icon

Ako zvládnuť finančné problémy vo vzťahu?

5. jan 2026

Skúsim to stručne. S priateľom sme spolu niečo cez dva roky. Čakáme dieťa. Som na rizikovom. Mám niečo odpracované takže poberám PN a tehotenské. Jedno dieťa už mám z predošlého vzťahu. Som snažia, pracovitá, ňou priateľovi od začiatku finančne pomáham. Ma obdobia kedy chvíľu pracuje napr tri mesiace a potom si hľadá prácu pol roka. Vzala som ho bývať k sebe do prenájmu. Ale keďže sa nejako nevie uplatniť, tak sú financie na mne. Za tých pár mesiacov v spoločnej domácnosti sme sa zadlžili úvermi lebo proste peniažky neboli, ja som dúfala že keď vraví že o chvíľu bude mať super platenú prácu a všetko bude platiť, tak že bude to tak. Lenže nejak sa do práce nehrnie. Mám už naozaj pocit že sa mu nechce pracovať a spolieha sa na nejaký zázrak. Dohodli sme sa aj keď sme nechceli že pôjde do zahraničia zarobiť a vyrovnať dlhy. Termín sa blíži. Ale bojím sa že sa znovu nebudem môcť spoľahnúť a že sa bude termín odkladať a ja budem počúvať ďalšie rozprávky a ja to už nezvládam. Dlhy sú na moje meno. Vie že sa s ním rozidem keď do zahraničia nepôjde
Bohužiaľ. Bojím sa že úplne zle dopadneme pretože dlhy sú na mne a ja nebudem mať s dvoma deťmi z čoho vyžiť ani vyplatiť veci nájom a neviem kde skončíme.
Som veľmi hlúpa že som si toto naložila na plecia. Boli dni keď som brala úver lebo sme vôbec nemali peniažky. Postupne sa to nabalili do vysokých súm. Nemá mi kto pomôcť pomôcť.

Strana
z6
autor
6. jan 2026
@tatiana288

@anonym_autor A prečo mu tie peniaze dáš? To, že by ti ich dal aj on keby mal, nie je argument. On ich totižto cielene nemá. Veď si to zober. Z vlastnej iniciatívy nepracuje, neprispieva, nestará sa, len ti natŕča tú svoju lenivú ruku a potom za peniaze na splátku/jedlo/nájom/lieky/potraviny egoisticky vypaľuje zobák. Obyčajný príživník, ktorý už teraz plánuje ako ťa po pôrode pošle do práce, aby nemusel pracovať on. Veď mysli už, kurňa, na svoje deti. Čo máš z toho, že sa ti vála doma na riti a denne prežerie jedlo na týždeň?

@tatiana288 aj mne to tak pripadá že ideálne by bolo keby som chodila ja do práce. Neraz bol u mňa predtým a ja v práci a on doma.

tatiana288
6. jan 2026
@anonym_autor

@tatiana288 aj mne to tak pripadá že ideálne by bolo keby som chodila ja do práce. Neraz bol u mňa predtým a ja v práci a on doma.

@anonym_autor Pýtam sa prečo mu tie peniaze dáš?

anonym_6f9ad4
6. jan 2026

Mila autorka, takze je to chlap bez nejakeho specialneho vzdelania. Necaka ponuku prace jadroveho fyzika, ani prednasajuceho na vs. Kludne mohol ist pracovat za pas, do skladov, do obchodu, kamkolvek aby ste sa mali lepsie. Ty teraz cakas, ze pojde rukami makat do zahranicia? Zobud sa. Nepojde.
Presne ako to tu uz baby pisali, caka kym porodis a bude na materskej on a ty pojdes makat. Takto to prezije dalsie 3 roky a potom ked budes moc tlacit na pracu sa zbali a pojde dalej.
Je mi luto tvojich deti, tomu starsiemu sa dobre stane, ak pojde otcovi. To mladsie budes musiet zivit sama, lebo od neho nedostanes nikdy nic. Snad sa z toho postupne vyhrabes. Samozrejme, ak sa ho zbavis.

lienka.7
6. jan 2026
@tatiana288

@anonym_autor Pýtam sa prečo mu tie peniaze dáš?

@tatiana288 lebo ju otravuje kým nedá...? On je dá mozno 50€, ona do neho nacpe 200€. Bývanie zadarmo, jedlo zadarmo.... No sveta je mu žiť! Ja neviem ci namiesto mozgu ma autorka iba hormóny (a to ju teraz neurazam!) Alebo co...

mikadooo
6. jan 2026

@anonym_autor keby všetko zlyhalo, šla by som za jeho rodičmi. A všetko povedala ako je. A pokojne sa tam rozplakala od zúfalstva pred nimi. A vysvetlila, ako sľuboval sľuboval, ja som verila, natiahla úvery na seba a teraz idem na materskú z roboty a mám hrozný strach, lebo on to má celé u riti, že ja nemám z čoho žiť. (Ja byť jeho materou /otcom, tak by ma hanba fackovala, že by som proste pomohla ako viem tehotnej priateľke, ktorá nosí pod srdcom moje vnúča - plus predpokladám, že si synáčika sľubotechnu dobre poznajú. Určite v tomto neustávaj sama. Ak by aj jeho rodičia boli rovnakí ako syn, že ich to nezaujíma, poprosila by som o pomoc rodičov, vždy im to vieš neskôr vrátiť, teraz si v sračkách, nerieš, že sú dôchodcu, o 5 rokov nebudeš v sračkách, oni budú ešte väčší dôchodci a potom budeš vracať, kľudne môžeš aj s úrokmi, ste predsa rodina... Teraz by som robila všetko preto aby som zachránila seba a svoje dve deti, hľadala všetky cesty. Vždy si pomáhala, teraz je čas prepnúť sa do módu "pomôžte mi vy". Viem že je to pre teba maximálne nekomforntné a neprirodzené, ale mysli pri tom vždy na svoje deti... Cesty sú, treba ich všetky vyskúšať, aj keď to bude bolestivé.

anonym_b08e84
6. jan 2026
@mikadooo

@anonym_autor keby všetko zlyhalo, šla by som za jeho rodičmi. A všetko povedala ako je. A pokojne sa tam rozplakala od zúfalstva pred nimi. A vysvetlila, ako sľuboval sľuboval, ja som verila, natiahla úvery na seba a teraz idem na materskú z roboty a mám hrozný strach, lebo on to má celé u riti, že ja nemám z čoho žiť. (Ja byť jeho materou /otcom, tak by ma hanba fackovala, že by som proste pomohla ako viem tehotnej priateľke, ktorá nosí pod srdcom moje vnúča - plus predpokladám, že si synáčika sľubotechnu dobre poznajú. Určite v tomto neustávaj sama. Ak by aj jeho rodičia boli rovnakí ako syn, že ich to nezaujíma, poprosila by som o pomoc rodičov, vždy im to vieš neskôr vrátiť, teraz si v sračkách, nerieš, že sú dôchodcu, o 5 rokov nebudeš v sračkách, oni budú ešte väčší dôchodci a potom budeš vracať, kľudne môžeš aj s úrokmi, ste predsa rodina... Teraz by som robila všetko preto aby som zachránila seba a svoje dve deti, hľadala všetky cesty. Vždy si pomáhala, teraz je čas prepnúť sa do módu "pomôžte mi vy". Viem že je to pre teba maximálne nekomforntné a neprirodzené, ale mysli pri tom vždy na svoje deti... Cesty sú, treba ich všetky vyskúšať, aj keď to bude bolestivé.

@mikadooo ho Prepáč, až na zdvihlo, ale čo s tým majú jeho rodičia. Syn je dospelý a nežije s nimi. Oni nebudú predsa pykať za jeho chyby. Aká je im ona rodina? To, že sa nechala nabúchať z nej ešte rodinu nerobí. A prečo by jej mali niečo požičiavať? Však tá nikdy nič nevráti, bude sa motať po podnájmoch a azylákoch ako socka do smrti. A hľadať chlapov a rodiť bezdomovcov. Zamyslela si sa, prečo ju nechcú doma ani vlastní rodičia? Prečo skončila ako chudera s deckom sama? Asi má tiež za ušami a navyše je hlúpa, to je fakt. Jeho rodičia s ňou normálne vyrazia dvere a to je jediné, čo si zaslúži. Možno sa potom spamätá.

mikadooo
6. jan 2026
@anonym_b08e84

@mikadooo ho Prepáč, až na zdvihlo, ale čo s tým majú jeho rodičia. Syn je dospelý a nežije s nimi. Oni nebudú predsa pykať za jeho chyby. Aká je im ona rodina? To, že sa nechala nabúchať z nej ešte rodinu nerobí. A prečo by jej mali niečo požičiavať? Však tá nikdy nič nevráti, bude sa motať po podnájmoch a azylákoch ako socka do smrti. A hľadať chlapov a rodiť bezdomovcov. Zamyslela si sa, prečo ju nechcú doma ani vlastní rodičia? Prečo skončila ako chudera s deckom sama? Asi má tiež za ušami a navyše je hlúpa, to je fakt. Jeho rodičia s ňou normálne vyrazia dvere a to je jediné, čo si zaslúži. Možno sa potom spamätá.

@anonym_b08e84 majú s tým veľa. Vychovali ho. A vedia zatlačiť lepšie ako partner. Povedal by ti každý psychológ. Čo si myslíš, čo je najväčšia hanba? No predsa keď sa mamka/tata dozvie....

mikadooo
6. jan 2026
@anonym_b08e84

@anonym_b08e84 ona nepísala, že ju nechcú. Ja mám pocit, že ona je tá, ktorá celý život pomáha druhým, nechce byť na obtiaž, nechce nikoho otravovať/obťažovať/prosiť o pomoc. Lebo tak ju naučili, že ona má znášať a trpieť a pomáhať, lebo "tak sa to má". Ale ona musí teraz naopak zmeniť prístup, kvôli tým deťom, ale aj kvôli sebe a zachrániť sa. A neradím tebe, ty kľudne vyrážaj dvere s kým chceš, ja určite nevyrazím dvere s dievčaťom, ktoré nosí pod srdcom moje vnúča. Žiaľ lemplov chodí po svete dosť a aj submisívnych žien, ktoré boli tak vychované, že majú byť len dobré a poslušné a "zniesť" všetko.

kitycat
6. jan 2026

@anonym_autor aha, takto to vyzera ked premyslas rozkrokom... zenska!!! Ja nemam slov

tiezjedna
6. jan 2026
@anonym_b08e84

@anonym_b08e84 a ty čo si si tabletku zabudla zobrať?? 😨 Toľko zloby z teba ide, až to bičom plieska. By si si tiež zaslúžila dobrú po grúle, aby sa ti rozsvietilo a pochopila si, že autorka síce urobila chybu a zobrala si na krk neshopné hovádko, ale oni to hovádko vychovali, a možno by aj radi pomohli, čo ty môžeš vedieť?! Príde na svet ich vnúča. A len naozajstné hovado by zabuchlo dvere pred vlastnou krvou, navyše nevinnou.

lienka.7
6. jan 2026
@tiezjedna

@anonym_b08e84 a ty čo si si tabletku zabudla zobrať?? 😨 Toľko zloby z teba ide, až to bičom plieska. By si si tiež zaslúžila dobrú po grúle, aby sa ti rozsvietilo a pochopila si, že autorka síce urobila chybu a zobrala si na krk neshopné hovádko, ale oni to hovádko vychovali, a možno by aj radi pomohli, čo ty môžeš vedieť?! Príde na svet ich vnúča. A len naozajstné hovado by zabuchlo dvere pred vlastnou krvou, navyše nevinnou.

@tiezjedna ale aj tie hoväda žiaľ existujú. A autorka ma presne jedno take doma. S ktorým nehne ani jeho ešte nenarodený potomok. Asi ho tak vychovali, preto je celkom možné, že jeho rodicia môžu byt v podobnom duchu naladení.

anonym_af1ef1
6. jan 2026
@tiezjedna

Myslím ze je úplne v poriadku a nepotrebuje tabletku. Koľko tem tu máš,že sa starí rodicia nezaujímajú o vnúčatá a nevideli ich roky. Svet nieje len čierno biely.

anonym_b08e84
6. jan 2026
@tiezjedna

@tiezjedna Ty budeš rovnaká ako autorka, keď považuješ za normálne zavesiť sa aj s deckom na krk prakticky cudzím ľuďom. Ich syn je dospelý a oni nemajú povinnosť živiť jeho nemanželské deti ani ubytovať u seba kadejaké slobodné matky, ktoré tvrdía, že s ním čakajú dieťa. A ona nepíše, že je nesvojprávna, ani že ju znásilnil, takže je jasné, že decko si urobila pri vedomí, dobrovoľne a vedela do akej situácie. Teraz nech sa stará, nech to rieši sama alebo nech naháňa jeho, aby jej platil, ale nie čakať, že cudzí ľudia ich budú roky živiť.
Tu si už niektoré fakt myslia, že starí rodičia sú povinní starať sa o decko, financovať ho a nebodaj platiť za rodičov aj výživné? V prvom rade sú zodpovední rodičia! A keď sú obaja na hovno, ako v tomto prípade, môžu dať dieťa na adopciu a postarajú sa on iní ľudia za úradne stanovených podmienok.

anonym_b08e84
Autor odpoveď zmazal
anonym_392822
6. jan 2026
@anonym_autor

Ja to nechápem. Veď ja by som aj s prepáčením hovienka zbierala aby bolo na šeky a jedlo a niekto má v riti že čo bude lebo nejak bude.
Úplne mám teraz rozbitý systém. Konečne som bola stabilizovaná, šeky vyplatené načas, boli peniažky na jedlo oblečenie tak akurát aj na pizzu zmrzku a teraz neviem kde čo skôr vyplatiť a z čoho vyplatiť. Splátka mešká. Ja sa som si myslela že to len hlúpy muž ktorý rozmýšľa rozkrokom sa nechá takto vyžmýkať a teraz ja som na tom takto že ani nemôžem z rodiny nikomu nič povedať lebo ma odpisu totálne a infarkty dostanú.

@anonym_autor ty si tá, ktorá rozmýšĺala rozkrokom.

tiezjedna
6. jan 2026
@anonym_b08e84

@tiezjedna Ty budeš rovnaká ako autorka, keď považuješ za normálne zavesiť sa aj s deckom na krk prakticky cudzím ľuďom. Ich syn je dospelý a oni nemajú povinnosť živiť jeho nemanželské deti ani ubytovať u seba kadejaké slobodné matky, ktoré tvrdía, že s ním čakajú dieťa. A ona nepíše, že je nesvojprávna, ani že ju znásilnil, takže je jasné, že decko si urobila pri vedomí, dobrovoľne a vedela do akej situácie. Teraz nech sa stará, nech to rieši sama alebo nech naháňa jeho, aby jej platil, ale nie čakať, že cudzí ľudia ich budú roky živiť.
Tu si už niektoré fakt myslia, že starí rodičia sú povinní starať sa o decko, financovať ho a nebodaj platiť za rodičov aj výživné? V prvom rade sú zodpovední rodičia! A keď sú obaja na hovno, ako v tomto prípade, môžu dať dieťa na adopciu a postarajú sa on iní ľudia za úradne stanovených podmienok.

@anonym_b08e84 dýchaj a hľadaj tú tabletku, pretože tvoje úvahy sú úplne mimo🙏

autor
7. jan 2026
@mikadooo

@mikadooo možno k tomu dôjde, neviem. Jeho aj moji rodičia žijú v inom meste. Je pravda že pečené holúbky mi nikdy z neba nepadali. Nie som zvyknutá na sponzoring. Možno jedine tak že raz to splatim. Netuším ako by som pochodila. Jeho rodičia by mi to možno až tak neverili lebo oni majú silné väzby s ním. Keby im povedal že nie že on robil celý čas tak skôr jemu by verili.

autor
7. jan 2026
@anonym_b08e84

@anonym_b08e84 moji rodičia žijú v jednoizbovom byte. Sú na dôchodku. Nemôžem ísť k nim, ani pýtať peniaze. Možno pár drobných ktoré by som onedlho vrátila. Už som sa rozlúčila s predstavou vlastného bývania keďže som to teraz riadne dokašľala. Ale nemám v pláne trhať gate pri každom nezodpovednom mužovi. Moji rodičia pomohli mojim súrodencom dosť a preto toho nemajú veľa. Ja som tiež dosť pomáhala na úkor seba. Teraz som pomáhala partnerovi. Mala som byť raznejsia. Viem.

natalka13
7. jan 2026

Vyhod ho.
Ak by chcel, pracu si najde. Ale on nechce.
Zobud sa. Zivis dalsi krk.

autor
7. jan 2026
@natalka13

Vyhod ho.

@natalka13 áno o niekoľko dní má ísť do zahraničia. Alebo proste preč do svojho rodného mesta keď si tu "nevie nájsť uplatnenie". Keď bude posielať peniaze ako sľúbil tak ok ale ak nie tak ruším jeho meno v nájomnej zmluve. Čiže počkám do termínu odchodu, potom počkám ako peniaze ktoré urgentne treba na platby jedlo a výbavičku.

autor
7. jan 2026
@natalka13

Vyhod ho.

@natalka13 mne to samej ide na nervy že mohol robiť celý čas a žiadne problémy by neboli. A teraz mám čakať že či to dá do poriadku. Je to hrozný pocit že to nie je v mojich rukách ale v partnerovych a aj také zmýšľanie že je s tým ok že sme došli do takého štádia
Mohol normálne robit a žiadne zahraničie alebo v horšom prípade trvalý odchod by sa nemuselo riešiť.
Ja nechápem aký je problém zobrať aspoň hocijakú prácu a popri tom si hľadať lepšiu. A pritom chlapi majú výhodu že nemusia mať pracovnú dobu iba počas školy škôlky.

Strana
z6