Bývalá manželka nechce odísť
Som po rozvode cca 3 roky, s exmanzelkou sme majetkovo vyporiadaní 2 roky. Mám dve deti, dospelé 18r a 22r, žijú so mnou v mojom dome, ktorý som nadobudol pred svadbou. Syn cez týždeň býva na internáte. Problém je, že tu stále býva aj exmanželka. Rozvádzali sme sa v dobe kovidu, sám som jej navrhol, že nech odíde až si niečo sama nájde. Sú tu dve poschodia, miesto bolo, tak mi to nevadilo, niekedy sa nevidíme aj 3 dni. Nechce to však nijako riešiť, je zavretá u seba hore a nechystá sa nejako odísť. V dobe vyporiadania sme sa finančne vyrovnali, financie na jednoizbový byt alebo starší dvojizbový má. Mne to nejako extra nevadí, ale naozaj už sú to tri roky. Najprv nemohla chodiť po obhliadkach bytov skzr kovid, potom cena nehnuteľností rapídne stúpla a do podnájmu nechce. Peniaze z vyplatenia dáva vraj na lieky a kúpele. Cez víkend mi oznámila, že má asi roztrúsenú sklerózu, čaká na nejaké posudky a že potom jej prednostne priradia byt. No neviem, nezdá sa mi to. Ešte mi oznámila, že ak bude invalidná, nemôžem ju len tak vyhodiť, lebo zatiaľ nemá kam ísť a bude nezaopatrená. Osobne to nechcem riešiť škandálmi, políciou, ja jej nechcem rušiť ani trvalý pobyt, kedže nemá kam ísť. Sme malá obec, to by sa rozkríklo. Neviem ani ako by to obec riešila. V obci máme malú bytovku, sociálnu, 5 bytov a tie sú obsadené. Najbližšie mesto má asi svojich občanov, ktorým prideľuje byty. Keď pôjdem na obec, zariadi jej nejaké bývanie, aj keď nemá kde? Dá sa to vôbec nejako riešiť?
@tom_ah Tvrdila, ze pracovat bude? A naco by pracovala, ked si jej ty umoznil nepracovat? 50x za diskusiu spomenies, ze ta nezaujima, nechces ju zivit. A kto ju ma zivit? Ako sa ma sama zivit? Potrebuje si platit podnajom, resp. zobrat hypoteku. Kto jej da plat taky, aby zaplatila podnajom, zaplatila energie, spotreby, stravu a este prispela detom, ktore su na VS? Bez prace, bez navykov, bez vzdelania. Mozno ju niekto vezme robit lahku administrativu za par supov. Staci to, aby sa zivila sama? A videl si uz nejaku taku zenu, ktora 20 rokov hlada sposoby a dovody ako nepracovat a potom sa bum, zrazu zacne zivit sama s minimalne 1500 eurovym platom? Pozri sa po okoli, doprava, dolava, hore, dole. Poznas taku zenu?
Kde v riti ma rodicov? Moze vyuzit 3 sposoby:
- nastahuje sa k rodicom a tam bude sediet do konca zivota sa symbolicku ciastku, ktoru mozno dostane na davkach
-najde si chlapa, ktory ma byvanie, domacnost a hlavne prijem. Nastahuje sa tam, bude s nim 20 rokov, kym chlap pochopi presne to, co si aj ty pochopil
-vyuzije vsetky davky, ktore moze. Dostane 300 eur na poluvazku v hladovej doline (pokial este pracovat chce). Do toho zacne vybavovat invalidny, mozno bude zhanat osoby na koho vybavit opatrovatelsky. To mas kolko 200, 300 eur? A este vyuzije moznost vyzivneho rozvedenej od teba. Takto to pozliepa a mozno bude mat 900 eur.
Ty poznas svoju ex. Tak premyslaj (kludne aj mesiac) ako to chce tvoja byvala spravit. Ale uz sa zobud a prestan tu furt spominat, nech sa zivi sama. Ona to NEVIE. To co ona VIE je argumentovat preco nechodit do prace a vybavovat vselijake davky, resp. nalepit sa na osoby, ktore ju zivia. Tak presne toto aj ROBI. Jej to bolo vzdy umoznene, umoznil si jej to TY. Videl si, ze pobera rozne predlzene sracky, decko v skolke, preco si nekonal? Tak sa o nu teraz STARAJ.
Nech ide kam chce. Si normalny? Kam by ona chodila? Pozerat sa ako ziju ostatni? Pozriet sa moze, ale ked ona sama si taky zivot nevie zabezpecit, moze sa len pozerat. Zostane u teba a bude pokracovat v doterajsom zivote dokym sa nevyskytne jedno z troch uvedenych moznosti.
A pre miestne damy, podla ktorych ONA vychovala deti a ake je to narocne. To ako ich vychovala? Syn na VS, dcera za chvilu tiez, matka bezdomovkyna. Preco tie deti nejdu pracovat, aby sa o matku postarali? To ako ich vychovala? To ich naucila, ze svoje povinnosti k matke (ako spravnej zene, ktora predsa vychovala) nemaju plnit, ale tieto povinnosti maju presunut na niekoho ineho? Na koho? Prveho po ruke, a to je ich otec?
Pani ma 40r, v podstate doteraz zdravá, choroby rieši až teraz po rozvode.. Aj to autor ani nevie, aké.. Ľudia pracujú s inými diagnózami.
Véd ju 3r živil.. Co ma ešte robiť?
Vyplatil.. Čakal.
Keď túto situáciu čítam opačne, že po rozvode muž zotrváva v byte ženy, kde ona je vlastníkom.. Tu všetky ženy píšu vyhodiť, vymeniť zámok.. A tu autor ide byť špina ze po 3r od rozvodu chce niečo upratať.
Sú rozvedení, bsm je na poriadku.. Koniec.. Každý si ide svojou cestou predsa.. Deti dospelé.. K čomu jej on ma dýchať na chrbát?
Normálne oznámiť dátum, a vtedy opustí jeho dom.
Mala času dosť, financie dostala.. Sa tam drží ako kliest, parazituje.. Mladá baba..
@mk22 Ja som si zo začiatku myslela, že je staršia, ale toto je mladá žena, má hotelovú školu, ona si môže nájsť aj miesto s ubytovaním a začať nový život. A nepodceňovala by som ju, iste robí teraz všetko vo svoj prospech, nie v mužov. Ja by som jej oznámenia o diagnozach a pod. preverovala alebo to dala celé do rúk právnika, nech on preverí.
@mpg mladá ženská, v jej veku majú ženy aj dve práce plus školopovinné deti, škôlkarov.. A nie riešiť dookola zdr stav a čaká, čaká na čo?
Môže mať zdr problémy samozrejme ze áno.. Ale ich manželstvo skončilo, spájajú ich iba dospelé deti.. On nie je povinný brat ohľad ze čaká na niečo.. Véd nezomiera.. Ženy onkologicky pracujú.. Moja mama dostala oziar a išla do prace.
Pre niečo sa rozviedli možno aj pre tu lenivosť pohodlnosť.. Tak jej pohodlný život skončil a nech sa páči nech sa nejako pozbiera a začne.. To akože bude mať strechu zadarmo+? Mina elektriku, vodu a nič ju to nestojí?
Ani jedna by si takto ex manžela nedrzala pod svojou strechou..
@pink_lady Tak toto je uzasne! On moze odniest deti do skoly, skolky KAZDE rano, vyzdvihnut 2x za tyzden a mat pracu na plny uvazok z ktorej zivi rodinu. Ona nemoze pracovat 10 rokov vobec a potom len ciastocne, pretoze MUSI vyzvihnut zo skoly, skolky 3x za tyzden. Proste pretoze musi 3x vyzdvihnut dieta, tak musi byt 10 rokov doma uplne a potom pracovat ciastocne. Predpokladam, ze deti sa do skoly, skolky odvazaju a vyzdvihuju do 18teho roka zivota.
@tinny81 takto.... Vieš ako to bolo naozaj? Lebo to vyplácanie je viac ako zvláštne... Z čoho ju vyplácal, keď je všetko jeho? A bolo? Prečo by ju nechával u seba, keď mala na svoj byt, kde mohla byť s dcérou.... Píšem opakovane, škoda, že nemôže napísať ona svoju verziu, aj o práci a o všetkom.
@maciatkolulu Vyplaca sa zo vsetkeho, co nadobudnes v manzelstve. Oni spolu mali (asi) len uspory a spolocne rekonstruovali dom. Tak vyplacal z toho. Uspory mohli mat pekne ak sa mu platovo darilo. Asi.
@tom_ah čítala som len prvé tri strany, ale predpokladám, že na 11tich stranách točíš o tom,ako sa ex manželka nechce odsťahovať.
Uz ti tu viaceré odpovedali, ze tvoja ex manželka nemá dôvod sa odsťahovať, pretože má všetko, čo potrebuje a nič ju to nestojí.
Mňa len zaráža, že ty ako zabezpečený chlap s dospelými deťmi, nevieš ako na to😂.
Dam ti návod. Bola som v rovnakej situácii. Mala som byt za slobodna, ked mal syn tri roky, som sa rozviedla.
Bohužiaľ moj podobne neschopný ex manzel ako tvoja ex ,sa tiez nechcel odsťahovať. Ja som pracovala, ex ležal doma na gauči.
Po roku a pol od rozvodu, mi pretiekol pohár trpezlivosti, zobrala som list vlastníctva a išla na políciu, kde som uviedla, že moj ex manžel nechce opustiť môj byt .
Policajti isli so mnou do bytu a mladému pánovi dali 2 hodiny na vystahovanie. Po dvoch hodinách som mala ist skontrolovať, či je tam, ak by tam este bol, mala som znova volať policajtov. Čuduj sa svete, po 2 hodinách po ňom nezostal ani smrad😂😂.
Takže takéto jednoduché je to, stačí len chcieť.
A to som bola v podstatne horšej situácii ako ty: s malým dieťaťom, s hypotékou a prácou na plný úväzok....
Takže stačí len chcieť a nehľadat výhovorky
@tinny81 ja mám takú svokru, ktorú treba dotovať, aj keď sa o manzela nestarala a cely zivot sa presne takto prizivovala. Prečo by dieťa alebo ex mali znášať to, že je lenivá a cely život si len tak pláva? Podľa mna jej paradoxne pomoze najviac, keď jej niekde zaplati na dve mesiace podnajom a vysťahuje ju. Bude nútená si hľadať prácu. Ak si nenajde, bude minat uspory. Ak minie uspory, tak hold, skončí ako bezdomovec, ale prečo by sa o ňu mali deti postarat? Ist do prace a znicit si možnú budúcu karieru vdaka vyštudovanej VS? Moji rodičia sú na dochodku a obaja ešte pracujú, lebo je im blbe sa povaľovať doma, keď ešte vládzu pracovať a vedia si dopriat všetko od dovoleniek, cez drahe auto, reštaurácie. Fakt je mi na zaplakanie, keď vidim, ako niekto sa ako pijavica na niekoho prisaje a cicia ho. Najhoršie mi aj tak príde, že detom otec sporil na start do zivota a ona sa z toho nechala vyplatiť, miesto toho, aby peniaze nechali detom. Je mi na vracanie z takej zenskej.
@pink_lady
@tinny81
Nevidím žiadny důvod, aby som sa mal starať ja. Štát mi može byť vďačný, že som ju 20 rokov živil. Morálne som ju nikdy v poberaní príspevkov nepodporoval. Keď som sa pýtal, prečo je tak dlho na rodičovskom, tak pretože sa to tak dalo. Zvýšiť si uvazok nechcela, lebo ju nepotrebovali v práci dlhšie. Z autobusov mala závrate. Manuálne pracovať nechcela. Obed navarím v sobotu, cez týždeň nikdy nebolo treba. Rozmixovať pomazánku a uvariť vajcia na večeru je otázka 25 minút. Žehlím 2 košele za mesiac a kôš detského prádla bol vyžehlený za hodinu. Prach utieram raz za mesiac a vediem k tomu aj deti. Častejšie je to neefektívne. Normálny vysávač používam raz za mesiac, inak ide robot, toho zapnem na diaľku v práci. Prádlo skladám rovno zo šušičky. Keď chcela pracovať aj po 17h, mohla, ráno by som šiel skôr do práce, poobede by som skôr končil alebo dokončil to doma. Keby som ju vyhodil dávno, dcéra by išla s ňou, lebo jej bola zverená. Si nedokážem predstaviť, že by dcéra bývala v sociálnom byte. To jediný dôvod, prečo som jej umožnil bývať v dome tak dlho. Tak naozaj neviem, čo to pletiete o tom, že mám k nej nejaké povinnosti a obťažujem s tým štát.
sociálny byt nedostane každý, ona navyše má vlastné finančné prostriedky, asi to nepôjde tak jednoducho
@tom_ah Mam 41rokov, som rozvedena a ani by mi nenapadlo ziadat socialny byt 🤦♀️ Pracujem od 18r, popri VS, popri RD(2roky som nepracovala pocas 6r RD), byt som mala pred manzelstvom, teraz mam plat 2k + v cistom...co chces poradit? Zrus jej pobyt a priprav ju na samostatny zivot. Velmi mi vsak vrta v hlave otazka, deti - ked maju taku neschopnu zenu za matku, preco nie su v tvojej starostlivosti...a este poznamka..utierat prach 1x mesacne je 🤢🤢🤢
Dospele deti dnes lezia do 30tky u rodicov a nechaju sa nimi zivit. Preco je nepredstavitelne, ze to robia aj partneri a partnerky? Ked vlastnym detom nevadi lezat doma bez prace a pozerat sa ako 50rocna mama unavena chodi do prace, tak preco by to malo vadit lezat doma cudziemu cloveku bez pokrvneho pribuzenstva. A este pred/po rozvode, ked sa neznasaju.
@tom_ah mas malo zien, ktore po rozvode a v pripade, ze sa nedokazu uzivit, lebo 20 rokov nepracovali, ziadaju o socialny byt. Oni idu naspat k rodicom alebo rovno k inemu chlapovi do domacnosti. Tak 50% ide k rodicom, 40% hned k novemu chlapovi a tak 10% ziada o socialny byt. Tu sa ti ziadna neprizna, ze po rozvode sa nedokaze uzivit, lebo 20 rokov nepracovala a ziada o socialny byt. Tu dostanes take odpovede, ze pracovala, lebo ved utierala 20 rokov prach, 18 rokov vozila deti do skolky. Vola sa to, ze servisovala chlapa a starala sa o jeho deti.

@ropucha6 Si dieta, skoncis VS so studentskou pozickou, ides pracovat, aby si zaplatila najom, pozicku a miesto uzivania si mladosti, by mali okrem seba este zivit blbu a lenivu mater, ktora v 43r, co je mlady clovek, lezi uz desiatky rokov doma bez prace? Na mieste tych deti na nu hodim bobek. Uz tu boli diskusie, ako syn/dcera pracuje, plati nezamestnanej mame byt, lebo ich vychovala a mama na neho vrieskala, ze je jej to malo a maju jej posielat viac.