Ako zvládnuť rozdiely v stravovaní v manželstve?
Ahojte,
Zaujimalo by ma ako riesite v manzeltve / vztahu stravovanie, ked jeden je nadseny sportovec a druhy presny opak? S muzom sme zobrati necele dva roky a popravde uz som kvoli tomuto s nervami v koncoch. Muz je nadseny sportovec, chodi do fitka 4x tyzdenne, chodi na box, popritom este aj plava. Mna sportovanie nebavi, mam prirodzene normalnu chudu postavu, nemusim dietovat. Lenze tu nastava ten problem - ja rada varim, on nezje nic co si neodvazi, nezapise a nepripravi sam. U nas doma sa varilo vzdy vo velkom (mam este troch surodencov), maloco sa vazilo a meralo, varilo sa od oka. Aj keby som to robila, on mi proste nezje to, na co mam chut ja. Napriklad raz ked som robila plnenu papriku, ohundral mi to ze on taku mastnu sr*cku jest nebude (skoro som ho zabila). Take ze kolace zjest - to absolutne nehrozi. Jeho strava je kuracie maso, mlete hovadzie, zelenina, ryza, quinoa, vajicka, sardinky, proteinovy prasok, mlieko, ovsene vlocky, ovocie a zelenina. Ze on je tak nauceny a vyhovuje mu jednoducha zdrava strava. Je normalne mat takyto ''oddeleny zivot'' v kuchyni?
Tak co uz no, taky bol asi aj pred svadbou. Mna by z toho porazilo. Ale ak by odo mna nevyzadoval varit mu, tak nech... By som si povedala "vedela som, ze je taky".
Aj ked by ma vytacalo, ze ja potom varim pre jednu osobu (len mna), co podla mna sa vobec v pare neoplati atd. Asi to nie je vec, ktora je zivotnou prioritou v manzelstve, no na druhej strane, dokazem si predstavit, ze to velmi vplyva na organizaciu dna, rodiny a aj na samotny vztah.
Tak sa striedajte vo varení, raz nech navari on a aj porciu pre teba, raz navar ty a odvaz mu to, nech je spokojny.. ale nazyvat jedlo srackami by som netolerovala
@anonym_autor nenapisala si, ci od teba vyzaduje aby si mu varila, ak si to pripravuje sam, tak si navar iba pre seba.
@domkakvet Nie, nevyzaduje, vari si sam
Keď nevyžaduje id teba aby si mu varila a počítala makrá tak načo to riešiš. Navar si pre seba alebo var tak aby to vyhovovalo aj jemu. Ja sa stravujem zdravo, varím si sama pre seba a muža sa len opýtam či chce to čo idem jesť ja alebo mu mám urobiť normalnejsiu verziu alebo si niečo urobí sám.
@anonym_autor tak čo vlastne riešis?
Netrebai variť tak.nevar. Takto jedol aj predtým tak čo? Takže tá to nemohlo ani prekvapiť
Máte vy vôbec niečo spoločného?
Ked si vari sam, tak nech zje co navari. Ty si navar co chces a zjedz. Problem vyrieseny.
Ale pozor, problem bude ked pridu deti, lebo tam sa stretnu vase dva stravovacie svety na jednom ihrisku a bude velmi tazke najst dohodu ak bude trvat na tom, ze jeho deti budu jest podla jeho predstav. Poznam taky par a problem so stravovanim je aj roky po rozvode, pretoze eko-bio-natur otec stale donekonecna riesi matku za to co jedia jeho deti. Toto odporucam vyriesit skor ako nejake deti budu, lebo cirkus kvoli tomu, ze si kupila neBIO vyzivu miesto toho aby navarila pre dieta hadam nechces zazit. Nedajboze sa ti nepodari dojcit, ako manzelke toho pana co ho spominam. Co ten dokazal okolo toho robit, to si nevies predstavit.
@anonym_autor my tak žijeme roky a ešte k tomu máme 2 vyberave deti. Muž presne ako tvoj, váži, počíta kalórie, jedava len to svoje. Ja opak, vysmazane, kysnuté cesto, pečivo...
Vyriešili sme to tak, že muž si pripravuje jedlo sám a ja varím pred deti a pre seba. On si varí 2x do týždňa, mrazí a vákuuje. Nemáme doma s varením najmenší problém a všetci sme spokojní 😀
A pred svadbou sa ti vlastne prečo páčil ? No takého chlapa by som si nevzala keď viem, že ja sa takto o seba nebudem tiež starať. Jemu záleží na tom čo si dá do žalúdka a ako vyzerá a určite tam nedá koláče alebo plnenú papriku.. takéto tučné jedlá, nečudujem sa, že to nazval sračkami lebo športovec musí jesť iné a zdravšie. Nuž ostáva ti len variť pre seba prípadne ak máte deti a modliť sa aby ťa nevymenil za takú čo mu bude viac rozumieť a bude ho podporovať lebo žiť život kde ti žena hádže pod nohy takéto polená nie je bohviečo. Ste rozdielny no
Čo vlastne riešiš? Veď si vari sám a vôbec tá nezaťažuje
Daj sa so pohody
Takto sa dlhodobo zit neda.
Nie koli jedlu
Ale nedarmo sa vravi-jedlo spaja
Vy mate uplne iny zivotny styl predstavu o nom
Ty tuzis po obycajnom klasickom rodinnom zivote kde zena navari,napecie...
On zase hladi na seba a zije,ako ked bol slobodny.
Nemmate proste spolocne nastavenie,rovnky pohlad na tuto vec.
Ono sa to nezda,ale myslim,ze toto je velmi dolezite vo vztahu.
Ako budete vychovavat deti?
Podla jeho stravovania,ci podla tvojho?
Toto ale nie je len o jedle,hoci sa to tak zda...
Ak sa cez tyzden stravujete v praci a ide iba o vikend, to by som sa kludne najedla fitness jedla, len aby som nemusela varit. Ved nakoniec biele maso na prirodno s ryzou ci zeleninovou prilohou nikomu neuskodi. A potom cez pracovny tyzden si das na co mas chut.
var sebe a on sebe .. sice to pojde do penazi ale je to jedine riesenie.. jeho neprehovoris na "normalne" jedlo ... a ty sa zdravsie stravovat zrejme tiez nechces.. tak jedine takto .. inak to neporisite
@anonym_autor Ano,je to otravne vatit na 2x,ale tak snazila by som sa prisposobit jeho jedalnicku. Vsak sa stravuje zdravo a pokial nepinda,ze ty jes nezdravo,tak si kludne upec kolac. Skor by som ho edukovala a vyhladavala info trebars aj od normalnych fit influencerov,ktori tvdia,ze dat si sladke,nie je hriech. A pokial vari on,bolo by mi jedno,co mam na tanieri 😂 bola by som vdacna,ze nemusim varit. Nerobte si doma dusno kvoli strave. Casom sa naucite spolu fungovat bez obmedzeni,pokial ste obaja rozumni a trosku pristupni zmenam
No a presne toto ste mali riešiť pred svadbou 🙂 Ja som tiež športovec a rád sa stravujem zdravo, manželka tiež, takže v strave to máme zhruba rovnako. Sme zladení 🙂 Aj keď jedlo si nevážim, to ma nebaví.
Ale bývala bola presne taka dedinská gazdinka čo si myslela, že bude vyvárať guláše, mastné jedla a podobné somariny lebo na dedine sa historický razí zvláštna teória, že "chlap sa musí poriadne najesť". Mne to fakt vadilo, keď ona ako žena si tam nakladala plné taniere knediel, mastného a neviem čoho. No naštastie sme sa rozišli, tam si môže vyvárať nejakému pupkatému dedinčanovi čo to všetko zaleje pivom...
...a je to tak jednoduché: Varís, varí, varíte.Ty sebe varis čo ti chutí.Manzel varí pre seba.Obcas budete variť spolu niečo, čo chutí aj tebe a neprekáža stravovaciemu režimu manžela.
Povedat na akekolvek klasicke jedlo, ze je to sracka svedci o jeho mentalnej vybave, rovnako tak o dalsich ludoch, ktori sa dokazu takto zvrchu pozerat na ludi, co jedia tieto bezne jedla. Take pasivno- agresivne komentare tu, akoby autorka bola zruda, co si naklada na tanier piate cez deviate.
@autorka horsie bude, ked budete mat deti a bude takto neuroticky riesit kazdu vec, co nalozit na tanier.
Mna istu dobu riadne zvazovali pravidla stravovania podla TCM, az do slo k nejakej neuroze a az patologickemu vztahu k jedlu.
Ja by som s nim dala rozhovor, ako to planuje riesit, ked budete mat deti. Lebo ak dokaze Tvoje tradicne jedla nazvat srackami a neda si ani tortu na narodeniny deti a este to bude komentovat takymto sposobom, aj tak pojdete od seba ☹. To si treba dobre rozmysliet. Robia tu z Teba hroznu osobu, ale mali by sa pozriet aj na jeho charakter. Preco Ty mas tolerovat jeho stravovanie a menit seba, ked on netoleruje slusne Teba?
ja by som sa na tvojom mieste zo zdravotnych dovodov snazila prejst aspon ciastocne na jeho stravu. mozno si prirodzene chuda, ale chuda sa nerovna zdrava. ak mas raz za cas chut na plnenu papriku alebo segedin, tak si navar (su aj rozne fit verzie s makrami uz vypocitanymi), ale bezne je lepsie jest ako on nez ako ty... aj deti by som tak viedla.
Z tolkych bielkovin si pretazuje oblicky a nadmerne sportovanie tiez nie je zdrave. To je problem, on je totiz zavisly na cviceni a posadnuty dietou. Co je choroba rovnakeho druhu, ako anorexia. Berie aj nejake sypacky ?
@anonym_autor za mna super, nech vari on pre oboch, a ked budem mat raz za cas chut na nieco ine, tak si uvarim. Ja by som bola velmi spokojna s manzelom, ktory denne vari, mna to uz vrcholne nebavi 😃
@anonym_autor Ak si inak rozumiete, da sa fungovat aj takto, nie je to zase nejaky koniec sveta. Poznam pary, co sa uplne nezhoduju v strave a funguju. Ale pohovorila by som si s nim o tom, ako sa vyhadruje o tvojom jedle, zase nazyvat ho vulgarizmami je uz cez ciaru. Vsak normalne nech povie, ze si to neda a bodka.
Otazka je aj to, ako to bude s pripadnymi detmi, ci sa tam dohodnete, co budu jest a ci ta nebude buzerovat za to, co im davas.
U nás je to podobne, akurat že muž nie je športovec. On naopak ľúbi ťažké jedlá, rezne, mastné jedla, klobásy, jaternice, pečienka atd. Ja toto len veľmi sporadicky, pri malých deťom som začala jesť zdravšie a ťažké jedla nevyhľadávam. Vôbec nevarím guláše, krkovičku a všakovaké ťažoby. On zase neznáša sladké jedla, ja aspoň raz-2x za týždeň to robím hlavne kvôli deťom. Ale robíme kompromis. Ak sa on pustí do prípravy napríklad hamburgerov, gulášu, tak si dám. On zase rešpektuje, že cez týždeň varím pre deti ľahšie. Večeru riešime tak, že každý si vezme, čo mu chutí.
my to tak mame, ale naopak.. kazdy si je co chce.. no problem
mne skôr príde ako problém to, že máte úplne iný životný štýl. on športuje do umretia a ty absolútne. tam narazí kosa na kameň časom, nie v kuchyni.
Ako travite spolocny cas? Ved ste dost rozdielni
@anonym_autor ja len tolko.S takymto som randila a hned aj upustila z toho.Pre niekoho blbost,no ja milujem jedlo (som chuda,nie som skriňa) a nebavilo ma stale pocuvat,ako aj ja mam jest hento a toto,stale sledovat vazenie porcii,varit masa na vode a pod.Ak vy ste zasli az tak daleko,ze ste manzelia,tak sa prirodzene lubite.Tak mu nevar,nech si vari sam a ty si var sama.Ved toto si musela vediet uz pred manzelstvom.Ak nie je nikde inde problem,len v strave a zivotnom style,nechaj ho,nech si vari,nech si sportuje.Ak bude brblat,ze si pre neho nenavarila,nech sa paci,komunikuj.Mne nechuti tvoja strava,tebe zas moja.Kompromis je,ze si kazdy uvari to svoje.Preco ja sa mam prisposobit a varit "tvoje"jedlo pre oboch,ked ty nechces to moje jedlo?kazdy mame iny zivotny styl,musime sa stravovat zvlast.Mna by inak zaujmalo,ako zije vegan a masozravec pokope,ked uz tuto je problem.
@anonym_autor tak potom kde je problém? Keď si sám všetko pripraví a od teba nič nechce, jeho vec.

@anonym_autor nenapisala si, ci od teba vyzaduje aby si mu varila, ak si to pripravuje sam, tak si navar iba pre seba.