icon

Chystám sa opustiť manžela - Ako to zvládnuť?

wywa
9. jún 2020

Potrebujem sa poradiť s takými žienkami, ktoré nabrali odvahu opustiť manžela. Ako ste to prosím zvládli??
Nemyslím psychicky citovo ale praktivkú stránku. Lebo jediné čo ma ešte pri mužovi drží je to, že neviem ako si potom zariadiť život. Máme dve deti (12 rokov a 6rokov) máme hypotéku na byt obaja prácu u jedného zamestnávateľa. Pracujeme nastriedačku práve kvôli výchove aby bol vždy niekto doma s deťmi. Staráme sa o moju starkú lebo sa nám nepodarilo vybaviť pre ňu domov dôchodcov. Financie sme si nikdy nedelili kasa je spoločná. Muž zarába dvakrát toľko ako ja. Zdá sa že máme krásny život ale muž mal vždy problém s alkoholom. Pridali sa k tomu iné veci a ja som si povedala že už stačilo. Neviem ale čo budem robiť keď sa rozvedieme. Ako budem fungovať? Ako ste si zariadili životy? Dá sa to vôbec? Kam s deťmi keď budem v práci kam so starkou ako všetko zaplatiť? Nechcem s ním zostať v jednej domácnosti. Takto žila po rozvode moja mama a bolo to strašné aj pre ňu aj pre otca a tiež pre nás ako deti.

Strana
z2
nickpick
9. jún 2020

@wywa pride mi trosku nefer, ze sa o babku stara jej vnucka a jej deti si ziju vlastne zivoty, pricom ty momentalne urcite potrebujes riesit ten svoj, kontaktovala by som vsetky jej deti, nech sa laskavo mesacne zlozia rovnakym dielom plus jej dochodok a tym padom by mozno vyslo aj na nejake sukromne zariadenie - nejaky hospic, daj im vediet v akej si situacii a ze potrebujes uvolnit, aby si mohla riesit seba a deti po rozvode, ked by si sa nemusela starat o babku tak by si to mala casovo jednoduchsie s pracou, lebo deticky su uz pomerne velke a starsie dieta by ti urcite pomohlo so starostlivostou o mladsieho surodenca...mas to tazke, prajem ti vela stastia a sil....

m_o_n_c_a_k
9. jún 2020

Byt je tým pádom tvoj. On môže odísť. A prácu môžeš zmeniť ešte pred rozvodom. Prepočítaj si každú korunu či ti to vyjde. Zisti si, či by v dobe keď pracuješ ku mame mohla chodiť nejaká opatrovateľka. Niekto kto nebude veľa stáť . Možno známa čo nemá prácu. Starká má isto nejaký dôchodok a skús si vybaviť nejaký príspevok na ošetrovné. Popýtaj sa predtým než urobíš ten krok na všetko. Keď manžel dobre zarába na jedno dieťa môžeš dostať aj 200 eur mesačne.

janage
9. jún 2020

@wywa kde byvala babka predtym? Co sa,stalo s jej byvanim?

daganov
9. jún 2020

@wywa žiadnom prípade to nie je maximálne čo od nich môžeš čakať - 150 eur a to traja žijú v zahraničí? ˇŽartuješ? Vieš o tom, že jej deti majú voči nej vyživovaciu povinnosť? Hneď dnes večer by som zosmolila listy, maily, starkú treba umiestniť v penzióne, lebo ty sa ďalej nemôžeš o ňu starať, penzión stojí toľko a toľko a (súkromný dajme tomu okolo tých 600 mesačne, takže 120 eur jeden) Pokiaľ ti budúci mesiac neprídu peniaze, obrátiš sa na súd. Oni sa nehanbia ti poslať 150 eur, ako 30 eur jeden?! Babkin dôchodok a to, čo si odkladala sa použije na lieky, ktoré tiež musíš v penzióne platiť a prvé mesiace bude poplatok vyšší, ako tých 600 eur. Ak sa im nepáči, môžu zohnať lacnejší, ale nie s dvojročným poradovníkom. Prečo necháš so sebou manipulovať a dospelí ľudia sa ti možno smejú za chrbátom? Kde žila babka, kým bola u teba?

wywa
autor
9. jún 2020

@zuzka1117 mamka bude mať len 50 dôchodok má ešte veľmi ďaleko. Mala tiež ťažký život s alkoholikom. Boli sme 4deti ona všetko sama ťahala. Teraz má priateľa konečne žije svoj život. Býva u neho nemajú si kam starkú vziať.
Myslím že svoj život som si zariadila presne tak ako som to videla v detstve bohužiaľ.

zuzka1117
9. jún 2020

@wywa áno chápem , ale.zasa nemôžeš mať na pleciach takúto ťarchu sama. Ty máš tiež len jeden život. Ja chápem že sa chces postarať, si určite veľmi dobrý človek ale mali by sa starkine deti jednoznačne oveľa viac zapájať. Ak sa ešte môžem opýtať čo presne všetko zahrňuje starostlivosť o starkú?

wywa
autor
9. jún 2020

@daganov babka bola predtým v čechách u najmladšieho syna. Bývala na takej ubytovni ale tam nemala dohľad nas sebou a kedže jej zdravotný stav si vyžaduje 24hodinovú starostlivosť vrátil ju na sk že sa domov vybavý. Len tu nemala ku komu ísť. Zobrala som ju ale vybaviť ten domov to je nemožné. Peniaze posielajú len 3 z 5tich. Dvaja strýkovia majú stále dáku výhovorku že nie sú peniaze. Neviem si predstaviť ako dajú dokopy cca 2000 eur ako prvotný poplatok za prijatie do súkromného zariadenia lebo tam by to isto šlo rýchlejšie.

wywa
autor
9. jún 2020

@zuzka1117 rano vstane treba jej pomoct z postele prebalit ju obliect dat jej ranajky lieky. Je sice chodiaca ale v minulosti mala porazku ma problem s koordinaciou. Ligicky jej to nemysli plienku si natahuje na nohavice napriklad minule zjedla psove granule je fajciarka hocikde necha cigaretu alebo zabudne ze jej hori a popáli sa. Treba ju kúpať nevie sa umyť utrieť....

kitycat
9. jún 2020

myslim, ze by si mala uplne zmenit lokalitu...uz len preto, ze si vasu klucku od dveri podavaju kdejake individua a tym, ze doma maju deti holubnik...budete to mat stale pred ocami to...

Budes to mat tazke, detom nastavit pravidla...zo starsieho syna ti rastie kopia jeho otca...cim skor tym lepsie...staru mamu poriesit a potom teba...

Ako sa hovori co si navaris to si aj zjes.

Drzim ti palce

wywa
autor
9. jún 2020

Ďakujem vám ženy veľmi dobre mi padlo môcť sa z toho takto vypísať. Viem čo musím urobiť chem mať normálny a šťastný život aby aj moje deti rástli v normálnom prostredí. Dúfam že to dám. Že naberiem odvahu. Porozprávam sa o svojich plánoch s rodinou dúfam že mi pomôžu.

bluka2
9. jún 2020

V zahranici predpokladam, že sa nehovorí o Ukrajine. 50€ čo posielajú traja je veľmi smiešny peniaz. To v takom rakúsku jeden nákup normálny. Napísala by som im stručne a jasne, koľko ti bude treba. Vyživovaciu povinnosť majú zo zákona. Ak by sa nechytali, pohrozila by som im. O tých, čo neplatia vôbec, tým možno tak list od právnika treba na začiatok. Možno ešte vypytaj jednorazový príspevok na ten začiatok v zariadení a z toho môžeš potom upustit, ak budú súhlasiť pravidelne platiť.
Ďalšia vec, začala by som hľadaním prace. Iná robota než muž je dôležitá, ak nechceš po rozvode riešit nepríjemne prkotinky.
Asi by som hľadala mimo bydliska. Skúsila by som to teraz vybaviť všetko v lete, aby deti v septembri mohli nastúpiť niekde do školy, ak to bude inde.
Skús do toho nejakú psychoterapiu, aby si mala niekoho, kto ti pomôže cez to všetko prejsť. Alebo ak máš nejakú kamaratku, neboj sa poziadat o pomoc. Ty dosť pomáhas, neviem, či vieš aj požiadať o pomoc.
Sprav si časovy plán a kroky v ňom. Celé je to jeden taký plán a na konci bude odmena.
Za mňa tiež je život s 2 deťmi sama lepší než s debilom. O milión....

daganov
9. jún 2020

@wywa 2000 eur poplatok sme v súkromnom zariadení neplatili, ale normálne za mesiac poplatok plus 100 eur za lieky, to je suma na dlhšie, keď sa minie, zaplatíme zase. Bola by som úplne nekompromisná aj k tvojej matke, aj k všetkým ostatným deťom, neváhala by som sa obrátiť na súd. Bez toho sa nepohneš. To, že to mala tvoja mama v živote ťažké, za to ty nemôžeš, ona by ti mala pomôcť v tom, že všetci súrodenci by sa mali stretnúť a doriešiť svoju mamu. je to od nich normálne hyenizmus hodiť to to všetko na chrbát, dobre viem, čo starostlivosť o starého chorého človeka obnáša.

cacianka
9. jún 2020

@daganov no sukromny veru nestoji okolo 600.
Pridaj - kamoskina babka bola- 960 € + plienky, pedi a manikura, vlasy, lieky. A to nebol luxus !
Na zaciatok bola v inom vybavene urgent - 1250€ +nieco. A to bolo pred 5-6rokmi, ceny isli hore.
V štátnom môžu požiadať o prispevok obec/mesto/kraj/štát

cacianka
9. jún 2020

@wywa áno - rodinna rada a veľmi jasné im vysvetli ze vyzivovaciu povinnosť maju deti a nie vnučka.bud dobrovolne alebo súdom.
Len začni slusne a smelo a pritvrd ked bude treba.
Aj ked sa budes klepat, tvar sa hrdinsky a ano obratis sa na právnika, ano na sociálku, ano aj na súd .a budes ziadat doplatit spätne.

eliska13
9. jún 2020

@wywa och až mi Ta je ľúto.Tahas za všetkých....teba nemá čo zaujímať, že strykovia majú výhovorky prečo nepošlú peniaze.Je to ich mama!Porozprávala by som sa s mamou, že musíte vymyslieť čo ďalej s babkou.Sformulovat list neviem či si si so všetkými v telefonickom kontakte a dať vedieť, že budete vybavovať domov dôchodcov.Ale to by mala tvoja mama s bratmi riešiť.Babka je nebezpečná podľa toho čo píšeš cigarety....S mužom nie je žiadna reč nech nenosí domov spodinu?Koľko izbovy je byt?dá sa vymeniť za menší a zo zbytku sa vyplatí muz?deti by nemali žiť v takom chaose ľudia po byte, babka...hlúpo napísané, keď sa babka umiestni môžeš si nájsť inú prácu...doteraz ste sa s mužom asi len striedali nemali spoločný život...možno aj preto chodí kade tade..verím, že potrebuješ ty a deti kľud a, keď si už takto ďaleko začneš veci riešiť.

daganov
9. jún 2020

@cacianka ale stojí, prvé mesiace je to samozrejme viac, ale potom keď sa dostane medzi klientov, ktorým dopláca štát, tak je to 600. Viem to stopercentne. Máme tam babku a pred necelým rokom som vybavovala ďalší pre iného člena rodiny a tam to bolo 936 eur a tiež keď sa vybaví sociálna odkázanosť a všetky tie somariny okolo toho, tak o tri stovky menej.,

janage
10. jún 2020

Ale babka nebyvala hadam na ubytovni cely zivot. Ved tych 5 deti s nou muselo niekde byvat.
Inak suhlasim, detom oznamit, ze docasna starostlivost konci, najdenie zariadenia alebo opatrovatelky je nutne poriesit do vtedy a vtedy.
A zacni tym, ze sa pojdes poradit na mestsky urad socialny odbor. Oni ta nasmeruju.
Inak osobne si myslim, ze pokial babka nepotrebuje zdravotnu starostlivost len opateru, dali by sa tie hodiny co si v praci poriesit opatrovatelkou, na ktoru pekne nech deti babky prispievaju.

wywa
autor
10. jún 2020

Pre kompletné info. Starká žila dakedy so svojimi deťmi v dome o ktorý ale prišla lebo je dosť neporiadna čo sa papierov týka. Darovacou zmluvou s právom dožitia dom prepísala na jednu vtedy kamarátku ale to som ja bola ešte babo. Dožiť v dome nedožila starká mala vždy túlavé topanky dom je už predaný asi 5majiteľovi odvtedy je to už len ruina a nový majiteľ ho prerába na chalupu. Boli sme sa tam pozrieť nedávno. Zbytok života prežila pri najstaršom synovi. Vychovala mu deti lebo on so ženou väčšinu života robil v zahraničí. Ale vnúčence vyrástli a starkú už nepotrebujú. Keď sa začalo o ňu treba starať tak ju už strýkova žena nechcela. Nabrali na ňu veci na splátky lôžičky...Strýko stále váčšinu času trávi mimo sk. Teta starkú bila stalo sa u jich starkej niekoľko vážnych úrazov.... preto ju ďalší syn zobral na čas do zahraničia k sebe ale potom to prestala aj jeho žena zvládať a tak je starká naspäť na sk a nemala kam ísť.

wywa
autor
10. jún 2020

Ale držte palce obvolala som dnes ráno niekoľko zariadení kam som posielala žiadosti o umiestnenie starkej a v jednom mi dali malú nádej v poradovníku je len pár ľudí majú voľné miesto....modlím sa aby to vyšlo idem ale volať ďalej aj na súkromné...

hiuna18
7. aug 2021

@wywa ahoj, tak ako pokracuje tvoj pribeh? dufam ze uz je dobre. Maj sa krasne

wywa
autor
14. aug 2021

@hiuna18 ahoj no nenabrala som odvahu a tak sa da povedat ze sa stale tocim v tom istom kruhu. Chvilu je dobre a potom pridu zas dni ked je vsetko cele zle. Jedine co sa vyriesilo je starka. Naslo sa pre nu miesto v jednom zariadeni nie az tak daleko od nas a tak som byvala casto a nou zaroven som viedla zivot bez muza boli z nas skor len spolubyvajuci. Pochopila som ale ze ak by som od neho uplne odisla deti by som musela tahat nasilu. Aspon starsieho urcite. A tak som zostala. Momentalne nam to s muzom funguje ale vo mne je blok uz to nie je laska skor taky zvyk. Hovorim si ze ked deti odrastu snad ma.v zivote este caka nieco/niekto... alebo ....

radynadzlato
9. apr 2023

@daganov Opatrovatelske nedostavas, aj ked to asi nepomoze.

radynadzlato
9. apr 2023

@wywa Ahoj. Ja som pred rokom nabrala odvahu po 17tich rokoch zivota (5 z toho manzelia) a male dieta. Nikdy som sa nemala lepsie a hned o dva dni som stretla chlapa (sice nepraveho, ale prvy svetly bod). Kazdy mi hovoril, ze vyzeram lepsie a stastnejsie. O pol roka som stretla dalsieho (zatial sme spolu polroka)...a k malej je uzasny, obetoval sa ako bezdetny a robime veci, co sa robia s detmi (kym mala nejde k ockovi)...Doteraz striedava a aj to som zrusila a ver mi stale s ex bojujeme a kazdym dnom som silnejsia a viem povedat NIE. A financne? Je to tazke, mam dve prace, idem si vysudit spravodlive vyzivne (uvidime, ci sa podari) ale aj keby nie NIC NIE JE KRAJSIE AKO BYVAT BEZ TOXICKEHO PARTNERA A MAT partnera, ktory si ma vazi, nikdy na mna nezahresi, nevynada mi, ktory sa zaujima, trosicku aj ziarli 🙂 ale hlavne aj keby nebol on (co som vobec vobec tak skoro necakala) aj tak, by som to urobila znova...len skor.
Drzim palce, pripadne chod k rodicom, vezmi uver - ak nemusis neber. Dostanes polovicu bytu (predate ju do troch rokov a ked budete aj spolu zit a bude pit tak ho udaj za ohrozenie deti alebo neviem ake su moznosti , porad sa ...su aj pravnici zadarmo. Vsetko sa da len treba CHCIET. Reci ta nevytiahnu od alkoholika. A predstav si ze ty si prikladom svojich deti...chces aby akceptovali alkoholika po boku a zle manzelstva? Chces aby si mysleli ze je normalne kricat na mamku a ze je normalne nemat pekny zivot? Dokedy im to chces ukazovat? (pisem to kruto, aby si to pochopila,lebo realne to tak je) a necudujem sa ze si sa zlakla. mozno skus pocuvat podcasty AUU TO BOLELO - mne to pomahalo pocuvat o vztahoch iynch a vidiet ze sa da inak a ked som uz prilis zavidela inym ako ziju rozhodla som sa tiez.

Strana
z2