Ako zvládnuť bývanie u svokrovcov?
Baby, ktoré bývate alebo ste bývali u svokrovcov a ak tu taká je čo mala spoločnú kuchyňu so svokrou, prosím napíšte ako sa vám darilo/ nedarilo fungovať, ako sa to podpísalo na vzťahu atď. Ako dlho ste vydržali alebo aké máte pravidlá pre normálne nažívanie . Mne strašne chýba vlastná kuchyňa , vlastný vchod , svoj vlastný domov . Mám pocit , že nemám domov , len prežívam, keďže som v cudzom . Manžel to nevie pochopiť , stále mi opakuje, ze môžem byt rada, ze mám kde bývať . Je takto už 10 rokov a prichádzam do bodu, kedy už neviem nájsť východisko, snažím sa tešiť z maličkostí, zo zdravých detí.. ale ajtak upadám do nejakej hmly a neviem z nej von :(
Ale veď iste autorka, každá máme iné priority, celé je to o tom, ako to máte nastavené doma. Nie je nutné obhajovať rozhodnutie byť na troch reťazových rodičákoch, avšak ty si sa sem rozhodla napísať kvôli problému, ktorý máš. A ktorý podľa väčšiny žien priamo súvisí s týmto rozhodnutím. Manžel preč od rodičov nechce, s najväčšou pravdepodobnosťou sa obáva, že by to sám neutiahol. Neviem koľko má najmenšie dieťa, ale desať rokov doma je skutočne dosť.
Ahoj, tak ja žijem "u svokrovcov" v uvadzovakach preto lebo niekedy to bol ich dom... Teraz je už nás.... Svokor zomrel 3,5 roky do zadu a svokra žije s nami....
Domček mame predpísaný na seba a prerobený podľa našich predstáv..... So svokrou vychádzam dobre.... Pomáhame si vzájomne... Kuchyňu mame jednu.... Ja som na materskej, svokra chodí ešte do prace.... Cez týždeň varím ja a cez víkend zase ona.... Na jedle sa odhadujeme kto o by chcel, kto ma na čo chuť... Alebo navaríme co myslíme a vždy sa to zje 🙂
Toho roku to bude 10 rokov co takto žijeme a sme spokojný.... ☺️
@drahomirrra žijem so svokrovcami od roku 2017 , niesom “doma” 10 rokov. Okrem toho som pracovala aj popri prvom dieťati, síce z domu ale aspoň niečo. Neznamená to, ze reťazové pôrody sú “dovolenka doma” . Ani som to nemala vypočítané dopredu ako tu jedna komentujúca písala , to sú úplne zbytočné a hlúpe komentáre . Problem nesúvisí s deťmi, ani s tým,že som “doma”, čítajte s porozumením prosím.
Ale my tvojmu problému rozumieme, chceš vlastný priestor, vlastný dom, byt. Odísť od svokrovcov. Manžel nechce a jasne ti uviedol, že máš byť rada, že máš kde bývať. To skôr ty sa javíš, že nerozumieš, že to, čo ti tu baby píšu spolu súvisí.
Tvoj muž nechce odísť, lebo sa bojí, že to neuplatí sám. Ty neprispievaš, rodičák máš pravdepodobne ten menší, proste z toho všetkého vyplýva, že manžel nechce ísť, lebo peniaze. Keby ste boli zamestnaní dvaja, verím, že ho zlomíš skôr, nakoľko je ľahšie sa dostať k hypotéke, k prenájmu, etc.
Neviem, čomu nerozumieš.
@drahomirrra ak by si rozumela problému, vidieť tam, ze muz nechce odísť lebo peniaze, jednoducho je možno stále mamickar a okrem toho má povahu akú má. Ak muž povie, že žena je tam v podnájme, a teda má držať "hudbu a krok", svedčí to o jeho nastavení a vzťahu k žene.Tako správny vzťah a spravanie vyzerať nemá. A bolo tu už spomenuté, že o peniaze nejde, tak neviem, kto nevie čítať s porozumením.
@lukbe To, že o peniaze nejde píše autorka. Bolo by zaujímavé si prečítať názoru muža. Áno, môže byť mamičkár, alebo je za tým niečo iné.
@autorka ty nechapes, co ti tu baby píšu. Ok, tak napíš čo chceš ty. Chces teda odísť, ano? A kam? Chceš ísť do vlastného? Domu? Bytu?
S tým súvisí otázka koľko mate teda peňazí? Nasetrenych mate koľko? Chceš hypo? Koľko? Máš to cele prepočítané? Napíš tu konkrétne a vecné, nie tieto tvoje vyplakavacky, ze ti chyba vlastná kuchyňa.
Ešte 1 dieta ôk, ale 3 keď nemám vlastný domov je extrem, prepáč.
@drahomirrra muz vôbec nemusí byť mamickar, akurát realista, ktorý vodí, ze jednoducho nemajú peniaze. Bývať majú kde, takže koniec debaty. Alebo tu potom bude autorka vypisovat ako v inej diskusii, veľká hypo, 3 deti, ona doma a muz bez roboty... uplne ma toto pri autorke napadlo, ako to môže skončiť.
Ja sa prikloním na stranu manžela. Ak 10 rokov ťahá finančne všetko iba sám, navyše prekonal rakovinu… je úplne pochopiteľné, že ma obavy, predpokladám, že za našetrenú hotovosť nekúpite dom/byt. Keby sa mu niečo stalo, kto bude finančne ťahať domácnosť s troma deťmi a k tomu hypotéku? Ty, bez pracovných návykov a bez predošlých pracovných skúsenosti? ono darmo vysvetľuješ, že nesediš 10 rokov na zadku, že sa staráš o deti, o domácnosť a neviem čo. To robia takisto ženy čo pracujú a finančne prispievajú do rozpočtu. Ty si doma 10 !!! rokov, vieš ako ťažko sa ti bude vracať do pracovného kolobehu? Byť doma 10 rokov s troma deťmi nie je povinnosť.
pytas sa ako sa nam darilo ci nedarilo... ja stale opakujem, ze lubim celu svoju rodinu aj celu manzelovu rodinu a ked chceme aby to tak ostalo nemozem byvat ani s jednymi ani s druhymi ..kludne mozu byvat hned vedla aj starat sa o nich budem, ale nie so mnou...vedela som to uz v 19tich a spravila som vsetko potrebne, aby to tak bolo...teda nesla som cestou byt 10 rokov doma, inak by sme nemali na vyber a ja mam rada, ked mam na vyber
@lienka.7 Ja si to tiež myslim, že chlap nie je mamičkár, ale skôr pragmatik. Najmä ak prekonal vážnu chorobu, a tým pádom má reálne obavy o budúcnosť, ak by sa niečo nedajboh vrátilo, vie, že žena by to proste nezvládla a sama by potrebovala pomoc, takže rodičia by to istili. Žiaľ je to najskôr takto.
@drahomirrra mňa len vždy udivuje to, ze niekto, kto je doma 10 rokov ma najväčší problém v tom, ze nemá vlastnú kuchyňu 🤦♀️
@ouwecka ano, materstvo je pre tie, ktore to zvladnu aj financne, takze nie pre hocikoho. Plodit je lahke, vychova a dostatok je uz o inom
Ahoj. Tiež tak bývame, akurát mame vlastný vrch (to mal priateľ prerobené ešte skôr ako sme sa spoznali) . Vchod je spoločný. Trpko som to oľutovala a je to moja najväčšia chyba v mojom živote ísť sem bývať. Sú hluční, naše súkromie vôbec nerešpektujú a často sa stava že nečakane nám niekto sedí v obyvácke bez predošlého oznámenia / pozvania. Takze rešpekt voči nám nulový a sa potom čudujú že sa k ním tak človek aj správa. Nevidím dôvod za to že tu bývame aby niekto takto hrubo a drzo prekračoval osobne hranice.
No my to máme ešte horšie v tom, že dole býva svokra, ktorá ma KAŽDÝ DEŇ nejaké návštevy, všetko je počuť. navyše v jednom dvore býva aj mužov brat s rodinou, ktorý je tu úplne každý deň a nehovoriac že príde vždy ako veľká voda že by to aj mŕtveho zobudilo.
Takže pre zdravé a vyvážene vzťahy je to jedna katastrofa. Žijeme takto už 8 rokov dá sa povedať že len to človek prežíva, a teraz sa nám narodilo bábo. Takže o to horšie že cela jeho rodina chce malého vidieť (šestonedlie úplne ignorujú) sú otravní a vlezlí. Moja rodina plne rešpektuje naše súkromie. Navyše sú celé dni vonku na dvore takže keď chcem ísť s malým von ani nemám chuť ich vidieť. Je to čistá ponorka takto bývať. Vzťahy sú narušené. Našťastie staviame dom,muz to pochopil a vadilo to už aj jemu. Tiež bolo ultimátum buď rozchod alebo vlastne bývanie. takže svetlo na konci tunela vidím akurát mám už vytvorenú takú alergiu že na keď budeme bývať vo vlastnom dome dám guľu na dvere :D
Tak kto o niečom takom rozmýšľa radim mu to nerobiť, aj keď mate neviem aké dobre vzťahy spoločne bývanie ich vždy zničí a je mozne že s muzovou rodinou si casom nepridete na meno. Samozrejme su aj výnimky, kde to funguje vsetko je to o ľuďoch a emočnej inteligencii, schopnosti tolerovať osobne hranice, vzájomný rešpekt ( Moja mama tiež tak bývala skončilo to rozvodom ).
A mimochodom s mužom samo sebe nemáme medzi sebou problémy, vychádzame spolu fajn vždy robili medzi nami peklo a napätie a jeho rodinný príslušníci. Samy sme si to aj na nahlas priznali a tiež spravili nejaké opatrenia. Muz povedal svoje. Odvtedy je väčši pokoj ale stále to nieje svoj klud a teplo domova. Takze milé ženy nastojte si na svojom a netrpte, život je len jeden !

Ako čítam , niektoré stále nepochopili o čom je diskusia . Ja som nie z minulého storočia ale z veľmi malej rodiny, nemám starých rodičov ani bratrancov a sesternice , po veľkej rodine som vždy túžila a 3 deti je to najlepšie čo doposiaľ môžem mať a na čo som právom hrdá. To nieje žiadne sedenie doma na riti, materská schová do vrecka akúkoľvek náročnú prácu a síce v živote ženy zavrie mnoho dverí ale pootvára brány. Ale ty si asi sedela, keď si to tak komentovala. A to, že napríklad nemám titul pred menom alebo nemám lukratívnu prácu , keďže sa starám o 3 deti neznamená , že sú nie zabezpečené a že ja som na niekom závislá. Som rodič a budem ním navždy . Okrem toho rodičovský príspevok je tiež nejaký príjem . A teda keď si zrátam, koľko by ma vyšlo cestovanie za prácou + jasle tak som natom nakoniec rovnako, iba s tým rozdielom žeby som zbytočne prišla o chvíle s deťmi , ktoré už nikdy nevrátim . Takže ja som sa z toho, že som s nimi doma teším a užívam si to. Nepotebujem sa hnať do roboty za peniazmi len preto, aby som bola nezávislá . To nieje moja priorita. Ale neodsudzujem , každá ich máme iné.