Ako zvládnuť negatívne komentáre mamy na vzťah?
Zdravím. Prednedávnom som si našla nového priateľa. Je to konečne zdravý vzťah bez žiadnych toxických vlastností. Predtým som veľmi šťastie na chlapov nemala. Nemala som veľa frajerov a neboli to ani dlhodobé vzťahy keďže boli toxické jeden priateľ ma fyzicky napádal a druhý sexuálne využíval. Tento môj nový priateľ je odo mňa o 8 rokov starší . ( Ja mám 18 ) . Naozaj si rozumieme vo veľa smeroch. Aj čo sa týka do budúcnosti. Správame sa k sebe obaja s rešpektom. Ľúbime sa . Moja mamina však má vždy blbé komentáre. napríklad, že ma aj tak oba využije na s.x a opustí ma . Môj priateľ mi kúpi kvety a hneď má reči že si ma chce iba omotať okolo prstu . Zoberie ma niekde von či už kino alebo večera. Mama má hneď pripomienky že si ma snaží kúpiť . A že za tieto zážitky určite čaká iba to že mu to vrátim v posteli. :/. A stále dookola . Že nám to dlho nevydrží. Lebo on zistí že má na viac než som ja . A že už nebude na mňa míňať peniaze. Raz ho odmietnem v posteli a už sa na mňa vykašle alebo ma bude podvádzať. Čo si o tom myslíte ? Ja totiž neviem ako toto celé mám brať.
Ja som sa hlavne pousmlaia nad tym nadpisom - Mama mi asi zavidi. Dievca moje, mala by si sa naucit trosku rozlisovat pocity druhych, mama sa skorej o tebe po predoslych skusenostiach boji. Videla, ake si mala predosle vzahy, videla tvoje trapenie. To ostatne, ze take veci ako ti hovori by asi nemala, to je druha vec, nevie ten svoj strach a obavy odkomunikovat. Ale podla mna je dolezite aj to, aby si spravne chapala jej pocity. A ona by mala vyjadrit svoje pocity trosku inak, mozno takto nejako:
Dcerka, ja sa o teba bojim. Je to moj strach, strach mamy o dceru, o moje milovane dieta. Kazdy rodic chce, aby jeho dieta v zivote bolo iba stastne, aby sa mu nestalo nic zleho. Ci je malinke babo alebo dospely clovek. Rodic je navzdy rodic a dieta je navzdy jeho dieta, aj ked dospele. Zelam si pre teba stastny zivot. Zly vztah uz u tak mladunkeho cloveka ako si ty, moze vela v zivote skomplikovat. Bojim sa preto. Ale zaroven verim, ze uz si sa zo svojich predoslych vztahov poucila a ze si das pozor, ak by sa v tvojom vztahu zase zacali objavovat nejake naznaky psychickeho ci inehoho zneuzivania. Daj na svoju intuiciu, ak ak tam zacnu byt take naznaky, tak prosim ich nepotlacaj, nenechaj ten vztah zajst niekde daleko tak ako tie predosle. Budem sa snazit svoj strach nedavat najavo, budem si davat na to pozor, aby som nebola po mojich aj tvojich skusenostiach podozrievava a aby som ta neovplyvnovala a nezasahovala. Ak by si cokolvek potrebovala, som tu vzdy pre teba, pridi za mnou s cimkolvek, co by ta trapilo, alebo s cim by si si nevedela poradit.
Tak ak niekto zije dlhodobo v toxickom vztahu tak nezpozna/ akebo je mu cudny zdravy vztah. A toto je mozno stav tvojej mamky. Aky malu vztah s otcom?
@jumama No to práveže neviem . Predtým keď som si prežívala to čo som prežívala v predošlých vzťahoch.. väčšinou mi hovorila že si za to môžem sama alebo že si to zaslúžim . Preto ma ani na sekundu nenapadlo že by sa nejak mohla báť

Tvoja mama asi nezazila lasku a nevie ju ani dat a citit k vlastnej dcere. Normalna mama by take hnusne reci nemala. Cim skor sa osamostatnis tym lepsie pre teba. Potom mame povies ze ked ti neprestane hovorit take hluposti tak snou nebudes v kontakte lebo je toxicka.