Ako zvládnuť workoholizmus partnera vo vzťahu?
Ahojte žienky, možno aj chlapi, keďže téma sa hodí na obidve pohlavia.
Mám snúbenca, sme spolu cez 4 roky, no bývame spolu len rok. Keď sme sa spoznali, pracoval úplne obyčajne, no neskôr dostal “prácu snov” a rapídne sa zmenil. Začal tráviť veľa času v robote, keď príde domov, telefonuje alebo ťuká do notebooku. Ja mám zatiaľ prácu len rok a pol, keďže som ukončila školu.
Ráno ide klasicky do roboty, konci o 15stej, vráti sa 15:30 aj s telefónom v ruke, rieši problémy, a tak to konci o 19tej, veľakrát aj v noci mu volali. V posteli leží pri mne, pozerá do notebooku, pripravuje podklady alebo odpisuje na e-maily. Nemyslím si, že by niekoho mal, nikdy neodišiel preč, navyše som v jeho firme bola niekoľkokrát a jeho kolegovia sú na tom rovnako. No je najmladší skoro z celej firmy. Víkendy mame voľne, spoločne, keď sa ideme prejsť, na túru do nejakej 13stej vydrží sa mi venovať, potom ma posadí za volant a on rieši robotu. Majú s kolegami skupinu na sociálnej sieti, tam si píšu novinky a čo ich čaká ďalší týždeň, čo musia urobiť. Boli sme minulý rok na dovolenke 10 dni, po 4tom dni vytiahol notebook a ležal na pláži aj s notebookom na nohách a riešil robotu.
Ako chlap je úžasný, keď mi je zle, vezme home-office, na nákup chodí, občas navarí, športujeme, mame spoločne koníčky a je nám spolu takto dobre. No nikdy by mi nenapadlo, že mi to začne vadiť, že je tak často neprítomný a zahrabaný v robote.
Dievčatá, možno aj chlapi, ktory ste sa stretli s workoholikom. Myslite, že sa taký človek zmení? Opäť to vysvetlím. Viem si predstaviť časom s ním mať dieťa. No bojím sa, aby som na dieťa nebola sama, pretože bude stále v robote. Máte s tým niekto skúsenosti?
Aj som mu to hovorila, rozprávali sme sa o tom. No odpoved bola stále, že jeho kariéra je na začiatku a ešte ma na čom pracovať. Je ambiciózny.
Svadbu sme úplne odložili. Nemáme sa kam ponáhľať. Len mi to nedá spávať a bojím sa, že aj založenie rodiny, či svadba by znamenala, že ho doma už ani neuvidím.
Máte niektorá skúsenosti?
Ďakujem, pekný deň
Ma v praci pohotovost, ze musi byt dostupny po 15.00? Ak nie, riešiť
Bavi ho travit volny cas s tebou? Ak nie, riešiť
Aku ma prac. dobu? Lsbo písať si s kolegami po praci nie je povinnosť, to len chce robit
Vadilo by mi to, zatial počkaj s dieťaťom
@anonym_bd93e9 ma pohotovosť, hocičo sa stane, rieši to. Áno, s kolegami si píše vo volnom čase, ale veľakrát je to aj o tom, že kto čo vari, alebo v akej reštaurácii boli atd, no najčastejšie sa tam rieši ta robota. Sú dobrý kolektív, mužský, jeho kolegov mám aj ja rada. No bohuzial, ako som spomínala je skoro najmladsi z firmy. Baví ho to. Ostatný jeho kolegovia už majú manželky a staršie deti (okolo 8-20 rokov), my nemáme ešte ani 30. Sam príde s tym, že cez víkend poďme na túru, poďme na nákupy, alebo grilovať, keď je teraz teplejšie. Ale stále so sebou berie notebook a rieši robotu. Nech sme hocikde. Nikdy dlho nevydrží minimálne bez toho, aby skontroloval e-maily.
Nemá pohotovosť, tá je platená a nemôže byť platený toľko hodín do týždňa nadčas. On len jednoducho nevie povedať nie. Trvaj na tom aby si prácu spravil v práci alebo si aspoň vymedzil čas kedy to bude robiť, nie celý večer čakať kto mu čo napíše. A áno s dieťaťom a svadbou bude robiť viac, lebo veď treba zarobiť a ty budeš rada ak pôjde do postele keď aj ty, žiadna pomoc.
Ved uz sa zmenil z normalneho muza mas po tom co dostal pracu snov workoholika. Takyto muz sa zmeni jedine ak pride o tu pracu a to bud a.) upadne do depresii b.) stane sa este vacsim workoholikom aby sa dalsi neuspech nekonal. Velmi dobre si rozmysli ci s takym muzom si vies predstavit zvysok zivota pripadne mat deti v takych rodinach na 99% cela starostlivost pada na matku lebo "otecko musi pracovat". Kazdopadne ak ti to vadit nebude tak je to len dobre. Poznam rodinu v ktorej muz odchadzal do roboty okolo 7 prichadzal okolo 20, castokrat aj vikendy alebo minimalne soboty pracoval matka vozila deti do skol, na kruzky, ucila sa s nimi, varila, starala sa o domacnost popri tom pracovala a ustali to su spolu vyse 30rokov. Ale vela zien taky zivot nezvladne.
Ved uz sa zmenil z normalneho muza mas po tom co dostal pracu snov workoholika. Takyto muz sa zmeni jedine ak pride o tu pracu a to bud a.) upadne do depresii b.) stane sa este vacsim workoholikom aby sa dalsi neuspech nekonal. Velmi dobre si rozmysli ci s takym muzom si vies predstavit zvysok zivota pripadne mat deti v takych rodinach na 99% cela starostlivost pada na matku lebo "otecko musi pracovat". Kazdopadne ak ti to vadit nebude tak je to len dobre. Poznam rodinu v ktorej muz odchadzal do roboty okolo 7 prichadzal okolo 20, castokrat aj vikendy alebo minimalne soboty pracoval matka vozila deti do skol, na kruzky, ucila sa s nimi, varila, starala sa o domacnost popri tom pracovala a ustali to su spolu vyse 30rokov. Ale vela zien taky zivot nezvladne.
@anonym_f4aaf0 toho sa práve obavám. Všetci aj kamarátky, či rodina mi hovorí, že mám úžasného chlapa. Dokáže zabezpečiť, musím povedat, že vďaka nemu mame aj na dovolenku či práve byt, je pozorný, pretože ak poviem, že chcem napríklad ísť v sobotu do takej a takej reštaurácie, a poviem mu to v utorok ráno, v sobotu tam sme a už to viac cez týždeň nespomeniem. Len ma to mrzi z toho pohľadu, že mu je práca veľakrát prednejšia, ako ja a naša budúcnosť. Mám z toho zmiešané pocity, pretože po niekoľkých rokoch sa cítim aj ja ozaj šťastná. Nedá mi to proste spávať, vŕta mi to hlavou. Ak by si len vyhradil ten cas, že sa vráti domov o 15:30 a ešte dokončuje robotu napríklad do 17stej, to by som prekusla. Ale štve ma, že sedíme a pozeráme film a on neustále obnovuje e-mail, a už som mu to aj povedala, stále rovnaká odpoved
Mne by to vadilo keby peniaze a online svet bol viac ako prítomnosť somnou
By som ho pustila k vode aj keby zarábal milióny ale to su moje priority
Ty si musíš povedať svoje
Buď budeš hľadať vyhody ako to, že všeličo zaplatí ale vzťah postavený na vode
Alebo nájdete kompromis, prípadne sa rozdelia vaše cesty
Ja ti to napisem z mojej pozicie. Ja mam manzela a dieta, dalsie na ceste. Moj manzel ma svoju vlastnu firmu, kde musi riesit vela veci, chodi osobne na stretnutia, chodi prqcovat mimo miesto bydliska, velakrat sme doma s malou same, ale ja chapem situaciu ked si majitel firmy a musi sa obracat, lebo robota sa sama nezozenie a zabezpecuje nam zivobytie. Ma to tak od strednej skoly, odkedy si firmu zalozit a maka na nej a vyzadovalo si to cas a usilie a aj si stale vyzaduje. Samozrejme, ze riesi telefonaty cez vikendy, poobede, vecer, cez dovolenky. Ale dokaze byt doma takmer tri tyzdne v obdobi okolo vianocnych sviatkov, ked treba ostane doma, sam od seba chodil a stale chodi na vysetrenia s dcerou alebo teraz v tehotenstve morfo a pod, ja to nevyzadujem, on to chce a najde si na to cas. Ked sme chodievali s malou cely prvy rok ba fyzioterapie, bol na kazdej pritomny a doma s nou cvicil.
Ked som pracovala pred materskou, dokazala som obetovat robote zivot, byt dostupna kedykolvek na telefone, priskocit ked bolo treba a bola som len obycajny radovy zamestnanec, nahraditelny kymkolvek. Teraz ako mam dieta a dalsie na ceste, uz by som neobetovala tolko casu obycajnemu zamestnaniu, kde nie som manazer, riaditel, veduci useku alebo odboru a podobne. Mozno to vyplyvalo aj z toho, ze manzel mal firmu a vela casu travil v robote a ja som sa tiez realizovala v praci.
Ak je tvoj snubenec len obycajny zamestnanec a nema nejaku vaznejsiu profesiu, nezmeni sa to. Je proste workoholik, ktory ma problem a neriesi ho. Tazko ale povedat, aky bude, keby ste mali dieta.
@anonym_bd93e9 ma pohotovosť, hocičo sa stane, rieši to. Áno, s kolegami si píše vo volnom čase, ale veľakrát je to aj o tom, že kto čo vari, alebo v akej reštaurácii boli atd, no najčastejšie sa tam rieši ta robota. Sú dobrý kolektív, mužský, jeho kolegov mám aj ja rada. No bohuzial, ako som spomínala je skoro najmladsi z firmy. Baví ho to. Ostatný jeho kolegovia už majú manželky a staršie deti (okolo 8-20 rokov), my nemáme ešte ani 30. Sam príde s tym, že cez víkend poďme na túru, poďme na nákupy, alebo grilovať, keď je teraz teplejšie. Ale stále so sebou berie notebook a rieši robotu. Nech sme hocikde. Nikdy dlho nevydrží minimálne bez toho, aby skontroloval e-maily.
@anonym_autor ja to mám doma rovnaké, ja byť tebou som rada, že toľko pracuje, očividne vás chce zabezpečiť. Ja si to na ňom vážim že je pracovitý.
Za mna nie, ja potrebujem pritomneho partnera, nie takého, co bude stale zazraty v praci. Peniaze by mi za to nestali. A nechcem ani vediet, aky by bol otec..
Tak moj muz ma tiez konecne pracu snov, aj zarobi, aj ho to bavi, ale na ukor svojho volneho casu alebo casu, co ma venovat proste rodine, tak to nerobi. Ak robi navyse, ked sa nasadzuje nejaky novy system a musi to byt cez vikend, tak to ma tiez zaplatene. A robi len kolko treba. Dovolenky detto, oddychuje, notebook zapne, ale len na filmy, videa a tak. Len to je iny typ prace toto, maju sice meetingy, ale nepracuje s klientami priamo, ze by musel taketo riesit. Ale ked sa nahlasi dovolenka, nikto sa neodvazi ho otravovat vtedy, ale to je zahranicna severska firma. Toto si treba hned nastavit. Takymto stylom velmi skoro vyhori. A potom co?
@anonym_autor neries to, toto je etapa zivota a proste vela chlapov to tak ma a aj zien. najhorsie co je, je zacat dupat si a vyzadvoat aby pracoval menej a riesit kolkokrat tukne do mobilu, alebo pozrie ci prisiel email. Treba si v klude pohovorit, urobit si cas jedne na druheho, na domacnost a vsetko, a nechaj ho pracovat ;) varovat ho pred vyhorenim, ale teda na to mu veru vypnut notebook na dovolenke aj tak nepomoze :D
Za mna, je to lepsie ako tutko co bude po 16tej doma sediet s tebou a za ruku ta drzat, ale realne nebude mat ciel, napln prace nic, velakrat ani prijem dostatocny. Za mna radsej akcneho workoholika ako opak. Porovnavanie, ci je niekto vo vlastnom,a lebo cudzom tu vobec nie je podstatne. Na niecom pracuje a podla vsetkho z toho nieco ma. Pre jeho buducu karieru to tiez moze co to znamenat ;) raz sa moze vypracovat a robit aj na seba. Ak ho to bavi samozrejme. Potom je este druhy typ zamestnacov, co su hecovani do prace prave kolektivom, sietami a realne ich to nebavi, realne neprodukuju toho vela len su stale "zaujati" pracou.
Žienky, ja som sa asi zle vyjadrila. Mne nejde o jeho peniaze, len je to proste krásny pocit, že aj vďaka tomu, že ma o viac ako polovicu väčší príjem ako ja nemusíme žiť od výplaty k výplate, môžeme si dovoliť väčšie dovolenky. O peniaze mi vôbec nejde, ak by sme spolu neboli, dokážem vyžiť aj sama. Počujem tu všelijaké názory. Rodinu samozrejme zatiaľ neplánujem, vyskúšam sa s ním porozprávať, urobím pekný večer a sadneme si a v klude to preberieme. Ďakujem vám žienky.
Možno len fakt tým, že je ambiciózny tak si pred založením rodiny chce našetriť, alebo fakt niečo dokázať 🙂
Žienky, ja som sa asi zle vyjadrila. Mne nejde o jeho peniaze, len je to proste krásny pocit, že aj vďaka tomu, že ma o viac ako polovicu väčší príjem ako ja nemusíme žiť od výplaty k výplate, môžeme si dovoliť väčšie dovolenky. O peniaze mi vôbec nejde, ak by sme spolu neboli, dokážem vyžiť aj sama. Počujem tu všelijaké názory. Rodinu samozrejme zatiaľ neplánujem, vyskúšam sa s ním porozprávať, urobím pekný večer a sadneme si a v klude to preberieme. Ďakujem vám žienky.
Možno len fakt tým, že je ambiciózny tak si pred založením rodiny chce našetriť, alebo fakt niečo dokázať 🙂
@anonym_autor ak chceš seriózne radu a pomoc riešiť tuto situáciu napíš mi súkromné
Mas uzasneho chlapa, ktory sa ti vsak(ani vasej spolocnej rodine) nebude mat priestor venovat
@anonym_autor Mne to nepride ako nejaka tragedia. Je mlady a nema zavazky, je to pochopitelne. Ak ti to prekaza, vies co mas urobit.
On je sice fyzicky prítomný ale mysľou inde.A to spolu ešte len chodíte.
Mozno neskôr sa už ani nebude ponáhľať z roboty domov lebo však ešte treba emaily skontrolovať atd.
Jeho priority su práca, kolegovia a až potom niekde ty.Asi ho to s tebou nenapĺňa keď ešte aj na dovolenke či výlete vyťahuje notebook
Poznam jedného pána bol už trikrát ženatý, každá jedna ho nechala práve kvoli jeho chorobnému workoholizmu
Je to taka istá závislosť ako fajčenie, gembling, alkoholizmus atd.
Ja osobne by som s takym clovekom neostala, to môžem zrovna ostat sama
Príprav sa na to, že budes viac sama ako s nim
To že je doma nič neznamena keď sa ti nevenuje
@anonym_autor vydrž on vyhori spadne na hubu a potom sa spamätá.Taketo mladé ambiciózne ucha tie firmy potrebujú, ktoré sa upisu diablovi.Tak po 3,5 r sa to zlomí a, keď má povahu niekomu sa zavdacovat a dokazovať aký je dobrý a čakať na odmenu/ prémie, pochvalu/ tak vydrží dlho.
Rovnako zlý je flakac, ale aj workoholik.Raz som počúvala podcast nevyhoreny a pochádza to z nedostatku pochvaly a pocitu zrazu som dôležitý, čo by firma bezomna robila.Im to v tých firmách vtlláčajú do hlavy to je ako sekta🤣ešte je mladý ešte vládze ten nápor.
Pockaj... Sedi vecer a obnovuje emaily? Je workoholik a nezmeni sa... Kaslat na dovolenky, ked ta tam nevnima...
Ale zalezi co je tebe prednejšie
A odkaz mu, ze kazdy je nahraditelny, a nech práci venuje tolko casu a energie do vysky platu... To, ze si pise kto kedy bol v akej reštaurácii a pod. sa netyka práce a porozprsvaj sa sním, ze po práci neberiete so sebou notebook ked niekam pôjdete
On je sice s tebou fyzicky doma alebo na dovolenke, ale nic to neznamena, lebo si aj tak sama. Nema na teba cas, robota a emaily su mu prednejsie ako vztah. Bohuzial. A toto sa nezmeni, len Ta to bude do buducnosti cim dalej tym viac stvat. Takze sa rozhodni, ze co v zivote chces. Lebo na co ti je uzasny chlap, ako popisujes, ked vlastne s tebou netravi ziadny cas, si daleko pre neho za pracou, ktorej sa venuje primarne. Casom sa z domu uz ani nepohne, bude nervozny, len ked pojdete na nakup 10 minut od domu, lebo mu utecie robota a nebude 24/7 na emailoch. A to, ze ta zabezpeci, nie je vobec iste, lebo nie si jeho manzelka, cize jeho peniaze su len jeho, nie tvoje.
Workoholizmus je zavislost ako kazda ina - tam nejde o to, ze si chce nasetrit alebo o to, ze si chce dokazat. Tam ide o tie dopaminy, co pri tom zaziva. Cize nie, podla mna sa nezmeni. A hovorim to z 20 rocnej skusenosti - moj muz ak sa niecomu zacne venovat, tak fanaticky, ak je to sport, konicek, tak nenormalne casu tym travi, ak je to nejaky projekt (on programuje) - tak nenormalne casu tym travi. Neda sa s tym nic, len to akceptovat, inak sa natrapis. Casom som sa zmierila, ale teda ako vravim, nezmeni sa to podla mna, zmeni sa len objekt jeho fanatickeho zaujmu.
Napr. moj muz mal najprv bike - ucil sa take tie skoky, smyky, zjazdy... Skoncil, lebo si zranil koleno, dlhsie trvalo hojenie a to sme uz mali babo v kociku, inak s nami na prechadzku nesiel ako skakajuc na biku. Potm behaval - trenoval div ze nie na tie horske behy, kazdy druhy den 15 km a kazdy zvysny den lezal od unavy. Chodili sme uz potom s dcerou na preteky ho povzbudzovat, ale to je o nicom, cakas v cieli a on sa potom aj tak vrati po veci busom na start... Cize nie je to nic spolocne pre rodinu. Potom si nasiel vodacky sport, chodil s partickami na splavy kade tade, ked sme boli bezdetni, chodila som aj ja, ale s malym dietatom sa tie jeho adrenalinove splavy robit nedali... A popri tom mal vzdy bud PC hry alebo programovanie, isty cas aj socialne siete - vela fotil a cakal na kazdy lajk. Skor daco zavesil na instac z vyletu, ako zavolal domov. Je to strasne zaujimave sledovat, je zaujimavy clovek, ja nepotrebujem tak intenzivne a vela prezivat, ma naozaj potom aj vela kamosov, priaznovcov, ale pre rodinu a mna ako partnerku je to dost devastujuce. Bud sa pridam, alebo mozem robit vsetko sama. Moje veci su pomale a nezaujimave. A nezmeni sa, je to ozaj zavislost.
Nedávno bol dokument, kde sa pýtali ľudí doslova na smrteľnej posteli, čoho najviac ľutujú v zivote....90% z nich povedalo, ze som netravil viac casu s mojimi najbližšími ❤️.
Všetci sa naháňajú za tým, aby zabezpečili dobre ze nie uz svoje nenarodené vnúčatá a pritom do hrobu si aj tak nikto nic nevezme.
Priprav sa na to, ze budes ako matka viacmenej na vsetko sama. Učiteľka mojej dcéry mi minule povedala, ze nepozná polovicu oteckov, v živote neboli na rodičovskom, ziadnom vystúpení, neprisli pre deti do školy 🤷♀️....lebo zabezpečujú peniaze 🙂
Učiteľky sú zvláštna kategória súdia podľa seba, že končia v práci skôr.moj muž chodí na rodičovské až na strednej, lebo to má vedľa práce miluje to zapisuje si do notesa a potom nám doma povie to, čo vieme z edupage, ale sa pýta hlúposti len, aby bol dôležitý😝
Mne by to vadilo. Hlavne ak je zamestatny - ak tak clovek maka na svojej firme a ma zodpovednost za nu aj zamestnancov, tak jasne, ok. Ale aby som tolko casu obetoval v zamestnani? Neexistuje po pracovnej dobe u mna zadarmo riesit veci doma a detto po veceroch. To je podla mna hlupe. A za hlupe by som to brala aj od partnera. Pripadne ak by mal pracu v style pomoci ludom/nejake poslanie, este by som to vedela pochopit, ale ze vecer namiesto toho aby sme robili hocico spolu alebo vypol bude radsej tukat do pc?mne by vadil hlavne ten mindset a hlavne do buducna
Mne by to vadilo. Hlavne ak je zamestatny - ak tak clovek maka na svojej firme a ma zodpovednost za nu aj zamestnancov, tak jasne, ok. Ale aby som tolko casu obetoval v zamestnani? Neexistuje po pracovnej dobe u mna zadarmo riesit veci doma a detto po veceroch. To je podla mna hlupe. A za hlupe by som to brala aj od partnera. Pripadne ak by mal pracu v style pomoci ludom/nejake poslanie, este by som to vedela pochopit, ale ze vecer namiesto toho aby sme robili hocico spolu alebo vypol bude radsej tukat do pc?mne by vadil hlavne ten mindset a hlavne do buducna
@bg92 Mozno pri takych beznych/priemernych zamestnaniach a poziciach sa da fungovat ako pises ale pri vyssej pozicii resp. vacsej zodpovednosti sa akosi ocakava, ze ked treba, tak zamakas aj vecer alebo cez vikend. My s partnerom takto fungujeme ale vedome sme sa rozhodli pre bezdetny zivot.
Nepodcenovat a ani neospravedlnovat ambiciami, snahou zabezpecit a podobne. Je to zavislost a ma svoju pricinu. Znici to najskor rodinu a potom aj jeho sameho. Bolo by super, keby to chcel riesit a idealne s psychologom, sam na to pri najlepsej voli nebude stacit. Budu padat vyhovorky vseliake cnostne a vysokeho kalibru, preco to on takto musi robit. Vsimaj si tu odpojenost, fyzicke telo sedi doma, mysel a on cely je niekde inde. Ja som s tym zit nedokazala, dlhodobo je to masaker a sakra zly vzor fungovania celej rodiny pre deti.

Ma v praci pohotovost, ze musi byt dostupny po 15.00? Ak nie, riešiť
Bavi ho travit volny cas s tebou? Ak nie, riešiť
Aku ma prac. dobu? Lsbo písať si s kolegami po praci nie je povinnosť, to len chce robit
Vadilo by mi to, zatial počkaj s dieťaťom