icon

Bývalá manželka nechce odísť

tom_ah
21. mar 2023

Som po rozvode cca 3 roky, s exmanzelkou sme majetkovo vyporiadaní 2 roky. Mám dve deti, dospelé 18r a 22r, žijú so mnou v mojom dome, ktorý som nadobudol pred svadbou. Syn cez týždeň býva na internáte. Problém je, že tu stále býva aj exmanželka. Rozvádzali sme sa v dobe kovidu, sám som jej navrhol, že nech odíde až si niečo sama nájde. Sú tu dve poschodia, miesto bolo, tak mi to nevadilo, niekedy sa nevidíme aj 3 dni. Nechce to však nijako riešiť, je zavretá u seba hore a nechystá sa nejako odísť. V dobe vyporiadania sme sa finančne vyrovnali, financie na jednoizbový byt alebo starší dvojizbový má. Mne to nejako extra nevadí, ale naozaj už sú to tri roky. Najprv nemohla chodiť po obhliadkach bytov skzr kovid, potom cena nehnuteľností rapídne stúpla a do podnájmu nechce. Peniaze z vyplatenia dáva vraj na lieky a kúpele. Cez víkend mi oznámila, že má asi roztrúsenú sklerózu, čaká na nejaké posudky a že potom jej prednostne priradia byt. No neviem, nezdá sa mi to. Ešte mi oznámila, že ak bude invalidná, nemôžem ju len tak vyhodiť, lebo zatiaľ nemá kam ísť a bude nezaopatrená. Osobne to nechcem riešiť škandálmi, políciou, ja jej nechcem rušiť ani trvalý pobyt, kedže nemá kam ísť. Sme malá obec, to by sa rozkríklo. Neviem ani ako by to obec riešila. V obci máme malú bytovku, sociálnu, 5 bytov a tie sú obsadené. Najbližšie mesto má asi svojich občanov, ktorým prideľuje byty. Keď pôjdem na obec, zariadi jej nejaké bývanie, aj keď nemá kde? Dá sa to vôbec nejako riešiť?

la_lotob
23. mar 2023

@apolka77 Podla mna je velmi dobre informovany. Dobre vie, ze len tak ju vyhodit nemoze. Dobre vie, ze moznostou je vyriesit jej nahradne ubytovanie alebo nechat vystvat. Ako nahradne ubytovanie zvazuje moznost socialneho bytu. Tak dookola riesi ten socialny byt.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
apolka77
23. mar 2023

@la_lotob áno sociálny byt mu už sto x písali že tak ľahko nedostane čaká sa niekoľko rok...tak čo chce akú odpoveď? Ak jeho ex už má ZTP co sam nevie či má keďže ho nič nezaujíma tak ma asi väčší problém...ale dostal tu rady a odo mňa nech to rieši cez právnika...keď jozkovi z Trstenej dajú soc.byt za rok Ferkovi z Hrachová môžu až za 3 a Jurko z Humenneho môže mať sakra šťastie že ho dostane do pol roka ...tak čo chce vedieť? Iná obec iné pravidlá

kate211
23. mar 2023

@apolka77 Tak asi caka, ze jej napise konkretna invalidna, rozvedena katka z cadce a povie mu, ze dostala byt za 3 mesiace. Potom mu napise invalidna, rozvedena zuzka zo sale a oznami mu, ze dostala byt za 5 rokov. Potom to s nimi bude riesit individualne. Problem je, ze tato tema je pohlad z druhej strany. Tu sa ziadna neprizna (pokial nejaka existuje) ze nepracovala,mala nizky prijem aj invalidny,mnazel ju vykopol a ziadala o socialny byt.

kepassa
23. mar 2023

Poviem Ti to tak. Boli ste rokmi manzelmi, ona to berie uz ako domov. Zvykla si. Navyse jej to vyhovuje, pretoze ma byvanie v podstate zadarmo, nie ste v neustalom kontakte, kazdy si ide svoje ...
Moj muz a ja zijeme v byte, kt.na neho prepisal jeho otec po smrti jeho mamy. Surodencov nema. Ja som tu zariadila vsetko. Je to moj domov. Zijeme spolu 16 r. Teraz kebyze sa rozvedieme, mohol by to ponat tak, ze chod si. Ved je to moj byt. Ano, je to ine, pretoze nemame dospele deti. Iba som uviedla ako príklad, ze ona sa na to uz pozera inak. Tiez to beriem, ze je to aj moj domov. Ak by sa mi ale stalo to co u vas, muz by ma vysporiadal odišla by som covid necovid...to je ine. Pretoze bol ferovy a dal jej moznost v jej veku zacat odznova. Neodisla s holou ritou. Cize tiez by som bola ferova a dala by som mu moznost, po dohovore s ex co bude najlepsie pre deti (hlavne tu mladsiu dceru) zacat nanovo. Toto uz nie je o ziadnej chorobe, kt.sa jej pridruzila, to bude mat iny dovod a emocne sa snazi vydierat. Vidim v tom hlavne, ze z peniazkov sa minulo a ceny vzrastli a fakt uz nema na take byvanie ako si predstavovala ...alebo mozno ani nechce aby si zacal od znova s inou zenou, pretoze kazda, kt.tam dotiahnes ti ujde ked uvidi ako si spolunazivate po x rokoch od rozvodu....alebo uz je v takom veku a pozna tvoju makku povahu a jednoducho si povie, ze sa s tym nejako zmieris, ze to prestanes riesit a ona bude mat klud na "stare kolena"....vyhovuje jej to prosto. Ak vies, ze do septembra to este das, daj jej uz teraz pred dcerou ultimatum, ze jej davas cas do septembra s tym, ze ako ona odide na skolu, pojde aj ona. Nech sa zariadi. Samozrehme jej pomozes so stahovanim. Myslim si, ze je to ferove a za roky manzelstva, kt.ste prezili a z kt.mate deti, je to to najmenej...ale odtial potial. Komfrontuj ju ale pred detmi. Aby sa nemohla vyhovarat a videla vaznost situacie. Pohrozila by som jej, ze zvazujes dom predat a zacnes od znova (nemusi to tak byt) nemoze prosto viac ratat s byvanim u svojho ex a zadarmo. A do septembra by som jej udelila najomne aby sa jej lahsie odstahovalo....je to chyba, ze nic nechces...sam si si na seba svojim pristupom usil bic...

maciatkolulu
23. mar 2023

@la_lotob pri rozvode mal právnika, rovnako pri bsm, ďalej už nevedel riešiť s právnikom? Ale proste nápad, kde mu dajú skvelé a fundovane rady bol Modry KON🤣. Dobre no

pimpulka
23. mar 2023

....este raz ak by som sa narodila, spravim to prisamfakt rovnako...netreba studovat, ani pracovat, staci v 20ke zacat rodit, prist do hotoveho (muzova nehnutelnost), s detmi sa doma pohrat aspon 10rokov, potom sa dalsich 10rokov hrat na pol uvazok v nejakej zasivarni praci... doma vsetko porobene, zaobstarane, vybavene, zaplatene lebo muz poriesi... a potom ak muz nahodou dostane rozum a rozvedie sa so mnou v 40ke tak budem rozvod natahovat, osklbem ho o vsetko co sa len da a ked sa ten cely rozvodovy proces ukonci, zacnem sa prechadzat u lekarov a zhanat diagnozy a smiat sa na hornom poschodi ako lahko a bezbolestne som oblbla muza 20rokov....a este aj zakon bude na mojej strane, no bravo....fakt kde sa toto zeny ucili a boli tak sikovne v mladom veku lebo ja blba som drela nad skriptami v jej veku a netusila som ake vymozenosti my mame...toto neni absolutne ojedinely pripad, mam v okoli zopar takychto....

apolka77
23. mar 2023

@kate211 tak v sociálnych bytoch bývajú ľudia čo pracujú a niekedy aj ťažšie len zarábajú malo...a niekedy je práve podmienka aby pracovali..takže je to skreslená predstava že soc.byt =asocial čo nikdy nepracoval...neviem odkiaľ to máš...a nie je to žiadna hanba tam bývať ...

kate211
23. mar 2023

@maciatkolulu Na druhu stranu je on je velmi dobre informovany. Mozno mu dal tieto informacie sam pravnik.ale on proste vie,ze bez nahradneho ubytovania(ak je invalidna) ju sud nevyprace. A nahradne ubytovanie ziadny pravnik zhanat nebude. Tak ho zhana sam, len sa mu akosi nedari.

micha1linka
23. mar 2023

@apolka77 asi tak nejak. tak isto aj v takych bytoch musis zlozit depozit- zalohu a clovek co nepracuje, na to nema odkial mat. ako tu uz by som nemala s nou ziadny sucit, lebo podla mna proste len vymysla

kate211
23. mar 2023

@apolka77 no ak kde byvaju 45 rocni invaldni ludia, ktory maju nizky prijem a nemaju ziadny majetok? Ja uprimne neviem, tak sa pytam. Nemaju narok na socialny byt za symbolicke najome? To by mozno z invalidneho utiahli.

maciatkolulu
23. mar 2023

@kate211 tak základ snáď je komunikovať s ex, či má, či nemá invalidný, či reálne potrebuje pomoc, či nie. Urobil si s nou dve deti, snáď vedel aspoň 2x prečo. Takže hold.

kate211
23. mar 2023

@maciatkolulu autor asi vie alebo tusi, ze ten invalidny proste ma.len to nechce natvrdo (bohvie preco) povedat.a obaja nekomunikuju, lebo sa zjavne nenavidia. Jemu ide len o to aby vypadla do socialneho bytu.

mk22
23. mar 2023

Známa žiadala o soc.byt.
Bola v poradovniku, musela preukázať ze pracuje, dokladovať 6mes spätne príjem.
Dokladovať ze bude mat z čoho platiť.
Pustia si bývať takých, čo sú schopní platiť.
A nekoniec nedostala, čakala cca 2roky, vybrali iných.

tinny81
23. mar 2023

Toto je zas diskusia. 150 zien (az na jednu vynimku) bez ziadneho pravneho povedomia pouzivajucich dve slova: vymenit zamky, vyhodit. Ty 20 rokov nevies konat chytro, s rozumom, nevies ako na zenu a hladas odpovede na fore, kde su vsetky zeny rovnake a casto sa prilepia na chlapa a vyzieraju ho cely zivot. Ved uvazuj logicky s rozumom, mas tieto moznosti, krore ziadna nikdy nezazila, lebo ma doma podobneho neschopaka, ktory si s nou nedokaze urobit poriadok ako si ty sam:

-dohodni sa s ex, ze ak sa dobrovolne odstahuje, tvoje deti nebudu ziadat vyzivne. Keby tvoje deti ziadali vyzivne, jednoznacne ho vysudia, lebo studuju. Moze byt vypocitane aj z ID. To ti tu nikto neporadi, lebo invalidna zena je zakonom chranena a svoje deti vyzizovat nemusi.

-posli jej pisomne najomnu zmluvu s vyskou najmu a depozitom. Odmietne platit, podaj na sud navrh na bezdovodne obohatenie. Priloz k navrhu ponuku s uradne overenym podpisom v ktorej stoji, ze sused/kamarat/kolega je ochotny prenajat si u teba vrchne poschodie az za dvojnasobnu sumu, ktora je obvykla v tvojej lokalite. Sud ti nemoze nariadit, aby sa niekto na tebe bezdovodne obohacoval. Sud ti nemoze nariadit, aby si poskytol najomnu zmluvu niekomu za 20 eur, ked jasne dokazes, ze inemu to mozes prenajat za 700 eur. Pripad ztp osoby nech sud odkaze na upsvar a ten nech to riesi - socialny pracovnik z upsvaru, nech sa informuje na socialne byty a popozenie poradovnik alebo odkaze na zdruzenie, ktore zdruzuje bezdomovcov. Na SK je ich az az - dobry pastier a podobne. Su aj ubytovne.

-odstahuj sa s detmi na chatu, ku znamym, k rodine, na hotel na dva mesiace. Posli tam niekoho - najomcov, nech ju vystvu. Vystav si najomnu zmluvu pre tychto najomnikov a ukaz jej ju.

Ty nic nechces robit koli detom. Aky priklad im davas? Otecka, ktory sa o mamicku postara aj ked sam nechce v dobrom aj zlom? To je aky priklad? Ked sa na syna nalepi podobna, bude si mysliet, ze ju musi zivit, lebo inak to nejde. Dcera sa zasa moze nalepit na niekoho s nazorom, ze ju ma zivit za kazdu cenu. Ty si ako myslis, ze vznikaju zeny v domacnosti, ktore nikde nikdy nepracuju? Vzor od matky, pravdepodobne aj ich matka bola taka. Deti s tebou kyvu/ohybaju ta, tak ako potrebuju a tym, ze to pripustis, skodis detom. Pochytaju zle navyky s mozno drastickymi nasledkami.

Take rady ti tu nikdo nikdy neda. Tu su zeny, ktore ziju v presvedceni, ze zivit deti ma muz, rovnako sa postarat aj o matku a otec ma skakat tak, ako deti a matka piskaju. Takeho ma v domacnosti 95% zien z tohto fora. Lebo inak je ten muz oznaceny za debila a neschopaka, ktory neutiera napriklad kazdy den prach a takto je vykresleny za smrdiace hovado zijuce v odpadkoch a potom to tu pridu riesit.

tinny81
23. mar 2023

Alebo zajdi na upsvar. Socialny pracovnik na upsvaru neriesi len nezletile deti. Riesi aj zdravotne postihnutych dospelych. Alebo nech idu na upsvar deti, ktore su rodinnym prislusnikom zdravotne postihnutej. On odporuci moznosti ubytovania, charity, zdruzenia. Su rozne ubytovne, na ktore prispievaju charity a socialne slabi ludia tam ziju za symbolicky peniaz. Potom mas zdruzenia, ktore za drobnu pomoc (starostlivost o dobytok, pestovanie plodin) poskytnu komplet ubytovanie aj so stravou. Ked nevies ako sa k nim dostat, kontaktuj upsvar, posunie ti kontakt. Alebo ti odporuci nejake socialne byty, kde zdravotne postihnuty ludia bez majetku ziju.

kate211
23. mar 2023

@tinny81 To je tiez pravda. Poznam muzov, ktorym sa nikdy nechcelo pracovat, boli alkoholici a ktorych vykopla zena a ziju v zdruzeni, kde pasu ovce za ubytovanie a stravu. Tie zdruzenia su plne takychto pripadov. A su tam aj zeny.

tom_ah
autor
23. mar 2023

@kate211 A ako dostanem potvrdenie od tej organizácie, že by ju boli ochotní ubytovať? Vieš aj o nejakých konkrétnych?

kate211
23. mar 2023

@tom_ah fuha,tak to neviem. Mozno ten dobry pastier.skus napist, zavolat, zajst osobne. Ak ides cestou nahradneho ubytovania,vsetky tieto ziadosti bude ona musiet podavat sama.ale moze sa skusit informovat, na sude predlozis, ze si sa pytal, hladal, len nechce spolupracovat.

eva8
24. mar 2023

Kvôli tomu, že tam býva, si nemôžeš nájsť novú partnerku? Alebo prečo ti vadi, že tam je? Preto, že nemôžete spolu byť (vtedy sa ľudia rozvádzajú), alebo preto, že si ju vyplatil a nemá nárok bývať v Tom dome, alebo... ? Ako spolu teraz, po rozvode, vychádzate?

karolinakr
24. mar 2023

Zas jeden mäkkýš, čo si nevie spravit poriadky.Ja poznam ludi, čo su 20rokov rozvedeni a byvaju v 2 izbovom byte, dobre počujéš, a teraz v 70ke chce muž, aby sa žena odstahovala.Peniaze rozfofrovala, na byt nema a do domu dôchpdcov nepojde.Kladie si podmienky..Asi chceß dopadnuť podobne..Prečo by teba malo zaujimat, že ona minula peniaze? Je to len jej hlupost, potom sa vyhraža onvaliditou..Tak ti treba !! Komu miet rady, tomu niet pomoci..Pekne zostarnete a možno sa v 70ke opäť vezmete

karolinakr
24. mar 2023

@pralinka25 vzacne sa zhodneme. Je to slaboch !

karolinakr
24. mar 2023

@pimpulka na to treba mat žaludok.Pijavica nikdy neni v poriadku z hladiska moralky

karolinakr
24. mar 2023

@pimpulka a okrem toho je tu ešte jeden nekňuba v diskusii Partnerka sa nechce odstahovat...že prečo som ja na tychto dvoch nenarazila.Dnes by mi bolo sveta žit.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
karolinakr
24. mar 2023

@zoro9836 nie, podme ho velebit Standing ovation a zlatu medailu pre chlapa, čo si chova 20 rokov na krku pijavicu. Tlapkať takehoto chlapa po chrbte a velebit ho, spievat mu piesen chvaly je velmi prinosne a určite ho dovedie k tomu spravne sa rozhodnuť

maialeo
24. mar 2023

@tom_ah Toto mi príde fakt dosť úbohé. Jednak to, že je to matka tvojich detí, roky sa ti tam o všetko starala a zrazu ju chceš vyhodiť na ulicu. Použitú a nepotrebnú.

maialeo
24. mar 2023

@tinny81 nepíš sprostosti... on s ňou má deti... ty právne povedomie

zoro9836
Odpoveď bola odstránená