Bojujeme s mužom každý deň
Môj muž má 45 rokov, je dobre vyzerajúci muž v zrelom veku. Ale .. do 35 rokov bol veľmi životaschopný, všetko vedel vybaviť, vedel robiť na compe, na nete, všetko. A potom sa niečo zmenilo. On absolútne odmieta všetko a nevie robiť s ničím. Nemá internet banking, neplatí kartou, iba cash, chodí na poštu posielať šeky, o tie, o ktoré sa stará on. Nevie si zriadiť email. Včera som mu vravela, nech si zriadi nový email niekde. On mi volá do roboty ráno, že to nejde. Ja som to potom z práce urobila za minútu. On nevie zavolať na call centrum, lebo mu stále zdvihne AI a on na to nemá náladu. Ja zavolám, 2x jej poviem spoj ma s operátorom a spojí ma. Počúvam, čo hovorí a absolútne mu operátorka nerozumie. Potom to zhrniem ja za neho a poviem, kde je problém, ona mi dá riešenie za 20s a on je naštvatý. Dnes ideme niečo vybavovať, lebo on to chce vybaviť osobne na poisťovni, Dôjdeme tam, 20 min hľadám parkovanie, vystojíme radu, dostaneme sa k pani aby mu povedala presne to, čo som mu hovorila doma. Prídeme domov, hovorím pls volaj lekárovi, nech ti pošle potvrdenie do emailu, aby som to po obede vedela sprocesovať a poslať. A on nevie zavolať lekárovi. A potom sa nazlostí a urazí. Sám mi povie, že on nevie veci vybavovať, že on nie je ani technický zdatný. A o pol hodinu namiesto toho, aby si nechal pomôcť so mnou bojuje. Ja už nevládzem toto riešiť. Keď ho nechám, aby si to riešil po svojom, príde domov po 2h unavený, že on nič nevybavil, že to nešlo, že mali zavreté, že sa to nedá... a je nazlostený a nadáva na celý svet. On nevidí, že hlavný problém je v ňom. Kúpila som darček jeho mame. Zase boj, je to vec za 20 eur na kĺby. Na čo som to, prečo som to, veď ona má niečo na kĺby, ona to nebude brať. Veď nemôžeš mi normálne povedať, super, ďakujem, tak jej to dajme a ona sa rozhodne, či áno alebo nie. To nemôžeme aspoň raz neriešiť veci? Dievčatá, nebaví ma to, nevládzem. Je veľmi negatívny, len hundre, nič pozitívne nikde nevidí, všetko je zle, všetci sú zlí. Sám nie je schopný nič zmeniť a urobiť krok k tomu, aby to bolo inak. Lebo veľa vecí vie zmeniť on sám.
@anonym_autor podľa mňa krízu stredného veku, v tomto veku veľa ľudí bilancuje svoj život, asi ho práca prestala napĺňať, deti nemáte, nejaké koníčky nemá, proste nemá nejaký zmysel života, nič ho nebaví, možno má aj začínajúcu depresiu alebo je proste len unavený životom. Čo s tým urobíš ty je už na tebe. Či chces s ním ďalej ostať alebo nie. Možno vám bude lepšie bez seba. Keď sa bude musieť starať sám o seba, tak nebude mať na výber.
@domkakvet viem, ze je pretazeny, viem, ze ma toho vela, ale nechce si nechat pomoct, nepocuva navrhy na dovolenku, na predlzeny vikend, na kupele. Musime ist od seba. A cas ukaze, ci mame byt spolu vobec.
@anonym_autor toto nie je dovod na rozchod, verim ze to vyriesite.
@cyneric takto, od mladosti bol na tieto veci lavy, ale aspon mal snahu to skusit a ucit sa. Naucila som ho rychlo robit na PC, v Exceli, na gmaily apd. Ale teraz nema snahu a chut. Je zatrpknuty, uhundrany, negativisticky. Ale iba doma.
@anonym_autor čítala som len časť diskusie, tak ak som sa k tomu nedostala, prepáč. ale zaujíma ma, čím sa živí? pracuje ako čo?
@anonym_autor čítala som len časť diskusie, tak ak som sa k tomu nedostala, prepáč. ale zaujíma ma, čím sa živí? pracuje ako čo?
@amdornik nebudem úplne konkrétna, len poviem, zdravotníctvo.
@amdornik nebudem úplne konkrétna, len poviem, zdravotníctvo.
@anonym_autor takže zdravotný brat asi. alebo z oblasti údržby? ale už aj údržbári pracujú s mailom, počítačmi apod. rovnako keby bol lekár, musel by používať moderné technológie, neexistuje, aby neovládal prácu s e-mail a podobné záležitosti. on zrejme zakapal kdesi sám v sebe a nemá záujem sa rozvíjať. možno dlhodobá depresia. a možno to robí naozaj náročky, aby ty si vybavila všetko a on mal svoj pokoj, ako poniektoré poznamenali.
@anonym_autor
Anglictina ma na takychto specialne slovo
curmudgeons ( velmi uftflany stary chlap)
@anonym_autor takže zdravotný brat asi. alebo z oblasti údržby? ale už aj údržbári pracujú s mailom, počítačmi apod. rovnako keby bol lekár, musel by používať moderné technológie, neexistuje, aby neovládal prácu s e-mail a podobné záležitosti. on zrejme zakapal kdesi sám v sebe a nemá záujem sa rozvíjať. možno dlhodobá depresia. a možno to robí naozaj náročky, aby ty si vybavila všetko a on mal svoj pokoj, ako poniektoré poznamenali.
@amdornik nie je ani zdravotny brat, ani udrzbar 🙂.. Ani sanitiar. Ma VS. Riadne pracuje s emailom, aj firemnym, aj so svojim sukromnym gmailom. Ale zalozit novy pre mamu nevedel.
@anonym_autor podľa mňa má autizmus
@hylary no myslím, že do 45 rokov by mu autizmus diagnostikovali. A ver mi, že ho poznám 20 rokov dokopy a naozaj nikdy nebol autista. Podľa čoho si to ty odborník diagnostikovala?
@hylary no myslím, že do 45 rokov by mu autizmus diagnostikovali. A ver mi, že ho poznám 20 rokov dokopy a naozaj nikdy nebol autista. Podľa čoho si to ty odborník diagnostikovala?
@anonym_autor nechapem tvoju ustipacnost ale nevadí nebudem si ju všímať.. bola by si prekvapená koľko autistov bolo ,,odhalenych" až v dospelosti.. precitaj si po sebe ako si ho opísala a porozmýšľaj ci je to klasické správanie.. je úplne nepoužiteľný do života, nevie urobiť základné veci a ty sa pýtaš odkiaľ som to vydedukovala? Môj syn má aspergera takže mam o autizme naštudovane aj prežite toľko, koľko sa tebe ani nesnívalo...
@anonym_autor aspergeri sa nevedia zaradiť do bežného života, nevedia bezne veci ale napr vyštudovať VŠ nie je pre nich problém.. precitaj si o tom niečo..
@anonym_autor vo vekovej kategórii okolo 40 - 50 rokov je väčšina autistov bez diagnostiky. Predtým sa o tom toľko nevedelo. Kope žien na to prišli až keď riešili svoje deti s autizmom a adhd a psychológ zistil že to maju tiež. Kategoria 60 r tam to nie je podchytené vôbec. Autizmus má xy podob od cudactva po ťažšie prejavy. Koľko ľudí s touto odchýlkou toľko prejavov autizmu. Šikovný inteligentný asoerger dokáže, hlavne ženy, výborne maskovať svojho odlišnosť podobne ako človek s dislexiou sa vie naučiť mechanicky čítať ale obsah mu uniká.
@anonym_b3ae87 keby mu to tak vyhovovalo, tak vie, že ho nechám a absolútne to neriešim. Ale ja nič iné nepočúvam, ako ho ide poraziť, nič nevybavil, zbytočne tam chodil, že ho odkázali na aplikáciu, že to má riešiť emailom. Nevie podať poistnú udalosť -veľmi jednoduchú triviálnu vez portál. Nechala som ho, keď už nadával a dostával infarkt, vyriešila som to za 10 minút. Pýtala som sa, či chce pomôcť, či to mám vyriešiť ja. Nie, nervy, nahnevaný.... ok, kľud, tak rieš... a na konci zase nahnevaný... absolútne nič nevidí pozitívne. Jeho mindset : Vianoce sú od veci, všade sú ľudia, neznáša to, neznáša kupovať darčeky, neznáša toto okolo toho, neznáša nový rok, všetko pôjde hore, energie pôjdu hore, odvody, všetci len kradnú. Zle som sa vyspal, nepomohol som spať, potom som sa budil, hlava ma bolí, nič som nejedol, bol som v obchode, vieš koľko to už teraz stojí? Ja už tam nebudem nakupovať. Videla si toho debila ako parkuje pred domom? Videla si, ako upratovačka neumyla zase schody? Zase debilný program na Vianoce v telke. Žiadne dobré filmy sa už netočia. Banka zase zdvihla ceny za poplatky. Židovské kuxrvy. A nebudem už ďalej. toto prostredie na mňa veľmi zlé vplýva.
@anonym_autor mozno mu chyba zmysel zivota, skuste mozno nejake dobrovolnictvo alebo psa. A nech si da urobit hormonalny profil, mozno mu vekom velmi klesol testosteron.
@anonym_autor je neprakticky, nejaka dyspraxia to nemoze byt? inak ja poznam par takych chlapov, tiez by ma z takeho porazilo, aj nad tym autizmom by som uvazovala, zase ako mlady urcite nebol nejako extra technologicky a technicky zdatny, bezne mozno pouzival nejake technologie, ale nebolo to jeho hobby. Mali ste doma nejake technicke vychytavky? Kamerovy system? Najnovsie technicke hracky, atd..., opravil niekedy nieco? On zije v minulosti. Mala som takeho kolegu, aj par chlapov z okolia, co boli takyto nemozní. Bohuzial, ak sami nechcu, tak sa nic nezlepsi, lebo toto je o tom, byt prakticky, nastudovat si veci, premoct sa a prekrocit komfortnu zonu. Nastavovat si latku sam sebe vyssie, aby som nespohodlnel.
No ja mam pocit, ze opisujes mojho pubertiaka doma. To musis mat nervy zo zeleza. Akoze technicke veci OK, ale syn so mniu za vsetko doslova bojuje. Z principu neurobi nic tak, ako mu to poviem a ani kedy to potrebujem. Len u pubertiaka funguje tzv vydieranie. Neurobis, vypnem wifi
@anonym_868f04 nie pubertiaka ale dementa !
@anonym_autor pardon s takym by som nebola ani sekundu , nemam trpezlivost s idiotmi
A teda mne by vadila aj ta orientacia - smer, Fico, Rusko, konspiracie (neockovanie nie, ani ja sa nedavam ockovat na niektore veci, napr covid nie, ale tetanus ano)
@anonym_autor podľa mňa vyhorieva... a nevie z toho von... plus sa drží svojich zabehnutých koľají .. keby mate dieťa, tak je zložitejšie sa rozísť, takto to máš jednoduchšie. Ale mne to nepríde na rozchod..
@anonym_autor ma fobiu z telefonovania
@zuzana76 nemá, nakoniec si to včera vytelefonoval a dnes k tomu lekárovi ráno išiel. Len nerozumiem, prečo namiesto toho, aby poprosil lekára, nech mu to pošle emailom, bude vstávať ráno o pol šiestej, aby ráno cestoval ku lekárovi 10 km na siedmu kvôli jednému papieru. Ale vybavil, čo bolo treba. On keď treba, tak telefonuje až veľa. Len ako keby nemá rád, keď mu niekto povie, zavolaj, vyrieš, vybav. Musí to chcieť on, musí sám v sebe mať tú motiváciu.
@anonym_autor podľa mňa vyhorieva... a nevie z toho von... plus sa drží svojich zabehnutých koľají .. keby mate dieťa, tak je zložitejšie sa rozísť, takto to máš jednoduchšie. Ale mne to nepríde na rozchod..
@manzanillaa áno, jednoznačne je vyhorený. Tá práca, ktorú robí je náročná, hlavne psychicky. Myslím, že si prechádza aj svojou vlastnou životnou krízou a potrebuje nejakú pozitívnu zmenu. Za posledné roky sa mu diali celkom zlé veci v živote a jednoducho toho bolo na neho veľa ( smrť otca, ochorenie mami, iné vážne ochorenia v rodine u mladých členov rodiny). Celkovo nevidí svetlo na konci tunela a nastavil sa veľmi negatívne. Lenže pomoc odborníka nechce. Možno tá práca už jednoducho je nad jeho sily momentálne, lebo balansovať každý deň na hranici života a smrti a byť pri tom, kedy nedokážeš človeku pomôcť a zomrie ti priamo pod rukami je ťažké.
A teda mne by vadila aj ta orientacia - smer, Fico, Rusko, konspiracie (neockovanie nie, ani ja sa nedavam ockovat na niektore veci, napr covid nie, ale tetanus ano)
@zuzana76 vieš čo, mne to až tak nevadí. Ja ho rešpektujem, jeho politický názor. Ja som inak orientovaná, som zase kresťanský demokrat, čiže v niektorých veciach sa stretávame (LGBTI, migranti, UA) a v niektorých rozchádzame (Rusko, Čína, EÚ parlament, FICO apd.). Ale keďže sa nebavíme na tieto témy, tak toto zase nie je dôvodom našich hádok. On paradoxne pozerá veľmi veľa dokumentárnych filmov, o prírode, o zvieratách, o histórii, čiže nesleduje veľmi správy v telke apd. Ale áno, prečíta si raz za čas tie rôzne weby - ale neviem ktoré priznám sa.
Čiže jeho pesimizmus je daný úmrtiami v rodine a ešte aj v práci sa stretáva so smrťou.
Čo sa týka praktickosti, ani predtým to nebolo u neho terno, takže to sa len prehĺbilo.
Čiže jeho pesimizmus je daný úmrtiami v rodine a ešte aj v práci sa stretáva so smrťou.
Čo sa týka praktickosti, ani predtým to nebolo u neho terno, takže to sa len prehĺbilo.
@unicornlady no jeho práca je psychický náročná, a áno, stretáva sa s ťažkými situáciami aj v práci ( čo zvládal roky veľmi v pohode, keďže je v tomto smere samosplachovací a on tú psychohygienu mal veľmi silnú), ale aj ťažké obdobie v rodine. Každopádne otec zomrel už pred pár rokmi. Ale to ho zlomilo svojím spôsobom. Bol to veľmi ťažký, bolestivý odchod, ktorý trval viac ako po roka. On bol chorý rok a pol, ale ten posledný pol rok, keď mu to metastázovalo do pankreasu bol veľmi ťažký. A keď sa to už dávalo doporiadku, tak ochorela mamina a jej ochorenie nie je vyliečiteľné a je fatálne ( skôr či neskôr).
A navyše, ak je doktor (alebo iný zdravotník) a zachraňuje ostatných. Možno má pocit, že to nemá zmysel, keď vlastným rodičom pomôcť nevie/nevedel.
@unicornlady no jeho práca je psychický náročná, a áno, stretáva sa s ťažkými situáciami aj v práci ( čo zvládal roky veľmi v pohode, keďže je v tomto smere samosplachovací a on tú psychohygienu mal veľmi silnú), ale aj ťažké obdobie v rodine. Každopádne otec zomrel už pred pár rokmi. Ale to ho zlomilo svojím spôsobom. Bol to veľmi ťažký, bolestivý odchod, ktorý trval viac ako po roka. On bol chorý rok a pol, ale ten posledný pol rok, keď mu to metastázovalo do pankreasu bol veľmi ťažký. A keď sa to už dávalo doporiadku, tak ochorela mamina a jej ochorenie nie je vyliečiteľné a je fatálne ( skôr či neskôr).
@anonym_autor teraz ked to tak všetko popisuje mi to dava zmysel. Najlepšie ho pochopíš keď si predstavís seba v jeho koží. Ťažko chorá mama otec uz nie je . Bud mu oporou potrebuje ta ani nevieš aka si mu vzácna len ti to nepovie muzi veľmi nehovoria o tomto
@anonym_autor
Anglictina ma na takychto specialne slovo
curmudgeons ( velmi uftflany stary chlap)
@anonym_e594fd mne to pride ako Šmolko Dudroš,skratka nemam rad VŠETKO 🤔

Od urciteho velu clovek spohodlnie a uz sa mu slratka nechce a nema záujem a vidi ze si šikovná tak ani nemusi.
Mozno, ze ma aj teraz nejake take obdobie alebo he unavený zivotom.