Štúdium alebo ostať doma s dieťatkom?
Rada by som sa s vami poradila. Pred pár dňami som zostala že som tehotná. Teším sa na bábätko ale problém je ten že som mala ísť do druhého ročníka na VŠ. Študujem externe a chodím popritom do práce ale zarobím len minimálnu mzdu. Bývam s priateľom on je v armáde teda má dobrý plat ale byt nemáme vlastný žijeme v podnájme. O svadbe sme sa rozprávali ale chceli by sme ju keď ja dokončím školu. Teraz som zistila že som tehotná. Ach čo mám robiť ??? Priateľ mi vraví aby som určite šla do druhého ročníka a aspoň to skúsila. Chce zobrať hypo aby sme kúpili aspoň menší byt kym sa bábo narodí a hovoril že do narodenia bábätko by ma určite požiadal o ruku. Ale ja sa proste bojím že tú školu nedokončim. A že to bude finančne náročné a nezvládneme to. Rodičia mi sľúbili pomoc s bábätkom keď sa narodí vraj nech dokončím školu. Kamarátky ma upokojujú že sa priateľ k tomu postavil rozumne ale ja stresujem aj napriek tomu.
@anonym_autor Jednoznačne študovať. A čo vám bráni sa zobrať už teraz? Stačí RL a OP. Frajer vezme hypo a byt bude len jeho. Trvala by som na svadbe ešte tento mesiac a byt kupovať ako manželia.
Urcite si dorobit skolu, mas uzasnu podporu od vsetkych, tehotenstvo nie jenchoroba, treba sa zatat a pokracovat v studiu
individualny studijny plan a smelo do toho, moje kamosky dcera bola presne takto pred tromi rokmi a dnes im doma beha krasne dievcatko a ona je Bc., ked je tolko sikovnych ruk okolo co ti ponukaju pomoc tak to zvladnete
určite si ťa do svadby zoberie.
Sa načakáš.
záleží aj čo študuješ . V Skalici robia školu všetci na počkanie.
Štúdium môžeš po pôrode aj na rok prerušiť, ostať doma rok a potom dať krpca do jasiel alebo to vyriešiť s pomocou rodiny a pokračovať v škole. Tak to spravila moja kamarátka. Teraz iná kamoška bude rodiť a ešte jej chýba rok, tiež sa chystá prerušiť, aby bolo stráženie dieťaťka jednoduchšie keď bude musieť súvisle praxovať. A určite si požiadaj o tehotenské štipendium, to ti pridá 200€ každý mesiac do rozpočtu. Vecičky pre bábo môžeš kúpiť skromnejšie, aj z druhej ruky, nie je to hanba, my máme tak skoro všetko a to máme peňazí dosť - radšej si peniaze ušetrím na iné. Mnoho vecí pre bábo ti naozaj netreba, neboj sa niečo nekúpiť a zohnať až potom, dnes je to raz dva doma. 🙂 držím palce. Do svadby by som sa kvôli bábu netlačila, nech to nie je celé pod tlakom. Hormóny robia svoje 😅
Vzhľadom na to,ze máš podporu okolia, nerozmýšľaj a dokonči školu.Nebude to ľahšie ani keď dieťa podrastie.Drzim palce!
@anonym_autor Jednoznačne študovať. A čo vám bráni sa zobrať už teraz? Stačí RL a OP. Frajer vezme hypo a byt bude len jeho. Trvala by som na svadbe ešte tento mesiac a byt kupovať ako manželia.
@anonym_5e7d1f prisľúbil že aj keby nie sme ešte manželia budem mať podiel vlastníctva. Moji rodičia nám na byt ponúkajú finančnú čiastku aby sme nemuseli brať príliš vysokú hypo a toto je jedna z ich podmienok. Ale súhlasím že by som chcela aby sme boli manželia
@anonym_5e7d1f prisľúbil že aj keby nie sme ešte manželia budem mať podiel vlastníctva. Moji rodičia nám na byt ponúkajú finančnú čiastku aby sme nemuseli brať príliš vysokú hypo a toto je jedna z ich podmienok. Ale súhlasím že by som chcela aby sme boli manželia
@anonym_autor Poriadne zabezpečiť právnikom všetko a trvať na svadbe čo najskôr. Moja podmienka by bola svadba a až potom by som dala do bytu nejaké peniaze.
Uprimne, ja by som to nedala. Mala som prve mega narocne babatko, doteraz s nim musim nad mieru pracovat a to mam uz druhe... Nikdy nevies, co sa ti narodi, aku velku opateru budes musiet zabezpecit. Mam celkom aj zly pocit z toho "urcite ta poziadam do narodenia o ruku do narodenia babatka" - to je take zalepenie huby prstenom... nenechaj sa opit rozkom, az svadba je dolezita vzhladom na pravne postavenie. Ktore ty budes musiet riesit, lebo sa bavite o majetkoch a ty uz teraz bez dokoncenej skoly a tehotna tahas za kratsi koniec. Este ma zaujalo, ze je vojak... tak tam tiez necakaj bohvieaku podporu, co sa tyka starostlivosti o teba alebo babatko, vzhladom na to, ze casto su proste inde lokalitou ti chlapi, kvoli charaktere povolania. Plusom su tvoji rodicia, ti ta podrzia.
Uprimne, ja by som to nedala. Mala som prve mega narocne babatko, doteraz s nim musim nad mieru pracovat a to mam uz druhe... Nikdy nevies, co sa ti narodi, aku velku opateru budes musiet zabezpecit. Mam celkom aj zly pocit z toho "urcite ta poziadam do narodenia o ruku do narodenia babatka" - to je take zalepenie huby prstenom... nenechaj sa opit rozkom, az svadba je dolezita vzhladom na pravne postavenie. Ktore ty budes musiet riesit, lebo sa bavite o majetkoch a ty uz teraz bez dokoncenej skoly a tehotna tahas za kratsi koniec. Este ma zaujalo, ze je vojak... tak tam tiez necakaj bohvieaku podporu, co sa tyka starostlivosti o teba alebo babatko, vzhladom na to, ze casto su proste inde lokalitou ti chlapi, kvoli charaktere povolania. Plusom su tvoji rodicia, ti ta podrzia.
@reela viem čo od toho povolania očakávať, pretože obaja moji rodičia boli vojaci. Vedia aká je jeho práca náročná a aj preto nám chcú pomôcť
@anonym_autor tomuto nerozumiem 'hovoril že do narodenia bábätko by ma určite požiadal o ruku'. Namiesto hovorenia ťa o tú ruku mohol predsa rovno požiadať, nie?
@reela viem čo od toho povolania očakávať, pretože obaja moji rodičia boli vojaci. Vedia aká je jeho práca náročná a aj preto nám chcú pomôcť
@anonym_autor Od vojaka by som utekala čo najďalej.
@anonym_autor tomuto nerozumiem 'hovoril že do narodenia bábätko by ma určite požiadal o ruku'. Namiesto hovorenia ťa o tú ruku mohol predsa rovno požiadať, nie?
@letfenixa tak zistili sme to pred týždňom, nečakala som že si hneď pri oznámení tehotenstva klakne
@anonym_autor Od vojaka by som utekala čo najďalej.
@anonym_5e7d1f nevidím dôvod 😄 ako vyššie píšem obaja rodičia sú vojaci. Nevidím na Tom nič zlé
@anonym_5e7d1f nevidím dôvod 😄 ako vyššie píšem obaja rodičia sú vojaci. Nevidím na Tom nič zlé
@anonym_autor Poznám niekoľkých, rozvedení všetci a rodina na poslednom mieste.
Byt kupte ako podielovi vlastnici,ked sa nemienite vziat pred kupou. My to mame rovnako cele roky a to sme manzelia. Zaroven jeden druhemu posielame polovicu hypo a polovicu platieb za byt. Viem,mozno uletene,no odporucil nam ti pri kupe pravnik. Takto je vsetko fifty-fifty (polovicu som posielala aj pocas MD,pocas RD ale vsetko tahal manzel,inak to neslo).
V skole urcite pokracuj,ked mas taku podporu od rodiny.
@anonym_5e7d1f ja mam v praci veľa "kolegov" vojakov (uz maju vysluhove dochodky) a vsetci su roky stastne ženatí. Ani jeden nie je rozvedený.
@anonym_5e7d1f podľa mňa je to tým že sú prosto debily a nie povolanim
Byt kupte ako podielovi vlastnici,ked sa nemienite vziat pred kupou. My to mame rovnako cele roky a to sme manzelia. Zaroven jeden druhemu posielame polovicu hypo a polovicu platieb za byt. Viem,mozno uletene,no odporucil nam ti pri kupe pravnik. Takto je vsetko fifty-fifty (polovicu som posielala aj pocas MD,pocas RD ale vsetko tahal manzel,inak to neslo).
V skole urcite pokracuj,ked mas taku podporu od rodiny.
@anonym_6ddd83 ďakujem za komentár toto zvážime
mas podporu priatela, rodiny.. ja by som isto studovala dalej, nebude to med lizat, vyskusas to, ak to bude velmi narocne, prerusis si studium a neskor dostudujes. Podla opisu znies ako rozumne dievca... a za pokus nic nedas 🙂
@anonym_6ddd83 ďakujem za komentár toto zvážime
@anonym_autor ak nie svadba, tak chodte do toho 50/50 vlastnictva, bez toho nedavaj do bytu ziadne svoje (ani rodicovske) peniaze. Ostatne sa utrasie. Ja by som asi isla do druheho rocnika, ak nebudes mat rizikove, tak prvy semester das v pohode a potom uvidis, poziadas o individualny studijny plan alebo prerusis studium a vsetko ukaze prax, ako to bude. Ale zase, ja by som nasilu netlacila teraz do skoly, ze hned, hned, lebo to dietatko je malicke len raz a chcela by som si ho uzit, byt pri jeho prvych krokoch a slovach. Strasne rychlo to uleti. Uz ked bude vacsie, tak je to ine.
Este je vyhoda to, ze mozes nejak doklepat Bc. a pripadne dalsi stupen dorobit neskor, ja som este VS robila, ked to bolo vcelku 5 rokov a keby som odisla v 3.rocniku, nemam ziadny titul. Tak sa to da teraz takto rozdelit. Druhu skolu mam len Bc., a po materskej/rodicovskej planujem este dorobit Mgr.,...uvidim este.
@anonym_autor v žiadnom prípade nedávať meno po partnerovi, ak si ťa nevezme do pôrodu. !!!!!!! V žiadnom prípade nedávať peniaze do nehnuteľnosti ak nebude nehnuteľnosť v podiele 1/2 a 1/2. !!!!!!! Ak bude partner navrhovať iný podiel ako pol na pol pred svadbou, je to obyčajný špekulant.
@anonym_autor mala som to s dietatkom podobne, po prvom rocniku som ostala tehotna, dokoncila som zimny semester a prerusila na rok studium. Z roku boli nakoniec dva, no skolu som dokoncila. Do prace som sa vratila az po skonceni skoly. Velku podporu som mala v manzelovi. Byvali sme vtedy v podnajme, do svojho sme sa stahovali az ked isiel drobec do skoly.
mas podporu priatela, rodiny.. ja by som isto studovala dalej, nebude to med lizat, vyskusas to, ak to bude velmi narocne, prerusis si studium a neskor dostudujes. Podla opisu znies ako rozumne dievca... a za pokus nic nedas 🙂
@cyberk ďakujem, strašne stresujem a potrebovala som si niečo také prečítať
@anonym_autor mala som to s dietatkom podobne, po prvom rocniku som ostala tehotna, dokoncila som zimny semester a prerusila na rok studium. Z roku boli nakoniec dva, no skolu som dokoncila. Do prace som sa vratila az po skonceni skoly. Velku podporu som mala v manzelovi. Byvali sme vtedy v podnajme, do svojho sme sa stahovali az ked isiel drobec do skoly.
@anonym_01e465 keď si sa vrátila do školy, študovala si prezenčne alebo externé?
@anonym_5e7d1f aj ja poznám niekoľkých. Majú rodiny tak, ako hocikto iný
@anonym_autor žiadna tragédia. Čo študuješ?
Ja som končila náročnú vš s dvomi deťmi. Moja doktorka medicínu s tromi. Ak máš dobrého muža, dobré zázemie, bez problémov.
@anonym_autor žiadna tragédia. Čo študuješ?
Ja som končila náročnú vš s dvomi deťmi. Moja doktorka medicínu s tromi. Ak máš dobrého muža, dobré zázemie, bez problémov.
@tilly prekladateľstvo nemčiny a poľštiny
je kopec zien co vystudovali popri detoch... Nie je to ziadna tragedia a nic zlozite a tazke. Navyse studujes pomerne lahky obor takze je to len o chceni a zatnuti sa.. drzim palce

LOL. Good luck.