icon

Bezdomovec - manipulátor

teodozia
6. aug 2023

Dobry den, moja dcera 18r talentovaná študentka umeleckej školy sa zamilovala do chlapca, ktorý je bezdomovec. Ma 20r a rodina ho vypísala z trvalého pobytu adresy, pretože si z nim nevedela rady. Od 15r je na ulici, drogy alkohol...bez strednej školy, pracovat nepojde. Mama ho mala za slobodná z českým občanom, potom sa vydala, mala ďalšie deti a o neho záujem nebol, resp. boli rady, keď nebol doma. My sme normálne situovaná rodina a naša dcera mu celkom prepadla. Od začiatku prázdnin je s nim na ulici. Prv nocovali po hoteloch, pokiaľ od nich nepýtali zaplatit, a to najviac do sumy 180e/ za 3 noci ich pustili. Hotel, zavolal políciu my sme za dceru zaplatili, on má priestupok no stale nie trestný čin. V lupali sa nám do domu, odniesli veci do záložne, ale dcera vzala všetko na seba. Policajti mysleli, ze už ho maju...no zmanipulovane dievča vypovedalo, ako ju to naučil. Obaja na chlp rovnako. Takže sme udali vlastnú dcéru. Najnovšie je tehotná a je s nim na ulici. To tehotenstvo je účelové! On pracovat nepojde, zohnali sme mu prácu, nepojde ani k otcovi do Česka, ktorý mu núka prácu. On ma za ciel dostat sa do nášho domu. Dcera nám necháva odkazy, ze na všetko ma právo. Niet v nasej spoločnosti zákon na manipulátora, ktorý vymyl mozog nevinnému naivnému dievčaťu, ktoré je ešte dieta? Ona sa od neho nevzdiali, pretože on vykrikuje, že sa hodí pod vlak. Výzorom je ako 15 ročný chlapec s váhou 50kg aj s topánkami, potetovaný, popirsingovaný, no čudo!!! Poraďte, čo robit...ona je úplne v jeho moci, on s ňou všade chodí....nedá sa s tým nič? aj policajti sa jej snažili dohovoriť, no ona ho miluje, ona ho neopusti...

karolinakr
11. aug 2023

Inak to je hrozne .A kazdy človek so zlymi genmi je odsudeny na zlé? Ako k tomu ti ludia pridu? Vsak nikto nerozhoduje, kde sa narodi..By ma zaujimali, co k tomu hovori psycholog..ked ma niekto predispozicie k niečomu, ako to vybalansovat..vyhybat sa rizikovym situaciam..Ale zas chalan jej nedrži nož pri krku, ked sa nechala nabuchat. Alebo len nedomyslela dalekosiahle dôsledky svojho konania ..No nezatracujen ju pre nizky vek..Možno zmudrie časom, vekom a sa poučí na vlastnej chybe..

katkami123
11. aug 2023

@karolinakr
To sú také reči, že gény… najviac ťa ovplyvňuje tvoja rodina, priatelia, škola, sociálne prostredie a celkovo prostredie, v ktorom vyrastáš. Neexistuje človek s top génmi, v každej rodine je čierna ovca, to máme potom všetci problémové gény, stačí len pozrieť do minulosti ako žili ľudia v stredoveku, vojny, 1.sv., 2. sv. vojna… okolie a hlavne rodičia z nás vytvárajú osobnosť aká z nás bude. Gény nám len dávajú predispozície na choroby (aj psychocké, ktoré sa nemusia rozvinúť) , temperament a výšku IQ. Určite gény nespôsobujú ako sa v živote správame a aké robíme rozhodnutia - to je už naša emocionálna rovina, za ktorú si zodpovedá každý sám, to sú hodnoty, ktoré sme prevzali z okolia - rodina, priatelia, škola.

karolinakr
11. aug 2023

@katkami123 zaujimava myšlienka
Veĺa krat som rozmyšĺala, keby som sa narodila do inej rodiny, bol by zo mňa iny človek ..možno..asi

katkami123
11. aug 2023

@karolinakr
Vo veľa veciach určite áno. Hlavne naše detstvo nás ovplyvňuje. Na koľko sme boli vedení k samostatnosti, na koľko rodicia všetko robili za nás, stanovenie hraníc, či boli pevné rodicia za nimi stáli alebo skôr naopak už dieťa vedelo, že trest, ktorým sa mu rodicia vyhrážali ani nedostane, prístup rodičov k problémom ako ich riešili, všetko nás ovplyvňuje. Aj vzťah samotných rodičov medzi sebou, všetko deti vnímajú.

0silvia0
12. aug 2023

@karolinakr
@katkami123 ale ano, aj geny maju velke slovo. Aj sklon k zavislostnemu spravaniu sa dedi. Ide potom o to, aka silna osobnost dieta/clovek je. Nejake predispozicie mozes mat, ale je na cloveku ci sa nechas prevalcovat alebo ti to tvoje pevne zasady nedovolia. Ved aj v rodinach sa najdu aj pevne charaktery aj rozni slabi jedinci a to ich vychovavaju ti isti rodicia. Zavisi aj od genov, povahy, osobnostnych crt... Tam je mnoho faktorov ktore sa spoja a namixuju pri danom cloveku. Aj z toxickeho prostredia vyjdu silne a odolne jedince, lebo silou osobnosti vymanevruju, spravne uchopia to malo, coho sa mozu chytit a vedia fungovat. Tak isto v beznych rodinach sa stava, ze niektore z deti zide na zle chodnicky. A ostatne ziju normalne.

katkami123
12. aug 2023

@0silvia0
Áno, tam ide o silu výchovu. Ja som tiež z toxickej rodiny, ale od detstva som riešila problémy, o ktorých moji rovesníci ani nechyrovali, čiže napriek tomu ma to naučilo zodpovednosti a že keď si sama nepomôžem, nepomôže mi nikto a ako si zariadim, tak v živote budem mať. A sú deti z toxických rodín, kde im závislí rodicia ofukuju zadok, všetko robia za nich a deti sú potom v budúcnosti nepoužiteľní, nesamostatní, nezodpovední jedinci. Mna osobne táto téma veľmi zaujímala a zaujima v rámci psychológie. Aj v tomto prípade prevyšuje výchova.nad génami. Super príklad mozes vidieť pri viacdetným rodinách, že jedno dieťa je tam vždy tlačené byť to zodpovedné a neraz riešiť veci aj za rodičov a na zvyšok už nie je kladený taký tlak, nemajú také prísne hranice, vyrastajú z nich nezodpovední lenivci podobní veľa krát rodičom. Ani opičia láska nie je dobrá a chorobné upnutie sa na dieťa. To dieťa si z rodinného prostredia odnáša všetko - ešte aj ako riešiť konflikty a ako sa k problému postaviť. Ja som si odniesla vplyvom tejto výchovy spasiteľsky syndróm a cely život sa snažila všetkých zachraňovať a pomáhať im- už s tým bojujem, iní sa zas naučili vplyvom výchovy, ze ich problémy bude riešiť niekto druhy, ako to za nich robili rodičia. , iní sa zas ožerie/sfetuje použije nejaký typ návykové látky, každý už ako to videl doma, aký mu rodicia dali príklad. Veľa ľudí si odnáša z domácnosti ako má vyzerať rodina, budúci partner.

0silvia0
12. aug 2023

@katkami123 teba toxicka rodina a riesenie problemov posilnilo, iny sa z toxicitou rodiny zvezie a je taky isty ako toxicky rodic. Je to o sile osobnosti, o crtach osobnosti. Nie kazdy je silna osobnost. Nie kazdy je slaba osobnost, je to vsetko vysoko individualne.
Napriklad obaja rodicia popijaju a fajcia. Ich deti si to mozu zobrat ako priklad ze to je normalne a nasledne fajcia a piju aj deti. Alebo si k takemuto popijaniu a pofajcievaniu vytvoria averziu (nepacia sa im ofajceni smradlavi hlucni rodicia) a nezacnu fajcit a ani popijat. Toto je uz o samotnom dietati, o jeho sile vole a zlom priklade. Rodic moze dat detom dobry aj zly priklad, dajme tomu dieta ma sklony popijat, ale odola. Toto je velmi siroka problematika, vela sa skumala, ale v mnohych vyskumoch z toho tie geny vysli ako silny prvok.

mamina7070
12. aug 2023

geny versus vychova je 70:30 v prospech genov
tam vstupuju faktory 4 generacie dozadu a samozrejme aj prenatalny vyvin atd

je uplne trapne co tu niektore predvadzaju a ze krestanky hanbit by sa mali ist do kuta akurat tak a nie tu vypisovat svoje mudra

tequelinka
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
12. aug 2023

@tequelinka no ved vcera o 16:18 to pisala tebe, ze aj jej matka bola na ulici

tequelinka
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
12. aug 2023

@tequelinka to nam mozno ozrejmi autorka, lebo niektore dolezite slova su s preklepmi, cize nie je uplne jasne ci mysli jej ci jeho matku. Ale ked pise, ze vychova nezlyhala, tak asi nemysli jeho, ved nemoze tusit aku mal chalan vychovu

tequelinka
Odpoveď bola odstránená
bubuska
13. aug 2023

Už na túto tému radil aj odborník a zhoduje sa s tým čo písali niektoré diskutérky na prvej strane i keď sa kvôli tomu strhla vlna kritiky. Jediná cesta je teda dcéru odstrihnúť úplne a zdialky ju pozorovať. https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/vztahov...

teodozia
autor
13. aug 2023

@tequelinka je tam preklep, ano jej matka....

karolinakr
14. aug 2023

Este je taka možnost, ze ked sa dcera bude vyhražať, že na majetok ma pravo, povieš, že ju vydediš a ma po chlebe

karolinakr
14. aug 2023

Tiež si myslim, ze každy pripad treba posudzovat individualne..Zaznelo tu mnoho rad, ty si poznaš dceru najlepšie, kedy najviac skrotla.Na mna by napriklad vykrikovanie a vyčitky neučinkovali v tom čase, učim sa na vlastnych chybach..Niekto potrebuje pevnu ruku a potiahnut, alebo vytyčit hranice. Ked je dcera lahko manipulovatelna a ovladatelna, nespoliehaj sa, že sama precitne..Dokial bude riadit jej život henta troska. Este by ma zaujimalo, ako ju zbalil
Nemala dcera problemy s kradežami od detstva?Lepkave prsty?
Lebo nechce sa mi verit, ze oslnivu karieru na konzervatoriu vymenila zo sekundy na sekundu za život na ulici a zaujimaju ju vaše majetky To mi proste nesedí..

teodozia
autor
14. aug 2023

@karolinakr ona bola normálne dieťa, žila s rodinou a nepotrebovala kradnúť, my sme ako dobre situovaná rodina, čo potrebovala to mala a ona nie je náročná... bola úctivá, ľudia ju chválili-cudzí...učitelia v škole, bola obľúbená pre slušnosť...jej najviac chýbal súrodenec, v škole na prvom stupni dokonca bola šikanovaná...

katkami123
14. aug 2023

@teodozia
Ale veď je kopu jedináčikov a nežijú takto.

katkami123
14. aug 2023

@0silvia0
Niečo je dane geneticky, ale niečo nie je. Napríklad manipulácia, narcizmus, na to neexistuje gén, je to získané / odpozorované. Taktiež kopu psychických chorôb je získaných, neexistuje na to nositeľ génu, vznika to len nesprávnou vychovou alebo extrémnymi podmienkami. Autorka sa tu sama vyjadrila, že si uvedomuje, že urobila chyby vo výchove, keď si to prešla s psychológom.

0silvia0
14. aug 2023

@katkami123 ano, ja viem, ze su veci ziskane a odpozorovane. Ale prave na poruchy osobnosti (narcisticka porucha osobnosti, histerionska, hranicna atd.) ma okrem nevhodnej vychovy vplyv aj genetika. Potvrdzuju to mnohe vyskumy.
Ale nevieme ci ma toto dievca poruchu osobnosti, tak poruchy osobnosti tu nemusine rozoberat.

katkami123
Autor odpoveď zmazal
kici124
14. aug 2023

Skuste ju nechať padnúť na úplne dno, ale fakt že úplne kedy samq sa uvedomí, príde urevaná nicota.... ona príde, len potom treba podať pomocnú ruku. Je to síce ťažké, ale aknju milujete iné asi nepomôže.
Držím palce silno palce. 🍀

simca06022011
14. aug 2023

@teodozia ty ju opisujes podla svojho, ale podla mna to je len tvoje videnie. V rodine som toto mala, dokonca viac deti, dobre situovana rodina a aj tak sa jeden so surodencov odtrhne, uteka, kradne, drogy, nevhodny "partner"... a vzdy boli varovne signaly vopred, rodicia ale slepi, hluchi alebo vsetko ostatne na vine. Skola, kamarati... Vela z nich to nepochopilo ani teraz ked ich deti maju 30+. Terapie, psychologovia, to su take alibi riesenia, podla mna vacsina veci pride z domu, z pristupu, z vedenia dietata k nicomu ale bohuzial niekedy ani to nepomoze. U vas to vyvrcholilo rebelskym spravanim. Ty si si myslela a robila si z nej dobru, milu, skromnu, lebo to je tvoja predstava, ale ona taka vobec nemusi byt ;)

Je hadam jasne a advokat ked uz ho tu spominas vam iste povedal, ze dcera aktualne nema na nic pravo a narok.Na nic. Narok na akykolvek majetok bude mat po vasej smrti (nechcem byt morbidna, ale to je fakt). Teraz ak chodi do skoly, moze si poziadat vyzivne :D ale to jej neradte, ved nech sa cini.. aj to bude riesit sud. A nic viac.

katkami123
14. aug 2023

@0silvia0
Ja som tu ten príspevok zmazala, kvôli autorke, ale otvorene - jej dcera je jedináčik, stále si hovorí o tom aká je bezproblémová a za všetko môže výhradne chlapec. Nikto ma nepresvedčí, aj vzhľadom na jej predchádzajúce diskusie, kde už vtedy bola problémovou, že tu nezlyhala výchova. Neexistuje gén - idem žiť na ulicu. Autorka mi pripomína matku môjho ex, ktrorý je šlabikárovy narcis, keď som jej hovorila a už vtedy mala pochybnosti o ňom, že z neho nič nebude, je nezodpovedný, nesamostatný, bakalára študuje už 6. rok, ale popri tom do prace nepôjde, všetko, ešte aj pokuty za rychlost mu platili rodicia. Vieš aká bola jej reakcia? Začala mi rozpravat na to príbeh ako v 3. ročníku ZŠ vyhral matematickú olympiádu a ako jedného chlapca kedysi doučoval angličtinu. To iste tu robí autorka, krúti stále len o úzastnosti a bezchybnosti dcéry, aké bolo všetko perfektné, ale keby tomu tak bolo, tak sa nezaplatíte s bezdomovcom, neotehotnie s ním a nenecháva ešte odkazy, že má nárok na všetko. Verím tomu, že sa dievčaťu až príliš ofukoval zadok a je už zvyknutá na to, že rodicia vybavia a zariadia. Tak, ako to robili rodicia môjho ex. A čo z neho vplyvom takej výchovy vyrástlo? Nič, žije v dodávke, nepracuje, má problémy s návykovými látkami (u nich v rodine sú všetci čistí a alkohol je tabu). A to mal ukazokovy genofond, jeho matka je sudkyňa, otec veľmi šikovný podnikateľ. Len si decko rozmaznali.

lunademonica
14. aug 2023

@teodozia zaujimali by ma tie udajne chyby vo vychove, aby som sa tomu vedela vyhnut...🙂 Keby si bola ochotna, aspon do sukromnej spravy nejako vseobecne zhnut.

0silvia0
14. aug 2023

@katkami123 ja som neriesila ci autorka ofukovala zadok alebo neofukovala zadok ani nejdem sudit jej vychovne zlyhania. Sme ludia, mylime sa a zlyhavame.

Ja som len reagovala na to, ze poruchy osobnosti sa mozu aj dedit. Lebo ty si tvrdila, ze narcizmus je zasadne odpozorovany. No nie je, moze tam byt aj geneticka predispozicia.

bubuska
15. aug 2023

@katkami123 Veľmi si tvrdá a želám Ti aby si sa s takou situáciou nikdy nestretla. Niekedy aj najlepšia výchova zlyhá a chyby vo výchove robíme všetci. Nie je dôvod nešťastnej matke ešte prízvukovat že to jej chyba. Ak si si čítala článok na predchádzajúcich stránkach o dcére herečky a političky z Prešova, ktorá zomrela na drogy, tak by si pochopila že niekedy urobíš všetko správne a aj tak to nevyjde. Vela šťastia.