Ako zvládnuť rozdiely v stravovaní v manželstve?
Ahojte,
Zaujimalo by ma ako riesite v manzeltve / vztahu stravovanie, ked jeden je nadseny sportovec a druhy presny opak? S muzom sme zobrati necele dva roky a popravde uz som kvoli tomuto s nervami v koncoch. Muz je nadseny sportovec, chodi do fitka 4x tyzdenne, chodi na box, popritom este aj plava. Mna sportovanie nebavi, mam prirodzene normalnu chudu postavu, nemusim dietovat. Lenze tu nastava ten problem - ja rada varim, on nezje nic co si neodvazi, nezapise a nepripravi sam. U nas doma sa varilo vzdy vo velkom (mam este troch surodencov), maloco sa vazilo a meralo, varilo sa od oka. Aj keby som to robila, on mi proste nezje to, na co mam chut ja. Napriklad raz ked som robila plnenu papriku, ohundral mi to ze on taku mastnu sr*cku jest nebude (skoro som ho zabila). Take ze kolace zjest - to absolutne nehrozi. Jeho strava je kuracie maso, mlete hovadzie, zelenina, ryza, quinoa, vajicka, sardinky, proteinovy prasok, mlieko, ovsene vlocky, ovocie a zelenina. Ze on je tak nauceny a vyhovuje mu jednoducha zdrava strava. Je normalne mat takyto ''oddeleny zivot'' v kuchyni?
@dadis zrejme autorka vari tak, ze to ma plno tuku. Ale jej muz vie ako vari. Postacilo by sa pred varenim opytat: Zlato, ak uvarim plnenu papriku, budes to jest? A ak povie nie, lebo moju kuchynu uz pozna, tak navarit len pre seba.
@anonym_5733d6 Neviem si predstavit, ako to tak uvarit.. ale dobre.. kazdy to vnima inak
Ja drzim dietu zo zdrav. dovodu a musim si sledovat a vazit k tomu detom varim dokola ich 3 oblubene jedla a ked sa mi chce tak uvarim muzovi. Ked nie tak si uvari sam a niekedy uvari aj detom. Nevidim v tom problem pokial nenuti teba aby si varila dvojmo. Sem tam by som mu urobila radost a navazila a navarila co ma rad. Ale keby mi muz povie ze moje jedlo su sracky tak to by by ma nahneval..
Mate kazdy svoj zivotny styl.ja by som s takym clovekom nebola.a uz vobec si neviem predstavit deti ako budete stravovat.nonstop hadky.naco si to robit? Zivot je kratky..
keď si jedlo pripravuje sám, tak neviem, čo riešiš. Ty si priprav svoje, spolu k stolu si snáď môžete sadnúť aj tak. Inak ja by som sa pridala k jeho jedálničku, stravuje sa zdravo, aj zdravá strava sa dá pripraviť chutne, už si to vôbec ochutnala? Väčší problém vidím v absolútne odlišnom životnom štýle
Ja by som sa na to pozrela uplne inac. Ak aj prezije vase manzelstvo tieto stravovacie odlisnosti, kde budete o 10-15-20 rokov? On vysportovany, udrziavany, super kondicka. Ty pises, ze si sice prirodzene chuda, nerada sportujes, nechces dbat na zdravu stravu... ale s nastupom perimenopauzy sa to moze sakramentsky zmenit, budes zostarnuta, mozno pribrata, ale urcite ochabnuta, rosolovia, zadychas sa uz len cestou po schodoch. Nechcela by som takto pri muzovi vyzerat. Iny zivotny styl navyse moze byt sprevadzany rizikom, ze v tom fitku stretne aj zeny zijuce podobne 😉. Na Tvojom mieste aj pre vlastne dobro zacnem trosku na sebe pracovat a zmenit stravu prospeje aj tebe. Nemusis chudnut, ale zlepsis si plet, vlasy a spravis nieco pre svoje zdravie.
A co riesis? Neziada od teba, aby si mu pripravovala jeho jedla a ani ich jedla.. tak aky problem?
@anonym_autor fungujeme tak roky, ale zdravo sa stravujem ja. Manžel má rád klasiku. No tak jemu varím klasiku, prípadne urobím odľahčenú verziu - veď skús trochu na tom popracovať, ono to nie je len o chudnutí, ale aj o celkovom zdraví - tá plnená paprika sa dá krásne urobiť aj nemastne.
mame to s muzom tak isto, akurat ze ja som ten co si vazi. a varim dvojmo a nevadi mi to.
ved jemu spravit kuracie hovadzie a ryzu atd je najmensi problem.
skor tvoje jedla trvaju dlhsie, jeho je jednoduchsie navarit. pre mna to problem nie je
Ja som sa dost podivila preco nazval plnenu papriku ako mastne jedlo. Ja nerobim z pretlaku a teda ani ziadnu zaprazku nedavam, robim iba z pasirovanych rajcin tu omacku - bud v takych krabickach, alebo poharikoch co maju, nakrajam este na kusocky do toho rajciny, oni sa uplne rozvaria, kym sa o tych 40 -45 minut vari, zriedim tie pasirovane rajciny s vodou na potrebne mnozstvo. Ved ak muz je mlete hovadzie maso a ty to z rovnakeho spravis, tak ozaj ze nechapem... ma tam len to, co je aj normalne. Co je zle na rajcinach?
Ja som sa dost podivila preco nazval plnenu papriku ako mastne jedlo. Ja nerobim z pretlaku a teda ani ziadnu zaprazku nedavam, robim iba z pasirovanych rajcin tu omacku - bud v takych krabickach, alebo poharikoch co maju, nakrajam este na kusocky do toho rajciny, oni sa uplne rozvaria, kym sa o tych 40 -45 minut vari, zriedim tie pasirovane rajciny s vodou na potrebne mnozstvo. Ved ak muz je mlete hovadzie maso a ty to z rovnakeho spravis, tak ozaj ze nechapem... ma tam len to, co je aj normalne. Co je zle na rajcinach?
@anonym_4a0ca5 To nie je o rajcinach, ale o tom, ake maso sa pouzije. Ak kupene mlete, v ktorom nevies, co mas, je to ine, ako ked si doma pomelies "suche".
@domkakvet Nie, nevyzaduje, vari si sam
@anonym_autor Tak to máš super. Ja musím zvlášť variť a ver mi, je to náročné. Buď rada, že si varí sám. A buď spokojná. Ešte ak chceš aby zjedol nejaké jedlo aj od teba, tak si pozri fitrecepty pre športovcov. Na nete ich je veľa, ale hrozí potom aj to, že už budeš variť aj pre neho 😀
A vy ste spolu pred svadbou nežili, že ťa to takto vyosilo až teraz?? Ja si to teda neviem predstaviť... a nie iba kvôli jedlu, ale celkovo nechápem, ako ste sa dopracovali ku svadbe, keď ste úplne rozdielni. A nazvať mi manžel jedlo "mastnou sračkou", tak sa vážne zamyslím, pretože všetko sa dá povedať slušne, obzvlášť človeku, ktorého by mal milovať...
@anonym_autor Tak to máš super. Ja musím zvlášť variť a ver mi, je to náročné. Buď rada, že si varí sám. A buď spokojná. Ešte ak chceš aby zjedol nejaké jedlo aj od teba, tak si pozri fitrecepty pre športovcov. Na nete ich je veľa, ale hrozí potom aj to, že už budeš variť aj pre neho 😀
@anonym_25519d Pozdravujem do 18. storocia 🙋🏼♀️
Ja by som sa na to pozrela uplne inac. Ak aj prezije vase manzelstvo tieto stravovacie odlisnosti, kde budete o 10-15-20 rokov? On vysportovany, udrziavany, super kondicka. Ty pises, ze si sice prirodzene chuda, nerada sportujes, nechces dbat na zdravu stravu... ale s nastupom perimenopauzy sa to moze sakramentsky zmenit, budes zostarnuta, mozno pribrata, ale urcite ochabnuta, rosolovia, zadychas sa uz len cestou po schodoch. Nechcela by som takto pri muzovi vyzerat. Iny zivotny styl navyse moze byt sprevadzany rizikom, ze v tom fitku stretne aj zeny zijuce podobne 😉. Na Tvojom mieste aj pre vlastne dobro zacnem trosku na sebe pracovat a zmenit stravu prospeje aj tebe. Nemusis chudnut, ale zlepsis si plet, vlasy a spravis nieco pre svoje zdravie.
@anonym_352f3e Nemusí to tak byť. Ja som už v menopauze, mám 48 kg, cvičím každý deň len doma, kardio, s jednoručkami, plank, stepper, pilates a rôzne iné cvičenia. Kombinujem a mením si ich podľa nálady a potreby. Stravujem sa normálne. Manžela mám mladšieho a sme spolu už cez 20 rokov. A vôbec nevadí, že máme odlišné názory na stravu a iné. Podstatné je, že si rozumieme ako ľudia a že sa ľúbime.
@anonym_352f3e Nemusí to tak byť. Ja som už v menopauze, mám 48 kg, cvičím každý deň len doma, kardio, s jednoručkami, plank, stepper, pilates a rôzne iné cvičenia. Kombinujem a mením si ich podľa nálady a potreby. Stravujem sa normálne. Manžela mám mladšieho a sme spolu už cez 20 rokov. A vôbec nevadí, že máme odlišné názory na stravu a iné. Podstatné je, že si rozumieme ako ľudia a že sa ľúbime.
@anonym_25519d ale ved ty sa ukazkovo fyzicky udrziavas, to je super! Aj toto by uplne autorke stacilo. Ja mam 45, ale uz perimenopauza, lepi sa to na mna aj pri pohlade na jedlo. Zacala som s muzom chodit v januari do fitka a tak som sa namotala, ze chodim uz viac ako on 😀. Som tam 3x tyzdenne, vzdy 30 minut bicykel alebo beziaci pas a 40 minut silovy trening a neslo dole ani pol kila. A vzdy som sa stravovala zdravsie ako muz. Nejem sladkosti, vyprazane, nepijem sladene... Ale urcite som spevnela a manzel ten rozdiel vidi. Dalsi benefit - chrbat vobec neboli a to mam sedavu pracu a kondicne som niekde uplne inde.
@anonym_25519d Pozdravujem do 18. storocia 🙋🏼♀️
@anonym_413940 Keď raz budeš žiť v reálnom vzťahu a nie na sociálnych sieťach, zistíš, že organizácia domácnosti je o logistike a čase, nie o stredoveku. Pozdravujem do tvojej detskej izby! 🙋🏼♀️
@anonym_25519d ale ved ty sa ukazkovo fyzicky udrziavas, to je super! Aj toto by uplne autorke stacilo. Ja mam 45, ale uz perimenopauza, lepi sa to na mna aj pri pohlade na jedlo. Zacala som s muzom chodit v januari do fitka a tak som sa namotala, ze chodim uz viac ako on 😀. Som tam 3x tyzdenne, vzdy 30 minut bicykel alebo beziaci pas a 40 minut silovy trening a neslo dole ani pol kila. A vzdy som sa stravovala zdravsie ako muz. Nejem sladkosti, vyprazane, nepijem sladene... Ale urcite som spevnela a manzel ten rozdiel vidi. Dalsi benefit - chrbat vobec neboli a to mam sedavu pracu a kondicne som niekde uplne inde.
@anonym_352f3e píše hneď v úvodnom príspevku, že ju šport nebaví... Ja osobne napríklad neznášam fitká, vadí mi tam ten puch, ja ho cítim aj keď je dobre odklimatizované :/ A vadí mi aj sadať si na stroje, kde sa prakticky neustále niekto potí😖
@anonym_352f3e Len som chcela tým povedať, že každá nech si nájde pre seba to, čo jej vyhovuje.
Super, tak nech ti to vydrží, lebo v menopauze to budeš potrebovať. Tam budú zasa iné problémy. Ale to tiež závisí od nastavenia ženy a aj od toho v akom vzťahu žena žije.
@anonym_352f3e píše hneď v úvodnom príspevku, že ju šport nebaví... Ja osobne napríklad neznášam fitká, vadí mi tam ten puch, ja ho cítim aj keď je dobre odklimatizované :/ A vadí mi aj sadať si na stroje, kde sa prakticky neustále niekto potí😖
@tiezjedna ja si zasadne nosim uterak a sadam na uterak. Na sprchovanie mam iny samozrejme. A tiez som nebola velky fanusik sportu, ale tak co toto manzelstvo bude drzat pohromade, ked maju zjavne kazdy uplne odlisny zivotny styl? Muzovi po case velmi pravdepodobne zacne vadit, ze sa manzelka o svoje zdravie nestara (a casom to zacne byt vidno urcite). Ved nemusi zrovna fitko.
@tiezjedna toto tiez neznasam. Ale cvicit sa da aj doma, staci si kupit nejake odporove gumy, par nakladacich jednoruciek, prip. TRX a ide to.
@tiezjedna toto tiez neznasam. Ale cvicit sa da aj doma, staci si kupit nejake odporove gumy, par nakladacich jednoruciek, prip. TRX a ide to.
@anonym_5733d6 jasné, že sa dá. Ja som len narážala na to, že by mohli do fitka chodiť spoločne.Môj manžel teda do fitka nechodí, ale aj keby chodil, tak by som sa neprekonala... Našťastie máme iné spoločné aktivity, a hlavne deti, ktoré do veľkej miery ovplyvňujú náš čas. To si myslím, že u nich bude ďalší kameň úrazu v budúcnosti...
@tiezjedna ja si zasadne nosim uterak a sadam na uterak. Na sprchovanie mam iny samozrejme. A tiez som nebola velky fanusik sportu, ale tak co toto manzelstvo bude drzat pohromade, ked maju zjavne kazdy uplne odlisny zivotny styl? Muzovi po case velmi pravdepodobne zacne vadit, ze sa manzelka o svoje zdravie nestara (a casom to zacne byt vidno urcite). Ved nemusi zrovna fitko.
@anonym_352f3e jj, toto je taký môj subjektívny problém. Ja nemám rada ani tých ufunených testosterónov okolo. Proste fitko nie je pre mňa. Ale zase mám rada pilates, pomáha mi na chrbát a v pohode si s ním vystačím doma. Plus dvakrát chodím k mojej trenérke na silový, ona má fitko doma a má veľmi obmedzený počet kliento, vždy som tam len s ňou, to mi vyhovuje. Ten ich vzťah, ako píšeš, narážajú v dvoch, pre mňa celkom zásadných, veciach - jedlo a voľný čas. Neviem si predstaviť, čo ich drží pokope.
My máme oddelenú stravu, oddelenú chladničku a oddelené varenie. Ja si to celé riešim sama, muž celé sám.
Je to ok, dá sa s tým žiť. Jedine ma vie ale rozčúliť do vývrtky, keď chce zožrať niečo moje, čo som si ja krvopotne prichystala.
Robíme to tak už tri roky, každý chodí v podstate aj sám nakupovať iba pre seba. Tiež z rovnakého dôvodu, jeden je fitnesák a druhý nie.
Nevymenime sa?
Co by som ja zato dala keby moj chlap aspon raz v tyzdni uvaril. A este aj nieco taketo fit.
Ako bonus aspon 2x s nim do fitka alebo najst nejaky spolocny sport kde mozete byt spolu. Tu nejde o chudu postavu. Ale o pohyb. Aktivitu. A hlavne cas kedy mozete byt spolu.
Počkaj, ked budete mat deti, to bude este len zabava 😃
Viem o com hovorím, varim trojmo.
Uf no riadne dramatizujes.s nervami v koncoch lebo chce jest nieco ine co si sam uvari?? P? Ved ta nepyta aby si mu varila ty tak co vyrabas za problem :(
ak ma moj muz obdobie kedy sa dava do formy a veci vazi a vyvara kazdy den zdrave jedla, tak to je raj na zemi - kazdy den super domaca strava a fit. Ak mam chut na nieco ine uvarim vtedy sama pre seba.
Neviem ja by som bola rada ze si vari sam a stara sa o seba. Nechapem co z toto je na porazenie
Ale teda na jedlo sa skaredo nehovori,to jedine by ma vytocilo. Aj ked dobre vies ze to neje naco ho nukas?
nezavidim, ja mam rodinu spojenu s tym, ze vsetci jeme spolu za stolom, ked sa da... toto by znamenalo pre nas doma, ze ani obedy, ani ci nemame spolocne, jeden sa furt oddeluje. Vari ine, zje ine...
Riesit ak je toto jediny problem, sa to da = budes proste varit sebe a nerisit co on je/neje. To ci s tym budes ok alebo nie, aky to je u vas velky problem = je na tebe. Zit sa da s kadecim 🙂
Mám to šťastie že sme obaja športovci stravujú sa zdravo a dokonca muž varí lepšie ako ja. Vyhovuje nám to a ja si to užívam. Sem tam vyskúšame nove jedlo. Viac menej mame na tanieri stále to iste dookola. Makra ma pod palcom muž, keď mam variť ja všetko na gram mi nadiktuje 😀 pre troch synov neverím zvlášť, len ta ,,naša verzia" sa im úpravy podľa chuti

Pokial od Teba neziada, aby si varila aj pre neho, tak nevidim problem. Len by som s nim dala pokec ohladne toho, ako sa vyjadruje o jedle, ktore jes ty.
Ja mam zdravotne problemy a stravovacie obmedzenia. Ale kvoli tomu, ze ja mam musim dodrziavat urcitu formu diety, teraz nemusia dietovat aj manzel so synom. Preto ja velakrat varim 2 rozne jedla. U niektorych jedal mame prienik (ja ich mozem a muzovi a synovi chutia), niekedy "zhresim" dam si aj tie halusky s bryndzou ale vela varim na 2x, co je casovo narocne. Cize si podla mna este vo velmi dobrej situacii.
Problem nevidim v tom, ze kazdy mate ine stravovacie navyky, ale v disrespekte tvojho muza. Je takyto len co sa jedla tyka? Skus sa zamysliet co sa tak nevyjadruje aj v inych oblastiach, voci tvojmu hobby, nazorom, praci, rodine, priatelom, satniku...? Lebo potom mas vazny problem, nie ze kazdy jete nieco ine.