icon

Bezdomovec - manipulátor

teodozia
6. aug 2023

Dobry den, moja dcera 18r talentovaná študentka umeleckej školy sa zamilovala do chlapca, ktorý je bezdomovec. Ma 20r a rodina ho vypísala z trvalého pobytu adresy, pretože si z nim nevedela rady. Od 15r je na ulici, drogy alkohol...bez strednej školy, pracovat nepojde. Mama ho mala za slobodná z českým občanom, potom sa vydala, mala ďalšie deti a o neho záujem nebol, resp. boli rady, keď nebol doma. My sme normálne situovaná rodina a naša dcera mu celkom prepadla. Od začiatku prázdnin je s nim na ulici. Prv nocovali po hoteloch, pokiaľ od nich nepýtali zaplatit, a to najviac do sumy 180e/ za 3 noci ich pustili. Hotel, zavolal políciu my sme za dceru zaplatili, on má priestupok no stale nie trestný čin. V lupali sa nám do domu, odniesli veci do záložne, ale dcera vzala všetko na seba. Policajti mysleli, ze už ho maju...no zmanipulovane dievča vypovedalo, ako ju to naučil. Obaja na chlp rovnako. Takže sme udali vlastnú dcéru. Najnovšie je tehotná a je s nim na ulici. To tehotenstvo je účelové! On pracovat nepojde, zohnali sme mu prácu, nepojde ani k otcovi do Česka, ktorý mu núka prácu. On ma za ciel dostat sa do nášho domu. Dcera nám necháva odkazy, ze na všetko ma právo. Niet v nasej spoločnosti zákon na manipulátora, ktorý vymyl mozog nevinnému naivnému dievčaťu, ktoré je ešte dieta? Ona sa od neho nevzdiali, pretože on vykrikuje, že sa hodí pod vlak. Výzorom je ako 15 ročný chlapec s váhou 50kg aj s topánkami, potetovaný, popirsingovaný, no čudo!!! Poraďte, čo robit...ona je úplne v jeho moci, on s ňou všade chodí....nedá sa s tým nič? aj policajti sa jej snažili dohovoriť, no ona ho miluje, ona ho neopusti...

tykat
6. aug 2023

@beata_k to by bolo to najlepsie kebyze ju odkopne 🙏

zooeynka
6. aug 2023

@matullienka tak takyto zufalec sa urcite nebude domahat otcovstva. Naco? Aby ho za neplatenie vyzivneho zavreli do basy?

matullienka
6. aug 2023

@zooeynka to áno ale vždy sa môže domáhať aj otcovskych práv a môže jej cez dieťa robiť vždy zo života peklo. Žiaľ niektoré ženy by o tom vedeli písať romány

beata_k
6. aug 2023

@tykat Veru, velmi zla situacia. Clovek sa s laskou stara o dieta a tak zle dopadne.

zooeynka
6. aug 2023

@matullienka fetak, bezdomovec...to mu akoze posle na vikend dieta? Ktory sudca by toto schvalil?

matullienka
6. aug 2023

@zooeynka nemusí schváliť stačí,že schváli stretávanie v prítomnosti matky, nemyslím, že by zase sudca kvôli tomu úplne zakázal styk

zooeynka
6. aug 2023

@matullienka s dobrym pravnikom dosiahne aj zakaz styku. Rodicia by v tomto urcite pomohli.
Mne skor udrelo do oci, ze dcera rodicom nechava odkazy ze ma na vsetko(v ich dome?)pravo. Tam chyba nejaky respekt voci rodicom, toto by som si ja doma nedovolila zahlasit(ked som chodila s luzrom bez domova-a ten by sa tiez rad nastahoval ku nam). Bud je slecna rozmaznana krava alebo jej henten typek dava rozumy....
Inak,
@teodozia ako dopadlo to udanie na dceru?

maranco
6. aug 2023

„Chlapcom neraz najviac pomohlo, že ich rodičia vyhodili na ulicu. V jednom prípade tak spravila mama, chlapec potom rok žil bez strechy nad hlavou. Dostal sa na úplné dno a až potom prišiel za mamou, že sa ide liečiť. Dnes abstinuje. To, že ho vyhodila z domu, považuje za najväčší akt lásky – vie, že mu tým zachránila život,“ konštatuje Schmiedl.
https://www.aktuality.sk/clanok/0xk3mDO/vyskusa...

jamimo
6. aug 2023

@maranco presne, pre mnohé nepredstaviteľné a na neuverenie, ale ako som písala vyššie: Pomáham ti vlastne tým, že nepomáham!
Ešte tvrdšie z praxe anonymných svojpomocných skupín príbuzenstva: Vaše dieťa (rozumej dlhodobý alkoholik, gambler, narkoman, bezdomovec...) musí umrieť skôr ako vy, aby ste vy mohli spokojne odísť na druhý svet. Kruté, ale pravdivé 🤔

karolinakr
6. aug 2023

Slovenska herečka, dceru mala narkomanku, žila v Holandsku, dceru odpisala, predtym jej vsak pomohla nesčetne krat, lenže ta ju klamala a okradala, spachala dcera potom samovraždu..Takže je to take rozporuplne či pomahat, či nie. Kto však okrada vlastnu rodinu, tu sancu si nezasluži potom

katkami123
6. aug 2023

Keď toto čítam, až mi zle prišlo a do plaču. Autorka, prajem veľa síl.

jamimo
6. aug 2023

@karolinakr ponúknuť pomoc a možnosti, nepovoliť, určiť hranice a mantinely. Pomoc existuje, len sa treba pre ňu rozhodnúť. Nikto to však za dotyčnú dcéru neurobí a nedonúti ju. Často takýchto aktérov nedonútia k zmene ani okolnosti napr. tehotenstvo, úmrtie rodiča, vážne ochorenie, stretnutie so smrťou, strata celej rodiny... V tomto prípade je koniec tragický. To vieme všetci.
Ok, autorkina dcéra neberie drogy, pochybujem však, že po večeroch sa hrá s frajerom žolíka alebo Človeče nezlob se. Je tam veľmi tenká hranica a kritická kombinácia = slepá zamilovanosť, láska, manipulácia, mladý vek, drogy u frajera... Tu sú príklady, ako končí život na ulici, ak sa aktér nerozhodne pre pomoc. Napr.
https://plus7dni.pluska.sk/ludia/stal-neho-bezd...
https://www1.pluska.sk/soubiznis/zahranicny-sou...

zuzanka.zuzu
6. aug 2023

@jamimo ty naozaj pracuješ v tejto oblasti? lebo teba by som tam stretnúť nechcela 😡 úplne ich odpisujes. ale ju treba zachrániť, nie opustiť a nechať padnúť na dno 🙈 máš vôbec vlastné deti či len teória všeláskarky z nejakej posahanej mimovládky?

autorka - BOJUJ !!! na odpísanie máš času dosť, ale potom si budeš aspoň môcť povedať že si predtým urobila VŠETKO ❤️

heleninamama
6. aug 2023

@teodozia Nechcelo sa mi veriť, že dievča náhle až takto veľmi osprostie a pozrela som si Tvoje staršie témy. Zabudla si pridať dôležité informácie - dcéra je adoptovaná a ktovie aké má v sebe gény a predispozície. Už tu o tom písala @jamimo. Toto nie sú bežné bezproblémové deti. Nezapadala medzi spolužiakov a rovesníkov - hľadala si jej tu kamarátov, nedokáže sa sama učiť - hľadala si jej niekoho na doučovanie a hlavne, je závislá na mobile a agresívna voči Tebe. Toto sú fakty, ktoré menia celý príbeh. Proste, aká išla, takého si našla.

alexnina777
6. aug 2023

@heleninamama to dosť mení pohľad na celú situáciu..kde si toto zistila?

beata_k
6. aug 2023

@heleninamama A co, ze je adoptovana? Autorka ju lubi a chce jej pomoct.

heleninamama
6. aug 2023

@alexnina777 Zadaj si meno autorky do Hľadaj vo fórach a vyhodí Ti všetky diskusie, do ktorých autorka písala.
@beata_k To je dosť dôležité, dokonca dôležitejšie ako láska zrejme veľmi naivnej autorky. To dieťa má svoje gény, schopností, predispozície po rodičoch, ktorí boli zrejme rovnako pofiderni ako tento jej partner. Autorka o tom určite niečo vie, pri príprave na adopciu sa také veci spomenú.
A osobne si myslím, že v tom bude aj rómska krv -dievča nemá chuť učiť sa, ale má vzťah k hudbe. Tu bolo zrejme kopec náznakov a volania o pomoc, ale autorka ich prehliadla a aj bagatelizovala a skončilo to útekom dcéry z domu a týmto vzťahom. Tu pomôže len odborník a zrejme tvrdý prístup a toho autorka asi schopná nie je. To je skôr typ ženy, ktorá bude zaslepená láskou dotovať nepodarenú dcéru, feťáka a aj húf deciek, ktoré si urobia. Aj tu vykresľuje dcéru jednostranne ako naivné dieťa a nevinnú obeť zlého chalana.

karolinakr
6. aug 2023

Jaj, tak ked je problemova od detstva a agresivna voči tebe - toto ozaj treba povedat..Zvyčajne si hladaju štylom vrana k vrane sada. No stači sa rozhliadnut okolo seba - kto sa styka s takymi typmi mužov?
Tam slušačky nenajdeme vedla nich sedieť, však tu v parku mame typy všelijake

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
katkami123
6. aug 2023

@heleninamama
Tak ale toto potom nie je fér, ja som už poslala manželovi vyľakaná screenshot diskusie, že ako môže dopadnút dobré vzorné dievča, (máme 3 dcéry) pritom to dobré vzorné dievča vôbec nebolo. Niekedy tiež nemám slová na to ako poniektoré autorky nerealisticky vykreslia problém, pritom realita je na míle ďaleko. Takže aj dcéra bola dobrý kvietok.

alexnina777
6. aug 2023

@katkami123 ja si myslím, že v niektorých prípadoch ženy možu byť neobjektívne, s iným vnímaním reality, zapieraním faktov, ako keď je v škole problémové dieťa a rodičia nevidia problém vo svojom dieťati, ale vo všetkých ostatných vrátane učiteľov.. to bol len príklad..

teodozia
autor
6. aug 2023

@zooeynka no ako, ved ona prišla len domov a nemala kľuče, tak ona, nie on, rozbila trojvrstvové lepené sklo na balkone, urobila otvor a zvnútra otvorila a vvošli i do izby....zavolali sme kriminálku na vlastnú dcéru...

lussyl5
6. aug 2023

@teodozia Trochu odveci nápad,ale možno by veľmi prospelo niektorého z dvojice posadiť do väzenia.Odlúčenie by ju možno preliečilo.

lussyl5
6. aug 2023

@teodozia A kľudne ak by bolo za čo aj dcéru.Ak bola aj v minulosti problémová toto by ju možno nakoplo pochopiť že už fakt prestrelila.

alexnina777
6. aug 2023

@teodozia @zooeynka sa pýtala ako dopadlo to udanie na dcéru, nie ako sa to udialo..

mateson
6. aug 2023

Radu nemám, ale budem veľmi držať palce nech to dopadne čo najlepšie. Toto je zlý sen každého rodiča a každému sa to môže stať. Ozaj každému, kto hovorí, že jemu nie, nemá pravdu.

jamimo
6. aug 2023

@zuzanka.zuzu keby si rozumela problematike, širokospektrálnemu záberu príbuzných odborov a profesií, nikdy by si takýto príspevok nenapísala. Nevadí, dokážem s tým žiť v mieri, už som stretla rôznych ľudí v živote, názory, pohľady na rôzne sociálno-patologické javy. Nikde nepíšem, že hádžem tieto osoby cez palubu. Píšem, že treba ponúknuť pomoc, možnosti, určiť hranice a a výšku mantinelov. Popisovala som aké sú postupy. Opísala som pár prípadov z praxe. To, že som napísala reálnu skúsenosť a fakt, že sa niekto rozhodol pre život na ulici bez pomoci, pre život utopený v alkohole s posledným výdychom pod mostom a vo vlastných výkaloch... zo mňa nerobí zrúdu, slniečkárku a ešte neviem koho... Empíria nepustí. To, že to ty nechceš pripustiť je ok a v absolútnom poriadku. Možno patríš názorovo do tejto skupiny :
Mnohí rodičia, 80 ročné matky o dvoch francúzskych barlách takto ťahali 40 ročnú šnúru spoluzávislosti so svojimi 60. ročnými synmi, pomočenými, otrase mozgu po páde do potoka...Z čistej lásky, ktorá sa nazýva krutá spoluzávislosť🤔
Alebo? "Prudko odporúčam" skúsenosť, kedy by ti dcéra závislá na heroíne splodila 5 vnúčat s dealerom v tvojom veku 50-60 rokov... V tomto prípade sa už nedá hovoriť o láske a zromantizovanej predstave o záchrane dieťaťa. Tu musí nastúpiť tvrdé racio, odborné poradenstvo a pomoc, ktorá zminimalizuje následky a dopady, laicky povedané hasí akútny požiar.
Neviem, či si čítala všetky moje príspevky. Absolútne si za nimi stojím. Prajem všetko dobré.

katkami123
6. aug 2023

@alexnina777
Tak potom tu je veľa krát hlavná chyba v tom, že rodičia hádžu vinu za svoje deti na všetkých okolo, teda aj chyba výchovy, nevedieť sa realne pozrieť pravde do očí a povedať si, že moje decko tiež nie je žiadna svätica a už v začiatkoch takéto spravanie haltovať, stanoviť pevné hranice vo výchove.
@jamino teraz mimo autorku, nie je teda hlavný problém veľa krát mäkký rodič, čo prehnane rozmaznáva, dieťa bez povinností? Alebo sa mýlim?

Lebo čo máme v znamych psychológov, tí teda nepoľavia, mnohí hovoria, že sú až moc prísni na svoje deti. Ale nie je práve aj toto prevencia?

jamimo
6. aug 2023

@katkami123 odpoviem ti koľko viem... Veľmi mäkký rodič vytvára svojim laxným prístupom nešťastné prostredie pre vývoj zdravého jedinca - psychicky a sociálne odolného. Paradoxne aj naopak veľmi tvrdý rodič je nesprávny spôsob vo výchove. Možno sa to len vám a vašim priateľom zdá, že sú prísni rodičia v komparácii s inými kt. poznáte. Možno len trvajú na pravidlách a určujú hranice.
Prísne rodičovstvo nie je o spokojnosti oboch strán a porozumení. Je o strachu. A to je zle. Napr.
https://eduworld.sk/cd/zanet-kollarova/2573/pri...
Optimálny prístup vo výchove od ranného detstva sú= láska, aktívne strávený čas s dieťaťom, aktívna pozornosť, komunikácia, vybudovaná dôvera, zlatá trpezlivosť, vysvetľovanie, edukácia v rôznych smeroch a oblastiach. Ruku na srdce, kto sa dnes deťom takto venuje? (aj kedysi?)
Ofukovanie práškovým cukrom, vyhovenie pri každom písknutí a tancovanie ako dieťa spieva nie je láska. To je opičia láska, neprestrihnutie pupočnej šnúry, syndróm prázdneho hniezda a vlastného (ne)naplnenia, kedy matka urobí VŠETKO preto, aby sama sebe dokázala pocit lásky a sebahodnoty prostredníctvom dieťaťa. Týmto prístupom rodičia vychovávajú nesamostaného, "nesvojprávneho" jedinca, ktorý vlastne nikdy nedostal šancu prejaviť sa a žiť. Možno budúci bezdomovec. Aj opičia láska dusí.
https://www.preventivne.sk/pribehy-rozhovory/ro...
Odbočím k príkladu:
Máme takého v rodine. 50 ročný chlap, gambler od veku 18 rokov. Matka za neho vyplatila dlžoby v miliónoch korún, vyhrážky, plač, smútok, nič nepomohlo. Dnes matka seniorka viac ako 70 ročná už nežije so svojim manželom, celý život bojovala za syna a dôkazy jej spoluzávislosti a opičej lásky. Ostatné deti šli bokom. 50 ročný chudáčik v detskej izbičke u mamičky, hotel all inclusive 5*. Nikdy si matku nevážil, neocenil jej snahu, nepriznal chybu... Matka si síce už problém uvedomuje, ale nechce priznať že vychovala budúceho bezdomovca. Už dnes narieka, čo on bude chudák robiť, keď sa ona pominie. No čo? pregambluje byt po nej a skončí na ulici... Neskoro.. A to je presne ten prípad, kedy rodič ani na druhý svet v kľude nemôže odísť, už dnes ju hlava bolí ako bude žiť jej synáčik. Chudáčik, práškový cukor, ktorým ho ofukovala raz pominie.🤔
Späť k odpovedi. Čo je teda optimál? Presne takúto otázku dostal profesor MUDr. Jozef Mikloško PhD. na seminári ktorý som absolvovala. Rodičia sa desili najviac scénaru dieťa a drogy+ rôzne patológie. Ako sa tomu vyhnúť? Predchádzať? Pán profesor odpovedal: Neexistuje exaktný vzorec a rovnica... Čo však môžem za roky praxe odporúčať, dôležité sú HRANICE. Najšťastnejšie deti sú tie, ktoré majú hranice. Tie, ktoré ich nemajú, vymýšľajú ako rodiča upútať, získať jeho pozornosť... A ako dobre viete, aj zlá reklama predáva. Dieťa sa riadi mysľou, čím horšie tým lepšie. Najskôr rodičia pokričia, potom zbijú, vyhrážajú sa, dávajú plané ultimáta, ktoré vždy povolia. Dieťa vždy plano sľubuje a vyvedie ešte väčšiu hlúposť. Lebo chce ešte viac pozornosti. Ak si však rodič váži sám seba, stojí si za svojim rozhodnutím a dieťa vie, kde sú jeho hranice, vážia si aj rodiča a sú šťastné, že sú jeho dieťa. Funguje vzájomná symbióza a harmónia vzťahu rodič-dieťa.

A to je presne to: rodič si určí hranice= Pomáham ti tým, že nepomáham. Nevyplácam dlžoby, právnikov, tvoje alimenty, nehasím ti 20, 40 rokov za zadkom= to nie je pomoc, to je patológia rodiny, spoluzávislosť. Veď to poznáme.... Cesta do pekla je vydláždená dobrými úmyslami. Pekla koho? Každý nech si odpovie sám 🤔

cacianka
7. aug 2023

@jamimo netráp sa nad touto pani, ona má veľmi svojský prístup a v iných diskusiách je veľmi, akoby som to pomenovala ,svojský opozičná, útočná a príjemná ako osina v zadku. Ešte inak, serie si dosť často do úst