpustil majstrov do svojej izby, tak ostalo 1 nevymenene.

@letfenixa to je magor. Podstrčila by som mu pod dvere do tej jeho izby rozvodové papiere

katarinaschober
28. júl 2025

@anonym_autor pfu to je dost velky vekovy rozdiel

anonym_54b49b
28. júl 2025
@anos18

Baby, ale nie všetci muži a ženy pred 70 sú dedovia a babky. Moja kamoška s mužom majú 68 rokov a obaja vyzerajú výborne. Žijú aktívne, chodia na kultúru, moderne sa obliekajú, cestujú, športujú, pracujú. Jej muž je štíhly, vysoký atlét, zúčastňuje sa súťaží, vyzerá super, normálne sa mi páči a to ja som na mladších 😁

@anos18 veď tu nikto o tom nepíše, že všetci muži po 60 sú rovnaký. Mám muža 60 plus, hráva futbal, hokej, volejbal, nohejbal, bicykel, korčule, aj kolieskové, lyže, koncerty, výstavy, festivaly, práve sme na dovolenke

mandzula
28. júl 2025

Je to hlavne o povahe. Moj otec ma 75, za cely zivot som ho pocula zavzdychat tak 2x - ked mu baran rozdrvil koleno na kasu a ked mu rupla slacha v ramene. Ked chytil rakovinu, ziadna beznadej, zacal robit osvetu prevencie. Sedi akurat tak pri jedle a na zachode, inak ma vrtulu v riti, minuly rok paddleboardoval v Chorvatsku, kam sa vybral zo dna na den. Ked sme s nim v lese, nemame sancu mu stihat. Chce vysvetlenie k vsetkym moznym novym technologiam, cudzim slovam. Mama je z neho cely zivot na prasky, lebo nezvlada jeho tempo. Chova sliepky, zajace, ovce, holuby, psy, macky, ma posadenu celu zahradu. Uhnal by este aj 40-rocnu, co sa zivotneho elanu tyka. A ja mu len ticho zavidim.😁

vilma7
28. júl 2025

Ako sorry, na dovolenku by som určite nešla a nesedela na zadku len preto, že deduško nevládze.
Mat 46 a 65 ročného dôchodcu, ktorý si nevie užívať dôchodok doma? By ma asi šlahlo....žiaľ lepšie to nebude, zatiaľ by som sa nerozvadzala ale ani neobmedzovala kvôli jeho veku a frflaniu. Prečo? Ty máš predsa ešte život pred.sebou, tak mu láskavo vysvetli, ze teba toho ešte veľa čaká...

oriesocek
28. júl 2025

Áno, problém je, že išiel aj do dôchodku. Keď chodil do prace, cítil sa užitočný, mal tam kolektív, bol v dianí… teraz doma iba čaká a lenivie…

anonym_d0ff92
28. júl 2025
@cafelatte

Je to veľký vekový rozdiel, môj manžel je starší o 7 rokov a už je to dosť, v staršom veku si myslím ze by bol lepší rovesnik, resp.aj o rok dva mladší partner prospesnejsi, fakticky už robíš jemu opatrovateľku.

@cafelatte ja zas mam opacne skusenosti. Chlapi su na dochodku akcnejsi a zeny v podobnom veku nevladzu, cize co by robil mladsi chlap so starsou?

irusa
28. júl 2025

No v 67 fakt riskuješ jeho život 🫣....

xena0
28. júl 2025

Smutné že má dovolenku nepôjde a ešte ju zakazuje ostatným.. choré

anonym_382845
28. júl 2025

@anonym_autor môj má 50 rokov,ale už dlhšie je nezamestnaný z dôvodu PN atd..je to to iste,len frfle,všetko neguje,už tuším nepozná nikoho okrem rodiny..všetky nápady berie z netu (trávi tam všetok čas) a úplne zlenivel..a taký šikovný muž to bol..chodili sme kade tade s deťmi,finančne sme boli ok..ja len dúfam,že si nájde prácu a bude to ako predtým,lebo už to nedávam.

basska_b
28. júl 2025

Viete, zeny, ale toto nás mozno caka mnohé... ok, tak ked je velky rozdiel, tak 50rocna pride na to rychlo, ze 70rocny je dudroš. Ale aj pary bez vekoveho rozdielu mozu dojst a asi aj dojdu do tohto bodu a ak bude este existovat konik, mozno tu o tom bude milion tem. Takze je to poucne kazdopadne. Zena po prechode uz sa potom moc nemeni, uz je taka, aka je, ak bola frfloska, je frfloska, ak konzervativna, tak je konzervativna. Zial, stare pary aj medzi nasimi starymi rodicmi uz sa vytrati laska, iskra, vsetko je nuda, rozvod uz neprichadza do uvahy, uz to len doklepat. Je to smutne. Kiez by sa to nedialo

lucia147852
28. júl 2025

No áno, je to vekom. Už je to proste starý dedo. Mohol by ti byt otec. Ale keď mladej babe napíšem, že načo jej to bude, starý dedo na krku, tak láska nie je o veku. No je. Potom to takto dopadne. Deti majú otca ale deda a žena v najlepších rokoch sedí doma. Mimochodom, v živote by mi nemohol chlap rozkazovať či idem na dovolenku. A už vôbec nie štýlom, lebo on povedal. Ty už si dospela a on neni tvoj otec

doriiis
28. júl 2025

Ono žial takéto prípady,že ľudia vo veku starých mam a otcov budú riešiť svoje deti vo veku pubertiakov bude pribúdať.Ja len žasnem s akými starými ľuďmi a akým vekom idú mnohí do rodičovstva.A potom to dopadá aj takto.Dieta chce čo najskôr vypadnúť z domu,lebo od jeho rodičov ho delí nie jedna generácia,ale rovno dve.
Autorkina dcéra má podľa opisu 17 rokov a menej,to znamená,že jej otec mal 50 a viac,keď sa narodila.Toto už je troška cez

alenka58
28. júl 2025

moja suseda má s manželom takýto vekový rozdiel a je tiež zúfalá, je to veľký rozdiel, v mladsom veku to nevadí ale v staršom áno, stale mi hovorí že keby to vedela že si ho nevezme, moja kaderníčka tiež takýto vekový rozdiel, opatrovala manžela 5 rokov - aj opatrovateľku mala ale len 8 hodín-už to ale nedávala chodila k psychológovi, viem že nie každý takto dopadne ale je to vysoké percento zobrať si deduška

anonym_7654fc
28. júl 2025

Dievčatá ja poznám pár kde je vekový rozdiel 30 rokov. Ona 30 a on 60. Ja si to neviem predstaviť. Medzi mnou a mužom je 6 a podľa mňa už je to veľa.

autor
28. júl 2025
@basska_b

Viete, zeny, ale toto nás mozno caka mnohé... ok, tak ked je velky rozdiel, tak 50rocna pride na to rychlo, ze 70rocny je dudroš. Ale aj pary bez vekoveho rozdielu mozu dojst a asi aj dojdu do tohto bodu a ak bude este existovat konik, mozno tu o tom bude milion tem. Takze je to poucne kazdopadne. Zena po prechode uz sa potom moc nemeni, uz je taka, aka je, ak bola frfloska, je frfloska, ak konzervativna, tak je konzervativna. Zial, stare pary aj medzi nasimi starymi rodicmi uz sa vytrati laska, iskra, vsetko je nuda, rozvod uz neprichadza do uvahy, uz to len doklepat. Je to smutne. Kiez by sa to nedialo

@basska_b pary bez vekoveho rozdielu starnu spolu. Ked hundre muz, hundre uz aj zena. Ked sa nechce k moru muzovi, nechce sa uz ani zene. Ked nechce intimitu muz, uz ju nechce ani zena. Isla som do vztahu s tym, ze moj manzel zostarne rychlejsie, milovala som ho, vazila som si ho, bol pre mna vsetkym. Predpokladala som, ze nas vek istym sposobom rozdeli, necakala som ale, ze tak skoro. Bol aktivny, behaval, bicykloval, predpokladala som, ze to, cim si prechadzam teraz, budem riesit na prahu svojej 60 narodenim. Nie ako 46 rocna.

eeffka
28. júl 2025
@anonym_autor

@basska_b ma 67, ja 46. Do prace uz rok nechodi. Jeho syn ho presvedcil, aby zostal doma, lebo mladi potrebovali pomahat s vnucatami. Veru mam aj ja dojem, ze tou pracou, stratou kolektivu to u neho ide dole vodou.

@anonym_autor tak a to co pises nech si vsetky zeny co v 20ke hovoria ako je mat 40v pohode zaramuju a vyvesia na stenu. Mas doma dedka a ty si mlada zena s pubertalnou dcerou. Co ti na to povedat... len to ze bude uz len horsie

autor
28. júl 2025

Nasa dcera ma 16 rokov. Doteraz bolo vsetko v poriadku, manzel bol vybornym manzelom a vybornym otcom. Posledne 2 roky sa to zacalo zhorsovat, posledny rok uz uplne. Ona je v puberte, prchkejsie reaguje, on pre nu nema stipku pochopenia. Na nu huci, ak ju vidi po siestej nieco jest, lebo je to nezdrave a bude tucna. Svojim vnukom bez problemov ide robit o deviatej vecer palacinky, lebo chudatka su hladni. S tou dovolenkou je to tazko, viem aky je, nemam chut ist s nim do konfliktu, lebo potom budem mesiac pocuvat vycitky.

eeffka
28. júl 2025
@anonym_autor

Nasa dcera ma 16 rokov. Doteraz bolo vsetko v poriadku, manzel bol vybornym manzelom a vybornym otcom. Posledne 2 roky sa to zacalo zhorsovat, posledny rok uz uplne. Ona je v puberte, prchkejsie reaguje, on pre nu nema stipku pochopenia. Na nu huci, ak ju vidi po siestej nieco jest, lebo je to nezdrave a bude tucna. Svojim vnukom bez problemov ide robit o deviatej vecer palacinky, lebo chudatka su hladni. S tou dovolenkou je to tazko, viem aky je, nemam chut ist s nim do konfliktu, lebo potom budem mesiac pocuvat vycitky.

@anonym_autor uprimne ja by som zvazila rozvod, znici zivot tebe a aj dcere, je strasne pocut od dietata ze sa nevie dockat kedy ujde z domu.