icon

Ako zvládnuť výchovu detí bez podpory?

1. jún 2025

Ja už nevládzem. Mám malinké deti. Oni robia vkuse neporiadok. Vcera sme im kúpili nové pyžamá. Dnes ideme večer oblečte jednému chýbajú gate, druhej vrch. Malý stále behá do kuchyne vyhadzuje hrnce skrine. Stále vreskot. Bijú sa vkuse. Keď niekam ideme není tiež chvíľa kľudu. Oni dokážu stratiť úplne všetko. Aj keď to pekne uložím do skrine maly to vytiahne a už to nenajdeme. Samozrejme potom zas hneď krik. Mne už je až nevoľno, keď si predstavím ďalší deň. Mám strašne ťažké nohy. Nevladzem ani chodiť. Vkuse sa mi opakujú zápaly dutín a močových ciest. Zajtra idem gynekologovi lebo mi menzes mešká dva mesiace a tehotna nejsom. Pomoc žiadna. Svokrovci sú urazený. Moja mama tiež nič moc. S manželom sa len hádame. Ním má nebavi ale že vôbec nič. Čakám len na večer a chcem len zaspať a už sa neprebrat. Nikto ma nevie pochopiť. Kamarátka mi postrážila raz deti a oni jej rozbili sieťové dvere a vytrhli z pod postieľky svetielka. Už ich tam viac ani nechce a ja ju úplne chápem. Neviem kde je chyba nejde to s nimi ani po dobrom ani po zlom. Ako sa z toho dostať ?

Strana
z2
domkakvet
1. jún 2025

Urovnaj vztahy so vsetkymi pokial je to mozne, hlavne s tvojim muzom, o ktorom nepises, ci pomaha, ak nepomaha treba ho zapojit. Tiez neuvadzas vek deti, je to dolezite, ci by uz mohli navstevovat skolku, alebo jasle.

viestta
1. jún 2025

Ked vyhadze skrinu, tak hadam jej obsah nevynosi do kontajnera, takze vsetko ostalo doma. Aj tie stratene pyzama. A skrine sa daju zabezpecit, aby ich neotvoril.
Vasi rodicia vam pomahat nemusia ak nechcu, ale otec deti a manzel by mal. Takze najprv si spravte poriadok medzi sebou, nehadajte sa, lebo deti to vidia a vedia, ze ktŕik je v poriadku, tak preco by boli oni ticho?

ukgirls
1. jún 2025

detska zamka na supliky a stenu ... detom dat zakaz alebo ich zabvait inak -najdi im konicky a nech si energiu vybyju niekde na sporte alebo kruzku ... alebo ked manzel dojde z prace mu povedz ze si zabudla daco z obchodu ze len skocis po to a vrat sa za 3-4 hodinky -oddychnuta .. mozes na masaz kadernik alebos a len tak prejst na kavu

autor
1. jún 2025

Sú to malé deti 3 roky a 1,5 roka a 5,5 mesiaca. Hádam sa už podarí škôlka minulý rok ju nevzali.

ika02
1. jún 2025

Ahoj, veci, ktoré deti nesmú nájsť (nebezpečné) dať hore, kde nedosiahnu, niektoré zásuvky, skrinky zamknúť (kľúčom, detskou poistkou), dať im hračky a veci, ktoré ich zaujmú.
Preboha, nevládzeš, si sama na deti a máš 3 tesne po sebe!?

viestta
1. jún 2025

Ked uz budes u toho gynekologa, daj si napisat antiku, lebo tymto tempom, kde sa s muzom "len hadate" budes mat za chvilu deti pat.

evazhoufova
1. jún 2025

Mala som to podobne. Teraz sú to partaci. Je to len obdobie. Len sa prosím chráň pred tehotenstvom. V tomto stave… bude skolka, najstaršej vysvetľuje prečo robiť to a to

pohodacka03
1. jún 2025

Naucit sa zit docasne s neporiadkom. Co nechces mat vyhadzane, dat kam nedosiahnu. Detske poistky su za mna vyhodene peniaze, moji hned rozobrali. Deti strasne bavi vyhadzovanie oblecenia zo skrine(aspon moje deti). Ono su este vsetky 3 deticky velmi male. Bude lepsie ked troska podrastu.

janickacrazy
1. jún 2025

Nechápem tieto témy, keď si mala dve deti, tak si všetko stíhala a bola v pohode? Určite nie. Preto ste si urobili ďalšie. Samozrejme, že si unavená a nervózna. Jedine riešenie vydržať, kým najstaršie pôjde do škôlky. Hlavne si daj predpísať antikoncepciu. A manželovi nabal aspoň jedno dieťa a pošli ho von, keď príde z práce.

7lenka11
1. jún 2025

Myslim si že za teba hovori únava a frustrácia. Tri deti krátko po sebe je riadna nálož. Ja mam dve s rozdielom 16 mesiacov a niektoré dni sú psychiatria. Popravde nezazivam toto čo ty. Ale u nás funguje to, že zijeme v poschodovom dome. A deň trávime len dole, kde je obývačka a kuchyňa. Schodisko ma bezpečnostnú zábranu, takže mi nikde nerobia bordel. Občas v kuchyni, ale to nie je nič hrozné. Určite daj všade detské poistky. To ich správanie môže vychádzať aj z toho, že asi nemajú dosť tvojej pozornosti. To je len môj názor, nesúdim.. Ja mam rodinu daleko od seba a muž je 4 mesiace z roka v zahraniči. Akonáhle som zistila, že som tehotná a budeme mať dve deti s malým rozdielom, začali sme riešiť výpomoc do domácnosti. Potom mi jedna pani chodila pomáhať aj s deťmi. To bol masaker, keď 1,5rocna liezla kadetade na ihrisku a do toho mi z plných úst vrieskalo babatko v kočíku. Mala som výpomoc 8 mesiacov po pôrode a nič lepšie som nemohla urobiť. Mala som čas na obidve deti a domácnosť tiež nijako neutrpela.

zelenina1
1. jún 2025

Nuz, to mas tak. Cim viac kriku - tym viac kriku. Zacni od seba 🙂

1. mat 3 deti po sebe bola cisto tvoja volba, vedela si do coho ides, naozaj ta nepolutujem
2. mas 3 zdrave deti, pravdepodobne netrpite financnou biedou, si zdrava zena.... vzchop sa... zijes v 21 storoci, mas to ovela jednoduchsie ako tisice generacii pred tebou a ty sa lutujes na modrom koniku

zelenina1
1. jún 2025
@7lenka11

Myslim si že za teba hovori únava a frustrácia. Tri deti krátko po sebe je riadna nálož. Ja mam dve s rozdielom 16 mesiacov a niektoré dni sú psychiatria. Popravde nezazivam toto čo ty. Ale u nás funguje to, že zijeme v poschodovom dome. A deň trávime len dole, kde je obývačka a kuchyňa. Schodisko ma bezpečnostnú zábranu, takže mi nikde nerobia bordel. Občas v kuchyni, ale to nie je nič hrozné. Určite daj všade detské poistky. To ich správanie môže vychádzať aj z toho, že asi nemajú dosť tvojej pozornosti. To je len môj názor, nesúdim.. Ja mam rodinu daleko od seba a muž je 4 mesiace z roka v zahraniči. Akonáhle som zistila, že som tehotná a budeme mať dve deti s malým rozdielom, začali sme riešiť výpomoc do domácnosti. Potom mi jedna pani chodila pomáhať aj s deťmi. To bol masaker, keď 1,5rocna liezla kadetade na ihrisku a do toho mi z plných úst vrieskalo babatko v kočíku. Mala som výpomoc 8 mesiacov po pôrode a nič lepšie som nemohla urobiť. Mala som čas na obidve deti a domácnosť tiež nijako neutrpela.

@7lenka11 nehnevaj sa... su to dvaja maly fagani, ty nemusis chodit do prace.... byt tvoj manzel, veelmi by som dvihal obocie.... potrebovala si vypomoc pri dvoch zdravych detoch? 🙂 "jedno dieta vrestiace v kociari, druhe lezie kade tade po ihrisku" ......ta ale, to si si mohla vybavit rovno 2 opatrovatelky + komornu, ktora bude upratovat :P

1ryba
Odpoveď bola odstránená
nancy171
1. jún 2025

Ahoj, ja som na tom bola veľmi podobné. najstarsia vyhadzovala vsetky sufliky oblečenia aj kuchynske sufliky s hrncami. ja som pol roka revala kazdy jeden den.... ak chceš, napíš mi do súkromnej správy t.c. a zavolám ti, aby to bolo rychlejsie. strašne nerada vytukavam správy a mam novy mobil a prepisuje mi slova ako sa mu zachce a mne sa nechce po sebe citat,L... 🙂 budem mať pre teba dobru spravu

spongebob1
1. jún 2025

Ja ta chapem. 🙂 Moja jedina rada je (aj keby si mala suche rozky jest‼️) OPATROVATELKA. Studentka/y, ktore si vezme deti von na 2-3 hodky kazdy den. Neries starych rodicov, manzela (ten nech zaraba).

mamina7070
1. jún 2025

skus poprosit rodicov z oboch stran zeby prosli aspon obcas vzoat von deti nie spolu ale kazde zvlast (aby to zvladali)
deti treba vychovavat rozhadze hrnce tak napr nebude sa hrat a pojde skor spat alebo nedostane chrunky a pod proste nastavuj hranice treba but vytrvala a stat si za tym co povies
vybav skolku pre najstarsie a hlavne neostan zasa tehotna to je zaklad a dopln vitaminy a mineraly telo je vycerpane

stvura
2. jún 2025

No v prvom rade - a to ti radim ako matka troch deti s rovnakym rozpatim ako mas ty: akoze co to robis preboha? Deti ti diktuju v dome/byte a robia ci co chcu? Vzchop sa a bud mamou, nielen spolubyvajucou. Zacni ich vychovavat! Nie som za vojensku vychovu, ale nejake pravidla by si im mala nastavit. Hlavne rezim, co sa smie a nesmie. To ze ti decka vyhadzuju skrine je akoze co? Veci ulozim v takej vyske do ktorej sa nedostanu, pripadne dam poistky. Spolu vecer rozhodnite co si maju obliect, spravte si "program". Ty ich mas vycerpat, nie oni teba! Z toho co si napisala mas hyperaktivne minimalne jedno - odsleduj im co jedia, zrejme tam je vela sladenych veci.
Ja som bola na svoje deti prevazne sama ale vzdy som im robila plnohodnotny program, mali pravidla, vstavali sme o siedmej, chodili spat o osmej ako hodinky. Stihli sme otocit 2x za den ihrisko, nakupila som, ak sa dalo navarila (ale len bleskovky), vela som sa im venovala - vsetko sa mi vratilo, decka mam uzasne - teraz uz maju 13, cochvila 15 a 16r. Takze v prvom rade si sprav poriadok s detmi a daj sa dokopy.

nancy171
2. jún 2025
@stvura

No v prvom rade - a to ti radim ako matka troch deti s rovnakym rozpatim ako mas ty: akoze co to robis preboha? Deti ti diktuju v dome/byte a robia ci co chcu? Vzchop sa a bud mamou, nielen spolubyvajucou. Zacni ich vychovavat! Nie som za vojensku vychovu, ale nejake pravidla by si im mala nastavit. Hlavne rezim, co sa smie a nesmie. To ze ti decka vyhadzuju skrine je akoze co? Veci ulozim v takej vyske do ktorej sa nedostanu, pripadne dam poistky. Spolu vecer rozhodnite co si maju obliect, spravte si "program". Ty ich mas vycerpat, nie oni teba! Z toho co si napisala mas hyperaktivne minimalne jedno - odsleduj im co jedia, zrejme tam je vela sladenych veci.
Ja som bola na svoje deti prevazne sama ale vzdy som im robila plnohodnotny program, mali pravidla, vstavali sme o siedmej, chodili spat o osmej ako hodinky. Stihli sme otocit 2x za den ihrisko, nakupila som, ak sa dalo navarila (ale len bleskovky), vela som sa im venovala - vsetko sa mi vratilo, decka mam uzasne - teraz uz maju 13, cochvila 15 a 16r. Takze v prvom rade si sprav poriadok s detmi a daj sa dokopy.

@stvura prosím vás, vyvarujte sa krivych súdov. Je to jednoduché povedať niekomu, kto má deti so štandardným správaním. Som matka 3 deti, ale ta najstarsia je úplne iná povaha. Provokacna. Ja som matka, ktorá miluje svoje deti a skutočne sa im venujem. Ona do 2r. nepozerala ani rozpravku, ale venovala som sa jej úplne. Zapájali, keď som varila, piekla, veselá pradlo, hrali sme pexesa, v roku a trištvrte vedela precitat komplet celu abecedu bez toho, aby som ju to ja cielene učila. Veľmi inteligentné dieta, suona osobnosť, ale to bolo s nou na prasky... Aj speciaona pedagogicka mala najprv 15 minut ústa otvorene a vyjaveny pohlad, keď ju videla a sama skonstatovala, že to máme objektívne veľmi veľmi náročné.... mať ju jednu bolo narocnejsie ako keby som mala 5x svoju druhu dceru. Tak sa radšej zdrzte súdov a kritiky, keď ste niečo podobné nezazili. Ja som si zažila a preto úplne sucitim s autorkou.

nancy171
2. jún 2025
@stvura

@stvura a ešte som chcela dopísať, že som laska vatka, milujúca, ale poriadky si doma viem urobiť aj tvrdou disciplínou. Na tu staršiu to ale absolútne neplatilo. Teraz už spätne viem co bolo vo veci a vyplývalo na to viacero veci od povahy cez intelekt až po samotné situacie. Dá sa s tým ale robiť a hlavne je tam svetlo na konci tunela.

stvura
2. jún 2025
@nancy171

@stvura a ešte som chcela dopísať, že som laska vatka, milujúca, ale poriadky si doma viem urobiť aj tvrdou disciplínou. Na tu staršiu to ale absolútne neplatilo. Teraz už spätne viem co bolo vo veci a vyplývalo na to viacero veci od povahy cez intelekt až po samotné situacie. Dá sa s tým ale robiť a hlavne je tam svetlo na konci tunela.

@nancy171 precitala som si dva krat co pisala. Tie deti maju 1,5r a 3r. Same si vkladaju skrine, dokonca na navsteve/resp. u cudzich si dovolia trhat a nicit veci. Nie je to troska na zamyslenie? Nebavime sa o povahe deti - jasne, kazde je ine, ale ked viem, ze mam narocnejsie, aktivnejsie dieta tak ho nenecham pat minut bez dozoru a toho kto mi ho strazi nato upozornim, ci? Ako moze 1,5r dieta "stratit" pyzamo. Mne to pride ze matka robi bohvie co a deti si volne chodia po byte a z nudy robia veci ktore by dieta v tom veku ani len nenapadli. Ja mam aktivne vsetky deti /chodili v roku, bajkovali v roku a pol/ - vzdy som zavidela susede z ulice ktorej dieta sedelo ako pat penazi a prekladalo kocky hodinu. Ale nenechala som ich same vymyslat a nepodriadovala som sa ich svojvole. Aj vy pisete ze sa im venujete - ano, tak to ma byt. Venujem sa a viem ze robim vsetko preto aby aj to dieta nestandartne malo svoje navyky. To co napisala autorka je v style tych anglickych/americkych "nanny stories" kde deti skacu rodicom cez hlavu.

nancy171
2. jún 2025
@stvura

@nancy171 precitala som si dva krat co pisala. Tie deti maju 1,5r a 3r. Same si vkladaju skrine, dokonca na navsteve/resp. u cudzich si dovolia trhat a nicit veci. Nie je to troska na zamyslenie? Nebavime sa o povahe deti - jasne, kazde je ine, ale ked viem, ze mam narocnejsie, aktivnejsie dieta tak ho nenecham pat minut bez dozoru a toho kto mi ho strazi nato upozornim, ci? Ako moze 1,5r dieta "stratit" pyzamo. Mne to pride ze matka robi bohvie co a deti si volne chodia po byte a z nudy robia veci ktore by dieta v tom veku ani len nenapadli. Ja mam aktivne vsetky deti /chodili v roku, bajkovali v roku a pol/ - vzdy som zavidela susede z ulice ktorej dieta sedelo ako pat penazi a prekladalo kocky hodinu. Ale nenechala som ich same vymyslat a nepodriadovala som sa ich svojvole. Aj vy pisete ze sa im venujete - ano, tak to ma byt. Venujem sa a viem ze robim vsetko preto aby aj to dieta nestandartne malo svoje navyky. To co napisala autorka je v style tych anglickych/americkych "nanny stories" kde deti skacu rodicom cez hlavu.

@stvura
@stvura ako vravím, nepochopite to, kým to nezazijete. to bol tao hrozný cas stresujúci pre mňa, že ja som totálne chapala matky co upadli do depresie a urobili fatálne hlúposti. my sme nemali žiadnu pomoc od rodiny, keďže byvaju daleko. 4-5 babysitterky mi po prvom-druhom raze povedali, ze to nezvladaju, tak koncia. Nik nevedel, či je to povahou, výchovou.... to okolie nevie a ani ja som to nevedela (ona bola najstaršie dieta), nemala som s čím porovnať. keď sa mi maminy na ihrisku sťažovali na deti, aké je to strašne a pýtala som sa, čo teda také robia, to nebolo ani 10% z toho, čo som zažívala ja.
mne sa rozpadal celý svet. bola som pod takym stresom, že som mala hystericky reakcie aj pri malých vykyvoch s manzelom, tiez sme sa hádali. ja som pocitovala hrozne uzkosti, frustraciu a hlavne ma boleli sprosté komentáre, ako si neviem upratať dieta a ja som išla vypustiť dusu. pisete autorke,že matka ktovie co robí a dieta si vyhadzuje zo skrine, žeby ste ho mali pod dohľadom.
Ja vám vravim, že to môže tvrdit len človek, čo nezažil "odlišné"dieta. Aj ja som si koľkokrát len sadla, cumela do blba a slzy mi stenkali. Keby som nebola veriaca, tak podľa mňa spravím aj dáku hlúposť...
Ona potrebuje vypnúť od deti, žiadať o pomoc okolie najviac ako sa dá. Je super, ze poprosila kamaratku (isto mala dovod, prečo ju oslovila, možno potrebovala ísť k lekárovi a to sa nedá takto s deťmi. Hlavne, keď nemá blizko rodinu. Nepíše autorka, že by kamaratku neupozornil na svoje dieťa. Dokonca mi príde logicky, že ako kamaratka dobre vedela aké tazkosti na jej kamoška s dietatom.
VSETKY RADY, CO STE TAK DRSNE AUTORKE RADILI, TAK JU MOZU AKRUTAT TAK POSLAT NA DRUHY SVET. TROCHU súcitu a rozumu prosím. Keď neviete poradiť ani pochopit, existuje ešte jedna možnosť a tu vám dávam do povedomia - NAUCIT SA NEREAGOVAT. Zlomyselnostou napachate veľa zlého.

nancy171
2. jún 2025
@anonym_autor

Sú to malé deti 3 roky a 1,5 roka a 5,5 mesiaca. Hádam sa už podarí škôlka minulý rok ju nevzali.

@nancy171 autorka, ponukla som ti, aby si mi napísala číslo, že by som ti zavolala. týmto som si prechadzala veľmi intenzívne. Ak nie, tak vygoogli online bezplatnú psychologicku poradňu pre matky v takýchto situáciách. akoby "psycholog na telefone". Dostala som kontakt v tom poporodnom kufríku zo VSZP teraz v decembri.

snowflakenel
2. jún 2025

Je to len obdobie, vsetko prejde

7lenka11
2. jún 2025
@zelenina1

@7lenka11 nehnevaj sa... su to dvaja maly fagani, ty nemusis chodit do prace.... byt tvoj manzel, veelmi by som dvihal obocie.... potrebovala si vypomoc pri dvoch zdravych detoch? 🙂 "jedno dieta vrestiace v kociari, druhe lezie kade tade po ihrisku" ......ta ale, to si si mohla vybavit rovno 2 opatrovatelky + komornu, ktora bude upratovat :P

@zelenina1 a prečo by som si nemohla nájsť výpomoc? V mojom okoli ma kopec kamarátok opatrovateľky, pomocníčky v domácnosti a pod.. aha prepáč zabudla som, že sme na Slovensku a všetci tlačia na mamičky, ako musia všetko zvládnuť samé aj na úkor svojho zdravia.. a potom su tu presne takéto príspevky, ako ženy nezvládajú domácnosť, deti, ake sú zničené, že nemajú žiadnu pomoc, sú vyhorené.. a predstav si môj muž prvý prišiel s týmto napadom mať doma výpomoc.. zaujímalo by ma koľko deti s malým vekovým rozdielom si mala ty doma, keď sa do niekoho obuvas a komentuješ jeho rozhodnutia.. 😄 lebo najviac rozumu tu väčšinou rozdávajú tie, ktoré danú situáciu nikdy nezažili

zelenina1
2. jún 2025
@7lenka11

@zelenina1 a prečo by som si nemohla nájsť výpomoc? V mojom okoli ma kopec kamarátok opatrovateľky, pomocníčky v domácnosti a pod.. aha prepáč zabudla som, že sme na Slovensku a všetci tlačia na mamičky, ako musia všetko zvládnuť samé aj na úkor svojho zdravia.. a potom su tu presne takéto príspevky, ako ženy nezvládajú domácnosť, deti, ake sú zničené, že nemajú žiadnu pomoc, sú vyhorené.. a predstav si môj muž prvý prišiel s týmto napadom mať doma výpomoc.. zaujímalo by ma koľko deti s malým vekovým rozdielom si mala ty doma, keď sa do niekoho obuvas a komentuješ jeho rozhodnutia.. 😄 lebo najviac rozumu tu väčšinou rozdávajú tie, ktoré danú situáciu nikdy nezažili

@7lenka11 Ale ved nech si najde vypomoci kolko len chce, mne je to sumak 🙂 Ja len konstatujem, ze byt jej chlapom tak dviham obocie........ Som chlap, mame 2 kusy s este mensim rozdielom ako ma ona. Ak nie je vo financnej tiesni, ma zabezpecene byvanie a deti su zdrave - tak to musi zvladnut. Preboha, ved nechodi do prace. Deti su jej praca + ma manzela (podla toho co hovori - na 8 mesiacov v roku). Cize 8 mesiacov ho v podvecernych hodinach aktivne zapajas a ma cas na ine aktivity. Ze pan manzel cestuje? ... Jo, aj tento scenar som si vyskusal. Cudovala by si sa, co vsetko som pri dvoch detoch postihal. Chapem ze prvy rok je mozno trochu narocnejsi, ale nie je to nic nezvladnutelne.

Dodnes si zivo vybavujem jeden vyjav, ktoreho som bol svedkom pocas mojej jednorazovej brigady pri bratislave pocas mojich studetnskych cias.
Typek postavil chalupu na periferii BA, makal tam jak sroub a ja som mu tam za prachy pomahal okolo domu s kadejakymi dokoncovacimi pracami. Jeho panicka - 2 male decka, opatrovatelka tam bola od rana do vecera. Vies co sme obedovali? 🙂 Moj zavin. Dal som mu polovicu. Zena sa neunuvala cely den opytat, ci nie sme hladni. Vecer ma jej muz nahnal do sprchy, sak neposle ma spinaveho do MHDcky. Doteraz si pamatam jej vyraz, ako sa na mna pozerala.....

Ano, odvtedy mam vyhraneny nazor na zeny, ktore potrebuju opatrovatelku. :D

7lenka11
2. jún 2025
@zelenina1

@7lenka11 Ale ved nech si najde vypomoci kolko len chce, mne je to sumak 🙂 Ja len konstatujem, ze byt jej chlapom tak dviham obocie........ Som chlap, mame 2 kusy s este mensim rozdielom ako ma ona. Ak nie je vo financnej tiesni, ma zabezpecene byvanie a deti su zdrave - tak to musi zvladnut. Preboha, ved nechodi do prace. Deti su jej praca + ma manzela (podla toho co hovori - na 8 mesiacov v roku). Cize 8 mesiacov ho v podvecernych hodinach aktivne zapajas a ma cas na ine aktivity. Ze pan manzel cestuje? ... Jo, aj tento scenar som si vyskusal. Cudovala by si sa, co vsetko som pri dvoch detoch postihal. Chapem ze prvy rok je mozno trochu narocnejsi, ale nie je to nic nezvladnutelne.

Dodnes si zivo vybavujem jeden vyjav, ktoreho som bol svedkom pocas mojej jednorazovej brigady pri bratislave pocas mojich studetnskych cias.
Typek postavil chalupu na periferii BA, makal tam jak sroub a ja som mu tam za prachy pomahal okolo domu s kadejakymi dokoncovacimi pracami. Jeho panicka - 2 male decka, opatrovatelka tam bola od rana do vecera. Vies co sme obedovali? 🙂 Moj zavin. Dal som mu polovicu. Zena sa neunuvala cely den opytat, ci nie sme hladni. Vecer ma jej muz nahnal do sprchy, sak neposle ma spinaveho do MHDcky. Doteraz si pamatam jej vyraz, ako sa na mna pozerala.....

Ano, odvtedy mam vyhraneny nazor na zeny, ktore potrebuju opatrovatelku. :D

@zelenina1 tak ale podľa jednej situácie odsúdiť opatrovateľky je absolútne mimo.. opakujem, kto si nezažil byť sám doma s 2 a viac malými deťmi (s minimálnym vekovým rozdielom), tak ozaj netuší, aké je to vyčerpávajúce, frustrujúce a náročné aj na psychiku.. a preto nechápem odsudzujúce komentare o opatrovatelkach a výpomoci doma.. však to je to prvé, čo by mala žena urobiť - požiadať o pomoc.. ak ma rodinu, tak rodinu, ak nemá, tak hľadať externú výpomoc.. my sme mali s rodinou zdieľaný kalendár na leto, kde sme priebežne zapisovali kto kedy príde pomôcť a potom sme mali opatrovateľku 3x do týždňa na doobedie, občas prišla častejšie, keď som mala kopec roboty alebo vybavovačiek.. prvým polrokom s dvoma mini deťmi som si vďaka tomu preplávala s absolútnou ľahkosťou a bez stresu.. problém je ten, že na SK sme zacyklení v tom, že žena musí byť tri roky doma a musí všetko zvládať sama.. a najčastejšia hláška; veď zvládli iné, zvládneš aj ty 🙈🙈🙈 je pre mňa nepochopiteľne, že ženy, ktoré netrpia finančnou núdzou, nehľadajú pomoc.. potom by tu bolo minimálne o polovicu menej príspevkov o frustrácii a únave z materskej a rodičovstva, neboli by tu témy o tom či ľutujú že mali viac deti a pod.. v zahraničí bežne rodiny fungujú s aupair, poznám veľa rodín (aj tu na SK), ktoré maju opatrovateľky a ešte s nimi jazdia aj na výlety a dovolenky.. nevidím na tom nič zle.. len konzervatívni ľudia na Slovensku nad tým krútia hlavou.. takisto ako nad jaslami či skorým návratom matky do prace.. však uľahčí si život najviac ako to ide, a nie sa zodrať v 30tke tak že nemáš chuť ráno vstať z postele..

zunaf
2. jún 2025

Akože niektoré reakcie, normálne nechápem. Žena napíše, že nevládze, je na tri maličké deti sama, nič ju nebaví, nikto ju nechápe, chce si ľahnúť do postele a už sa nezobudiť a dočká sa tohto? Nech si vybaví antiku, prečo si robila tri deti po sebe, veď vedela, do čoho išla, čo fňuká? Ako vieme, že deti boli plánované? Čo keď zlyhala antikoncepcia? Stopercentná je len sexuálna abstinencia, potom by zase bolo zle, lebo chudák chlap potrebuje sex, inak pôjde inde.
@zelenina1 sorry, ale ak si skutočný muž a otec a nie nejaký trol, čo sa chodí odbavovať na ženské fórum, tak tvoja empatia je nulová. Minimálne z toho hľadiska, že ako muž nemáš šajn, čo urobí pôrod so ženským telom, nemáš žiadne právo napísať, že je zdravá, čo sa ľutuje a má to jednoduchšie ako tisíce generácií pred ňou. Tisíce generácií pred nami plodili deti, lebo potrebovali robotníkov na statku a dúfali, že aspoň niektoré sa dožijú dospelosti a zachovajú rod. A mať vyhranený na ženy, ktoré majú výpomoc v rodine na základe jednej absurdnej skúsenosti tiež o niečom vypovedá.
A potom, keď sa v správach zase objaví info, že nejaká matka odišla z domu a je nezvestná, prípadne sa rozhodne so sebou zobrať aj dieťa, ako tá úbohá žena, čo sa postavila pred vlak s dieťaťom v náručí, sa všetci budú veeeľmi čudovať, že ako to mohla urobiť...

zelenina1
2. jún 2025
@zunaf

Akože niektoré reakcie, normálne nechápem. Žena napíše, že nevládze, je na tri maličké deti sama, nič ju nebaví, nikto ju nechápe, chce si ľahnúť do postele a už sa nezobudiť a dočká sa tohto? Nech si vybaví antiku, prečo si robila tri deti po sebe, veď vedela, do čoho išla, čo fňuká? Ako vieme, že deti boli plánované? Čo keď zlyhala antikoncepcia? Stopercentná je len sexuálna abstinencia, potom by zase bolo zle, lebo chudák chlap potrebuje sex, inak pôjde inde.
@zelenina1 sorry, ale ak si skutočný muž a otec a nie nejaký trol, čo sa chodí odbavovať na ženské fórum, tak tvoja empatia je nulová. Minimálne z toho hľadiska, že ako muž nemáš šajn, čo urobí pôrod so ženským telom, nemáš žiadne právo napísať, že je zdravá, čo sa ľutuje a má to jednoduchšie ako tisíce generácií pred ňou. Tisíce generácií pred nami plodili deti, lebo potrebovali robotníkov na statku a dúfali, že aspoň niektoré sa dožijú dospelosti a zachovajú rod. A mať vyhranený na ženy, ktoré majú výpomoc v rodine na základe jednej absurdnej skúsenosti tiež o niečom vypovedá.
A potom, keď sa v správach zase objaví info, že nejaká matka odišla z domu a je nezvestná, prípadne sa rozhodne so sebou zobrať aj dieťa, ako tá úbohá žena, čo sa postavila pred vlak s dieťaťom v náručí, sa všetci budú veeeľmi čudovať, že ako to mohla urobiť...

@zunaf Ano, trvam na mojej rade "zena, daj sa dokopy" 🙂 V domacnosti nastavit prisnejsie pravidla a rezim, po 8 obaja starsi v posteli. Ak je chora (zapal mocovych ciest), pan manzel ma byt o to aktivnejsi, pripadne byt doma. Aka je vlastne rola manzela v tomto pribehu? Brani jej niekto dat mu o 16tej decka so slovami "tu mas decka, potrebujem si na 2 hodiny lahnut"? Naco si robi tretie dieta s niekym, kto jej nepomoze ani pri dvoch?

riyadh
2. jún 2025

Tiez sme nemali ziadnu podporu, a to som sla od syna do prace, Mal 5m..a nie je nikoho problem, ze si deti rl"robite"ako na pase.. Trosku treba rozmyslat, nie sa potom stazovat

dvanastka
2. jún 2025

Daj sa hospitalizovať na psychiatrii. Tam ťa dajú dokopy. Ostaň tam aspoň tri mesiace. O deti nech sa zatiaľ stará muž, alebo babky.

Strana
z2