Cítite sa neochránení vo vzťahu? Zdieľajte svoje skúsenosti!
Ako by ste zareagovali na situaciu, ze vas vas priatel nedokaze ochranit pred pripadnou hrozbou?
Situacia:
Vracali sme sa vecer z kina, v takej trochu bocnej ulicke k nam prisiel chlapik a zacal pytat cigaretu. Ked sme povedali, ze nemame, tak nam nedovolil dalej pokracovat v ceste a zacal dalej naliehat, ze mu mame dat aspon peniaze. Asi som sa v ten moment mala otocit a utekat, no zamrzla som... Medzi tym mi chytil ruku a pytal zase peniaze. Pokojne som mu povedala, aby ma pustil, ze sa pozriem do tasky, ale ze tam mam len doklady a vodu. Dalej uz nenaliehal, ani mi nic ine nastastie nechcel vziat, len som mu povedala sorry fakt nic nemam. On na to ze ok, cosi zamrmlal, zanadaval a isiel prec. Ja som sa otocila, ze uteciem, kym je cas, a vtedy som si uvedomila, ze ja som tam vlastne nebola sama. Moj priatel utiekol a vsetko sledoval asi tak z 5tich metrov za mnou... Len tam tak ticho stal cely cas. Neskutocne ma to nastvalo a vynadala som mu kadejako, aj ze ako chlap je uplne k nicomu. Teraz ma to strasne mrzi ale na druhej strane ma to strasne stve... neviem sa cez to preniest. Mam pocit, akoby ta situacia znicila vsetko pekne a vyparil sa pocit ochrany... neviem ani ako to opisat
Asi len potrebujem trochu casu spracovat to...
ja som pozerala akože " pranky" tam nahaňali ludi s lopatou alebo niečim, skryta kamera, štatisticky to dopadlo takto:
a) 1 muž sa postavil pred partnerku a ju poslal za seba, pripraveny zautočiť na agresora
2) väčšina sa otočila, začala utekať, ale zarovno s partnerkou bežali smerom preč
3) par mužov utieklo a nechali ženu na zemi, zduchli jak gafor
Takže tych hrdinov tam bolo absolutne minimum, bol to asi 18ročny chalan
Niektori pomohli aj zo zeme, ked niekto spadol, ale tiež nie každý
čiže zhrnula by som to - nespoliehať sa na chlapa, ale sám na seba
No mne neda k tejto teme nepovedat jednu vec. V poslednych rokoch sa dost razi aj vo vychove trend nulovej agresivity, ked sa deti ucia, ze aj ked ich niekto atakuje, tak nemaju odpovedat nasilim, ale bud to niekomu ist povedat alebo ujst. Aj u nas v skolke, ked moj maly isty cas robil problemy a zaparal do deti, tak som sa pytala uciteliek, ci mu to tie deti vratia, aby videl, ze prekrocil ich hranice. Vraj nie, lebo im sa taketo riesenie veci nepaci, ze nepodporuju agresivitu. No ale podla mna vysledkom su potom takito chlapi. Tu vidim, ze ziadna zena takeho nechce, ale bojim sa, ze v blizkej buducnosti bude taky kazdy druhy.
Ja by som ho uz nechcela. Keby tam bolo nase dieta tak by tiez utiekol? Nestalo by mi to za risk. Okrem toho by ma asi uz nepritahoval po takomto akte. Uz by som to nevidela asi az tak atraktivneho
toto je dosledok chybajucej ZVS ... Z chlapov sa stavaju babovky.
@annamarin Citim to presne tak ako pises posledne dve vety. No zatial nebudem robit urychlene rozhodnutia.
Vies čo mozno ta viem pochopit lebo sa mi stalo pred necelým tyzdnom nieco slabsieho odvaru s mojim priateľom (sme spolu veľmi krátko) a pride mi že taká tá túžba po ňom opadla. Vravím si, že na čo ho potom mám. Na okrasu? Aby mi niekto dal pusu? A to tvoje znie ešte oveľa horšie, to už by som asi nerozdychala. 😄
Haha tak to je riadna padavka čo si, to pošli do kelu. Potrebujes chlapa a nie bábovku 😁
Začala som uvažovať čo by som.robila na tvojom.mieste...sklamanie by bolo.naozaj obrovské a uz by som asi nemala dôveru... On ti to nejako vysvetlil.ze prečo zdrhol? A čo by robil keby ťa tam začali mlátiť alebo niečo horšie? Fuuu...nepríjemná situácia to ti verím
Ja som úprimne takého chlapa ešte nezažila a asi by som s takým nemohla byť. Síce som sa doteraz chvalabohu stále obránila, ale u partnera potrebujem cítiť oporu a ochranu (a o to viac, ak s ním mám rodinu).
Pamätám si na jednom festivale, bol tam motorkársky zraz a jeden obrovský holohlavý ma začal obťažovať. Kamoši, traja chalani (vtedy 20 roční soploši) sa do neho hneď chceli pustiť, bolo im jedno, že okolo stoja ďalší valibuci jeho kamoši. Ale tak ja som mu rázne vysvetlila aj sama.
Alebo raz ma obťažoval a začal obchytkávať jeden silno podgurážený zákazník a neďaleko sedel kamarát, ktorý ma párkrát balil. Normálne si pamätám ako v spomalenom filme, že keď ma ten starý začal ošahávať, ako sa kamoš postavil a ako mu vyskočili svaly a žily na ruke, lebo mu chcel vraziť. Bolo to dosť sexy 😁
Ale ja som mu vrazila skôr, takže nestihol ukázať svoj úder 😂
A to sa mi stalo ešte párkrát, nevýhoda, keď robíš ako čašníčka 😐
Teraz sa smejem a niekedy až desím, aká som bola kedysi ľahkovážna, lebo to nemuselo vôbec dopadnúť dobre.
Za mňa, ak chceš pokračovať vo vzťahu, jednak sa s ním porozprávaj, o tom, ako sa cítiš, ako si to celé vnímala a choďte obaja na kurz sebaobrany. Pomôže to vášmu vzťahu, jeho sebadôvere a a tvojmu asi všetkému.
Držím palce ❤️
Ja beriem, ze z troch reakcii utek-utok-zamrznutie je ten typ s reakciou utek.
Ale co mi pride uplne na hlavu, je to, ze po par metroch zastal a situaciu iba z bezpecia sledoval. Ani uplne neusiel, ale ani sa nevratil (ze sa po par metroch paniky spamata, ze ta tam predsa nemoze nechat samotnu a vrati sa na pomoc).
Keby utiekol, no budiz, je to typ utek (zachran sa, kto mozes, kazdy za seba), aspon to viem a dam mu zbohom. Chapala by som ho, ale u mna by tymto skoncil.
Ale toto mi pride navrch k tomu sebecke, vypocitave. Odbehol a pockal na vyvoj situacie, ci sa mu oplatil utekat dalej, alebo si poradis a mozete pokracovat dalej akoby nic. Pripadne ti este cestou porozprava, ako sa zlakol a ty ho utesis/ukludnis a doma mu uvaris horuci grog a das deku, aby sa spamatal z toho stresu.
Myslím si, že ťa až tak moc nemiluje. Bohužiaľ.
Ono clovek nikdy nevie ako sa zachova v takejto situacii, takze sudit nejdem. Myslim ze dieta by som chranila svojim zivotom, ale to je ine. Neviem ci by som chranila muza. Mne by nevadilo ze sa nezachoval ako chlap (nepotrebujem muza ochrancu), ale vadilo by mi ze sa nezachoval ako partner. Od toho urcite ocakavam ze si v tazkych chvilach pomozeme. Ale ako vravim, neviem ci by som pomahala ja v podobnej situacii.
V mojich ociach by klesol, aj ked zavisi, ci by to bol fakt len jednorazovy skrat, alebo by sa spraval ako zbabelec a sebec pri kazdej vyhrotenej situacie.
@andreatytler ci by si chranila muza?😆to myslis ako rodova rovnost nadovsetko,hej?😅a zachovat sa ako muz a zachovat sa ako partner je aky rozdiel?
Akého mal tvoj pristeľ otca? Nebil ho? Nezažil nejakú veľmi zlú situáciu keď takto reaguje?
@omama40 ved aj zena vie branit muza, resp mat minimalne vhodne reakcie, aby muzovi pomohla zo situacie....castokrat totiz utocnik nie je jeden...ja si dokonca nepamatam zo svojho zivota ani jednu situaciu, kde by bol utocnik jeden... ujst aj ako zena a nechat tam muza ...no ja by som nemohla... a nikdy som to ani nespravila... podla mna bud to v sebe clovek ma taku tu ochranarsku vlastnost alebo nema a ma moznost si ju mozno vypestovat... ale ja som jedna zo zien, ktora ked vidi aj na ulici ako je ublizovane slabsiemu uplne cudziemu cloveku, tak neprejdem okolo ani neuteciem... ci je to mudre ? neviem...ci to pomohlo ludom a malo stastny koniec? zatial ano...moj manzel sa sprava rovnako a bola to vlastnost, ktoru som hladala u muza, s ktorym mam zit.... ja si jednoducho ani neviem predstavit, ze by ma hocikto z mojich kamaratov a rodiny, nielen manzel, nechali takto ako tam autorka ostala stat
@omama40 No ano, chranila. Nie tak ako by som chranila dieta, ze by som sa postavila medzi nasilnika a muza a chranila ho telom, ale ostala by som s muzom a snazila sa pomoct zpacifikovat nasilnika. Dvaja maju vacsie sance premoct jedneho.
Zachovat sa ako chlap je stereoptyp. Nie kazdy muz je hr do bitky. Mne by nevadilo mat muza ktory sa vyhyba fyzickej konfrontacii. Ale ako partner musi stat pri mne. Ak sa nevie bit, kludne nech utecie ale nech ma taha so sebou. Nemoze ma nechat v nebezpecenstve samu. To by spravny partner nemal urobit. Len clovek nikdy nevie ako zareaguje v ohrozeni zivota. Mozno pud sebazachovy je vacsi ako laska k partnerovi.
Nuz, po 4r vzťahu by som určite nebola hr-br do rozchodu, ale myslím si, že by to bol začiatok konca..
To sklamanie z toho, že sa na mňa vykašľal, dokonca v podstate v situácii kedy ani nešlo o priame ohrozenie zivota, by zostalo zapísané v mojom podvedomí a myslím, že by s istotou rozozralo moje city...
@andreatytler aké ohrozenie života?
Ak by išlo o to, myslím, že tento zbabelec by už bol od nej 5km a nie 5m..
Toto bola len nepríjemná situácia. Ako by sa zachoval, keby naozaj ide o život?
Sú ľudia, ktorí ťa podhodia násilníkovi, aby si zachránili vlastný krk. Bála by som sa, že je jedným z nich...
Zažila som situácie, kedy sa ma môj muž zastal - neviem si predstaviť, že by ušiel a nechal ma napospas a viem, že keby on alebo deti potrebovali pomoc, tak by som ich tiež bránila. Autorka ja by som sa s takým zbabelým chlapom necítila bezpečne, a neustále by som mala v mysli, že keby niečo tak som v tom sama, bez opory/ pomoci od neho. Veď ani len na políciu nezavolal, nič len ušiel a zamrzol...Ak neochránil teba akoby sa zachoval keby ste mali deti, aj od detí by ušiel a nechal ich tak? Nedokázala by som byť vo vzťahu s takým mužom.
Jedna vec je, že teoretizovat o situácii vie každý, ak sa v nej ešte neocitol, tak ani dvojmetrový drevorubač nevie potvrdiť, ako by sa v skutočnosti zachoval, či by nemal skrat. Takže dá sa o tom diskutovať a dať vzťahu šancu. Druha vec je, že po takom zážitku už by ma muž nepriťahoval, nevzrusoval, stratil by pozícii samca v podstate, keď to tak mám povedať. Ako kamarátka by mi prišiel. Myslím, že ani keby som sa veľmi snažila aby ma znova priťahoval, nedokázala by to vypnúť.
Mňa by to mrzelo keby niekto zdrhne a nechá ma takto v nepríjemnej situácii, to je jedno či frajer alebo kamoš/kamoska.
Už sa mi podobná situácia stala a kamoska sa hneď do obtazovatela pustila, aj sa stiahol ked sme boli na neho dve. Tak isto ja ked vidím ze takéto indivídum niekoho obťažuje zakročím
On sa bal. Zdrhol. Nechal ta tam samu. Keby ta ten chlapik realne ohrozil tiez by sa len prizeral?
Lebo on sa bal?!
A ty si sa nebala?
Prepac ale to tak moj 10rocny syn….
@beronsche Tak to je subjektivne co clovek povazuje za ohrozenie zivota.
Ja som bojko a hlavne ked som v noci sama. Raz ked som takto bola sama, tak mi po polnoci niekto velmi silno zabuchal na vchodove dvere. Ja som bola na 100% presvedcena ze som v ohrozeni zivota. Taky adrenalinovy rush som v zivote nezazila. Ukazalo sa ze to bola donaska pizze pre suseda. Donasatel si splietol adressu.
Ale suhlasim ze su ludia ktori ta pouziju ako zivy stit v nebezpecenstve a tiez si myslim ze pratel autorky je jeden z nich. Len ho nemozem sudit, lebo neviem ako by som reagovala ja v takej situacii. Aj ked logicky mi z toho vychadza ze by som neusla, kedze niekde za rohom by som bola sama a ako uz niekto povedal, nasilnici su castokrat viaceri, tak by som radsej ostala s partnerom a celila nebezpecenstvu spolu, alebo asi napravdepodobnejsie by som ho tahala prec.
Mne napadlo po prečítaní autorkinho príspevku jeden výraz - ťuťmák
Charakter človeka spoznáš v krízových situáciách, nie keď je všetko OK.

Ja by som povedala okej,tak ja si najdem frajerku