Ako zvládnuť materskú po napätí s kolegyňami?
Ahojte maminy,
som pár mesiacov na MD. Pracovala som v ženskom kolektíve, v malej firme. Ženy sú to staršie odo mňa, 40+, bezdetné.
Ako som otehotnela, začalo byť v práci medzi nami napätie.. Ja ani neviem prečo, ja som sa správala stále rovnako, len ony ku mne už inak. A trvá to doteraz..
Viem že mám pred sebou ešte dlhé mesiace na materskej, a chceme aj druhé bábo, takže možno ďalších 4-5 rokov sa tam nedostanem, no mrzí ma, že sa to takto pokašlalo. Poprave, už sa tam vrátiť nechcem. Predtým sme si rozumeli, mali sme rovnaké koníčky, témy. No asi mojim tehotenstvom sa všetko zmenilo a už im nepasujem.. Keďže už nie som tiež bezdetná..
Sú dni kedy som s tým ok, ale potom nad tým začnem premýšľať a príde mi to ľúto a vnútri som na ne fakt nahnevaná....
Sem tam si napíšeme, sem tam sa vidíme, ale je to celé zvláštne.
Tú prácu som mala rada, flexibilita, dobrý plat, atď. Viem, že už takú prácu mať nebudem...
doma budes niekolko rokov-za ten cas sa to tam moze pomenit .. a kludne moze byt aj to,ze to len ty vnimas inak ale oni su rovnake ako predtym..zenske hormony v tehotenstve dokazu rozhadzat psychiku
Mylis si pojmy, 4-5 rokov? Z akej jahody si spadla? MD je na Slovensku 34 tyzdñov, potom je matka dietata odkazana na zobracenku zvanu rodicovska alebo na milost a nemilost manzela/partnera/priatela/snubenca /otca dietata (nehodiace sa skrtnite). Ma aj moznost vratit sa ako plnohodnotny civilizovany clovek naspat do prace a starostlivost o dieta rozdelit napol medzi seba a otca dietata. Ale vacsinou nechce, tak narieka a stazuje sa....
Ahoj, uzivaj si dieta a kasli na nejake cudzie zenske. Ja som tiez na MD a mam dobre kolegyne, no mam teraz uplne ine radosti a starosti 🙂 tak sa trochu uvolni
To si nahováraš podľa mňa. Jednoducho išla si na materskú, ony zostali v pracovnom kolotoči, nemajú čas Ťa riešiť 🤷 Tiež som na MD a kontakty s kolegyňami sú jednoducho riedke.
Celkom nerozumiem aké boli tvoje očakávania?🤔
nechápem,čo riešiš
To nerieš. Nevieš, či to pracovne miesto bude ešte vôbec existovať, k akým zmenám môže dôjsť, možno ťa už stihne nahradiť AI.
Tak si budeš hľadať druhu, alebo sa vrátis kvôli peniazom a práci nie kvôli kolegyniam
Asi len nevedia, ako sa ti prihovorit a babatkove a materske reci su im cudzie, nakolko to nezazili. A nechcu posobit silene mozno? Netusime.
@tenerifka myslela som spolu s RD.
Ja som myslela MD aj s RD, prepacte🙂
To hadam nie, kym sa vratis do prace, moze byt vsetko inak, kolegyne prec alebo tebe sa naskytne nova praca, vsetko je to prilis vzdialene na to, aby ta to teraz malo trapit, naviac mozno aj ty zmenis svoje vnimanie a vsetky tieto zabomysie spory a tiche vojny ti budu sum a fuk
@tenerifka ta "zobracenka" vyplacana statom je v porovnani s inymi krajinami luxusna davka. Stat sa tak ci tak nema starat o to ako rodina vyzije, to je starost rodicov. Ci je zena vydana na milost otcovi dietata, ci nie, to uz je na tom akeho jedinca si vybrala za dodavatela genetickeho materialu.
Tie baby neries, uzivaj dieta, za 4-5 rokov sa moze vela zmenit - nastupia nove kolegyne... a medzitym si mozes najst mozno aj lepsiu pracu.
Riesis momentalne nepodstatne veci … v jednom mas pravdu. Uz nikdy nebudes pasovat ako ked si bola bezdetna. Kazdy clovek sa vyvyja nejakym smerom a ty si isla odlisnym ako ony, ty si doma na MD oni v praci, riesia dennodenne nieco ine ako ty … ale to je uplne normalne. Budes riesit deti, skolku, skolu OCR … oni nic z toho nepoznaju, takze sa o tom bavit mozu v teoretickej rovine … alebo vobec nie. 4-5 rokov je ale prilis dlha doba … aj ony mozu odist, ty mozes odist alebo nas vsetkych pozeru naklonovane dinosaury
To tu každa pochopila ako si to myslela ze si myslela celú dobu aj s rodičakam len táto osoba má očividne problém a ohrádza sa využívaním štátu a ku kolegyniam no žiaľ to tak je aj ja co som mala dobre kolegyne tak sa to otočilo možno zo stránky takej ze to berú ze mas iné starosti a budeš sa točiť okolo dieťaťa alebo ta brali inak ako si si myslela určite sa nad tým nezamyslaj najviac ako zistíš ako ta v skutočnosti brali zistíš tak ze keď už budeš zabehnuta s dieťatkom a ozveš sa im ci sa chcú stretnúť tak uvidíš ako sa k tomu postavia a sama uvidíš potom ako to celé budeš vnímať ak si mala svoju robotu rada tak sa tam vrátiš ale je to dlhá doba tak dovtedy si premyslíš plusy a mínusy
Teraz to vobec neries, za tie roky moze byt vsetko inak.
@majusqwa |
@viestta
Jasne, ale stale je to menej ako 500 eur( a ak sa jedna o tu oblubenu retazovku, tak ani to nie) , co pri vypadku normalneho platu je prakticky "nic", takto sa zivotna uroveñ rodiny drasticky znizi a nastava frustracia na vsetkych frontoch, zena maka ako fretka okolo dietata a domacnosti, strati pracovne navyky, muz nechce doma ani s dietatom pohnut prstom, ziju z ruky do huby.... Cele zle. Ano, nie vsade je to tak, su aj svetle vynimky. Ale rodicovska nie je povinnost, je to len a len volba.
@tenerifka ja keď som sa rozhodla mat dieťa, tak som bola pripravená sa mu na 100% venovať, lebo už nikdy nebude toľko priestoru, ako počas MD+RD. Som rada, ze ako matka mam možnosť byť s dieťaťom 3 roky, takúto vymoženosť v každom štáte nemajú. Je na zvážení každej matky, či sa vráti späť do prace po MD alebo zostane doma. Z toho, že sa nám znížil rodinný príjem nie som frustrovaná, s týmto treba vopred počítať. Ja zase nerozumiem matky, ktoré si chcú silou mocou budovať kariéru, dieťa odložia do jaslí, len aby sa im nedajbože nezníži štandard. Ak je matka samozivitelka a potrebuje zarobiť peniaze, to je iný prípad a majú môj obdiv ako to všetko samé zvládajú. A okrem iného, materstvo je tiež voľba, nie povinnosť
@xsandrax aj v zahranici moze jeden z rodicov vypytat v praci excedenciu a byt s dietatom doma, zadarmo. Na Slovensku to nie je vymozenost, to len tak rad niekto prezentuje. Je to velke NIC, lebo 400 alebo 200 eur je v roku 2025 jedno velke NIC. Urobis velky nakup a adios almuzna. To nie je na vykrytie straty jedneho platu do 3 rokov dietata. Preco to asi nezaviedli nikde inde na zapade? Lebo su blbi? Nie. Ziadna zena by nebola ochotna takto zivorit a byt odkazana na vyplatu ineho. Robit full servis v domacnosti a s detmi a naco? Deti maju dvoch rodicov a venovat sa dietatu da aj ked chodi do prace, deñ ma 24 hodin+vikendy. Ina situacia je, ak to rodinu naozaj nijako negativne neovplyvni, po dohode sa pri dietati trebars po roku prestriedat, pripadne sa dopredu pred rozhodnutim mat dieta zabezpecit inak-mat investicne byty alebo ine moznosti. No ruku na srdce, ake percento ludi na Sk takto rozmysla? Staci si otvorit kazde rano diskusie, ako cez kopirak "som na RD a nemame peniaze, som na RD a partner/snubenec ma vydeluje, som na RD, partner/snubenec ma vyhadzuje z bytu a nemam kam ist, nemam pracu, uspory, nic...." atd.
Preto znova opakujem RD je VOLBA, nie povinnost, a ked to nejde, tak to pojde inak
@tenerifka neviem kde sa v tebe berie taka zlosť, autorka nič zlé nenapísala. V našom štáte je našťastie jedna z mála pozitívnych veci práve to, že ženy môžu byt tie 3 roky doma s dieťaťom, je to veľká výhoda oproti iným krajinám. Žiadna opatrovateľka ani jasle dieťaťu nedajú toľko lásky a starostlivosti ako vlastná mama. A tiež som používala pojem ze som "na materskej" aj keď som už bola na RD
@lentilka78 citaj s porozumenim co pisem, ano, odbocili sme od povodnej temy.
Dieta ma otca aj matku, nepisem o jasliach ani o opatrovatelke.
Zeny aj muzi hocikde na svete MOZU byt doma s detmi. To nie je ziadna vymozenost Slovenska, ale kto by bol? Zadarmo? Mat alebo nemat +200 ci 400 eur v mesiaci je uplne jedno
Autorka, “ja som sa správala stále rovnako” - nie, nesprávala si sa rovnako, zmenila si sa, bola si tehotná, pripravovala si sa na rolu matky. Čo je úplne logické a nie je na tom nič zlé. Ja som bola rovnaká. Otehotnela som prvá (v našej skupinke kolegýň, čo sme si veľmi dobre rozumeli), 2 mesiace na to aj druhá kolegyňa. Mali sme pocit, že všetko ide tak ako dovtedy, ale zmenili sme sa, naše záujmy a aj témy sa zmenili…
Záujmy a priority rodičov sú zväčša rozdielne od tých, ktorí deti nemajú. A to je úplne v poriadku. Neber to negatívne, ber to ako fakt, že život ide ďalej a veci sa menia.
@tenerifka osobne nepoznám muža ktorý ostal doma s dieťaťom... V mojom okolí zvyčajne muž zarába viac než žena, tak by to bolo aj dosť nelogické... A ver mi, že pre obrovské percento žien na Slovensku tých 500 eur aj s pridavkami nie je o veľa menej ako reálna výplata za odpracovaný mesiac.
V zamestnaní, kde ja pracujem, je veľa ľudí čo pracujú za minimálnu mzdu alebo tesne viac, čo im robí mesačne cca 670 eur v čistom mínus dochádzkové náklady a sú skoro na tom istom ako keď ostanú doma s dieťaťom 3 roky. Keď partner takejto ženy zarába dajme tomu 1000 + tak je logické ze doma s dieťaťom neostane

Užívaj dieťa a nech ta teraz práca netrápi