icon

Bývalá manželka nechce odísť

tom_ah
21. mar 2023

Som po rozvode cca 3 roky, s exmanzelkou sme majetkovo vyporiadaní 2 roky. Mám dve deti, dospelé 18r a 22r, žijú so mnou v mojom dome, ktorý som nadobudol pred svadbou. Syn cez týždeň býva na internáte. Problém je, že tu stále býva aj exmanželka. Rozvádzali sme sa v dobe kovidu, sám som jej navrhol, že nech odíde až si niečo sama nájde. Sú tu dve poschodia, miesto bolo, tak mi to nevadilo, niekedy sa nevidíme aj 3 dni. Nechce to však nijako riešiť, je zavretá u seba hore a nechystá sa nejako odísť. V dobe vyporiadania sme sa finančne vyrovnali, financie na jednoizbový byt alebo starší dvojizbový má. Mne to nejako extra nevadí, ale naozaj už sú to tri roky. Najprv nemohla chodiť po obhliadkach bytov skzr kovid, potom cena nehnuteľností rapídne stúpla a do podnájmu nechce. Peniaze z vyplatenia dáva vraj na lieky a kúpele. Cez víkend mi oznámila, že má asi roztrúsenú sklerózu, čaká na nejaké posudky a že potom jej prednostne priradia byt. No neviem, nezdá sa mi to. Ešte mi oznámila, že ak bude invalidná, nemôžem ju len tak vyhodiť, lebo zatiaľ nemá kam ísť a bude nezaopatrená. Osobne to nechcem riešiť škandálmi, políciou, ja jej nechcem rušiť ani trvalý pobyt, kedže nemá kam ísť. Sme malá obec, to by sa rozkríklo. Neviem ani ako by to obec riešila. V obci máme malú bytovku, sociálnu, 5 bytov a tie sú obsadené. Najbližšie mesto má asi svojich občanov, ktorým prideľuje byty. Keď pôjdem na obec, zariadi jej nejaké bývanie, aj keď nemá kde? Dá sa to vôbec nejako riešiť?

panelacikova
22. mar 2023

@pink_lady tak ja ťa trošičku v jednej veci poupravím. mám 45 a pred cca 20-25 rokmi som si prácu našla vždy, okamžite a bez problémov. dnes mám omnoho väčší problém (nie kvôli veku!! a ani kvôli dieťaťu, lebo už mám veľkú dcéru). pozície obsadzujú aj ľudia z iných krajín, vyžaduje sa oveľa vyššie vzdelanie, kurzy, jazykové znalosti, než pred 20 rokmi. čiže tvoje tvrdenie, že vtedy sa práca hľadala ťažšie, je poriadny mýtus. dnes sú už na obyčajné predavačky výbery, lebo záujemcov je veľa a miest biedne málo. vtedy som si mohla doslova vyberať (takmer bez praxe). teraz, s viac než 25-ročnou praxou mám fakt problém. a nie, nevyzerám staro, ani obézne, naopak. nie je to vekom ani výzorom. je to zvýšenými požiadavkami na človeka. a keď má dotyčná vzdelanie na hovno, prax žiadnu, skúsenosti nulové, nezakopne o ňu ani pes.

pink_lady
22. mar 2023

@osky lenze rozdielne možnosti pracovat pri detoch sú v meste a ine na dedine 30 min autobusom do malého mesta, kde autovus ide 3x za den...furt nevieme kde byvaju

pink_lady
22. mar 2023

@panelacikova zálezalo od školy .....a od miesta...v mojom odbore sa mi podarilo po 6mesiacoch s 50km dochadzanim, vstáváním 4.30 ráno

pink_lady
22. mar 2023

@panelacikova a to si tak často menila pracu že si si "našla vždy" 😁. Ja som bola laborantka (zdravotna) a teda za predavacku ma nevzali 🤣

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
mpg
22. mar 2023

@tom_ah Právnika k tomu treba preto, lebo ona špekuluje a predlžuje to. Asi nebude chcieť ísť bez toho, že jej napr. právnik nedá termín a popíše ďalší postup.

toskanka
22. mar 2023

@mpg Tiež si myslím, že bez právnika si s ňou neporadí.

panelacikova
22. mar 2023

@pink_lady tak si sa svojím príspevkom o 07:02 naozaj ukázala. že si obyčajná bezcharakterná chudera. pani laborantka, ktorá práve znevážila prácu predavačky.
neuveríš, ale k dnešnému dňu mám možno 20.zamestnanie. a prečo? pretože som vždy opustila pôvodné a šla za novým, kde som mala lepší plat, lepšie podmienky alebo lepšie pracovné vybavenie (napríklad lepšie služobné auto). a áno, ja som začínala v podstate v oblasti predaja. nie ako predavačka, ale to nie je podstatné. popri práci som vyštudovala. čo také si dokázala ty? alebo vari dodnes sedíš v laboratóriu?

senta_sofia
22. mar 2023

@tom_ah ak je dom len tvoj, tak da sa aj sudne zariadit vystahovanie, ale si korektny chlap, citim, ze to tak riesit nechces. Na druhej strane mas pravo zacat novy zivot s inou a asi to nie je dobry napad s byvalou o poschodie vyssie. Takze by som od byvalej pytala doklad, ze ziadala o ten socialny byt alebo nieco a ak je skutocne chora, tak mozno uvazovat nad nejakym domovom pre seniorov, kde bude mat aj zdravotnu starostlivost zabezpecenu.

puticka7
22. mar 2023

Hlavne je, aby si to uvedomil. Este stale ma podla ma zaslepene oci a veri jej vsetko co mu povie. No takymto stylom sa jej podla mna nikdy nezbavi a najlepsie bude, ak na nu pojde asi pravnou cestou

kate211
22. mar 2023

@tinny81 Top komentar :D Krasny popis zien v domacnosti

pink_lady
22. mar 2023

@panelacikova chudera si akurát ty, pretoze ty si napisala že problém najst pracu nebol a ja som napisala že zálezalo od odboru a že So strednou zdravotnickou má nevzali na poziciu predavacky aj ked by mi to problém nerobilo. A nie nie som v labaku odvtedy som získala 3 VS diplomy vratane PhD. Nic ine som tým nemyslela a ziadnu pracu neznevazujem!

tom_ah
autor
22. mar 2023

@tinny81
@pink_lady
Pred manželstvom tvrdila, že pracovať bude. Mala aj možnosť. Deti som vozil aj do školy, školky lebo som to mal cestou do práce. Stačilo vyzdvihnúť. Aj to by som 2x cez týždeň mohol. Ja som nikdy žiadne dávky nepoberal. Dcéra bola v školke od 3 rokov. Neviem prečo to štát umožňuje.

ropucha6
22. mar 2023

No skoda, ze si to toleroval tri roky. Realne sa pobav s pravnikom, ako ju vyhodit, nech z toho nemas opletacky. Pani ex si holt zjavne zvykla na nicnerobenie, velmi pochybujem, ze odide dobrovolne. Normalne jej zaklop, povedz jej, nech sa vystahuje do povedzme troch mesiacov (kludne si vymysli, ze si chces nastahovat frajerku), medzitym si zisti to, ako ju vies vystahovat ak bude robit prieky. Inak ja byt na tvojom mieste, pomozem jej najst aj prenajom a zaplatim kludne najomne plus depozit, nech sa jej zbavim…samozrejme zmluvu na jej meno, nech si to sama uz potom manazuje.

pink_lady
22. mar 2023

@tom_ah a ked bolí chore, bol si s nimi ty na OCR? Zvysne 3 razy by ich KTO vyzdvihoval keby pracovala do 17h např? Iste je jedno že situaciu poznas len ty a ona, a že objeltivne ti poradi jedine nějaký právník

ellemell
22. mar 2023

Musí podľa mňa existovať normálne zákonný spôsob, ako ju vysťahovať a právnik v tomu bude podľa mňa moc nápomocný. Ona niekde v kútiku duše podľa mňa proste vie, že ju len tak nevyhodiš a preto sa takto správa

liljana
22. mar 2023

@tom_ah Tu si na zenskej stranke, kde maju pravdu vzdy zeny. 🙂 Manzelka musela stravit 20 rokov doma, kvoli OCRkam s 18-20 rocnymi detmi. Tak casto chore a nesamostatne deti asi nemal nikto siroko daleko. 🙂

apolka77
22. mar 2023

Mňa by zaujímalo koľko reálne si jej vyplatil a či to fakt stačilo na kúpu 2izb.bytu ...alebo aspoň jednoizboveho. Lebo ak áno, neverím že by sa od teba neodstahovala. Keď bola dcéra zverená do opatery jej mal si spraviť posledný krok a miesto vyplácania polovice rekonštrukcie jej kúpiť rovno ten byt ...takto sa mi zdá že si jej nedal peniaze ani na garzonku a robí ti naschvál. Všade píšeš moje peniaze ja ja som zarobil ja som investoval ja som šetril...ako nehnevaj sa peniaze boli počas manželstva spoločne ...ak si poznal jej povahu lenivost a neochotu pracovať mal si kúpiť ten byt a zaviesť jej tam kufre. Áno stalo by ťa to viac no mal by si po probléme.
Niekde si spomínal že pracuje u vás na recepcii pol.uvazok ...to vlastnis penzión? Alebo ako?
Ja mám z teba pocit že si ju chcel opiť lacným rožkom a teraz čo čakáš?
Áno máš navrch môžeš ju kľudne vyhodiť no zároveň si uvedomujes že si poseries vzťah s dcérou lebo sa na teba bude hnevať...nuž len komunikácia a jasne dať najavo že chces aby sa odsťahovala a osamostatnila, lebo keď zázrakom získa štatút ZTP budeš v očiach iných ako totálny surové prasa ktorý vyhnal chorú exmanželku na ulicu...
A že čo ty s ňou máš nie ste už príbuzný...ako nehnevaj sa príbuzenstvo sa nedá zmazať papierom a peciatkou od notára ...20 rokov ti bola manželka a zrazu je kto? Nemôžeš ju porovnávať s hoc.akou ženou na ulici stále ste v príbuzenskom vzťahu a celý život budete vďaka deťom....tak teraz sa nesnaž to hodiť ako nech sa stara štát 😀 to mi príde fakt ako žart...žena má 44 t.j rovesníčka má sa postaviť na nohy sama resp.jej môžeš pomôcť...len ako som písala ja neverím že si ju vyplatil tak aby si ten byt mohla kúpiť...tot vsjo.

maciatkolulu
22. mar 2023

@tom_ah z čoho sú ju vlastne tak veľkoryso vyplácal, že by bolo aj na dvojizbak, keď všetko bolo tvoje, ako tvrdíš?

liljana
22. mar 2023

@maciatkolulu Pisal, ze predal dva zdedene pozemky, dom bol jeho a co nasetril.

liljana
22. mar 2023

Inak neviem, preco ho tak grilujete, ked je tu kopec diskusii, kde vsetci radia, ze zena nema pracovat, ked muz zarobi a maju kde byvat. Ma sa venovat charite, robit iba to, co ju bavi,... 🙂 Tato to urobila uplne rovnako s rozdielom, ze ten jej s tym nesuhlasil. A aj tak si to presadila. Prvych 10 rokov sa starala o deti, tak nechcel byt za muza debila, ze jej to nedovoli. Potom 5 rokov sa nic nedalo, same vyhovorky. A potom uz prisla faza rozchodu, co tiez trva par rokov. Pomale varenie zaby. Zaujimavy je vek rozvodu. 40tka. Tej by sa mali zienky v domacnosti bat, lebo vtedy to vacsinou muzovi spadne paska z oci a prestane ho definitivne bavit nechat zo seba cele roky robit debila. Ze stale v praci a zena doma cely zivot oddychuje na jeho ucet a krmi ho rozpravkami o fullservise a starostlivosti o medzitym dospele deti.

maciatkolulu
22. mar 2023

@liljana aha, ale z toho ju predsa nevypláca, to bolo hehk, tak potom z čoho ju vyplácal tak, že mala mat na dvojizbak, neviem v akej lokalite, ale tak nejaká tá sumicka to bolo, ak to je a bola taka lemrava zlato kôpka s hoľou ritou ako ju tu opísal, tak potom ju vyplácal z čoho? Nerobila, hypo nemali, keďže všetko bolo jeho.... Zaujimave, škôd a len, že nemôže napísať aj dotyčná "vyzirka"

taty
22. mar 2023

Ženy , ak by ste vy zdedili dom po rodičoch, vyplácali by ste mužovi polovicu hodnoty domu ? Už vidim ako by ste kupovali ďalší byt exmanželovi , a živili by ste ho ďalšie tri roky po rozvode? Ak by sa jednalo o muža tak prizivnika by vysťahoval celý kôň. Úprimne však aj otec je rodič dieťaťa , ci len žena matka je chránená a je chudera ktorá prišla o všetko len preto že má dieťa? Nie . Ak jej dal podľa práva polovicu ktorú mali počas manželstva a ešte jej pomohol počas troch rokov tak je to viac než dosť . Keby to bolo opačne,tiež by ste tu obhajovali ex keby sa jednalo o muža?

zmrzlinka2021
22. mar 2023

@taty
Jedna vec je právna stránka, druhá morálna - je to jeho rodina stále, majú spolu deti, aj keď už dospelé. Ona sa mozno ocitne na ulici, mozno zahynie... otázne je, ako s tým bude on vedieť žiť. Lebo ona nie je pre neho cudzi clovek, stále tvoria rodinu, maju deti a ako tu velmi radi mnohe zeny píšu - deti su najsilnejším putom medzi muzom a zenou. No evidentne nie 😉
Jeho dcera pojde studovat, asi na intrak a jej matka bude zit na ulici a takto vo velkom dome s frajerkou. Krasna predstava. Mne ako dcere by puklo srdce a taky otec by pre mna skoncil.

Cítame tu len jeho verziu celého príbehu a preto nevidíme celý kontext tej situácie. Ja som sa naucila neposudzovat veci, ak poznam iba jednu verziu príbehu...

Idealne riesennie by bolo, kebyze si cela rodina sadne a diskutuje o tom a hladaju spolocnu cestu.

taty
22. mar 2023

@zmrzlinka2021 viac žien zdedili dom a chlapa po rozvode vyhodili . Takže morálka u žien je kde ? Žena môže vyhodiť chlapa , však to je len otec , matka je už niečo viac ,takže o matku sa treba starať lebo morálne je niečo viac? Nie. Otec sa ma postarať o deti , to urobil a robí , matka sa má podieľať tiež aj finančne o deti čo v tomto prípade nie je . Takže chlap keď sa rozvedie má okrem detí sa postarať o ex aj deti , žena nič ? Nie . Poznám viac žien ktoré chlapa vyhodili na ulicu hneď ešte v ten deň a nie že počkám pokiaľ niečo nájde.

liljana
22. mar 2023

@zmrzlinka2021 Mne by bolo jedno, ci clovek, co prelezal 20 rokov doma, zahynie alebo nie. Nie je ziadnym prinosom pre spolocnost, iba ju vyciciava a vyziera. Kym je takym ludom dobre, smeju sa tym, co pracuju, aki su blbi. Ale davky od statu zdravy clovek ziadat vie. Neviem, naco si ziada invalidny. Bud na hlavu ako nasa pocerna mensina, alebo na dve lave ruky. A samozrejme socialne byty dajme lenivcom a nie rodinam, co pracovali cely zivot, dostali sa s detmi nechtiac do problemov.

lucka_ke
22. mar 2023

@zmrzlinka2021 ani mu neprispieva na energie, v podstate ju živí, to sa ti zdá OK? z jej strany žiadna snaha, ty by si takto živila exmanžela len preto, že s ním máš deti?

liljana
22. mar 2023

Na socialke by to malo fungovat. Dobry den, co chcete? - Invalidny, starobny, socialne davky,... A kolko mate odrobene? - Nic, ale starala som sa 40 rokov o 4 deti. - Vyborne, po takom case su deti urcite vyborne vychovane, povedzte im, nech vas zivia aj s manzelom. Dovidenia. Dalsi prosim ... A ked skonci covid, vojna, tak zadlzene staty to tak asi aj robit budu. Tak vela stastia vsetkym nemakacenkom. Oddychujte, aby ste vladali robit potom v 70tke.

ropucha6
22. mar 2023

@zmrzlinka2021 deti su takmer dospele, aspon maju priklad, ako nedopadnut. Kludne mozu mamu zafinancovat oni…myslim, ze problem autora je, ze to nechal zajst az takto daleko.

lucka_ke
22. mar 2023

prečo by ju mal niekto živiť? č už exmanžel alebo deti? však ak je schopná pracovať nech si zarobí ak nie je nech žiada o dávky, dôchodok a podobne... takých by bolo sedieť doma druhý nech sa aj roztrhá