icon

Boli by ste vo vzťahu s niekým s psychickou diagnózou?

3. okt 2024

Ahojte.Idem si k Vám po radu.Budem konkrétna.Boli by ste s niekým,rozvíjali by ste ďalej vzťah,kebyže Vám dotyčná osoba už v začiatkoch spoznávania povie,že má stanovenú diagnózu,ktorá sa vyliečiť nedá,len liekmi potláčať príznaky.Je to psychického charakteru.Tá osoba sa ale javí na prvý pohľad,ako veľmi milá,slušná osoba.Človek by ani nepovedal na prvý pohľad........

Ďakujem za všetky odpovede.

grof_monte_christo
4. okt 2024

Tak v prvom rade mysli na seba a nie na to, či si človek s touto diagnózou zaslúži šancu.

ahhola
4. okt 2024

Pocuj, zrus celu Bachledku a to stylom, ze vypnes mobil a on ta nevypatra... Ci uz vie bydlisko? Jedina ferova myslienka od neho je, ze on chory by mohol znicit zivot tebe, zdravej. To by si zila z jeho 1/2 ID a ked ho prepustia, neudrzi si pracu, pojdete sa past, ci za 15 rokov sa nieco zmohol, aspon na garzonku, alebo ta namota na rodinu, ze on na rodicovskej, ty v praci a denne zo strachom domov, ci mu neprdlo v bedni a nevyviedol nieco decku, fakt si ides dobrovolne dokafrat zivot??? Trochu mi pripominas tetku, vsetci sa bali v zaciatkoch covidu a ona to vsetko zrala aj s navijakom, ze sa konecne nieco deje a ona to este stihla zazit, normalne vo vytrzeni, ako ty zo schizy, nie je o co stat. Keby bol taky suler chlap, uz je davno "obsadeny". Vykasli na to...💥Nic mu nedlhujes, nic nie si povinna vysvetlovat. Zid z kratsej cesty.

jarnajar
4. okt 2024

Si veľmi naivná. Schizofrenik nemusí nutne chodiť so sekerkou v príručnej taške, ani sa nemusí obzerať a mať divné reči. Môže byť s dobrou liečbou ROKY (!!!) úplne ok. Ale potom príde stres - uplakané dieťa, problémy v práci, v rodine... a všetko je zrazu inak. Je to neustály tieň, čo nad vami visí. Teraz ti to príde OK, ale ver tomu, že keby si bola matkou, bola sama v zraniteľnej situácii, nevyspatá, finančne neistá na rodičovskej, tak je to obrovská ťažoba. Lebo ako to tu odznelo, v tom vzťahu musíš byť vždy ty tá silnejšia, schopná postarať sa o seba, lebo on aj keď funguje, tak je neisté dokedy. Už len toto samotné je náročné.

Druhá vec - už teraz ťa manipuluje. Povedal ti o tom spôsobom, že vie, že teraz naňho zmeníš názor - citové vydieranie. Hovorí ti aká si ukecaná, ako mu je s tebou super, pri tebe nemá čierne myšlienky - ale ty nie si zodpovedná za jeho myšlienky alebo štastie ako ti podprahovo podsúva.

Tretia vec - uvedomuješ si, že tieto lichôtky ti s veľkou pravdepodobnosťou hovorí preto, lebo po dlhej dobe cíti šancu, že sa nejaká chytá? Hovoril by ti možno aká si skvelá, aj keby si mala sto kíl a povedala tri slová za hodinu.

muchotrafka298
4. okt 2024

To, ze ta vezme psychiatrovi, to je tak z filmov. Lebo ten psychiater Ti nic nepovie, lebo lekarske tajomstvo napriklad. Nebude jeho stav rozoberat s cudzim clovekom. Ty si rob ako uznas za vhodne. Ked chces mat partnera o ktoreho sa budes starat, tak kludne sprav zo seba samaritanku, lebo on je uzasny a neprejavuje sa ako chory clovek. Ty si absolutne neuvedomujes, do coho sa pustas. Ale komu niet rady, tomu niet pomoci. Pri dusevnej chorobe je ti schopnost predvidat uplne na nic.

lucia147852
4. okt 2024

@jarnajar uuuplne súhlasím od slova do slova

ema22270
4. okt 2024

Mamina ma schizofreniu, uz ma 70 rokov ma ju dlho od mladosti... jednoducho su to take fazy. Ak berie lieky je to fajn, ak prestane je to zle... na jesen je vzdy horsie, na sviatky je vzdy horsie,,, atd... ale ona je uz aj v zariadeni, uz to nebolo dobre doma.

ema22270
4. okt 2024

A ano ako to niekto spominal tu uz, je to taka manipulacoa od neho, moja mama, no to je podobne, ak je tak ako chce este ako tak, ked sa jej zhorsi stav, uz si aj ja vselico vypocujem a to sa jek snazim pomahat. By som povedala, ze su to taki ludia, co maju svoj svet, a to ci sa ten svet okolo nich len

autor
4. okt 2024

Všetky viete čo by ste urobili. Ale žiadna z vás sa nepozrela aj z môjho pohľadu. Ja si vážim,že mi chcete poradiť,ale ani jedna sa neopýtala,ako to citim,vidím ja. Vidíte len jeho a jeho chorobu. A mňa ako zúfalú, ktorá chce zachraňovať. Nie,nechcem ho zachraňovať a nevidím iba jeho chorobu. Ďakujem,že ste mali ochotu poradiť a napísať.

ahhola
4. okt 2024

Je to tvoj zivot, tvoja volba, tvoje pravo ho dokafrat. Vystrahy si dostala tak v pomere 8 :2,tak sa ozvi o par rokov, ze to bola vyhra, zbytocne obavy a optimistky mali pravdu. 🌷

reisi
4. okt 2024

Dostala si tu kopec rad… ty si vsak rozhodnuta budovat si s nim vztah. Upinas sa na neho, zrejme predchadzajuci vztah ta uplne udupal a teraz beries vsetko radom. V kutiku duse vies, ze to dobre nebude…

gerdusha
4. okt 2024

Ja ti veľmi fandím,na mňa tvoje pocity veľmi zapôsobili. Chcela som ti to aspoň napísať. Držím palce

ja_bb
4. okt 2024

Je viac druhov schizofrenie. Je veľmi tazke byt s osobou,ktorá to vzdava-ked už je najhoršie obdobie,vsetko vidí negativne a vyslovene to vyciciava človeka,co je s nim,pokial zas nie je obdobie dobre. Plus tuším,aspoň čo poznam,schizofrenia- pripadne iné choroby z toho mozu byt, sa dedi po muzskej linii, čiže ak deti v buducnosti,je tam teda pri rozhodovani aj tento aspekt. Zalezi,aký si človek, či ta nezlomi nič, nie každý by vydržal neustalu negativitu,stratu chuti do zivota atď, ak to príde.

natalienka12
4. okt 2024

Preboha. Ruky prec a utekaaaaaj.

mantilka
4. okt 2024

Prajem ti to najlepsie. Co som si vypocula o zivote ludi so schizofrenikmi, dokonca psychiater pred svadbou potvrdil, ze moze sa stav zlepsit a nakoniec zo spolocneho zivota sa stalo peklo, ze sa osoba bala o seba aj o zivoty deti.
Mam kamosku s diagnozou...velmi velke utrpenie celej rodiny.
Dalsi par ani nehovorim, keby si videla tie uslzene tvare....chytis za rameno a povies, budem sa za vas modlit.
Vsetci traja schizofrenici su uzasni ludia, kym choroba je pod kontrolou ale cim dalej ich to ochromuje v zivote a nehovorim o samovrazebných sklonoch a postupne prichadza aj ziarlivost na zdraveho partnera...prirodzeny strach ze ho choreho opusti...
Nehovorim o horsej financnej situacii, obmedzeniach v praci, vypadkoch pocas zhorsenia stavu. Neziaducich ucinkoch liekov.
Deti sa hanbia za choreho rodica...ziju s tymi prejavmi rovno pred ocami, je to velmi traumatizujuce.
Ked ma samovrazebne sklony, vies si predstavit ako prezijete kriticke situacie? Ci ty ho budes pred vsetkym ochranovat? A ako sa to da?
Ci chces dopadnut tak, ze deti ostanu bez otca lebo spachal samovrazdu?
Poznam 3 cele rodiny, aj osobne schyzofrenikov.
Volba je na tebe, tak ako bolo aj na tych troch ktorych poznam.
Prajem vsetko dobre tomu muzovi a vsetko dobre tebe.

mantilka
4. okt 2024

@ema22270 presne toto čo hovoríš jeseň veľmi zle aj sviatky.

mantilka
4. okt 2024

To som už písala 2 z nich sú už na TZP ...invalidný dôchodok bez práce. Tam chránená dielňa nehrozí...s takou diagnózou nechcú brat, lebo to nie je stabilné a zamestnávateľ nebude preplácať kopec PN aj pracovať je problem. Skôr príjmu s downovým syndrómom alebo fyzickou invaliditou. Poznám lebo som sa pýtala pre kamošku.

autor
4. okt 2024

Asi len potrebujem pochopiť,na vlastnej koži,čo takýto život obnáša. Alebo asi len potrebujem preplesk,aby som pochopila,že mi len dobre radíte. Nič som mu neslúbila,nie som rozhodnutá,pri týchto príspevkoch sa cítim,akoby ma pochovávali za živa. Chcela som len šancu,on chce asi šancu,nie som človek čo uteká. Ale máte pravdu,toto ustojí len ten,kto to musí ustáť. Ja nemusím,môžem sa rozhodnúť. Ale stretnem sa s ním zajtra a všetko mu to vysvetlím. Zaslúži si,veď mi neublížil.

macatt
4. okt 2024

Napíš mi autorka, ja ti reálne napíšem ako to u nás funguje, keď je super obdobie☹

lienka.7
4. okt 2024

Nikdy. Kamoskin ex mal schyzofreniu, samozrejme jej to zatajil. Mimo iných veci sa ju pokúsil aj zabiť. Takže nikdy nikdy nikdy 🙅‍♀️🙅‍♀️🙅‍♀️

lucia147852
4. okt 2024

Veľa z nás ti tu píše z osobných skúsenosti, preto vieme čo by sme urobili. Áno je smutne, že takýto človek často nemá šancu na vzťah… nemôže za to. Ale tak isto majú nefér obmedzenia v živote aj ini ľudia. Bohužiaľ je fakt, že takýto človek zničí aj toho zdravého. Tam neni šanca že sa to bude zlepšovať. To sa vekom len a len zhoršuje. Ak o 20 rokov úprimne napíšeš, že žiješ do schizofrenikom a je to super, si šťastná, deti šťastne on šťastný tak budeš asi jediná.

prasiatko30
4. okt 2024

Komu niet rady tomu niet pomoci. Naozaj si precitaj tu knihu co som ti odporucila - je to o rodine co medzi 12 surodencami boli 6 zdiagnostikovani so schizofreniou - prvy pripad kedy sa medicina prakticky zacala vazne zaoberat tym, ze existuje geneticky faktor. Nie je to roman, je to taka periodisticka investigacna studia a autor zozbieral osobne vypovede vacsiny zucastnenych, aj aky bol ich zivot pocas desatroci - tak tych co mali
Schizofreniu ako aj zdravych surodencov co prezivali celu situaciu zblizka. Velmi zaujimave citanie.

A nie nejedna sa len o to, ze ten clovek pri akutnom stave je si schopny alebo je ti schopny ublizit. Jedna sa aj o to, ze vekom sa stav obycajne zhorsuje, su omnoho sebeckejsi - existuju len jeho problemy, je nepredvidatelny - take ako mne sa paci toto auto a ja si ho kupim a je mijedno ci na to mam a podobne pikosky. Pobrat pozicky a podobne - fakt to nie je leno fyzickom nasili

deedol
4. okt 2024

@prasiatko30 presne tie pozicky boli aj v tom pripade, co poznam ja. na to som uz aj zabudla. a to s tym zhorsovanim stavu vekom tiez.

hopsas
4. okt 2024

Dve mesiace sú málo na to aby si riešila vzťah. Vôbec ho nepoznáš a ani len netušís aké má reálne stavy. Poviem ti to takto. Dnes v mojom veku by som do takého vzťahu nešla. Ale pred 20 rokmi ako sa.poznam by som to skúsila. A dopadlo by to zle.

kattty85
5. okt 2024

Zila som niekolko rokov v manzelstve s dusevne chorým človekom (ina diagnóza), no nic lepsie ako to ukoncit som nemohla spravit, aj ked je mi ho luto doteraz...aj ked sa lieči.....ver tomu ze som urobila vsetko pre to, aby som to udrzala, ale nakoniec som skoncila na liekoch ja....dievca, nevies do coho ides, po troch stretnutiach tak namotana, a ta odvaha, ktora ti nechýba....viem co to je po nociach sa zamykat v izbe, lebo strach.... schizofrenici koncia v zariadeniach....ano moze sa to stat každému, hocikto z nas moze kedykoľvek ochoriet, ale prosim nekaz si dobrovolne zivot, a uz ani náhodou ak by ste mali nejaké deti este aj im... Vsetko to bude o jeho chorobe, ty budes opatrovatelka, stratis roky, a casom to ukoncis....a ano uz teraz ta manipuluje lebo vidi ze si empaticka....utekaj...

grof_monte_christo
5. okt 2024

Autorka a nedaj sa zmiast príspevkami, ktoré sa prikláňajú k tomu, že by si tomu aj mohla dat šancu. Svojim dcéram by takéto niečo neporadili.

muchotrafka298
5. okt 2024

Pises, ze vsetky tu sme napisali len z nasho pohladu, ze nikto neberie ohlad na tvoje city. Toto nie su ohlady? Tu Ti zeny pisu vlastne skusenosti, ktore pre ne samotne nie su prijemne, napriek tomu sa podelili o skusenost, aby niekto dalsi neurobil rovnaku chybu. Je diametralne odlisne, ak by ochorel pocas vasho vztahu ako to, ze je chory a vies to od zaciatku. Parkrat ste sa stretli, ty si uz namotana, lebo on je uzasny, skvely a dokonaly..teraz. Ale nevies, co spravi choroba dalej.
Ja som bola 13 rokov s muzom, ktoreho brat bol schizofrenik. Na zaciatku to bolo v pohode, mal lieky, na obcasne nalady to uslo. Lenze potom to prepuklo, elektrosoky, hospitalizacie v nemocnici na psychiatrii, ze neho chodiaca troska na liekoch, nadopovany, vyzeral ako handrova babika...a fakt nechci vidiet, ako to na tej psychiatrii vyzera. To nie su ani mile, ani pekne pohlady.
Rozhodnutie je jasne ze len na tebe, ale myslim, ze ziadna normalna zena by nesla do vztahu s psychicky chorym muzom preto, lebo aj on ma narok na lasku a pozornost. Tvoju pozornost uz ma, ty si ta, ktora rozhodne o tom, co bude dalej.
Mala som kamaratku, ktoru som spominala v prispevku v tejto diskusii, bola sikovna, vzdelana, mali sme kopu spolocnych tem. Stretavali sme sa fakt pravidelne najmenej 2 x tyzdenne, boli sme na obedoch, veceriach, na kave, v divadle, v kine. Nikdy ale nie dlhsiu dobu. Ona mi nepovedala ze ma psychicke ochorenie (nie schizofreniu) a prestala svojvolne brat lieky. Bohuzial dostala atak prave ked sme boli na vikendovom pobyte mimo SR a to co sa dialo, to nechce vidiet nikto. Ona sa chovala ako totalny sialenec a hlavne mi nechutne vulgarne nadavala. A toto bol uplne koniec. Ja som pocitala hodiny do odchodu a potom som uz nemala vobec zaujem sa s nou stretavat. Sporadicky sme sa videli, ona bola na tom psychicky zle, mala aj rodinne problemy, nechala sa na polroka hospitalizovat na klinike mimo SR, aby to nikto nevedel. Co je s nou dnes neviem, zachytila som v mediach jej meno a mala tam fotku, ze pracuje v jednej banke na manazerskom poste. A ked sa chces opytat, ze preco som ju nepodporila? Nechcela som, aby ma stiahla so sebou. Nie som psychiater, aby som vedela zvladat taketo stavy v mojej pritomnosti. Ja som sa jej nebala, ze mi ublizi fyzicky, ona mi ublizila psychicky.

elli333
5. okt 2024

Autorka dufam, ze si to precitas a aspon trosku sa zamyslis nadtym co ti napisem. Hovoris, ze aj ludia ako on si zasluzia sancu. Ano rozumiem ti, ale skus si predstavit situaciu. Narodi sa dieta, chlapec. Narodi sa do naozaj zlej rodiny. Nemoze zato. V detstve sa mu od utleho veku dostane len tyranie a nezaujem. Poskodi mu to mozog, nenavratne, navzdy. Vnimanie sveta ma pokrivene, vyrastie z neho manipulator, ktory si potrebuje svoju frustraciu na niekom vybit. Nevie bez toho zit. Ublizuje strategicky a premyslene a dokaze cloveka znicit a priviest na pokraj smrti. Moze ten chlap zato? Co sa mu stalo v detstve? Nemoze, je tiez svojim sposobom obetou. Zasluzi si lasku? V urcitom zmysle urcite ano, ale dokazala by ho ta laska vyliecit? Odpoved je bohuzial, ze nedokazala. Navzdy bude zit tak ako bol jeho mozog v detstve nastaveny a ani cela laska sveta by ho nevyliecila. Ma s nim kvoli tomu nejaka zena ostat? Pretoze si povie, ze aj on je len obetou a potrebuje lasku? A dokedy ma ostat? Kym ju neznici? Alebo seriovy vrah. Velmi podobny princip. Je obetou? Zasluzi si pochopenie? Lasku? Viem mozno si poklopkas po cele, ze zrovnavam dusevnu chorobu za ktoru tvoj "mily" nemoze. Ale princip je bohuzial rovnaky. Nemoze zato, je chory. Teraz sa ma dobre, ale ty si ho videla len parkrat na par hodin. To sa zda dokonaly takmer kazdy 🙂. Vravis, ze nikdy ti ani len nevynadal. Zaco ti mal vynadat prepanakrala? Ze v zoo si presla pomaly okolo klietky tigra? On moze byt teraz ok, ale v buducnosti sa mozu objavit stavy, ktore si nevies predstavit ani v najhorsich snoch. Preto ta rodicia priviedli na svet? Vychovali? Aby si si sama takto dobrovolne znicila zivot? Lebo ON ma pravo na lasku? A ty nemas ?

mamalen
5. okt 2024

Ukoncila by som to co najskor. Jedna znama s totuto diagnozou mala skrat a chcela zabit vlastne dieta 🫣 Nastastie sa jej to nepodarilo.

ema22270
5. okt 2024

Dnea som bola pozriet maminu, no zle na tom je, je to prosto taka choroba, ze oni maju naozaj svoj svet, ale musis to podla mna zazit nazivo, co pod tym vsetci myslime,, kamaratka s nim byt mozes, do vztahu by som s nim nesla, asi je dovod preco ke v 40 sam.

petronelag
5. okt 2024

Aj vek 32 rokov je už skôr na hľadanie vážneho vzťahu a nie ešte len skúšať. A to, že autorka prežila neveru, to zase nie je tak, že každý muž je neverný, nájdu sa aj verní.