Ako zvládnuť oznámenie neplánovaného tehotenstva?
Ahojte všetky 🙂✋🏻
Chcela by som všetky poprosiť o rady či už budú pozitívne, alebo negatívne budem si vážiť každú jednu. V prvom rade napíšem, že si môžem za to sama a som si toho plne vedomá...spoznávali sme sa s jedným chalanom je odo mňa o 2 roky mladší ja mám 26 on 24, pár krát sme sa stretli, nonstop písali, mali sme naozaj veľa spoločných názorov, spoločné koníčky vyspali sme sa spolu viackrát, no ostala som tehotná aj keď sme si dávali extrémny pozor...oznámila som mu to a je samozrejme z toho v šoku ako ja nevie čo má robiť, po velmi dlhej dobe začal piť kvôli tomuto, fajčí krabičku za krabičkou, pred večerom sme sa stretli a povedal, že nech idem na potrat na čo som mu odpovedala, že na potrat určite nepôjdem..mám byt po mojej babke v ktorom bývam, takže by sme mohli žiť tu, ale povedal, že on sám nevie ako sa k tomu postaví, že najradšej by ušiel od zodpovednosti, ale nieje taký charakter...povedal mi, že tak či tak budem na to dieťa sama, lebo budeme žiť v rozdielnych domácnostiach hovorím, že prečo by sme mali žiť v rozdielnych? Na to mi povedal a čo sa mám ku tebe nasťahovať? Najprv povedal, že rozmýšľa aj nad tým, že by to dieťa nikdy v živote nevidel ani nepoznal, ale na druhu stranu sa boji toho, že keď skončí v 30 alebo 40 sám a bude chcieť spoznať svoje dieťa bude na to neskoro..hovorim mu, že tak ho neuvediem ako otca dieťaťa do rodneho listu a ani s tym nebol stotožnený, on sám nevie...potom zas povie, že sa to nejak vykryštalizuje... On nieje zlý chalan, ale je v strašnom šoku to mi povedal aj sám tým, že sa nepoznáme dobre a že sme sa len spoznávali a nechodili spolu..dieťa nieje žiadna hračka, alebo opička na gumičke dnes som mu napisala, že: Zariadim sa aj s bábom sama a on mi odpísal, že: Nie ja potrebujem vedieť info... čo mi riadíte spraviť, najlepšie bude mu dať nejaký čas možno pár dní neodpisovať, nedvíhať? 🥺 dnes som bola v nemocnici dostala som kŕče z tohto všetkého.. som vo veľkom strese ako to dopadne 🙏🏻😣
@lonely66 do určitej miery s Tebou súhlasím. Ibaže tuto to vyzeralo na klasicky začínajúci vzťah, ktorý (nebyť tohto tehotenstva) mohol pekne pokračovať ďalej. Ibaže tehotenstvo prišlo priskoro a tým pádom tento začínajúci vzťah to nemá šancu ustáť. Aj keby išla na potrat, oni už spolu neostanú.
@zltalienka Mozno zacinajuci vztah, mozno len sexualny vztah. Pisala, ze si pisali, mali spolocne zaujmy, ale nepisala velmi o spolocnom case - ci sa stretavali aj za inym ucelom ako sex, ci chodili von so spolocnymi priatelmi a pod. Ja osobne si myslim, ze mat sex prilis skoro, je pre zenu riziko. Muz to berie nezavazne. Ale to uz teraz darmo plakat nad rozliatym mliekom, toto sa moze stat komukolvek, aj mojej dcere, synovi. Pretoze sex sa berie iba za formu zabavy, ktoru mozes praktikovat viacmenej s kymkolvek, ak mas dobru ochranu. Avsak nic nie je 100%. Mne osobne sa tento postoj nepaci a stale si myslim, ze sex sa ma spajat s laskou. Nielen v mladosti, aj vo vyssom veku. Ved to musi pachat skody aj na psychike tych dievcat. Nie je to v nas prirodzene, aby sme sexovali so vsetkymi co na nas zmurknu, je biologicky dane, ze pri sexe si zeny vytvaraju a posilnuju puto k danemu muzovi (vplyvom hormonov) , neda sa to len tak zmazat a povedat si, ze toto je len kamaratsky sex. Aj pri tejto autorke vidiet, ze toho muza ma rada :/
@zltalienka podla mňa to nevyzeralo ako začínajúci vzťah.
Babule dnes mám sono, tak mi držte palce nech je všetko v poriadku 🙂 vie o tom, že mám ultrazvuk, tak ma bude určite kontaktovať ako som dopadla, že chce fotku zo sona a pod...ako by ste sa zachovali vy na mojom mieste? Pretože ja mu už nemám vôbec chuť zdvihnúť ani telefon a chcem sa momentálne zamerať len na seba a malé...Na neho nieje žiadny spoľah včera povedal, že keď príde domov (bol vonku) zavolá a nevolal vôbec, povedal, že pomôže s nákupom aby som ho nevláčila sama - nepomohol vôbec..
Áno pvedala som mu, že môžme ísť niekam na výlet, alebo len tak von aby sme sa viac spoznali a našli si ku sebe cestu aspoň ako rodicia babatka a na to mi odpovedal, že je to z jeho strany nasilu..keby ma chcel vidieť, počuť bol by aktívny ako predtým keď sme sa spoznávali v tedy mi písal, volal nonstop teraz to spraví raz za deň a stačilo..RAZ POVIE, ŽE BUDE STÁŤ PRI MNE, POMÔŽE MI S BÁBOM A ŽE UVIDÍME AKO SA TO VYKRYŠTALIZUJE...POTOM NA DRUHÝ DEŇ ZAS POVIE, ŽE TO TAKTO NECHCE, ŽE ON NECHCE TO DIEŤA A TAKTO TO IDE STÁLE DOKOLA...MYSLÍTE, ŽE JE BLBOSŤ ABY SOM SA MU UŽ NEOZVALA VÔBEC RESP MU DO PÔRODU NEDVIHLA, NEODPÍSALA? Lebo už naozaj nevládzem a je mi úplne na prd platné, že s ním som v nejakom "kontakte" SPÝTAM SA INAK MÔŽE SI NIEČO UVEDOMIŤ ZA TEN ČAS KEĎ BUDEME MAŤ NULOVÝ KONTAKT?
Nesnaz sa ho manipulovat. Citime to aj my aj on, ze sa ho snazis tym dietatom k sebe priputat. Lenze on nechce (nikdy sa nevyjadril, ze budete spolu vychovavat vase dieta). Ved nesplnil nikdy, co slubil. Ty si nevies nakupit? Citovo ho vydieras. Drzim palce s babatkom. A zariad sa, ako teraz citis. Nemusis mu pisat, ak nechces. Ale neber to zase ako manipulativnu hru, aby si u neho vzbudila pozornost a snazila sa ho opat k sebe priputat. S tym sa zmier, ze ten muz ta nikdy lubit nebude :(
A ten ultrazvuk ho zaujima asi preto, lebo sa tak sialene a dramaticky spravas, ze asi ani neveri, ci si vobev tehotna :(
@dadis No ja som mu ukazovala pozitívny tehu test aj výsledky z HCG a povedal, že si počkáme na ultrazvuk či to je 100% 🙈 ale však pre boha keď mi už HCG testy ukázali, že som v tom, tak asi že som.
Bože, co sa strapnujes nákupmi a pomocou. ..nechápem 😂
Povedal ze je to na silu. Tak ho viac nerieš.
@simca06022011 Ja som mu povedala, že keď to je nasilu môžme prerušiť kontakt úplne, že sa zameram len na seba a bábo na to mi povedal, že nie, že on potrebuje vedieť info ako sa mám a pod...tak už naozaj neviem čo by bolo najlepšie spraviť chapes? Či by bola úplná blbosť mu viac neodpisat, nedvihnut neviem ako sa zachovať dnes keď mi bude volať, písať ako som dopadla na sone a pod..
lebo nechce byt za blbca a povedat ti to rovno... prestan to uz prezivat, chapem to, robis dramy a moces sa v tom istom dookola. Ani tebe to nerobi dobre. Partnerom ti nikdy on nebude,ani pomoc necakaj, ani navstevy. Bodka. Ak velmi ta trapi to jeho informovanie, tak mu raz za mesiac napis ze vsetko jeok a zbohom. Za mna, ja by som nahodneho okoloiduceho, nechcela stretavat dalsich 20rokov a este sa s nim o par rokov natahovat o rodicovske prava, nebodaj o starostlivost. Ked ho osvieti ako tridsiatnika.
Viem, ze nam sa lahko pise. Ale ty nevies oddelit a pochopit zvedavost a starost o dieta a svoje city a predstavy. S tymi nakupmi a vyletmi, vycitkami, ze sa zaujima malo - tym si jednoducho otravna a citit, ako ho velmi chces pri sebe. (co je normalne) Lenze on s tebou nechce byt. Povedal ti to x krat. Nechces mu pisat? Ok. Ale zamysli sa nad tym, aky je ten motiv. Chces sebe pomoct alebo jemu ublizit?
@dadis Chcem sebe pomôcť a zamerať sa na seba a malé, pretože raz povie, že bude stáť pri mne a pomôže mi ako sa bude dať, že ako mi má pomôcť čo má spraviť keď čakám jeho dieťa, na druhý deň zas povie, že on to takto nechce, že nechce to dieťa na tretí deň, že nevie čo má robiť, že POTREBUJE NEJAKÉ ZNAMENIE a takto to ide nonstop dokola...
Nechaj ho tak. Povedz mu, se keď mu príde znamenie alebo niečo, prestanú jeho výkyvy nálad, nech sa ozve. Normálne by som mu ja povedala nejakym stylom, zr sa nebudem strapnovat a pchať sa mu do zadku, niečo mu vnucovať. Nech sa rozhodne a potom sa k tomu rozhodnutiu postaví ako chlap aj s následkami. A nie ako ako vyspi...
@simca06022011 Máš veľkú pravdu takto to bude najlepšie 🙏🏻❤️
Preco povie na druhy den, ze to takto nechce? Ty mu pises, volas mu, robis mu vycitky? S tym prestan. Ked chce, nech napise, ty ked chces, tak odpovedz. Dieta nie je este na svete, naco by stal pri tebe uz teraz?
,,vie o tom, že mám ultrazvuk, tak ma bude určite kontaktovať ako som dopadla, že chce fotku zo sona a pod.”
Ved ty si normalne žhavá a čakáš kedy ta bude kontaktovať. Čím viac píšeš, tým viac vidno ako dychtis a čakáš kedy ti zavolá. Je to trapne.
@dadis Ja mu práveže vôbec nevolam, nepíšem.. a výčitky mu absolútne nerobím on, že čaká na nejaké znamenie čo má robiť no
Ved mu napis dnes po ultrazvuku, ze sa o vas nemusi bat, ze vsetko je ok, ozves sa, ked budes mat nieco nove. Nech ti nevola a nepise, ze potrebujes pokoj, mas co robit sama so sebou a nie este riesit dalsie velke dieta. Ulavi sa obom. :(
@aurora33 pravda je, že netuším ako sa nadväzuje čisto vzťah na sex ...ale predpokladám že "non-stop písanie si, spoznávanie spoločných záujmov a názorov" k tomu nie je vôbec potrebné. Z toho mi vychádza že išlo skôr o začínajúci vzťah.
@dadis súhlasím s Tebou. Autorka a jej "chlapec" však žijú inak, skôr tak ako popisuje lonely, že sex treba vyskúšať radšej skôr ako neskôr. Určite už majú za sebou X skúsenosti bez následkov a teda vôbec nerátali s možnosťou, že tentoraz to bude mať dohru v podobe pozitívneho tehotenského testu.
Ked chlap dieta nechce, tak ho nechce...kamaratke sa stalo nieco podobne, ale so zabezpecenym styridsiatnikom, ona sla nakoniec na potrat. To, ze by mal mlady chapat, ze nestrieka cokoladu a moze byt z toho aj potomok sa ani bavit nemusime, vela ich zbehlo kvoli dietatu aj z "fungujucich" vztahov, dokonca tie deti boli planovane...som zbezne povedala muzovi, ze co by robil on...a odpoved je, ze keby to bolo takto, ze ma zenu len na vrz a stane sa toto, tak o dieta by sa postaral tak akoby mu urcil sud alebo akoby sa dohodli, ale vztah s nou by urcite kvoli tomu nezacal (ver ci nie, ti chlapi naozaj vedia delit lasku a sex)🤷♀️ chcem tym povedať, ze kazdy ma to svoje s cim vie zit a fungovať, zatial to vyzera tak, ze budes sama a otec sa bude zjavovat ako uzna za vhodné, sposobom aky bude vediet pred sebou ospravedlniť. Je na tebe co vsetko z toho dovolis a budes si pripúšťať. Nezahrnaj ho do svojich planov, vyhnes sa sklamaniu, uvidite co bude, teraz nevies urobit nic viac ako si urobila.
Budem za zlú, napíšem to asi veľmi tvrdo. Autorka vyhľadaj odbornú pomo, lebo to čo predvádzaš je choré. Tiež som otehotnela po rozchode takže ex dieťa nechcel a dal mi to vyzrat akoby som za to mohla, nemala som ani rodinu ani extra skvelú prácu a ani bývanie, zosypala som sa? Samozrejme.😀
Ale toto som nerobila. Vôbec! A že výlet. Tebe už trkoce? Mala si tu neskutočne veľa dobrých odpovedi a ty vkuse ako malé dieťa chceš jeho pozornosť na seba a dovi. Máš zodpovednosť za ďalšiu budúcu osobu, ale chováš sa tak nedospelo, že začínam mať o to dieťa strach. Keby máš 15 rokov možno chápem tieto psychopaticke stavy, ktoré predvádzaš, ale toto je už príliš. Autorka, ty to vôbec racionálne nezvládaš, správaš sa pri najmenšom detinsky. Nájdi si terapeuta, lebo toto nedopadne dobre. Nejde o teba, maximálne chce občas niečo vedieť o dieťati. Ty nerozumieš tomu, že môže fungovať niečo medzi? Nebude ti pomáhať, lebo ty ho nezaujímaš ako človek, len ako niekto kto má v sebe jeho dieťa. A po tomto čo robíš, by si nezaujímala asi nikoho. Keby si nerobila tieto ustavične hystericke drámy, možno skôr by mal záujem o osobu ale po takomto niečom sa ľahšie človeku sprotivis než dospelým správaním. Ty ideš z jedného maxima na druhý maximum.
Akoby si sa mu chcela pomstiť potom zas ho chceš silou mocou vo svojom živote v byte a presne to z teba cítiť. Má právo vedieť o dieťati tak isto ako má právo aby si mala ty výživné na teba a dieťa. Ty sa nezaujímaj o neho, neposielaj mu teraz ani fotku. Daj sa dokopy psychicky, lebo dieťa potrebuje psychiky v poriadku matku a nie vyčerpanu, ktorá skáče ako chlap piska. Nemyslím to ako pomstu, ani to "veď ja sa postarám sama". Pomoc prijmi, ale časom. Teraz žiadne nákupy a neviem čo. Kým nemáš deviaty mesiac. Tak nákup si kúpiš aj sama, existujú donáškove služby, či ak ti je veľa na jedenkrát, tak postupne si kupuj nevyhnutné položky. Všetky veci sa dajú zvládnuť a aj toto. Máš podporu rodiny a to má málokto. Tak sa preber a už prestaň chcieť ho "spoznávať". To sa budete možno neskôr keď bude sa chcieť vidieť s dieťaťom, a možno nikdy. Aj to sa môže stať. Ale teraz on je v depresii, lebo dieťa nechcel a ty silou mocou ho tlačiš do ďalších vecí. Veď ho nechaj žiť a ty žij svoj život ďalej.
@mimka1402 to som aj ja na zaciatku napr. pisala, ze ak chcu teda byt "rodicmi" tak mozu sa spoznavat dalej tymto sposobom a uvidia (lebo nevedel, nevie,... bla bla, tak nech zisti). Ale je jasne, ze nechce, navrh odmietol, ze je to na silu a tym padom by som to absolutne neriesila vobec uz (Hlavne, ze predtym neboli vylety a sex nasilu :DDD ) CO jej aj odporucam, uplne ho odstrihnut. Ked bude chciet vediet = zavola. Ked bude volat prilis casto = zrusim ho. Toto nemal byt vztah, chlapec si chcel len a len posexovat, ine aktivity boli mozno len a len nejaky sposob ako sa k tomu dostat.
@simca06022011 Volal mi, nedvihla som.
este aturoka, mam potrebu ti nieco napisat, lebo ja mam trosku pocit, ze sa spravas ako dieta a mozno potrebujes aj taketo nieco citat 🙂 Ty budes matka, nemusis nam= nikomu, ani jemu ucty skladat, riadit sa podla toho kto ti co radi a kto by co ako robil. Vsetko je na tebe ako si zariadis. Co budes/nebudes tolerovat, ako co budes riesit, co mu budes/nebudes oznamovat, ani to ci mu budes nebudes/dvihat telefon a pod. Ty vies co povazujes za dolezite, aby vedel/nevedel, ty si v situacii akej si. Ani ja, ani tuto Betka, Katka, Zuzka nie su na tvojom mieste. STala sa situacia, ty si musis rozmysliet ako chces fungovat ale so vsetkymi dosledkami do buducnosti.
@simca06022011 Volal mi znova, tak som mu dvihla telefón povedal, že to dieťa nechce...najprv povedal, že stojí pri mne a pomôže mi, dnes zas povedal, že jediné čo je ochotné je to, že bude platiť alimenty...tak som ho zrušila zo slovami nech sa na to vykašle a už ma viac nekontaktuje, nepotrebujem žiadne jeho alimenty...volal mi viackrát a zrušila som ho.
Alimenty nie su pre teba, ale pre dieta. Bolo by dobre odlozit ego a urazenu jesitnost a zacat sa spravat dospelo, ako buduca matka.

Autorka: a predtým ste chodili na výlety? Predtým Ti s niečím pomáhal? Prečo by teraz mal?
Rozhodnutie o dieťati ste urobili spolu alebo si Ty povedala že bude tak ako Ty chceš a hotovo?