Ako zvládnuť spolubývanie s náročnou spolubývajúcou?
Ahojte, možno sa len potrebujem vyrozprávať alebo poradiť. Bývam na podnájme s jednou babou (má už niečo pred 40). Ja som o 6 rokov mladšia. Je to cenovo výhodný podnájom aj blízko centra mesta, ale býva sa mi tu dosť ťažko. Rozloženie vecí v byte je nerovnomerné, ona má oveľa väčšiu izbu s obrovskými vstavanými skriňami a ja len takú maličkú kde nezmestím veľa vecí. Tak isto v byte má obsadené všetky tie lepšie poličky aj v ostatnom priestore obývačke väčšinu skriniek. Majiteľka je jej kamarátka a ja platím peniaze jej a ona ich následne dáva majiteľke. Problém je, že odkedy tu bývam mám z nej také úzkosti a radšej sa jej vyhýbam (celý čas čo je na byte viac menej trávim zavretá vo svojej maličkej izbe, lebo mám úzkosť z jej prítomnosti). Zo začiatku mi presne určila, kde čo môžem dávať ako presne musím triediť odpad, ktorými handričkami čo môžem utierať. Keď som si do niektorých voľnejších poličiek v spoločných priestoroch uložila veci, zistila som, že to boli "jej poličky" a bol problém. Tak isto ma nútila dávať bioodpad do nádobky na kuchynskú linku, čo sa mi hnusilo. Chápem že má svoj vek a je zvyknutá robiť veci po svojom, ale neviem ako ďalej. Sama mi ponúkla toto bývanie preto mi je zvláštne, že keď chce všetko podľa seba prečo to vôbec robila. V zime zakazovala na byte kúriť a mne bola hrozná zima, tak sme dohodli kompromis, že môžem pridať jeden stupeň v čase počas dňa, keď som na byte (v noci a pri dlhšom odchode z bytu musím vypínať radiátory) a že ráno keď vstane (vstáva skôr) zapne radiátor. Chvíľku to dodržiavala, ale po čase opäť začala vykrúcať radiátory a nechávať okno na mini vetračke v obývačke. Taktiež ja si vytiahnem žalúzie počas dňa ona ich zatiahne. Mali sme viac rozhovorov na tieto témy a dohodli kompromisy, ale po čase opäť to isté. Minule som už trošku vybuchla a povedala jej, že už je toho na mňa veľa tých pravidiel a čo všetko robím zle že to už nezvládam, prišla sa mi ospravedlniť ,že to jej jej ľúto a potom sme sa chvíľku normálne bavili. No minule som opäť našla vykrútený radiátor, okno na vetračke, odpady zapáchajúce plasty zo smetného kaša dala do môjho šatníka kabátov (tam totiž triedime plasty, ale umyté, tie čo nejdú umyť dávam tak ku smetnému košu v kuchyni). Neviem či stále len tú hranicu komunikovať, alebo to prijať že to nemôže byť inak. Mám často v sebe vnútorný hnev až pocity nenávisti (riešila som to aj so psychologičkou a vravela že to pramení z detstva, kedy moja mama veľmi porušovala moje hranice a toto mi celú situáciu pripomína). Nechcem sa na ňu hnevať a nemám teraz veľmi kam ísť, hoci hľadám aj iné ubytovania, ale všetko predražené ďaleko a tu mám úžasnú cenu aj blízko práce, na druhej strane rastie vo mne hnev a frustrácia a neviem či ho potláčať, či to stále s ňou riešiť a ako keby otvárať tú tému. Nejako sme o tom doteraz hovorili pokojne a nehádali sa, resp. len taká emotívnejšia výmena názorov, ale mrzí ma že aj keď sa na niečom dohodneme po čase všetko robí čisto podľa seba a neviem či to znova a znova opakovať a hovoriť čo mi vadí, alebo to v sebe nejako potlačiť. Len cítim dosť silný vnútorný hnev.
Seriózne mi prišlo zle z tých cien prenájmov za garzonku či jednoizbový byt v KE, teraz som kukla. 625 eur za jednoizbový byt na sídlisku Ťahanovce, im seriózne j*be?
Prosím, aby sa vyjadrili ti, čo ohrnaju nos nad hypotékami a údajnou posadnutosťou slovákov vlastniť, ako si predstavujú u nás s našimi platmi (špecificky na východe, a KE nie sú žiadne terno, pokiaľ nie si v IT, viď. Aj možnosti autorky) dlhodobé bývanie v nájme s rodinou za týchto podmienok.
Na druhej strane, autorka, cena, ktorú si dala bola aktuálna v KE v roku 2014, vtedy som platila za garzonku na Furci bez internetu 300 eur. Našla som jeden jednoizbový byt za 390 na Tomasikovej, čo je super lokalita, len píšu, že ideálne pre muža, radšej nechcem vedieť prečo. Ešte som našla jeden za 400, ale tam zase uprednostňujú ukrajinskú národnosť (pre istotu 4 vykricniky), tak to to tu ani nepostnem, zbytočne. Dievčatá ti vyššie dali linky, skús obvolat, možno by si mala väčší kľud, mňa mi slahlo, keby som takto mala bývať.. sleduj stále, možno motyka vystrelí. Ak by som o niečom náhodou zapocula, ak chceš, môžem si zapamätať tvoj nick, a napíšem ti do súkromnej správy. Kedysi bola taká skupina na FB, niečo ako Košice prenájom, podnájom, neviem, či ešte to tam žije, ale skús popozerať aj tak.
@oblecenie99 no ano KE su drahe preto zdielane hladam..mne ani nevadia ini ludia; len take povahy co by sme si viac sadli..v BA som bola s 5timi na podnajme ale velmi fajn povahy, cize sa to dalo...neviem ono mne nevadi ani mensi neporiadok, ani vlasy v kupelni..len tu sa citim ze su moje osobne veci vzdy presuvane a neviem to vysvetlit...zda sa mi ze horsie davam 1 inu osobu ako predtym viacerych..ja mam plat nieco okolo 1000 v cistom ale vela inych vydavkov preto drahsie nechcem riskovat
Ved si skus dat inserat, ze hladas spolubyvanie. Si tichej introvertnej povahy mas rada svoj klud a teplo a rada najdes niekoho rovnako zmyslajuceho. Za pokus nic nedas aj tie garzonky v domoch su fajn
@lesna_luka asi by si mala zacat riesit iné bývanie. Toto nemá ziaden zmysel pre teba. Robi ti to zle na zdravie
@lesna_luka akoze sorry, fnukas tu, ze bohvie aki ludia budu na inom byte, no ale horsie ako toto co mas teraz to nebude. Ja neviem, ak si sa prisla len vyplakat tak ok, ale pre mna je uplny nonsense zit v niecom takom a utapat sa v sebalutosti. Lebo fakt si neviem predstavit nic lahsie ako najst si iny podnajom. Nemozes byt az tak neschopna. A tie vyhovorky - cakala som, kym ustupi unava, kym bude viac energie, kym sa slnko dostane do spravnej pozicie…🙄🙄🙄
@lesna_luka minulý rok v máji si písala ze máš 39, tak ako to je?
@bielasovicka nic take som nepisala to bude omyl mam 31
@lesna_luka no vidis, ty mas v 31.este nadej, nieco pred sebou, ohladom partnerskeho zivota, henta skebla chyta "paniku zatvarajucich sa dveri" a vrsi sa na tebe,ved s nou nevydrzi zena, kde este chlap... . Ako som zacala citat, hned mi naoadlo, ze ta stiahla do bytu, ako poddajnu, submisivnu povahu ori ktorej si bude udrziavat a rozvijat starodievocke maniere. Co uz v zivote ma, platit cudzi byt a dohliadat, aby ta untermensch spravne vytriedila plasty. Mam s nou urcity sucit😅
ja som dokonca starsia ako ta tvoja spolubyvajuca, ale tymto vekom to nebude..mne sa potvrdilo, ze ked je to vekom tak to su ludia po 60tke 😀 tato je "len" poriadne egocentricka krava, ktora chce vsetko riadit. (jop to poznam, niekolko rokov uz nie sme v kontakte) takze nestracaj cas natahovanim sa s nou a nechaj ju za sebou.
za ten cas co este budes s nou, tak si od majitelky pytaj kluc od svojej izby a zamykaj si, ona v tej izbe nema co hladat- vedz ze tam stale chodi. razne treba urcit hranice. taka ako ona bude vyskakovat kde len bude moct a to neustale. a nakolko dava smradlave spinave plasty do tvojej skrine tak jej razne povedz ze v takom pripade tam nebudu ziadne. nenechavaj si od takej semetriky skakat po hlave, porozpravaj sa s majitelkou co tam ona vystraja, aby pochopila preco si pytas ten kluc. mozno ju aj ona trochu usmerni. a nepovol hranice za ziadnych okolnosti, akonahle povolis opat ta bude tyranizovat
čo blazniš, načo vyhadzuješ peniaze psychiatričke, len ta vykorisťuje, len mi povedz, že platiš tolko čo ona, či viac a potom si šiši,.napriek peniazom nestalo by mi to za to, najdi si normalnu izbu, kde sa budu k tebe spravať ako k človeku a nie utlačať sa
percentualne ako idete paĺatbami, ked ma ona všetky lepšie poličky i miestnosť?
v tychto zimach vypnute kurenie v noci? odpad k tvojim kabatom?
ty maš neskutočne posunutu toleranciu, radšej sa uč asertivite..ani zadarmo tam byvať
tiež si myslim, že asi ta klame na najomnom, ked ide majitelovi cez ňu, ma väčšiu izbu, ty malu a kolko plati ona? nezda sa mi, žeby majitel s takymto rozloženim sil v byte suhlasil, podla mna ona jej klame ohladne teba a na koniec budeš sama platiť všetky nedoplatky
@nicoletta98 terasa wau
@sissy27 😅 ano autorka sissy ma pravdu, načo fňukať, treba konať volaj volaj volaj!
@lesna_luka preboha, ved táto sikana by rozhodila aj najväčšieho kludasa, to nema nic s tvojou mamou. Vykasli sa na psychologicku a najdi ine bývanie za ušetrené prachy za pseudovedkynu a jej cenné zistenie, ktoré ti bude na dve veci.

@katka2602 do mojej izby chodila, ale to sme uz vydiskutovali, snad to uz nerobi.....a odpadky su v takom kumbale na chodbe kde mam kabaty...tak nie je to uplne takto ale je to neprijemne