icon

Ako zvládnuť odpustenie a znovu veriť ľuďom

17. apr 2024

Čo presne sa tým myslí že odpustiť. Ja dodnes neviem odpustiť otcovy že nás zamkýnal v izbach a nechal nám pri dverách kýble a na stole flašu s vodou aby sme vydržali do rána, tiež mám živé spomienky ako opľul mamu alebo ju ťahal pri hádkach za vlasy. Nemyslím si že je zlý človek, ale ja mu jednoducho odpustiť neviem. Radšej sa ho stránim Neviem odpustiť ani ex že sa na nás vykašlaľ, pritom on chcel rodinu o dosť viac ako ja. Som vďačná za zdravé dieťa, ale takto som si život nepredstavovala. Chodím si svetom smutná, neverím ľuďom, priam ich až neznášam, nedokážem mať normálny vzťah ani s kamarátkami, lebo sa bojím že mi ublížia. Som tým pádom sama na všetko.
Všade sa hovorí o terapiách, o tom že sa nemáme báť požiadať o pomoc .. ale ako? koho? Keby nemám dieťa asi vážne premýšľam nad samovraždou.

Strana
z2
jennky13
18. apr 2024

myslim, ze stale odpusteniu nerozumies, ani ty, ani tie co ti radia, ze odpustit nemusis.
Odpustit musis, lebo budes trpiet stale. Aj negativna vnutorna vazba je vazba a kym neodpustis, otca si budes stale niest so sebou. Odpustit neznamena, ze popries to co urobil, ani z neho neurobis super cloveka, ale rozhodnes sa pretat negativne vazby, ktore vas spajaju. On si chodi spokojne po svete a ty sa uzieras. Odpustit znamena uvolnit ho zo svojich myslienok, nechciet pomstu, nechciet , aby sa ospravedlnil.
Odpustenie je dar, ktory sme ako ludia dostali. Neodpustenie sposobuje nie len psychicke rany, ale aj je zarodkom chorob. Skus i o tom nieco precitat.

autor
18. apr 2024

Dakujem za reakcie.. Este by som dodala ze tieto zverstva otec robil ked chlastal, ked som mala 15 mama od neho s nami odisla. Vtedy prestal, bol na lieceni, dal sa na nejaku vieru a teraz sa tvari ako reinkarnovany anjel. Mame napr. kupil auto ked potrebovala nove, mojej sestre doplatil na byt, mojej dcere zas kupuje drahe darceky ked je prilezitost, ako keby si tym chcel kompenzovat co nam urobil. Lenze tie rany z duse ziadne auto ani darcek neodstrani. Mama so sestrou sa snim dalej stretavaju a tvaria sa ze sa nic nedialo, aj to ma trapi. Ja si uvedomujem ze kvoli nemu som si vybrala takeho muza akeho som mala, lebo otec nam ukazal take dno, ze kazdy “normalny” chlap by bol pre nas poloboh.
Zvazujem tu terapiu, nechcem to uplne vzdat a prezit cely zivot v smutku a starostiach.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
rorino
18. apr 2024

@nikoletta1712 presne,jasne,ľahko a zrozumiteľne napisane

nikoletta1712
18. apr 2024

@rorino Zlatý🙂…

loliki
18. apr 2024

Keď vidíš na ňom, že sa zmenil, že sa snaží byť dobrý, tak aj to odpustenie pôjde ľahšie. Samozrejme, ľahko sa pribije klinec a aj keď ho vytiahneš, diera tam po ňom ostane. Aj v tebe zostanú spomienky, ale vidíš, že sa môže človek zmeniť. A to si na ňom váž, že to vôbec dokázal. Nie každý uzná svoju vinu a nie každý sa snaží to niečím vynahradiť. Mala by si sa s ním porozprávať, prečo bol vtedy taký, čo ho k tomu viedlo. Vyjadri svoje pocity aj jemu bez hnevu so vzájomným pochopením. ❤

kankam
18. apr 2024

Nie kazdy dokaze tak fungovat ako mama a surodenci, kazdy zazil ini traumu a inak ju spracoval.Aj ja som odlisne spracovala veci v rpdine ako sutodenci a tiez niektore veci s principu odmietam.Kto raz stratil moju doveru, dlho sa musi snazit a aj tak som velmi opatrna ... tak sa neporovnavajte a zite tak ako to vy citite ...

cafelatte
5. dec 2024

Tvoj otec aj keď bol tyran sa zmenil, to sa podarí jednému zo sto..asi mal velmi silnú motiváciu.

Strana
z2