icon

Boj o vnúčatá - konflikty medzi babkou a nevestou

11. aug 2025

Zienky ja nezvyknem sem casto písat, ale už musim…sice som tu citala podobne temy v minulosti, skuste mi vy aktualne na toto nieco napisať. Mám vnúčata 4 a 6 rokov..mám ich tak rada, ale ich matka – moja nevesta – to je normalne katastrofa. Ona tie deti drži jak vo vatičke, bojím sa im aj len pozriet do očí aby som niečo neporušila. Vsetko musí byt bio, eko, vegan, bez cukru, bez radosti zo života. Minule som im doniesla čokoladu, taku normalnu aku každy dieta miluje – skoro ma prehltla pohladom že “to im nedavaj, tam je cukor a palma”. No a čo? My sme jedli aj chlieb s mastou, slaninu, kockovy cukor sme len tak cmulali a žijeme! Ona by najradšej tie deti krmila len mrkvovou šťavou a semienkami!
Boli sme spolu na ihrisku, trochu prsalo a bola tam kaluž. Deti sa tam už trepali, že sa pojdu pošpliechať – ona ich zahriakla, ze domov, ze poprchava a hned ze mlaku nie, že tam su bakterie! Tak som jej povedala, že my sme sa valali v blate a aspon sme mali imunitu. Odfŕkla si a pol dna so mnou ani slovo.
A to jablka… Kúpila som im na trhu krasne, červene, vonavé, rovno od gazdu. Položim na stôl, idem s dietatom do izby, vrátim sa – jablká fuč! Ona ich vyhodila, lebo nepozna pestovatela! Ale chipsy z bioobchodu za 5 eur kus tým deckam da, lebo to má “certifikat”.
A ked pridem, musim si davat dezinfekciu na ruky, jak keby som bola nakazena. Minule som piekla kolace, domace, krasne, s laskou – ani ich nevyložila! Že deti maju dezert naplanovany. Akože čo to je za pristup? Všetko podla jej tabuliek, deti pomaly nemozu ani spontanne existovat. Ja už mam pocit že nech urobim cokolvek, ona si najde dôvod prečo je to zle. Drží tie deti ako v sklenenej bubline a keď jej poviem, že kedysi sme si robili blato s datelinou na dvore a ešte sme to oblizovali, že sme akoze navarili a tak sme sa hrali, tak skoro exploduje od zúrivosti. Úprimne – keby som nebola ich babka, tak ma už davno odrezala.
Akože viem, že je toto asi bežna téma a asi nie som sama čo to riešim. Sice sa o Koniku kedysi hovorilo, že je to tu sama eko bio raw mama, sama som to zažila, som tu už roky rokuce… ale mne to už totalne lezie na nervy. Tie deti nebudu mat nikdy žiadnu imunitu dokelu! Pride mi ta moja nevesta doslova ako keby bola zo sekty. Ok, viem – jej deti, jej pravidla… ale ona si to ani nenecha vysvetlit. Och, už som to chcela kolkokrat ignorovat, ale kypí vo mne žlc vždy. A neda mi ich ani na prazdniny, ako keby som bola nejaka diablica čo detom ublizi alebo ich neumyje, alebo im dam zjest jedovate jedlá. A viete čo je na tom cele najhorsie? Ze syn drzi hubu, len aby bol doma pokoj… no tak ja sa pytam, to fakt dnes uz babka nema pravo dat vlastnemu vnučatku ani kusok kolaca bez toho, aby som bola za vraha??? fu, asi sa mi aj ulavilo..

Strana
z3
miskakyblik
12. aug 2025
@anonym_2ca4d9

@anonym_6f78c3 Dávala som pozor a vo vhodnej chvíli zobrala. Minule zase na ihrisku kŕmila babka svojho maličkého vnúčika slanými Pombearmi.

@anonym_2ca4d9 tak zrovna pombear je ešte ten lepší prípad zo snackov, je bezlepkovy a nieje tam ani ,,palma ,, ale teda smažené sú to nepopieram ale nemôžeš vedieť ako to je , raz za čas to dám aj nášmu , keď kukame rozprávku takú celovečernú, že si robíme domáce kino , popcorn nemá rád , tak mu vždy dám pombear a paličky kaleráby a mrkvy a ide sa zblázniť od radosti že kuka film ako dospelák 😁

anonym_591f92
12. aug 2025

@anonym_autor je sibnuta, nech sa s ňou tvoj syn rozvedie a deti pýta min do striedavky. Ja by som ho do toho tlačila. Možno ma aj nejaké psychické problémy a lieči sa. To treba zistiť.

anonym_134941
12. aug 2025
@anonym_b20c9e

@anonym_134941 ako ste s mužom prakticky riešili kontakt? Uplne ste sa odstrihli a nevidavali svokrovci vnúčatá? Ani ste nechodili na rodinne akcie kde boli oni?

@anonym_b20c9e odstrihli sme sa uplne, nikdy sme sa nenavstevovali s jeho dalekou sirokou rodinou, s jeho bratom nam ostali normalne pekne vztahy a viac sme neriesili, na nejake velke rodinne sešlosti ani nikdy pred tým nedoslo takze toto sme mali v pohode. raz tam normalne manzel nabehol po týchto failoch, ze nech sa spamataju, naco mu vynadali ze sme nenormalni, vadní a že maju svoje prava a ked sa nam nepaci mame tam nosit len dieta a my chodit nemusime ( ??? WTF ??? ) a teda oni si budu robit co chcu lebo my vieme o zivote prd, nakoniec oni sa ofucali lebo si mysleli ze sa im ideme ospravedlnit, to už manzel treskol dverami a viac ho nebolo, este nejake vyhražky z ich strany boli, odignorovali sme a je pokoj. oni sa dodnes ani neospravedlnili takze ocividne im vnucata nechybaju a teda nam oni tiez nie, aspon sme zabranili toxik ludom v zivote nasich deti skor nez si to uvedomovali, toto ja naozaj nepotrebujem aby moje deti mali takyto priklad vztahov a rieseni problemov... fakt toho bolo strasne vela co porobili a ked vidim ako je muzovi odvtedy dobre na dusi ze sa ich konecne zbavil lebo tento styl komunikacie on zil celý svoj zivot, tak nelutujem...vseobecne pre nas ako rodinu to bola strasna ulava ze sme ich vymazali..

simca06022011
12. aug 2025

ale treba pockat, zbtocne sa tam netrep a jej blbosti neries. toto obdobie za chvilu skonci a myslim ze aj skor ako v puberte, deti pojdu do skoly, najneskor druhy stupen uz si daju co chcu = a daju si to aj skor = prost ev skole sa tomu neda vyhnut. S detmi si planuj ked tak prazdniny pomaly, proste sa dohodni so synom, ze vnucence na vikend, potom tyzden atd, by si si zobrala a bodka.. teraz nie, predpokladam, ze kvoli veku najmladsieho sa neda arugmentovat tym, ze uz su dost velky odlepit sa od mamulky ale neskor sa to da, ak aj deti budu chciet, bude to len plus.
Ja ani nemala by som vyhrady, ze neda cokoladu, ok, ale aby niekto riesil pestovatela jablka :D tak to je aj na mna vela... :D keby deti mali specialnu stravu, alergie a tak, ze nerespektuje to stary rodic = ok, tiez som riesila ked mojej pchali v 6mesiacoch slaninu a potom tasky sladkosti... ale inak vsetko v ramci zdraveho rozumu... posadnutost bakteriami, je tiez taka.. no..

anonym_b20c9e
12. aug 2025
@anonym_134941

@anonym_b20c9e odstrihli sme sa uplne, nikdy sme sa nenavstevovali s jeho dalekou sirokou rodinou, s jeho bratom nam ostali normalne pekne vztahy a viac sme neriesili, na nejake velke rodinne sešlosti ani nikdy pred tým nedoslo takze toto sme mali v pohode. raz tam normalne manzel nabehol po týchto failoch, ze nech sa spamataju, naco mu vynadali ze sme nenormalni, vadní a že maju svoje prava a ked sa nam nepaci mame tam nosit len dieta a my chodit nemusime ( ??? WTF ??? ) a teda oni si budu robit co chcu lebo my vieme o zivote prd, nakoniec oni sa ofucali lebo si mysleli ze sa im ideme ospravedlnit, to už manzel treskol dverami a viac ho nebolo, este nejake vyhražky z ich strany boli, odignorovali sme a je pokoj. oni sa dodnes ani neospravedlnili takze ocividne im vnucata nechybaju a teda nam oni tiez nie, aspon sme zabranili toxik ludom v zivote nasich deti skor nez si to uvedomovali, toto ja naozaj nepotrebujem aby moje deti mali takyto priklad vztahov a rieseni problemov... fakt toho bolo strasne vela co porobili a ked vidim ako je muzovi odvtedy dobre na dusi ze sa ich konecne zbavil lebo tento styl komunikacie on zil celý svoj zivot, tak nelutujem...vseobecne pre nas ako rodinu to bola strasna ulava ze sme ich vymazali..

@anonym_134941 dakujem za odpoved. U nas to az take hrozne nie je v rodine no vztahy su manipulatívne a emočne vydieracie cez deti, tiez by som sa najradšej nestretávala. Len mi bude luto ostatných vzťahov mam pocit ze aj tie sa kvoli tomu pokazia, ohováranie a tak

anonym_43f05d
12. aug 2025
@minenkaa

@anonym_autor no svoje deti si už mala,teraz drž hubu a krok ak chces mať aj vnúčatá

@minenkaa to si dobre prehnala. No ale ved od teba sa iné nedalo ani čakať.

siska53
12. aug 2025

@anonym_autor Neviem, kolko mas rokov, ale pises akoby si mala minimalne po 65tke.
Ja mam sice vek, ze by som tiez uz mohla byt babkou, ale nie tak davno tie moje deti boli malicke. Nie, nebola som ziadna hio-bio matka, ale tiez som mala nejake zasady a chcela som, aby ich dodržiavali aj ostatni. Nastastie moja mama i svokra su rozumne a respektovali to.
Mozno tvoja nevesta ma prehnane naroky na stravu, mozno je naozaj na to zdravotny dovod deti, ale to ti uz mala povedat ona, ale bez ohladu na to to dodrzuj. Verim, ze ak o nejaky +/-15 rokov budu mat moje deti deti, ze nebudem mat problem s dodrziavanim pravidiel. Kedze sama som na nich trvala.

Prosto skus jej vyjst v ustrety. Mne zas totiz vadilo, ked moj otec nerespektoval urcite pravidla, ktore zas nastolil moj muz. Lebo u nas zas moj otec bol ten, ktory rad porusoval. Neslo o stravu, ale ine veci ( nie skakanie do mlak, na to moje decka mali vybavu a vysantili sa, ked sa dalo).

minenkaa
12. aug 2025
@anonym_43f05d

@minenkaa to si dobre prehnala. No ale ved od teba sa iné nedalo ani čakať.

@anonym_43f05d ako v čom som prehnala

siska53
12. aug 2025

A len doplnim, moji su uz tinidzeri, cize uz pojedia vselico, no aj tak dbam, aby mali aj zdravu stravu. Ale sestra ma 3 rocneho a tam sa veru pytam, cinuz mu dava sladkosti a co lubi. A urcite mu nekupim lacnu kravinu, rovnako ako take lacne somariny nekupim vlastnym detom, aj ked su uz vacsie.

zuzuliatko18
13. aug 2025

My sme tiez dlho bojovali a dodnes bojujeme s rosinouz, aby Ku nam nanosili kopy vselijakych sladkych a slanych blbosti. Velka cast ide do kosa, do prace na spolocnu chodbu (tam sa zje vsetko😂). Dnes drobec plny kosik pochuton vybral,.ze take nechce.
Nastastie uz aspon rodicia sa snazia ked tak susene alebo cerstve ovocie

marca12
13. aug 2025

@anonym_autor Ak je toto pravdiva tema,tak ju respektuj. A hlavne jej nehovor,ze ako ste vy zili a ste tu. To su uplne zbytocne rady od teba. Detom kup len to,co kupuje ona. Vsimni si,co doma maju a podla toho dones. Zbytocne s nou bojujes. Su to jej deti,jej vychova a treba to respektovat.

heln
13. aug 2025

@anonym_autor najskor som si vravela, ze prehanas, ale ked uz vyhodila jablka z trhu, tak to je uz signal, ze nieco nieje v poriadku. nemal nevesta priliz uzkostlivu mamu? lebo to tak vyzera, ze si nieco prenasa. stretla som sa z niecim podobnym. skus ju respektovat.

natalka81
15. aug 2025

@anonym_autor co by ja som dala za to aby môj muž držal stranu mne a nie svojej mame v 🙏🙏🙏🙏

jaond19
15. aug 2025

@anonym_autor nepchaj vnucatam absolutne nic a ich stravovanie nechaj vyhradne na ich matku. Ak im potrebujes silou moc kupit "radost zo zivota" v kauflande (alebo inom obchode) nech ti nevesta dá zoznam potravin ktore su u nich doma ok, alebo napec zo surovin, ktore ti prichystá. Nevysvetluj, nekomentuj, nelamentuj a nesnaz sa menit. Syna si si vychovala a on si vybral ju. A ze chce mat klud v rodine? No aspon ze tak.

xenia65
15. aug 2025
@minenkaa

@anonym_autor no svoje deti si už mala,teraz drž hubu a krok ak chces mať aj vnúčatá

@minenkaa 🤔 odpoveď hodná dámy... Asi, nie - určite ešte vnúčatá nemáš a prepáč ani slušné vychovanie

minenkaa
15. aug 2025
@xenia65

@minenkaa 🤔 odpoveď hodná dámy... Asi, nie - určite ešte vnúčatá nemáš a prepáč ani slušné vychovanie

@xenia65 niesom dáma a nikdy som nebola a ani nebudem
Slusne vychovanie na rozdiel od starej mamky čo písala príspevok mám ,ja nebudem rodičom môjho vnúčatá nikdy robiť protiven,svoje decko mám vychované,výchovu vnúčatá nechám na jeho rodičov

Strana
z3