Ako zvládnuť intrigy od nepríjemnej kolegyne?
Ahojte.
Mám kolegyňu, ktorá je stále zle naladená, negatívna a stavia sa do role obete. Je to veľmi nepríjemné. Na kolegov stále nadáva ale pred nimi sa tvári, že je všetko v poriadku. Počula som, že aj na mňa sa vyjadruje nevhodne keď tam nie som. S ňou sa nedá ani normálne porozprávať je to zvláštna povaha. Robí intrigy.
Šéf ju ,,má rád" a zastáva si ju, lebo ona žije sama a je vždy po ruke keď napríklad niekto ochorie hneď beží ona do práce.. v tomto je na ňu spoľah ale ta negativita a večne zdutá tvár na to sa nedá už pozerať.
Ja som nekonfliktný typ. V žiadnej práci predtým a ani v tejto nemám s nikým problém skôr naopak. Ja som vždy dobre naladená a v kolektíve obľúbená za svoju milú povahu. Nikdy sa nezapájam do ohovárania a svoju prácu si vždy splním. Túto kolegyňu sa mi vždy podarilo po odchode z práce vypustiť z hlavy ale poslednú dobu aj keď mám voľno stále myslím na to, že mi môže škodiť intrigami tak ako iným kolegom, keď tam nie som.
Čo môžem urobiť, aby mi dala pokoj, aby si ma nevšimala a neriešila ma pred ostatnými?
Z práce odísť nechcem, mám ju veľmi rada.
Keby odišla ona to by bol raj na zemi.
Počuj, ale fakt - nerobí tam len cca od septembra, októbra? Mala som totiz úplne rovnaku kolegyňu, nakoniec odišla niekam neviem kam.. neviem či existuje veľa takýchto ľudí, ale u mojej kolegyne to bol extrém, tak ma napadlo či nejde o tú istú osobu..
Ries s nou len pracovne zalezitosti, ak pred Tebou niekoho ohovara, tak to ignoruj, nezapoj sa do rozhovoru, monolog ju prestane bavit. Ja sa drzim toho, ze do prace sa nechodim kamaratit, samozrejme, ak je kolega/kolegyna kamarat, tak to beriem ako bonus, ale nie je to nutne.
@tiana080 máme za posledný pol rok aj veľa nových kolegov. Oni neviem či úplne vedia aká je, lebo ja sa snažim neriešiť vzťahy v práci. Určite vidia tú jej negativitu. Ale viac neviem.
Ja som rozmýšlala, že by som šla za ňou osamote a dala jej slušne ale jasne najavo, aby mi dala pokoj a neriešila moju osobu poza chrbát. A ďalej si ju nebudem všimať. Len neviem, aký to môže mať ďalej dopad. Aby som si tým ešte viac neublížila.
@jana_eyre_2 takych ludi je urcite viac nez dost 🙂
@jana_eyre_2 žial nie, už tu takto fungujeme 3 a pól roka 🥺 zo začiatku ma to jej správanie veľmi trápilo, potom som úplne zmenila svoje nastavenie v hlave a prestala som ju riešiť. Leb pracovne otázky a robila som si svoje.
Ale posledný dobu ma to zas máta. Lebo som si začala všimať ako veci prekrúca. Keď ma s niekým výmenu názorov ako potom chodí za novými a prekrúca a robi zo seba obeť. Nechcem, aby sa to stalo aj mne. Nechcem, aby sa to dialo mojim kolegom.
@vanilkovazmrzka to je celkom desivé 😵💫
@anonym chápem.. presne toto robila aj tá moja kolegyňa, bolo to extrémne a priznám sa nikdy som sa s nikým takým dovtedy nestretla a to som dlhé roky pracovala vo firmách kde bolo veľmi veľa ľudí..
U nás ale celý Team pochopil aká je a tak sa s ňou vlastne nakoniec nikto nebavil a ak áno, bral ju s obrovskou rezervou.. a ona ešte ofucana ze prečo sa s ňou nikto nebaví.. raz sa ma to spýtala, tak som jej úprimne odpovedala.. bola z toho veľká hádka a odvtedy ma obchádzala 😅
Do prace sa nechodime kamaratit, chodime tam zarabat peniaze. Aspon vacsina z nas. Takze si urob svoje a dovidenia, nekomunikuj s nou nic mimo pracovnych veci, nerozpravaj jej ziadne sukromne veci, ktorych by sa mohla chytit a na zaklade toho o tebe sirit rozne klebety a intrigy.
Ty neries to, ako sa chova ku kolegom, ries to, ako sa chova k tebe.
A bohuzial, takymto clovekom nepohnes, hlavne, ak ma za sebou vedenie alebo niekoho, kto ju tam drzi a udrzi za kazdu cenu. A prekruca veci pri rozhovoroch? Komunikuj s nou vylucne pisomne.
Ja som mala taku kolegynu, co nam skodila kade chodila, vymysly, intrigy, jej fantazmagorie co sme robili, ona pritom nerobila nic, co spravila, to pokaslala ze to museli po nej prerabat. Ale iba do urciteho momentu, ked sa vymenilo vedenie a ona uz nemala nikoho za sebou, co ju tam drzal. Bavili sme sa s nou obmedzene a vsetci len pisomne, co sa tykalo prace.
Pokial sa nieco kolegom nepaci, nech si to riesia sami, neries nic za "kolektiv".
Ty s ňou rieš pracovné veci, ak pred tebou niekoho ohovára, jednoducho jej daj najavo, že toto nie, toto ty robiť nebudeš a ani rešpektovať. Ak jej to rázne povieš a das najavo, ze vieš o jej rečiach, myslím, že dá pokoj a bude si už dávať pozor na jazyk
Všetkým vám to vadí. Ale nič ste s tým neurobili? Ústa nemáte?
@koniarova náš šef obracia všetko na srandu, mne otvorene povedal, že je rád, že ona vždy príde keď niekto vypadne a že verí, že sa cez to všetko prenesieme.
Preto som chcela ísť za ňou osamote a slušne ale rázne jej povedať, nech si mňa neberie do úst.
Len sa trochu bojim, či mi nebude robiť ešte horšie, skôr chcem docieliť, aby sa stiahla.
A ako ti môže uškodiť v práci? Tak, že ťa ohovára? To by ma najmenej trápilo, ved všetci v práci vedia čo je to zač. Veria jej toľko ako ty keď od nej niečo počujes...
V každom kolektíve je očividne takáto osoba …. Ja mám takých viac . Presne každého ohovára ale potom do oči miláčik zlatíčko 😀😀😀😀😀 nič s tým neurobíš , netráp sa tým , takú povahu nezmeníš najmä ak za ňou stojí šéf . Viem o čom hovorím
Sef obracia vsetko na srandu? Tak evidentne nic riesit nechce, jeho sa to netyka. Mate sa cez to preniest, tak ho tym nemate ani zatazovat. To, ze jej povies, co si o nej myslis, mozes, nech sa Ti paci, ale pocitaj s tym, ze to moze byt aj horsie. A ze sa Ta nikto nezastane. U nas bol kedysi na jednom oddeleni problem, ze ludia boli nespokojni. Len oni cusali jak vos pod chrastou a jedna kolegyna sa do toho isla angazovat, ze ide za vedenim a pod. tak aj isla s tym, ze hovorila v jednom kuse "my" za cele oddelenie. A nadriadeny jej vies co povedal? Rozpravaj za seba, nie za druhych, oni tu nie su a k veci sa nevyjadruju. A tak aj bolo, oni boli nespokojni, ale ani jeden to nepovedal nahlas pred vedenim, ani ked boli konfrontacie. Zrazu problem nebol, nie, oni nic take nikdy nehovorili. Nakoniec odisla ona, nasla si lepsiu robotu. A povedala, ze uz NIKDY nebude nic riesit za druhych, len sama za seba.
@nikpa máme aj veľa nových kolegov a neviem popravde ako sa navzájom oni vnímajú. My, starý kolektív samozrejme neriešime - lebo vieme. Ja som taká citlivka, mňa dosť trápia nespravodlivé konflikty a intrigy na moju osobu. Momentálne to neviem len tak vypustiť z hlavy, preto som s ňou chcela hodiť reč medzi 4 očami a 4 ušami. Ale bojím sa, že to spôsobí ešte horšie správanie z jej strany. Chcem jej tým len dať najavo, že z mojej strany už stačilo a nastaviť jej hranice.
To hentaku jezibabu niekto berie aj vazne? Ked vsetci vedia co je zac? My mame v praci tiez nieco podobne, ale mna jej dristy nezaujimaju, bavim sa s nou minimalne.
Také ženy sú všade🤪v podstate ju tam trpíte len preto, že žije sama a aspoň potiahne za druhých, aby ste videli aká je dobrá duša.To, že za chrbtom robí zle je druhá vec.To nikto nevie ako sa zachová buď ti dá pokoj, alebo bude ešte horšia a z teba spraví citlivú neprisposobivu atď...ja neznášam tieto firemné intrigy a už ani neverím, že snáď existuje firma kde nie je patolizac, intrigan atď ..
Keď sa jej ozveš, že si počula, že....tak povie to bolo inak, to niekto prekrútil atď...ja by som ju ignorovala a robila si svoje
Autorka nic jej nehovor nesnaz sa jej dohovarat. To je patologicka osobnost, tvoje mile slova ju nezmenia. Je to tazke ale mozes to len ignorovat, alebo sa na jej reciach smiat.
@vanilkovazmrzka niektoré osoby tým žijú doma nuda, tak v robote sa pobavim.A ženský kolektív najväčšie peklo😂
@luccija napadla mi Deny z tohto ceskeho bachelora, to je uplne jej osobnost 😄 a presne, zensky kolektiv to este vygraduje
@koniarova nie je to take jednoduche. Vacsinou ked sa ides na niekoho na vyssie miesta stazovat, vrhas zle svetlo aj na seba ako ze si negativna a len sa stazujes. Sefovia casto intrigy a ich dosledky nevnimaju. Na mnohych miestach su mocenske boje a najhorsi kolegovia sa najdu prave medzi tymi, ktori nemaju naplneny sukromny zivot a nepoznaju hranice ani casove a riesia veci aj mimo pracovnej doby. Navyse niektori intriguju a ohovaraju pravidelne, az tak, ze vacsinu svojej zivotnej energie venuju rozohravaniu hier proti podla nich nepohodlnym a stavaniu ludi proti sebe. Vysledok je ociernenie aj uplne nevinnych ludi. Potom uz len sledujes ako na teba po chodne niekto zazera a nechapes preco. Preto, ze niekto si dal zalezat na tom aby ta uzemnil a otocil mienku inych voci tebe. Casto sa to deje v tichosti, nemusis o tom ani vediet. Len citis dosledky. A casto je to vazny problem. A trva, pokial sa najde riesenie, ak sa vobec najde. Je velmi narocne pocut o sebe klamstva, ktore sa k jednemu dostanu “nahodne” a mozu byt aj zavazne, ako ze spavas so zenatym kolegom a pod. alebo ze si nerobis pracu ako si ju mas robit.
@jana_eyre_2 takúto mám aj ja, tiež je sama a strasnaaaaa povaha, takže je ich viac naklonovanych
Ked pises: "...slušne ale jasne najavo, aby mi dala pokoj a neriešila moju osobu poza chrbát" - toto presene take osoby ako je ona vylaka a budu sa ta snazit odstranit este vacsimi intrigami a ohovaranim. Uvedom si, ze ona si mysli, ze nikto nevie ako ona ohovara a tiez si mysli, ze je to normalne. S takymi, najlepsie len anoko zadobre ale moc sa nezblizovat, aby ta videla ako potencionalnu kamosku a nie niekoho koho chce odstranit. Aj tak vsetci sa skor ci neskor dovtipia co je zac a potom nahodia tu taktiku co som ti tu prave spomenul. Preto si ona mysli ako je to normalne a , ze je oblubena 🙂 vyber si...su to proste strasne toxicky ludia, az je mi ich luto....ak je to chces povedat, tak jej radsej nehovor nic priamo, ale nepriamo naznac, ze si sa nejako dopocula, ze ta ohovara....ale naozaj to sprav nepriamo a tak trocha dvojzmyselne....
Mam velmi podobnu kolegynu. Naozaj priamo jednat sa s takymi ludmi asi neoplati. Ale zase neplati ani to stare zname das pokoj- mas pokoj. Mali sme neraz ostre vymeny nazorov, vsetko poprela, skakala mi do reci, vrieskala. Ona klame vkuse, aj do politiky by mohla ist. Tak vie klamat, ze ani okom nezmurkne, velmi tazke zistit kedy hovori pravdu a kedy nie. Stale iba ohovara, osocuje, poza chrbat intriguje, asi hlavne proti mne ale do oci mi uz nepovie nic. Neni to lahke byt v takom niecom..
Autorka, urcite ju nekonfrontuj, nepomoze to. Urob zo seba pred nou uplne nezaujimavu osobu, na vsetko jej len odvrkni, nerozvijaj ziadny rozhovor. Bezne ohovaracky si nevsimaj, asi ma uplne o nicom zivot ked toto robi. Tito ludia su ako taky smrad, co zasmradi cele ovzdusie v praci, byva kvoli nim napatie v teamoch.. A uplne najhorsie bude ak so sebou stiahne dalsie slabsie kusy. Vtedy zacne peklo.
Jednemu nerozumiem - ty si len od niekoho počula, ze ona ta rozoberá, ale nemas to isto potvrdene, máš to proste len v hlave a chceš s nou ísť robiť poriadky, aby si ta nebrala do ust? Dokonca si o nej hovorila so šéfom? Ako prepac, to mi príde rovnaké ako to, co robí ona... Píšeš, ako ju nikto nemá rad a zaroven napíšeš, ze nevies, ako to vnímajú novší kolegovia, ale vy, stary kolektiv, viete svoje. Vy, stary kolektiv, to rozoberate a doteraz ste ju spolu naraz ako kolektiv s tým nekonfrontovali? Ideš ju konfrontovať sama medzi štyrmi očami a usami za cely kolektiv, aj keď nevies, či teba vobec riesi, len si sa to dopočula? Mas na to nejaky specialny dôvod, ze sa ideš do tohto púšťať tak, aby si nemala svedkov? Takze tiež v podstate robís to iste, čo ona, len zabalené v ružovom papieri. Dam ti radu - obuj si jej topanky a začni chodiť do prace ty vždy, keď niekto vypadne a možno sa ukáže, ze to nie je len o tom 🙂 A ak by predsa len bolo, tak potom nebude uz taká obľúbená u sefa a budete o krok blizsie k riešeniu či? Pretože takto rozsiahlo intrigujuci človek je ozaj veľkým problemom pre všetkých.
Ja mam napr kolegynu, ktorá na oko neintriguje, ale v tichosti robí rôzne ťahy medzi ľudmi prakticky od začiatku, ale väčšinou sú to “hlúposti”. Ona to s ľudmi vie, všade, kde príde, je vtipná, prijemna. A ľudia tuto jej povahu “pre verejnost” majú radi. Vrátane mna, toto konkrétne napríklad obdivujem a takej bezstarostnosti a spontánnosti veľmi fandím. Ja sukromne riesim ťažké situacie a sú dni, kedy to býva na maslu. Vdaka tomu, aka je, sa aspon v praci odreagujem. Ale tým, ze riesim ešte inú agendu ako zvysok mojej kancelarie, mam toho extrémne veľa, robotu si nosím aj domov a plus ked niekedy nespím kvoli súkromiu aj dve noci po sebe, tiež to často v robote posobi, ze som divná, zduta, ze zazeram, ale fakt nie 😀 mne sa len nechce rozprávať, a uz vobec nie o sexe či opileckych zážitkoch, pretože ani jedno z toho nemam 😂 a aj keby som mala, som taká, ze sú to proste kolegovia, nie naj kamoska, s ktorou takéto témy pri vine rozoberieme bez zabran. Ale oni ma bavia, aboslutne mi take rozhovory neprekazaju a ani nevedia, ze koľkokrát mi uz “zachránili život”, aj keď vedia len to, ze mam osobne problémy, detaily nepoznaju. Ak by som sa o sebe takto cez kosice dozvedela, ze ma majú za zdutu a divnú a oni ma vlastne celé tie roky len trpeli, ale realne si mysleli, ze som uplne cela zle, tak by ma to asi dosť nasralo.
Často sa mi ale napr zda, že si to o mne mysli práve ta moja kolegyňa, ale nad tým sa uz po viacerych negatívnych skúsenostiach nezamýšľam. Pretože poznám aj jej povahu “B” a to nie sú nijaké domnienky, ani iná kolegyňa povedala a dopočula som sa, ale vlastná skúsenosť s dôkazmi. Nikdy som ju doposial nekonfrontovala, ale nedávno sme spolu nieco pracovne riešili a presne to dopadlo, ako som predpokladala. Preto som rozhodnutá, ze odteraz vzdy idem do verejnej konfrontácie za účasti celého nasho kolektívu, aby to nemohla v najužšom kruhu proti mne otočiť alebo z danej situacie ťažiť len preto, ze som si doteraz nechala skakat po hlave. Už nebudem brat ohľad na to, ze jej naozaj nechcem robiť zle. Lebo keby som začala vyťahovať co i len to, k čomu mam reálne dôkazy, asi by uz nebola moja kolegyňa. A nehovorím o tom, keby sa pridali ďalšie kolegyne, ktoré ju majú v zuboch presne pre toto iste. Pretoze v tomto je to presne tak, ako píše @twinflame, často sa to deje v tichosti, ty len citis dôsledky a trosku viac intuitívni ľudia proste majú na takéto veci nos. A ja doplnim, nedá sa škatuľkovat - mam skúsenosť, ze to robia aj ľudia, ktorí sa sami označujú ako obľúbení, mili a dobrí, vždy dobre naladení a nekonfliktni. Nemyslím teba, autorka, keďže ta nepoznám 🙏 Ale to je často len maska pred tymi, ktorí ich ešte neprekukli. Aj ona klame a upravuje realitu tak, aby vyšla zo situacii najlepšia a je v sekunde bez mihnutia oka schopná zaprieť nos medzi očami. Stáva sa to pravidelne aj mne, ze sa mi spatne potvrdí, ze ma oklamala. Spočiatku, keď som nastúpila do prace, som si myslela, ze som asi na hlavu. Nedialo sa mi to iba vo firme, ale aj pri “externých”, s ktorými sme viackrát spolupracovali a niektori po jej navrate z materskej odo mna zacali razom bocit, ini sa ma na rovinu spýtali na danu situáciu. Traja chlapi sa ma dokonca nezávisle od seba spýtali, či to nechcem riešiť s vedením a boli/su ochotni ísť do konfrontácie. Po pracovnej stránke s nou problém nemám, je sikovna, mna vytáča len to klamstvo - ľudsky a aj preto, ze som veduca kancelarie a som fakt ústretová, ak ide o uľahčenie si prace, staci mi povedať na rovinu. Nikdy som to neriešila s nikym v robote, pretože som si vždy hovorila, ze som len príliš citliva na take správanie, nemam rada takúto konfrontáciu a tiež som nemala záujem jej škodit či zalovat vedeniu. Ona je proste “taká” a ani sa netají tym, ze všetci, ktorí nie su ako ona, su divní. Uprimne, keď som začala citat diskusiu, myslela som si, ze si moja kolegyňa 😉😂 ale ja neintrigujem a verim, ze zvyšný kolektiv ma nemusi len trpiet 😃. Kazdopadne, vzájomne fungovat pracovne vieme, to je pre mna to podstatne. Kamosky by sme urcite ale byt nemohli.
Čo som však tým chcela povedať - v praci sú rôzne situacie, rôzni ľudia. Nikdy nemáme obuté topanky toho druhého a nevieme, prečo je taký. S niekym si sadnes a s niekym nie. Niekto intriguje a niekto nie. Ak vam to jej intrigovanie škodí všetkým, co chapem, sadnite si všetci s nou a porozpravajte sa, dajte jej najavo, ze toto teda nie. A uvidite, co sa udeje. Ak je to len tvoj osobný pocit a zo štýlu tej prvej spravy vnímam, ze proste tu kolegynu tiež nemas rada a máš ju uz nejako zaskatulkovanu, hoci ani nevies, aký ma k tebe naozaj postoj, tak si skus tieto veci hodiť najskôr na papier. Možno ti vyjde, ze najlepšie bude neriešiť ju, stále je to len kolegyňa. Ak mas potvrdene, ze na teba hovorí klamstvá alebo proti tebe intriguje a obmedzuje ta to medzi kolegami alebo pri praci, otvor to s nou pred kolektívom, ale nehovor za kolektiv. Prečo by aj, ak to ich tak netrápi? Ak je takáto velka intrigánka, rozhovor medzi štyrmi očami by to mohol spôsobiť, ze to bude z jej strany ešte horšie. Aj preto som napríklad ja doňho nešla a odteraz všetko pred svedkami. Ale aj s dôkazmi. A nakoniec - vždy je moznost dat výpoveď.
Btw. k tomu riešeniu za kolektiv, ako píše @muchotrafka298 - tiež sa mi udialo nieco podobne, ale ja som to riesila za nasu kancelariu ako veduca, inak by som sa do toho sama nepúšťala. Riesila som to nie pre seba, ale aj pre nich, lebo nám tie záležitosti značne komplikovali prácu a zakaždým na vedenie nadávajú. Ale aj tak - zodpovednosť za neurobene alebo zle urobene išla vždy na mna, kým ostatní nadávajú na podmienky. Zial, kazdy je hrdina len za klávesnicou a nikto nic nie je ochotny urobiť preto, aby bola debata obojstranne konštruktívna. Tak nech s tým bojujú sami, ja uz orodovať za nikoho nebudem. Lebo presne to potom aj mne samej pôsobi tak, ze som konfliktna a stále sa rozčuľujem pre niekoho, kto o to ani nestojí. Naco. Lahsie je pindat len za chrbtom ako nieco urobit 😀.
@muchotrafka298 no nie je to celkom tak. V práci si značnú časť dňa a musíš si predsa aj s kolegami v nejakej miere "sadnúť". Stresujúce prostredie zapríčinené vzťahmi na pracovisku je jeden z najväčších spúšťačov rôznych chorôb.
@barbie2023 ja sa do prace nechodim kamaratit, ja tam chodim primarne zarabat peniaze. S kolegami vychadzam neutralne, niektorych tolerujem, lebo spolu pracujeme. Ano, ked mas dobry kolektiv, je to bonus, ale v dnesnej dobe ho skor nemas ako mas. Nie su to moji kamarati. A okrem toho, za roky co pracujem v sucasnej praci, tak som tam videla, kde koncili a ako "velke kamaratstva" medzi kolegami, ze pri jednej dvojici kamaratov na zivot a na smrt to vyeskalovalo tak, ze sa spolu nebavili a bavili sa cezo mna. Napriklad.

Keď všetci viete, akej je povahy, má cenu to vôbec riešiť nejak? Vypustila by som, ignor a dovi. Nemyslím, že ťa má čo hlodať. 🤷🏻♀️