Ako zvládnuť napätý vzťah so svokrou?
S manželom sme spolu rok a pol a máme spolu 6 mesačnú dcéru. Svokra ma od začiatku odsudzovala kôli výzoru ( urobené prsia a nos). Manželovi predomnou povedala, že z peknej misi sa nenaje a mňa to veľmi urazilo. Ale ďalej som to neriešila. Všetko začalo narodením dcéry. Hneď mali svokrovci problém s menom neviem čo je škaredé na mene Karolína , ani to som neriešila. Ide o to, že mám pocit, že dcéru chcú vychovávať. Je ešte maličká a už riešia, že bude musieť chodiť na tanečnú. Svokra jej dokáže povedať v každej vete moja ja , by som chápala keby to nieje tak často . Do všetkého mi hovorí čo sa pýtať u lekárky, ako jej robiť prikrmi... Prídem si ako nesvojprávna . Pri tom ja už mám dieťa z predchádzajúceho vzťahu. Najradšej by boli nech idem už pracovať nech strážia, ale ja im nedôverujem na toľko aby som im malú dala vôbec bez mojej prítomnosti. Máme odlišné názory na výchovu . Malá im plače už len keď ju vezmú na ruky. Manžel je na ich strane . Dokonca mi povedal , že jeho mama je preňho na prvom mieste , že ju pozná 42 rokov. Ja nechcem pokaziť ich vzťah s mamou, len nech nejde proti mne. Aj to keď chce jeho mama nakŕmiť malú nepýta sa ma , len mi rozkazovačne povie zarob jej jesť a daj plienku prebalím ju . Vôbec nerieši , že malá bola pred chvíľou prebalená. U nich to funguje tak , že jeho mama bolá zvyknutá vychovávať vnúčatá. Manžel vraví, že som dobrá mama,že sa mu páči aká som ku malej ale na druhej strane ide proti mne. Ja už fakt neviem či je chyba vo mne ,že na malej lipnem príliš.( nedávam ju nikomu strážiť) ani mojej mamine ktorej dôverujem. Ja už premýšľam nad rozvodom ,len tým pádom keby ju má muž , majú ju jeho rodičia on sňou nevie byť sám.a to nechcem. Ja som už zúfalá vkuse nad tým premýšľam . Neviem ich vystáť už.
@orangiiina toto by som veľmi chcela. Najradšej by som bola keby si všetko uvedomí.
@deti95060810 nie nemajú žiaden podiel ani nič s domom.
@nikol1511 tak mne sa zdá, že táto situácia nemá riešenie, keďže muž povedal, že matk a je preňho viac. S tebou sa kľudne rozvedie, ale matke nepovie, že nemá chodiť do jeho domu. Ak sa s ním neda hovoriť ako s normálnym človekom, tak len bud si zvyknúť, alebo ísť s deťmi zase do podnájmu. Žiť niekde kde bude kľud a nevôjde ti niekto nečakane do bytu kým sedíš na záchode
@nikol1511 na margo týchto jeho reči, ti pre istotu odporúčam zariadiť dá vopred, nikdy nevieš kedy budeš potrebovať. Keď budeš sama doma, prelustruj všetky jeho listiny, urob si kópie. Napr. Pracovné zmluvy, platové dekréty, výpisy z banky, faktúry a iné doklady o príjmoch a výdavkoch. Ver tomu, že sa ti to bude hodiť. Dúfam že nie, ale buď pripravená. Radim ako žena s hlbokými životnými skúsenosťami.
S mužom si slušne ale dôkladne potom komunikuj, prečo vám nedopraje súkromie a dovolí aby vám ho narúšali jeho rodičia. Prečo dovolí matke taký zásah do výchovy, opateri a stravovania vašej dcéry, keď matka si ty a ona už je dávno za zenitom - 40 rokov staré metódy sa už pradavno zmenili. Kľudne ho zober k pediatricke, nech mu vytmaví ako sa treba starať, stravovať a vychovať dieťa. On asi nebol pred tebou ženatý, nemá skúsenosť s rodicovstvom a prehnane rešpektuje matku generálku. Možno by pomohlo, keby mu dohovorili niekto, kto je pre neho autorita a je mimo jeho matky. Trvaj na vyriešení kľúčov, alebo pravidlách návštev a vstupu, ale najlepšie tie kľúče. Ty ako právoplatná manželka máš tiež právo žiť v tom byte, máš právo na súkromie ty aj deti.
@nikol1511 tak ak bývate sami tak svokrovcom vezmem kľúče moji svokrovci kľúče nikdy nemali jednoducho aj keby bol muž proti jej kľúče vezmem a obmedzím návštevy na minimum vermi bude to pre vás to najlepšie vlastná skúsenosť
Ja nechápem, ako vôbec niekoho napadne len tak ísť na prepadovku k synovi a otvárať automaticky dvere. Proste keď tam má svoju manželku!, dieťa, tak prepanajana rešpektujem ich súkromie, je to aj jej domov! Plno žien tak žije, v manželovom dome/byte. Tak potom keby on dal kľúče bezdakom, ona má byť ticho, šúchať nohami, lebo nie je spoluvlastníčka? Naši majú tiež kľúče od nášho bytu (pre prípad núdze), ale v živote by si nedovolili prísť ku nám na prepadovku, ani ze len raz za desať rokov a keď ich očakávame, tak nikdy by si nedovolili otvoriť dvere kľúčmi, v duchu akejsi praktickosti či čo.
@oblecenie99 To je všetko jasné. Ale ON v tom problém nevidí a jasne jej povedal, že jeho matka je preňho číslo 1 a pozná ju 42 rokov a keď to partnerka chce vykomunikovať, podľa neho rieši hlúposti. Čiže on na tom nemieni nič meniť. Takže čo v takomto prípade?
@nikol1511 I mna moja mama Ani svokra nerespektuju, robia po "svojom", akurat mama omnoho viac pomaha..ked boli mensi u mas funfgovali opatrovatelky potom skolka, a teraz ked uz su v puberte, maju babky na "Haku" dla toho ako sa I'm venovali, cize u mojej mamy este v poho, aj Sami tam chcu, a zajdu s, pretoze sa I'm viac viac venovala v detstve a Mala snahu, viac ju poznajui... Svokru vidia raz za rok.. Je to pre nich cudzia osoba.. Mnuz aky pozicaj taky vrat😊
@nikol1511 ano chyba je v tebe, ze si si spravila dieta s chlapom, kt sa este neodlepil od maminho cecku. Teraz ti ostava to bud trpiet kym svokra neotrci kopyta alebo odist. Muz ti dal jasne najavo, ze jeho mama je pre neho na prvom mieste, stranu ti nepodrzi, necha ju aby ta ponizovala 🤷🏼♀️
Ja by som mu jednoducho povedala, ze bud sa to zmeni alebo sa rozlucime. Musis ale potom ratat s tym, ze zrejme bude chciet striedavu starostlivost (pre svpju mamku milovanu) a tvoje dieta bude u svokry.
@andrejka1974 Ako im ona má zobrať kľúče od domu ich syna, ktoré im on sám dal?
@milanemila ta striedava to je to čoho sa bojím. A im to bude len vyhovovať ale moc na výber nemám.
@nikol1511 tak chyba je, že pre partnera je viac jeho matka ako partnerka. Tak by to nemalo byt. Keď pozrieme rodokmeň, rodičia stoja za nami, deti pred nami, partner vedľa nás. Partner nám je rovnocenný partner.
Co sa týka svokry je to riadne nevychovana pani, takto na drzovku si prísť bez ohlásenia k Vám a otvoriť si? 😱 No neviem, asi by som sa obliekla ako domina, nech majú šok trosku. 😂 A potom si s nimi pohovorila, ze takto nebudeme fungovať. A aj to ako rozkazuje okolo malej, ze zarob jest 😱 no tak to je riadne mimo. Budeš musieť ju upratať, ale nebude to ľahké, takito sediaci nepochopia nič, nerešpektujú mladších. Hlavne, že sa ohanaju rešpektom ku sebe ako starým.
@nikol1511 treba hľadať riešenia a neprežívat svokrone rady. Je to mamina tvojho manžela, treba sa vedieť aj povzniesť
@personality ona je taka ,ze ona všetko vie najlepšie. A bola zvyknutá, že švagriná sa starala o deti lebo ona odišla na 10 mesiacov preč a brala si deti len na víkendy . A ona by bola najradšej keby to tak je aj pri mne . Ale ja si chcem užiť malú čo najviac . Tráviť s ňou voľný čas. A nie aby svokra už teraz pomaly rozhodovala o tom , že ju bude mať ona pri tom ja jej vôbec nedôverujem . Skôr by som dala malú potrápiť našim . Lebo viem,že rešpektovali čo som povedala pri mojom synovi keď bol malý.
Tvoj primárny problém je, ako ti tu už viaceré povedali, tvoj manžel. To, že mamu pozná 42 nie je argument. Teraz si ty jeho rodina a jeho najbližšia žena. Neznamená to, že musí skákať ako pískneš. Ak sa chlap postaví na stranu svojej ženy, tak o svoju mamu nepríde, ale ak uprednostňuje svoju mamu pred svojou ženou, tak to spravidla vedie k rozpadu vzťahu. Teda ak tvoj muž stojí na strane svojej mamy, tento boj nikdy nevyhráš a môžu nastať len dve možnosti. Buď sa naozaj rozídete, alebo ťa to zlomí, budeš nešťastná a budeš robiť to, čo ti diktuje tvoja svokra. Riešenie spočíva v rozhovore s tvojim mužom a musí mu byť jasné, že situácia je vážna.
@mojemenonikto hneď ráno mam v plane to riesit s ním. Porozprávam sa s ním a uvidím a keď sa bude tváriť, že mu to je jedno . Alebo jeho obľúbený argument že mu to ide jedným uchom dnu a druhým von . Balím sa a odchádzam . Už je to len na ňom. A ja môžem v tom prípade len dúfať, nech nám nedajú striedavu aby nemala jeho mama toľko malú.
@nikol1511 Vždy mi je ľúto, keď vidím, že takto končia vzťahy. Mrzí ma to, ale držím ti palce 😉 Ja dúfam, že si to uvedomí, kde sú priority. Pripadá mi to tak akoby si bola jeho prvá manželka a donedávna využíval mama hotel. Takííto muži potom majú problém odpútať sa od matky. Čo sa týka striedavej starostlivosti, pokiaľ ty nebudeš súhlasiť, tak súd bude skúmať či je striedavá starostlivosť v záujme dieťaťa. Prekážkou môže byť čokoľvek, napríklad aj to, že nezostaneš bývať v tom istom meste a dieťa by muselo cestovať. Tiež môžeš argumentovať tým, že sa o dieťa budú starať vlastne v skutočnosti starí rodičia namiesto otca, čím by striedavá starostlivosť nemala zmysel. Môžeš tiež požiadať o psychologický posudok ako dieťa vychádza so starými rodičmi. Verím, že to až takto ďaleko nedôjde, ale ak predsa, tak odporúčam čím skôr začať hľadať dobrého právnika, aby ti s tým pomohol.
@mojemenonikto on nemal taky vzťah, že by s nejakou ženou žil. On mal také chvíľkové známosti. Jemu sa o všetko starala mama . Pri nom budem potrebovať právnika viem aký je . Som sama zvedavá ako to dopadne .
@nikol1511 a s kým chodí svokra k vám, že si len tak otvorí kľúčom? Zo svokrom? Lebo ak áno, tak by som urobila niečo také, že by viac bez ohlásenia neprišla. Normálne by som pobehovala nahá, a tvárila by som sa tak prekvapene ze hups, sorry, nečakala som nikoho.... Ale musí ta vidieť aj svokor, to je dôležité. Stará aby žiarlila. 🤭🤭. Viac by neprišla len tak bez ohlásenia.
@bielasovicka fuj,pred svokrom byť nahá,si kompletná?

Som s mojim manželom 8 rokov a máme problémy s jeho mamou a naozaj veľké, stále má svokra problém ohľadne nasej výchovy a dáva to pocítiť, ale manžel pri mne stojí, vo všetkom. Dokonca mi navrhol, že nemusíme k jeho rodičom casto chodiť, aby som bola na pokoji a nie v neustálom strese. Keď čítam takéto diskusie, milujem svojho muža viac a viac.