Aký máte vzťah so svokrovcami?
Aký máte vy vzťah s mužovou rodinou? Zaujíma ma to hlavne z pohľadu nestranných ľudí, lebo by ma zaujímalo, či len ja to tak vnímam, alebo to cítia aj iní.
Ja mám so svokrovcami skôr slabý vzťah. Úprimne, veľmi spolu nekomunikujeme. Zo začiatku som sa snažila písala som im, zaujímala som sa, chcela som mať s nimi normálny vzťah. A aj to bolo celkom dobré, kým sa nenarodila dcéra a nezačali sme spolu poriadne fungovať ako rodina.
Od narodenia dcéry sa svokrovci sami od seba takmer vôbec nezaujímali. Nevolajú, nepíšu, nespýtajú sa na malú. Vždy to išlo len od nás. Keď sme prestali iniciovať kontakt, tak sem tam napíše svokra, ale len môjmu mužovi. Mne nikdy. Aj keď vie, že jej hocikedy odpíšem, zdvihnem hovor. Ale jej to ide len vtedy, keď je muž sám. Ja som im kedysi písala, ale keď som videla, že z ich strany nie je žiadny záujem, prestala som úplne. Teraz im nepíšem vôbec len keď muž zavolá, pozdravím sa sem tam sa pripojím a to je všetko. Moja mama miluje našu dcéru. Dala by jej prvé aj posledné. A aj naša dcéra ju strašne má rada.
Ale ja mám pocit, že on sa z toho úprimne neteší. Nie preto, že by im neprial, ale preto, že jeho mama taká jednoducho nie je. A on by chcel, aby aj jeho mama bola tak braná, tak milovaná, tak blízko. Lenže to sa nedá umelo vytvoriť, keď tam ten záujem z jej strany chýba.
Najviac ma mrzí že nevidím žiadny záujem o dcéru. Keď zavolajú, hneď otázka, kedy prídeme zase my. Oni ku nám prísť nechcú, aj keď sú doma a nepracujú. Bývame dosť ďaleko od seba ale nieje to až tak aby sa nedalo. Dcéra má už 4 roky a ešte nikdy nedostala od nich žiadny darček na Vianoce ani Mikuláša. Každý rok len počujem výhovorky typu „teraz nemáme peniaze“ ale pravda je inde. alebo „keby ste prišli, mala by“. Ale to mi príde tak hlúpe .. keby prišla tak by mala inak nie. Prídu raz do roka na narodeniny aj to podľa mňa lebo vedia že by sa asi muž nahneval.
A potom ďalšia vec on kedysi sám hovoril, že jeho rodina sa vôbec nezaujíma. Teraz o tom nechce ani počuť a nedopustí na nich nič. Keď sme tam, správa sa úplne inak úplne iný človek. A ja pri nich cítim napätie, taký divný pocit, neviem to presne opísať.
keď moja rodina potrebuje pomoc, hneď sú otázky, či dlho,čo treba..(pomoc ako napr sťahovanie niečo odniesť) Ale oni ked potrebujú? By letel. Nič mu nevadí ani keby dva dni nespí.
A potom bola situácia s Vianocami on mi začal hovoriť, že „aj mama by bola rada, keby sme konečne prišli na Vianoce, ešte sme tam nikdy neboli“ a také ja som mu povedala že ked chce môžme tam ísť ale že ja by som radšej trávila Vianoce doma a na nový rok by sme išli. Ale že ked bude chcieť on ísť že určite pôjdem. On povedal mne že nechce ísť že to nieje také ako doma ked sme.Ale zrazu sa to neriešilo a ani sa to nepýtajú nás ale iba jeho ked je sám.cize vôbec neviem len tak medzi rečou sa niečo dozviem..
A raz, keď sme tam boli, mi muž povedal, že oni “chcú byť s malou ked som nechcela tam malú nechať samu a ísť niekam 400km a vrátiť sa večer. Keďže s ňou netrávia čas nepoznajú ju napriklad ako moja mama.. vtedy by som mu najradšej povedala: keď tak veľmi chcú byť s ňou, prečo jej nikdy nezavolajú? Prečo sa nezaujímajú? To, že bývame ďaleko, nie je dôvod, aby sa nedal vytvoriť pekný vzťah. Každý, kto chce, si cestu nájde.
A úplne úprimne poslednú dobu ich neviem zniesť ani raz do roka. Jeho súrodenci mali byť krstní rodičia našej dcéry, ale nesúhlasím. Nezaujímajú sa, nevolajú, nič. Prečo by mali byť takí ľudia krstní mojej dcére? Muž sa to bojí povedať svojej sestre. Ja však nechcem, aby krstnými rodičmi boli ľudia, ktorí o dieťa nemajú záujem.
keď sme spolu osobne, tak sa ku mne správajú milo, sú príjemní… ale ja tam aj tak cítim faloš. Niečo medzi riadkami, niečo, čo nedokážem pomenovať, ale je to tam. A to je ten problém navonok úsmevy, reči, všetko „v poriadku“, ale môj vnútorný pocit mi hovorí pravý opak. A prestáva ma baviť toto napätie že niekedy rozmýšľam že ukončím tento vzťah pretože ten jeho postoj k tomu. To by som tu písala do rana.
A ospravedlňujem sa, že je toho tak veľa naraz… ale toto všetko ma trápi už dlhšie.
@anonym_autor ako to ze tvoji rodičia bývajú tak blízko a svokrovci ďaleko? Oni sa odsťahovali?
@bielasovicka neodsťahovali , muz sa prisťahoval ku mne,pretože ja som byt už mala ked sme spolu začínali.
podľa mojich svokrovcov to my alebo teda syn by sa mal ozývať im, nie oni nám. A muz to toleruje zvykol si na to. Ale mne to príde hlúpe pretoze,tu majú vnúča o ktorý by mohli prejaviť záujem ale oni keby im muz nezavolá mesiac oni mesiac sa neozvú. Ale možno by mi natom ani tak nezáležalo keby aj môj muz mal nato iný názor a nie tváril sa ze je to tak vsetko v poriadku a ked nastane chvíľa že sa vidíme tak sú super rodičia. A áno sú milý ale, to bolo myslené tak že na oko ale v skutočnosti si o vás myslia svoje.Ale asi to nezmením len ma nebaví hrať tú ich falošnú hru. Pretože keby nieje záujem z našej strany oni ani nevedia či žijeme. Ale muz to chce tolerovať ma ich rad cez všetko čiže on im môže volať písať.. no ja nebudem..
@anonym_autor stavím sa, že ak by ti volali, vypytovali sa, aj to by ti vadilo😂 načo vyzadujes od nich darčeky pod stromcek? Ty im kupuješ? Veď Vianoce nie sú o darčekoch hmotných. Pozri, moji svokrovci bývajú od nás asi 1km a moja dcéra u nich ešte nikdy v živote ani nespala a to ma už 9rokov. Neberú ju nikam a ja to vôbec neriesim. Svoje deti si vychovali, teraz si užívajú. Je to v poriadku. Kúpia? Nekúpia? Neriesim. Ja mojim deťom kúpim, zaopatrim si ich. Od nikoho nič necakam, nikomu nič nevyčítam.
@anonym_d4aa86 autorka vyzaduje darceky pod stromcek?? Ja by som sa prepadla od hanby, keby som vlastnemu vnucatu nic nekupila, ani by som nejavila zaujem. Ale podla opisu vasej rodinnej situacie ti to pride normalne. Mne nie, ani mnohym inym tu.
Od toho babky su, aby rozmaznavali, kupovali, vytvarali zazitky na ktore to dieta bude spominat cely zivot. To je dobra babka.
@anonym_d4aa86 autorka vyzaduje darceky pod stromcek?? Ja by som sa prepadla od hanby, keby som vlastnemu vnucatu nic nekupila, ani by som nejavila zaujem. Ale podla opisu vasej rodinnej situacie ti to pride normalne. Mne nie, ani mnohym inym tu.
Od toho babky su, aby rozmaznavali, kupovali, vytvarali zazitky na ktore to dieta bude spominat cely zivot. To je dobra babka.
@katkazatka presne tak. A o darceky ani tak nešlo. Ale tam ju úplne iný oveľa väčší problém ako kupovanie darčekov. A uz je to dosť dlho a tváriť sa že je to v poriadku už mi to lezie na nervy. Muz on nechce vytvárať konflikt on to asi ani nedokáže im odporovať, len mi potom príde že nestojí za nami.
@7lenka11 nepíšem že to je povinnosť iba matky. ale teraz si píšem s matkou, tak to píšem matke, nie?
@biba_18 asi sa nechápeme.. reagovala si na príspevok, kde autorka píše, že chodila k svokrovcom aj bez svojho muža, dokonca na niekolkodňové návštevy.. ale bol tam len jednostranný záujem.. tak prečo píšeš, že ona o niečo oberá svoje deti? Veď nech si muž nájde čas a raz za štvrť roka tam ide na víkend.. nechápem tomuto:
“ áno, tebe je mama bližšia - ale deti majú 2 babky a je tvojou úlohou aby deti mali vzťah s oboma - nie ty, ale deti…”
Ešte raz sa pýtam - prečo by to malo byť úlohou matky? A kto zodpovedá za vzťah matka-dieťa? Otec-dieťa? Prababička-dieťa? Krstný-dieťa? Všetko je úlohou matky? Nie, každý si predsa buduje vzťah sám cez aktivity, ktoré ich spoločne bavia, výlety, darčeky, pozornosť. Žiadna matka nikdy nasilu nevybuduje niekoho vzťah. Mam s tým skúsenosť, nakoľko moja staršia dcera dlhodobo odmietala svojho vlastného otca (nevieme prečo, vždy sa k nej správal pekne, len proste si k nemu akosi nevedela nájsť cestu a nemala záujem s ním tráviť čas). Dohovárali som jej, presviedčali, posielala som ju von s tatinom - nepomohlo. Prišlo to až samé vekom a tým, že manžel zmenil svoje nastavenie. Začal s nami tráviť viac času, viac sa s deťmi jašil, našli si spoločné aktivity..
Ja mam veľmi dobrý vzťah s nimi. Už nežijú 🤭😉

@anonym_autor s tými krstnými ta chápem. ja som bohužiaľ povolila, kvôli mužovi. Jeho sestra na deti úplne kašle, to už naši kamaráti deti vidia častejšie ako ich vlastná krsna. Naposledy ich videla pred rokom, aj to na môj podnet. Nenapíše, nezavolá, na narodeniny meniny kašle úplne…krstná cela o ničom.