Boj o vnúčatá - konflikty medzi babkou a nevestou
Zienky ja nezvyknem sem casto písat, ale už musim…sice som tu citala podobne temy v minulosti, skuste mi vy aktualne na toto nieco napisať. Mám vnúčata 4 a 6 rokov..mám ich tak rada, ale ich matka – moja nevesta – to je normalne katastrofa. Ona tie deti drži jak vo vatičke, bojím sa im aj len pozriet do očí aby som niečo neporušila. Vsetko musí byt bio, eko, vegan, bez cukru, bez radosti zo života. Minule som im doniesla čokoladu, taku normalnu aku každy dieta miluje – skoro ma prehltla pohladom že “to im nedavaj, tam je cukor a palma”. No a čo? My sme jedli aj chlieb s mastou, slaninu, kockovy cukor sme len tak cmulali a žijeme! Ona by najradšej tie deti krmila len mrkvovou šťavou a semienkami!
Boli sme spolu na ihrisku, trochu prsalo a bola tam kaluž. Deti sa tam už trepali, že sa pojdu pošpliechať – ona ich zahriakla, ze domov, ze poprchava a hned ze mlaku nie, že tam su bakterie! Tak som jej povedala, že my sme sa valali v blate a aspon sme mali imunitu. Odfŕkla si a pol dna so mnou ani slovo.
A to jablka… Kúpila som im na trhu krasne, červene, vonavé, rovno od gazdu. Položim na stôl, idem s dietatom do izby, vrátim sa – jablká fuč! Ona ich vyhodila, lebo nepozna pestovatela! Ale chipsy z bioobchodu za 5 eur kus tým deckam da, lebo to má “certifikat”.
A ked pridem, musim si davat dezinfekciu na ruky, jak keby som bola nakazena. Minule som piekla kolace, domace, krasne, s laskou – ani ich nevyložila! Že deti maju dezert naplanovany. Akože čo to je za pristup? Všetko podla jej tabuliek, deti pomaly nemozu ani spontanne existovat. Ja už mam pocit že nech urobim cokolvek, ona si najde dôvod prečo je to zle. Drží tie deti ako v sklenenej bubline a keď jej poviem, že kedysi sme si robili blato s datelinou na dvore a ešte sme to oblizovali, že sme akoze navarili a tak sme sa hrali, tak skoro exploduje od zúrivosti. Úprimne – keby som nebola ich babka, tak ma už davno odrezala.
Akože viem, že je toto asi bežna téma a asi nie som sama čo to riešim. Sice sa o Koniku kedysi hovorilo, že je to tu sama eko bio raw mama, sama som to zažila, som tu už roky rokuce… ale mne to už totalne lezie na nervy. Tie deti nebudu mat nikdy žiadnu imunitu dokelu! Pride mi ta moja nevesta doslova ako keby bola zo sekty. Ok, viem – jej deti, jej pravidla… ale ona si to ani nenecha vysvetlit. Och, už som to chcela kolkokrat ignorovat, ale kypí vo mne žlc vždy. A neda mi ich ani na prazdniny, ako keby som bola nejaka diablica čo detom ublizi alebo ich neumyje, alebo im dam zjest jedovate jedlá. A viete čo je na tom cele najhorsie? Ze syn drzi hubu, len aby bol doma pokoj… no tak ja sa pytam, to fakt dnes uz babka nema pravo dat vlastnemu vnučatku ani kusok kolaca bez toho, aby som bola za vraha??? fu, asi sa mi aj ulavilo..
@anonym_autor no akoze ľutujem vás. Ale hlavne tie deti budú dosekané. Inú možnosť ako to rešpektovať žiaľ nemáte ak ich chcete vídať. Ona je zrejmé skalopevne presvedčená že to čo robí robí dobre. Tak im nabudúce prineste bio eko raw chipsy
@anonym_autor teda ak samozrejme neprehanate. Mňa moja babka označila za bio eko raw lebo som 6 mesačnej dcére nechcela dať jej domácu výživu s cukrom🤣
🍿🪑
@anonym_autor no svoje deti si už mala,teraz drž hubu a krok ak chces mať aj vnúčatá
Vymyslená téma. A keby aj nie, pokiaľ vieš aká je prečo nedonesieš čo im dovolí? Opýtaj sa kde a čo konkrétne môžeš nakúpiť.
chapem tvoje rozhorcenie, ale oba je matka a tvoj syn otec oni deti vychovavaju a rozhoduju o nich. ak chces s nimi byt castejsie bez odporu nevesty prisposob sa jej pravidlam. detim nekupuj cokoladu ale semienka... jablka kup v obchode s "certifikatom" kolace rob podla jej receptu a vopred sa dohodni kedy ich prinesies (nech to da do planu) a pod. ano je to za vlasu pritiahnute ale ak chces aby ti foverovala a dala deti hoci aj na prázdniny musis sa prispôsobiť. u nas tiez stary rodicia nevedeli pochopit ze cokolada NIE (syn bol alergik) trvalo to par rokov a to sme aj kontakt museli obmedzit. takze je na tebe ci budes "nebezpecna" pre svoje vnucata (tvoj vyraz) alebo sa naladis na ich nôtu drzim palceky
Neporadím, to to je už diagnoza matky a chyba otca detí, že takýto prístup dovolí
chúdence deti
Porozprávaj sa so synom medzi štyrmi očami, vysvetli mu ako škodia vlastným detom
Nemyslím, že téma je vymyslená, takýchto matiek je stále viac
Neporadím, to to je už diagnoza matky a chyba otca detí, že takýto prístup dovolí
chúdence deti
Porozprávaj sa so synom medzi štyrmi očami, vysvetli mu ako škodia vlastným detom
Nemyslím, že téma je vymyslená, takýchto matiek je stále viac
@anonym_d2cb0f akurat im ešte naruší aj manželstvo keď to bude riešiť natajno so synom a huckat ho
@anonym_autor teda palmovy tuk je naozaj nezdravy a dezinfekciu pouzivam aj ja. Ty mas skadial taku istotu ze nie si nakazena?
A co? Jej deti jej pravidla. Ty si mala moznost vychovavat svoje deti tak sa do toho nemiesaj. Jednoduche. Ja tiez odmietam sladkosti od babky. Lebo nema hranicu. Keby jedno lizatko. Jednu cokoladku alebo keksik. Ale ona je schopna dat kazdemu tasku sladkosti,lebo chudatka len si dajte mater vam nedopraje. A deti jej nedavam domov,ani na prazdniny. Nemam rada tie dristy ,ze aj my sme jedli kade co a zijeme. Zi ako chces,jedz co chces. Ja som za svoje deti zodpovedna a rozhodujem ja.
@anonym_autor Pravda je, ako zvycajne, tak niekde uprostred.
Cokolada - taka "obycajna", naozaj detom nepatri. Chapem aj, ze nechcela kolace, aj ked domace su najlepsie, ked uz mali deti iny dezert.
Ono sa to volakedy neriesilo, ale dnes je ten cukor vsade a hlavne je ho vela. Ona robi sluzbu svojim detom, ked to obmedzuje pokial moze. Nie nadarmo, teraz je vsade vela obezity, uz v mladom veku, tinedzeri, mladi dospeli s tym maju vazny problem. Ona ich tymto chrani pred starostami neskor.
To za tvojich cias neexistovalo, preto ste nemuseli davat pozor. Ale tiez neboli cokolady dostupne kazdy den, ani tycinky, horalky, cukriky neboli kazdy den, nebola nutela, neboli sladke limonady na kazdom kroku. Teraz sa tomu skoro nevyhnes, aj ked chces. Preto je to teraz treba kontrolovat, ucit deti zit bez cukru, a je to vazna vec.
Rovnako sa neriesili pesticidy, rozne domace postreky, alebo ti osvietenejsi nestriekali vobec...ale teraz sa vie, ze su skodlive, zostavaju v tele, kumuluju sa....decka este toho pojedia v zivote dost.
Ono sa to nezda, ale ten zivot sa zmenil naozaj vela za tych 20+ rokov. A to, ze sa to robilo nejak, a prezila tak jedna generacia neznamena, ze to je dobre pre tu dnesnu.
Aj ja som podľa príbuzných eko bio raw (smejem sa na týchto nalepkach, sú neskutočne otravné), ale čokolády, cukríky, lízatka fakt nedávam. Tá mláka a blato sa mi páčia, aj bez toho porovnavania sa. Ona je mama. Treba rešpektovať a viac sa jej pýtať. Záujem zbližuje.
Neviem ako za vašich čias, ale za mojich teda neexistovali rôzne špeciálne gumáky a nepremokavé oblečenie do dažďa a keby som sa len tak vyšantila v blate a mláke, mama ma nepochváli a ona zďaleka nebola ani bio, ani eko, ani raw 😃 Ja som tu nálepku dostala za to, že som si dovolila kúpiť detskú výživu v DM a nápisom BIO.
Inak sa spýtam... Ona ako matka vari nemá právo rozhodovať o vlastných deťoch? Ak chceš, aby ti dôverovala, tak musíš rešpektovať jej rozhodnutia a voľby.
Moja svokra sa časom naučila a rešpektuje a ja nemám problém jej dieťa zveriť aj na pár dní. Moji rodičia nerešpektujú, tak sme tam radšej s dcérou - dieťa 90% času u mojich rodičov je dcéra so mnou alebo manželom (už má 10 rokov).
@anonym_autor Ja len jednu poznamku k tomu. Uplne, ale uuuplne vynechaj zo slovnika vetu..."My, sme volakedy....." Ja s tebou v zasade suhlasim, ale uz len pri citani tvojho prispevku sa mi noz vo vrecku otvaral z toho tvojho poucania "My sme volakedy..." Trochu si na to daj pozor. To, ze ste volakedy nieco robili a ste tu, neznamena, ze to bolo spravne. Ja som presne ta generacia, ktora bola v chodiku a nic nam nie je. No ano je, ale o 30 rokov neskor mam skoliozu...
@anonym_autor keby si dodržiavala to čo ona tak by ti ch bez váhania dala, proste chce ich viesť spôsobom o ktorom je presvedčená že je dobrý a zdravý, nechápem čo je na tom ťažké
@anonym_autor bohuzial, su take aj v mojom okoli, za mna je takyto pristup extremny. Nezavdacis sa jej nicim, jedine ze zacnes kupovat tie somariny, co dava detom ona. Ale pojdes proti sebe, lebo ty si toho nazoru, ze domace je domace a nemoze im to ublizit. Nenos nic, uzi si ich pritomnost a nenechaj sa nou vyviest z miery. Ono volakedy bolo vela veci inak. To su tie generacne rozdiely.
Ty si bola vychovanana nejako a sama si si vychovala syna podla seba, tak nechaj nevestu nech si vychovava svoje deti tiez podla seba. Nikde nie je dane ani pisane co je norma a co uz extrem, je to o nazore a pohlade na vec ale kazdej matke vadi ak do jej vychovy/stravy deti niekto zasahuje.
Nauc sa prejavovat lasku k vnucatam inak ako cez jedlo ci sladkosti. To je taky neduh starsej generacie, ktora mozno v mladosti trpela nedostatkom. A hlavne respektuj rodicov svojich vnucat a nemiesaj sa im do vychovy a stravovania. Co sa hygieny tyka, je logicke, ze ked pridem zvonku, z obchodu ci verejnej dopravy, umyjem si ruky mydlom. Inak riskujem choroby - od beznych viroz az po tie crevne. To sa uz aj deti v skolke ucia.
A ešte jednej veci nerozumiem... Ty sa hneváš na vlastného syna za to, že Ty si ho vychovala tak, aby si vážil svoju manželku a rešpektoval ju?
Umelá diskusia. To je hneď cítiť, priam básničku si mohla z toho urobiť…
@anonym_autor z tvojho príspevku presne vidieť, prečo je problém. Samé reči ako si ona nedá vysvetliť, ako sa to za tvojich čias robilo tak a tak, ako to vieš ty najlepšie. Ty jej nemáš čo vysvetľovať. Ona je rodič, a ty máš jej rozhodnutia rešpektovať. Vieš že obmedzujú cukor a ty im aj tak prinesies klasickú čokoládu a pod. Prečo sa jej nespytas čo im máš kupovať? Prečo jej chces silou mocou pretlačiť že to čo si vybrala ty je to správne? Radšej sa jej nabudúce spýtaj čo kúpiť/upiect, určite ti povie milión alternativ a spokojnosť bude na všetkých stranách. My doma nebazirujeme na eko bio, aj do mláky deti môžu skákať, ale teba by som veru tiež nechcela za svokru.
@anonym_autor ja len na argument, že kedysi sme olizovali blato s datelinou.... tak sme mohli olizovať aj toxoplazmozu. S takým argumentom by som ta aj ja poslala do puxe.... aj vodu z Hrona pili,aj hnačku mali a podobne. Skus si nájsť cestu. Vypytaj si recept od nej, čo mas upiecť... skus kolac bez cukru, trebárs aj s mrkvou a ovsených vločkami.
A ešte jednej veci nerozumiem... Ty sa hneváš na vlastného syna za to, že Ty si ho vychovala tak, aby si vážil svoju manželku a rešpektoval ju?
@tanyan Mala by sa hnevať sama na seba, vychovala chlapa bez názoru a zdravého rozumu. Vážiť si manželku je skvelá vec. nemusí pritom podporovať jej fanatizmus
Toto je vec nazoru, to ani neni ze generacny rozdiel, ale aj medzi matkami. Ja necham deti aj v kaluzi sa vyrachat, v blate, jedna kamoska ze fuuuj. Obmedzovanie sladkostí - tu je ozaj sto ludi, sto chuti. Nech si kazdy robi, jak vie. Nepec im kolace, nenos cokoladu, kasli na nu, nech si robi, jak chce. Nehovor jej ze "aj my sme ... a sme tu", lebo ak budu mat mrle, hnacku, bude trpiet ona ako ich mama
@tanyan Mala by sa hnevať sama na seba, vychovala chlapa bez názoru a zdravého rozumu. Vážiť si manželku je skvelá vec. nemusí pritom podporovať jej fanatizmus
@anonym_d2cb0f Keď manžel súhlasí s manželkou a nesúhlasí so svojou matkou, tak to neznamená, že je bez názoru a zdravého rozumu. Existuje predsa reálna šanca, že to majú medzi sebou vykomunikované a je to ich spoločné rozhodnutie.
Modrý koník musí veľmi slabo platiť. Za slušný plat by veru i témy boli aspoň trošku uveriteĺné.
@anonym_d2cb0f Keď manžel súhlasí s manželkou a nesúhlasí so svojou matkou, tak to neznamená, že je bez názoru a zdravého rozumu. Existuje predsa reálna šanca, že to majú medzi sebou vykomunikované a je to ich spoločné rozhodnutie.
@tanyan Normálny chlap s vlastným názorom by s takou blbosťou na úkor svojich detí dobrovoľne súhlasil?
O tom pochybujem.
Pozri, zena ako taka je volba tvojho syna. Ma prednosti, kt ty nevies odcenit. nechce Ti davat vnucata… bud budes pocas pritomnosti jej deti tiez eko bio raw … alebo ak sa chces realizovat ako babka mozes sa ponuknut ako nahradny stary rodic … najdes niekoho, kto tvoje kolace atd privita bez poznamok. Ona bude spokojna ze sa uvidite “pri pohari s destilovanou vodou” a ty sa mozes vyzit ako babka … deti budu mat urcity vek a € a pojedia od Chipsov az po … Eko bio raw obdobie konci okolo 11 rokov … navrat k nemu tak najskor v 15stich

neverim ti 🙂 dalsia vymyslena tema