Ako zvládnuť konzervatívnych náruživých rodičov?
Moji rodičia su dosť náruživí kresťania. Prichádzame z dediny, kde su takí všetci. Mňa toto nejak obišlo. Proste keď som už bola dosť stará na to aby som si tvorila nejaké vlastne názory, tak mi to cele prestalo dávať zmysel a príde mi celá cirkev úplne mimo, vyslovene sa mi hnusí. Asi si viete predstaviť ako ta výchova vyzerala. Intímnosti až po svadbe, modlenie sa niekoľko krát za deň, téma sexu zakázaná, neexistuje, je to hriech. Toto ma poznamenalo presne opačným spôsobom a neviem či to bol znak nejaké vzburenia sa, ale od 16 som sexuálne aktívna. Našťastie mamina mojej kamarátky vedela ako to doma mám a povedala mi čo a ako. Vďaka bohu za ňu. Ale to som odbočila. Teraz mám 20. Mám priateľa rok, dva mesiace spolu bývame a asi si viete predstaviť, že ako to asi moji rodičia vnímajú. Maju názor, že bez svadby spolu žijú len zvieratká…. Ja by som im to ani nehovorila, ale už ma priateľ dotlačil, že ho mrzí že sme spolu tak dlho a moji rodičia si myslia, že bývam s kamarátkou. Chcem im to teda povedať. S tým, že bývame spolu, ale spíme na oddelených posteliach. Bojím sa, že keď sa to dozvedia prestanú mi posielať peniaze a budú chcieť aby sa o mňa staral on. Som druháčka na vysokej škole. Študujem denne štúdium a momentálne mám skúškové, dokopy 12 skúšok a zápočtov, brigáda neprichádza do úvahy ani teraz ani počas semestra, kedy bývam v škole fakt každý deň, koľko krát aj do piatej večera, a tiež sa musim učiť, lebo je nereálne aby som sa na tie skúšky naučila za mesiac skúškového. Jediný čas kedy si môžem na seba zarábať je leto, z čoho sa nedá žiť celý rok. Takže sa bojím, že ma budú vydierať financiami. Aby sme sa zobrali, alebo aby som sa s ním rozišla. Priateľ to nechápe. Mysli si, že časom ho príjmu a zmieria sa a tým, že nežijem ako oni chcu. Ale on tak vychovaný nebol. Toto je čistý fanatizmus. Ja nechcem stratiť ani priateľa a ani možnosť štúdia.
Tak ja sa na to pozriem trošku inak.
Ako rodic by som vôbec nebola nadšená z toho,že moje dieťa študuje na VŠ a býva u niekoho a de facto je ním vydrziavany.
Lebo túto tému celkom neuhravajme,že problémom sú bigotne veriaci rodičia.
Mimo misu ale termin "naruzivy krestan" ma uplne rozsekal 😆
@terezka1947 kde píše že býva u neho a že ju vydržiava? Píše že bývajú spolu, možno v podnájme a že ju vydržiava to kde si vyčítala?
@ptvw " zasa kvôli vzťahu sa nevzdám svojej budúcnosti" po prvé ona sama tu píše,že škola je pre ňu prvoradá a až potom vzťah.Po druhé akí fanatici,jednoducho bola tak vychovaná.Poznám veľa rodín,ktorí nie sú nijako nábožensky aktívni resp.nie sú nábožanskí fanatici a rodičia tiež veˇmi nesúhlasia,keď mladí bývajú spolu pred svadbou.Píšem a zrozumiteˇne,že keď berie od rodičov peniaze,tak by bolo slušné sa priznať.
@nika523 keď sama nezarába,tak asi príspevok od rodičov nepokryje všetky výdavky.
A nie,nepodporovala by som spoločné bývanie v takomto nerovnocennom vzťahu. Či už dcére,či synovi.
Chcela byť dospelá,ok,rešpektujem. Ale potom si zariad podľa toho život.
Viera je v tomto prípade irelevantná.
@terezka1947 zabúdaš na taký detail, že pokiaľ študuje, sú rodičia povinní ju živiť.
@lily246 nepíšem,že by som to nerobila. Ale podporovať niečo také ako spoločne bývanie s priateľom,priateľkou určite nie.
A myslím,že aj autorkinho priateľa prestane baviť tahat roky spoločne bývanie,financie....ono to nie je veľká sranda.
Nie je problém doštudovať a spoznávať sa bez spoločného bývania.
A bolo by aj nefér ako priateľky žiadať od potenciálneho manžela,aby ma takto živil a od rodičov,aby dofinancuvavali jej momentálny rozmar. A priznám,ja by som sa aj trápne cítila.
Energiu treba dávať do školy.
@terezka1947 živiť ju majú rodičia, nie frajer, ona nech ho len pekne oťuká pri spoločnom bývaní a v kľude doštuduje
@terry658 Tak či onak brať si mačku vo vreci povedie oveľa skôr k rozvodu keď im to v domácnosti fungovať nebude aj keď ľudia sa rozvádzajú z rôznych dôvodov.
Zase svadba nie je železná guľa na nohe, že s tým človekom musíš ostať.
Aj keby to malo zájsť k rozvodu vždy je lepšie dopredu vedieť s kým to vlastne budem žiť.
A či by moje dieťa žilo s niekym a študovalo je mi totálne jedno.
Kým bude študovať budem ho živiť.Pre mňa bude prvoradé aby bolo šťastné aj keby na žiadnu VŠ nešlo.
Nikdy sa na dieťa finančne nevyprdnem pokiaľ budem vidieť snahu.
@lily246 rodičia nemusia živit dieťa nadštandardne.
Je rozdiel živit dieťa a živit dieťa 😊
A frajer by bol hlupák,keby roky živil niekoho a nechal sa otukavat niekým,kto ešte má roky školy pred sebou a nevie sa,čo bude.
@terezka1947 neviem či sa tu našla vôbec jedna odpoveď ktorá schvaľovala aby ju živil frajer, čo to stále opakuješ, veď to je blbý nápad to každý vie. Proste bude naďalej ticho o tom s kým žije a všetci budú naďalej spokojní. Áno, tak bohužiaľ dopadajú takíto rodičia, sú klamaní vlastnými deťmi. Iba preto, že im robia cirkus ak chcú normálne žiť ako ich rovesníci a nie ako ich rovesníci v roku 1890.
...vždy je otázkou,čo je to žiť "normálne" a tiež je na zamyslenie,či sú vždy naozaj na vine iba rodičia,že im deti klamú.
Ono to chce aj od detí mať trošku "gule" postaviť sa životu dospelo a nie iba sa tváriť dospelo.
Klamstvo nevyrieši nič. A rodič nie je kamoš,má byť viac ako kamoš. Musí vedieť aj zakázať,aj prikázať a určiť hranice.
Či sa to páči,či nie. Dospelé dieťa nemusí rešpektovať rodiča,ale keď je dospelé,tak by nemalo klamať rodica,čo ho živí a umožňuje mu budovať svoju budúcnosť.
Nie je všetko samozrejmosť. Chýba trošku vďačnosti.

@lily246 áno presne tak to bolo, viem o nejednej takej žene a aj moja mama takto trpela a aj my deti kôli tomu lebo rozviesť sa nemohla to by bol hriech