Chorá sestra si vešia na krk kripla
Možno mi napíšte že sa do toho nemám starať nie je to môj život, istý čas som si to pravidelne opakovala, predsa mi to nedá...
Mám sestru, dvojča, mamka ma priviedla na svet v poriadku ale so sestrou sa potrápila, bola zle otočená a ďalšie, napokon sa narodila iba na další deň, mamka nám po komplikáciách umrela, sestra bola oproti mne malilinká, zistili jej rôzne postihnutia, od narodenia má iba jednu obličku, tá druhá bola často chorá. Vyrastali sme u babky, v desiatich nám umrela aj babka, zostal iba dedo ale on aj s otcom dosť pili. Musela som prevziať vedenie domácnosti a byť matkou sestre, dbať na jej diétu, užívanie liekov, správnu životosprávu. Tak v puberte aj neskôr sa najviac búrila proti mne. Raz pri hádke som jej vytkla veci ktoré som potom sama oľutovala. Nejak sme sa odcudzili...
Keď som spoznala muža odštahovala som sa k nemu volala som aj sestru ale nechcela, zrazu bola vydatá za chlapa šla bývať do vedľajšej dediny. Aj keď mi nesadol, sestra bola šťastná ako nikdy. Napriek zdravotným problémom má dvoch synov. Posledné roky jej manželstva bol horor. Muž ju podvádzal, ubližoval,ona mu stále odpustila, ten chlap nikdy nepracoval, doslova živorili. Sestra to predo mnou všetko tajila až do dňa keď jej 15 ročný syn neprichytil otca s milenkou v parku. Chlapík sa vyhražal synovi aby doma nič nepovedal napokon ho dobil, že skončil v nemocnici so zlomeným nosom a podozrením na otras mozgu. Kebyže sa vtedy náhodou v nemocnici nestretneme tak neviem , neviem...
Bola som pri nej keď požiadala o rozvod a výživné, zháňala právnika, nový podnájom, prácu, vypisovala tlačivá , žiadosti. Prisúdili jej 30e výživné na jedno dieťa, čo spolu s jej inv.dôchodkom ledva stačilo na nájomné. Pomáhala som jej finančne aj potravinami. Ten stres jej zhoršil zdravotný stav.
Prešli tri roky od rozvodu, ona dala sa do poriadku, od jesene má novú známosť. Žial poznám toho chlapa a jeho názory (zdravotné,politické, teórie sprisahania)už dávnejšie. Chlapík po pár mesiacoch vzťahu ochrnul, možno nikdy nebude chodiť teraz je na vozíčku a ona si ho nasťahovala do podnájmu, pritom chlap má poschodový dom. Ani nie 150cm vysoké žieňa sa naťahuje sama so skoro dvojmetrovým chlapom. Nechcem sa jej miešať do vzťahu,viem že ju nemôžem držať za ruku ako keď bola malá, zároveň sa však o ňu strašne bojím, jej zdravie je veľmi krehké. Babke som pri smrteľnej posteli sľúbila že sa o ňu vždy postarám.
Dnes má zarazil jej status na fb o zásnubách.
Je tu taká čo musela byť matkou sestre? Čo by ste robili na mojom mieste?
Je tu taká čo musela byť matkou sestre? Čo by ste robili na mojom mieste?
@katka700 ďakujem za výstižné prípvlastky budúceho švagra.
@miadi ďakujem, nenapadlo ma že danú situáciu môže vidieť sestra takto.
@ahhola taký rozhovor s jej deťmi by mal byť veľmi opatrní, ako ju poznám stačilo by jedno slovo a kebyže zistí že to majú deti od o mňa bol by oheň na streche.
Za chvíľu je tu september jej starší syn sa vracia do školy na internát, nebude mať jej kto pomôcť. Ostáva mi dúfať že sa jej čoskoro otvoria oči
Ona urcite dobre vie aky mas nazor na jej chlap. Uz jej nic nehovor svoje chyby si kazdy plati Sam. Mozes akurat lutovat jej deti Oni si to nevybrali, chapem ze ta to boli . No nema zmysel sa trapit pre veci ktore ty zmenit nemozes. .
@karolinakr ona sa neozve ako je mesiac dlhý, potom sa niečo stane a hneď volá píše. Aj sa poďakuje.
Keď sa spoznali ešte nebol na vozíčku, ja vlastne ani neviem ako sa dali dokopy. Ich vzťah odhalila fotka na FB, keď chcela zoznámiť deti boli spolu výlete do múzea 2.svetojej vojny,pozerali si tam tanky a inú vojenskú techniku. Na jednej fotke som ho objavila v pozadí, chcela som vidieť jej reakciu tak keď sme sa o pár dní stretli konfrontovaná som ju mojimi obavami. Jej odpoveď bola, že sa nemám o ňu báť že dobre vie čo robí,že je konečne šťastná. Pri akomkoľvek mojom pokuse naznačiť jej aby bola opatrnejšie som bola zastavená v polke vety.
Možno mala pravdu babka, že potrebuje pri všetkom pomoc, možno vy kočky, čo tvrdíte že si len zvykla na to že si len pískne a letím riešim pomôžem
Fakty zostanú faktmy, tak ako máme medzi sebou velký výškový rozdiel máme tak aj inteligenčný, stále mám pred očami ako bola pozadu oproti mne vo všetkom pohyb, reč jemná či hrubá motorika, koľko času venovala babka jej rozvoju, cvičeniu, ako som musela o rok neskôr nastupovať do zš lebo sestre by to bolo priskoro.
Keďže popri ID prvý krát pravidelne pracuje, možno je na dobrej ceste k samostatnosti.
Dufam, že nema mentalne postihnutie a vie, čo robí
Ale ved ty nemozes sestre zakazdym davat dole slucku z krku, ked si ju tam furt chce dat. Babke si nieco slubila a uz si ju aj vychovala. A teda klobuk dolu za to. Aj pomoc ma svoje limity, nemozes sa obetovat do svojej staroby ju zachranovat, jedna Maria tu uz bola..Sama mas dve deti. Tak nezistuj, nepatraj, pre svoje dusevne zdravie zacni byt kludne sebec a odpoj sa od detailov ich vztahu.
@karolinakr presne o tom pisem. Niekto si ani nechce nechat pomoct a dokola len slubuje ci bedaka
Zachvilku napises ze sestra je retardovana. Ved vy nemate moc vztah ty zistis ze mà noveho priatela z fotiek na fb . Jej deti a tvoje deti nemaju vztah ., vy kreslujes ju ako poslednu chuderu ale nemoze byt taka nemozna ked synovia studuju prosperuju. Pises ze ten chlap mà 7 izbovy dom no zije tam jeho matka . Je ten dom ozaj jeho alebo matky? Ved Asi sa nastahoval k priatelke Lebo ten dom je matky ktora sa skaredo vyjadruje o tvojej sestre . A co ty vies ako to maju medzi sebou vyriesene? Co ked jej prispieva na byt ? A jej synov si odchytit a kecat im o tom ako si sa ty pre ich mamu obetovala a aby jej oni dali ultimatum ze bud oni alebo ten chlap - co tu Niekto radi ., to je uplne odveci . Keby to chceli jej synovia ultimatum jej dat mozu aj sami. Ale toto uz by bolo chore zasahovanie a manipulacia. To vies aj ty ze nieco take by bolo moc a sestra by ti neodpustila . Ty ako ich teta maximalne by si mohla ponuknut ze ich ubytujes v case nudze ale nie ich štvat proti ich matke a nieco jej rozkazovat, Mne sa vobec nezda ze tvojej sestre treba vo vsetkom pomahat, ked chce riesit obrovskeho chlapa na vozicku je to len jej vec . Neprosi ta o pomoc zvlada, Zbavila sa jedneho zleho chlapa zbavi sa aj druheho ked bude ready, a ak zle dopadne je to jej volba, nechaj ju žit a sustred sa na seba . Kludne studuj nikdy nie je neskoro . Ty mas pocit ze si koli nej obetovala svoj zivot a zbytocne. Ano zbytocne, Asi ta ozaj potrebovala ked ste boli deti ale tie uz davno nie ste, Bolo toho moc . Ona si tvoju obetu nepytala nevybrala rovnako ako ty. Ste dvojicky no je medzi vami priepast. Nie je tam Akoby uprimna laska. Mozno ta tragedia ako mama rodila a umrela .. tvoja sestra nie je tvoje bremeno. Ak je stastna s clovekom o ktoreho by si nezakopla nech je. Jeho zena tvoja kamoska bola tiez dospela svojpravna nenoze len on za to ze sa neliecila vcas bola to jej volba. Vybrala si hoci zle a potom lutovala. Ty nemas moc riadit sestre zivot. Cim viac budes proti nemu tym viac ho bude chciet . Najprv by sa vas vztah mal zmenit . Aby ti dokazala doverovat.
A čo s tou školou? Toto by ma škrelo najviac? Vieš si nasetrit a dorobit popri zamestnani? To ta bude srať najviac, a nejake kurzy.Ked maš decka väčšie, nepotrebuju stat za zadkom..Na toto sa sustreď, nie na sestru.Je čas venovať sa sama sebe.Nikdy nie je neskoro.Neviem ako so vzdelanim to maš, ale ak ti možem poradit, chod za svojim snom
Samozrejme, že ta serie, ked vidiš, že sa ruti do zahuby, tiež by som jej vyčistila žaludok, ale tam to konči.Nakoniec obrati hnev proti tebe..A nasledky si musi niesť sama, žiadne zachranovanie, žiadne rumazganie..Si dospela a poraď si - možeš jej naznačiť !
Len tie vaše vztahy su zvlaštne, že aj decka sa nebavia..Na to, kolko si sa obetovala, nemate pekne vztahy.Tam musi byt aj niečo ine a je to škoda, lebo z toho, čo pišeš, vy by ste mali byt jedna velka rodina, že aj Rosamunde Pilcherova by z toho spravila doják
@miadi nie nie je. Je to jednoduché žieňa a nie je mentálne retardovaná. Stará sa vzorne o svoje deti psíka aj mačku, chodí do roboty , pár hod denne,ktorú som jej našla. Pravidelne chodí nakupovať. Má vždy navarené, upratané. Veľmi jej v tom pomáhajú YouTube videá. Keď majú voľno chodí s deťmi do parku, na ihrisko,pravidelne venčí psa. Psík je útulkáč, je kastrovaný, čipkovaný, očkovaný. Zo školy sa pravidelne organizujú výlety zadara, takže chodí s deťmi aj na výlety. Tieto veci viem preto, lebo to mám skontrolované, väčšinou nepriamo, ak keď ma za to ukameňujete.
Ten dom u nás patrí pol na pol jemu a matke, takže tam kľudne môže bývať.Pred tým ako sa dostal do nemocnice jej prispieval stovkou mesačne, ale teraz si musel platiť veľa vecí tak nedal nič. Sestra začala robiť vodičák aby ho mohla voziť, ale skúšky nespravila, neviem či bude ďalej skúšať.
Po dobu keď sa rozviedla s mužom som s ňou mala minimálni kontakt, potom potrebovala veľa pomoci. Snažím sa o jej život sledovať iba z diaľky, ale občas sa nedá, hlavne keď cítim že sa rúti do záhuby...
Na základe toho čo mi tu žienky napísali sa stiahnem ešte viac, lebo viem že keď bude treba ona sa ozve.
Ešte sa ťa spytam - da na tvoje rady? Počuva ťa? Ked vie, že to s ňou mysliš dobre..Lebo niekto nema vela skusenosti s mužmi, je naivny dobrák a veri všetkemu.Zas aby nenaletela na pekne rečičky..Teraz pišeš, že jej neprispieva, zato ho ona bude vozit.Či aj nezneuživa, že hlada zadarmo opatrovatelku..hm ..to je velmi smutne..A rovno zasnubenie..Hlavne nech byt nanho neprepisuje
Ak sa ti da, hod s ňou reč, ale že ty ju nemožeš stale zachraňovat
Inak som rada, že sa jej dobre darí.. Len možno ma malo skusenosti s mužmi, tak je trošku naivná
Či si uvedomuje, ake ťažkosti ju čakaju Svoje zdravie musi riešit plus aj všetko prispôsobit jeho chorobe
Inak toto je fakt realny pribeh? Same smrti, choroby, postihnutia, ochromenia..to sa až tažko da verit, ale život vam nadelil dosť..Zlepšite si vztahy, ved nikoho okrem seba nemate..Ak sa dá ..
@karolinakr sama by som bola rada keby sestra bola od narodenia zdravá a toto celé by bola.iba nočná mora. Je dobrá a každému všetko uverí.
Byt má v nájme, kamoška sa dala dokopy s chlapom z vedľajšieho bytu a menší byt dali do nájmu. Oni majú v nájomnej zmluve že tam majiteľ môže prísť skontrolovať byt. Preto som písala ,že ju ,,kontrolujem,, na diaľku. Neviem či by som dokázala ,,pustiť jej ruky ,,za súčasnej situácii.

Dneska som pozerala Svokru..No odporučam kazdemu si pozriet tu druhu čast.Ženska tam revala, revala, revala od začiatku do konca, slzy išli, ale ked jej Gizka niečo poradila v dobrom- okamžite odmietla, muž jej dohovaral, mama, ona si len išla svoje a všetko riešila velkym plačom oduta a nespolupracujúca
To bolo take poučne, že niektori ludia si nechcu nechat pomôct, radšej budu smoklit a teatralne gesta robiť a tam to aj zhasne