Čo ďalej s 90-ročnou babkou?
Ahojte,
Chcela by som sa poradit,popripade si precitat vase realne skusenosti..v skratke opisem..
Mame temer 90r babku,po smrti dedka zije sama v 2 izbovom byte,moj otec chodi aj s mamou denne k nej.robia jej nakupy,upratuju,nosia varenu stravu,vyprate pradlo,kupuju lieky,chodia ju poumyvat,mamina jej chodi davat natacky ak chce uces,otec ju vozi k lekarom ked treba.babka ma biedny dochodok,preto jej vsetko financuju,a dochodok ma len pre svoju potrebu "ak by nieco chcela".babka vsak cely dochodok dokaze rozflakat behom tyzdna,doslova na hluposti.keby moze,pretelefonuje majland,vola kade tade aj z pevnej aj z mobilu.od susedov si dava potajme kupovat sladkosti/kolace,vsetko sama zje a potom v noci rodicom vyvolava ze jej je zle,nech volaju zachranku lebo umiera.vsetko co jej nasi uvaria necha pokazit,nic nezje vsetko ofrfle,pritom jej varia na zelanie.lieky ktore ma jest nezje,zje hluposti hala bala,potom vola nasim ze hnackuje.lieky na hnacku si vsak neda.naobjednava si vysetrenia ktore jej netreba,nikomu nic nepovie a ide si taxikom.stale ma utkvelu predstavu ze umiera,ze ma rakovinu,a nik jej nechce pomoct. Z domu nevychadza ani na prechadzky,ludia ju vraj obtazuju,slnko svieti-je zle,nesvieti-je zle..dohovor nepomaha,telefonov sa nechce vzdat.jej zivot je tv a slager kanal.
Rodicia jej chceli vybavit opatrovatelku,aspon na doobedie,nech ma aspon spolocnost,popripade by dohliadla na jedlo aj lieky,kym oni pridu z prace k nej.to babka odmieta.rodicia ju chceli k sebe-to tiez odmietla lebo ju vraj budu obtazovat.domov dochodcov takisto odmieta..
Co sa da robit v takomto pripade?ludia aj lekari sa na nu stazuju,lebo akonahle otec od nej odide,telefonuje hocikomu,obtazuje,dava si robit nakupy potravin,ktore realne ani nespotrebuje.lekarom skaredo nadava do telefonu,ze jej nechcu pomoct.nevie sa zmierit s vekom,stale chce behat ako mladica,barlu nechce pouzivat tak uz par x padla doma.
Rodicia uz su zufali z nej,s nicim nesuhlasi,aj chce spolocnost ale aj ju ludia obtazuju.
je mozne ju umiestnit do zariadenia napriek jej nesuhlasu?hlava jej uz nefunguje,hocikomu skaredo vynada ked nema dobru naladu,zacina uz demencia..vnucata ani pravnucata k sebe nepusti,aby sme ju vraj nenakazili bacilmi.
@panonia babke sa robia nakupy,kupi sa jej co si rozkaze popripade co si zakruzkuje v letaku.do obchodu ist nechce a ani nevladze,kedze by mala chodit o barle ale odmieta ju,lebo vraj to je na hanbu 🤦♀️a ona nebude chodit ako chudera.. jej slova..
Lenze kedze ma gastro problemy a mala by drzat dietu a nejest take veci ako cokolada alebo jedla so smotanou,alebo napr.kiwi alebo ceresne..cize logicky,rodicia jej to nekupia,tak si to da ona niekomu kupit,zje to naraz,a potom ma tazkosti..
My s bratom zijeme daleko,on mimo SR,ja vyse 100 km od nich,mam 2 male deti,z toho jedno babatko,neda sa mi chodit viac x do tyzdna vypomahat,toboz ked nas babka odmieta..telefonicky s nou komunikujeme,to by vedela hodiny rozpravat,osobne zial nechce..
Presne toto mi je jasné, že nie v každej rodine je tento model možný. A hlavne babka tu môže byť ešte 10 rokov ale aj iba pár týždňov, dní. A potom by sa veľmi ťažko hľadala práca keď je človek pár rokov pred dôchodkom
@matullienka ved prave,len tu ani nieje moznost ju doopatrovat doma lebo odmieta.ani k nej sa nemoze hocikedy ist,vela x sa stalo ze otec isiel k nej,a ona mu odmietla otvorit lebo ze teraz nema nanho naladu a ide jej Slager 😃.odisiel (byvaju 5 min autom od nej),po hodine mu volala ze teraz uz moze prist 🤦♀️a toto sa stava casto,proste da kluc z vnutra,retiazku,vypeckuje tv a nepocuje,neotvara..
Mobil dať len na kredit 10 eur, nabíjací kredit,...
Ak robí takéto naprieky (neotvorí dvere lebo jej ide šláger), vypeckuje tv tak obťažuje aj susedov, cize to je na psychiatra....kúpiť len jedlo, len toľko čo zje
Citam co pises....toto staci povedat lekarovi a bude zbavena svojpravnosti..
Treba navštíviť s babkou gero psychiatra, lebo toto je už začínajúca demencie.Ak babka bola aj v mladšom veku ťažšia povaha, tak teraz s diagnózou to bude s ňou ťažké.
@anna777115 babka bola odjakziva tazka povaha,s dedkom vela priatelov nemali...
Tak naozaj týždeň na psychiatrii nech jej nastavia liečbu a chodiť jej dávať lieky
Nepoteším ťa, bez jej súhlasu nič nevybavite. Moja babka má parkisona, alzheimera a demenciu...to ti poviem že to je tutovkova kombinácia. Lenže okrem toho že v noci stále balí, všetko prekladá, už párkrát odišla. Má 3 dcéry, jedna bez kontaktu, druhá odmieta jej akúkoľvek diagnózu a moja mamina sa o ňu starala nonstop - toto som zatrhla, pol roka sme vybavovali papiere - kvôli diagnózam ju stojí domov menej, našli sme vhodný domov a mamina babku spracovala a papiere podpísala - nie, nič nešlo nátlakom ale možno sme mali "šťastie" že o babku sa starala doobeda moja sesternica (nerobila to zadarmo, moja mama ju platila)a babka z nej a jej správania k nej bola už vynervovana. Čiže verím že v istej chvíli by ste ju "zlomili" veď by tam sa o ňu starali, vyvarali jej, atď - netvrdím že klam, ale sľub to čo má rada. Asi nemusím hovoriť že babka je v domove rok a pol, jej stav je raz lepší, raz horší (tie choroby reagujú aj kľudne na počasie). Asi nemusím hovoriť že o realite nemá žiadnu predstavu. Keď ju navštívime, stále rozpráva že práve bola v robote - žije v realite spred 40-50rokov ale nikto jej to neberie, moja mamina pri nej netrpí a o babku je perfektné postarané. Mamina ju navštevuje každý týždeň. Len teda babka už nikdy lepšie nebude. Má 82 a cca 6 rokov to ide dole vodou - nečakáme zázraky ale nech v domove dožije a nie že odíde z domu a niekde sa stratí, zamrzne, odpadne....
@saxana000 nemuslim si, ze je take lahke zbavit svojpravnosti cloveka plne funkcneho, rozpravajuceho - velmi lahko si to predstavujes. Je to komplikovany a zdlhavy proces
@elizabet173 toto som myslela.zle.som.to napisala.. s tym co babka vystraja by mala byt umiestnena do zariadenia s 24h starostlivostou..ona sa pozamyka zabudne ze pustila plyn a susedia vyletia do.luftu.dakujem pekne
Babke treba vymeniť zámok na dverách za taký, že aj keď má kľúčik vo dverách tak zvonku sa vždy dá odomknúť. To je prvé čo by som urobila
@saxana000 ale bez podpisu babky ti ju tam nikto nevezme pokial nie je uplne mimo - cize skupina 5 sa mi zda ze to bola, co su uplne odkazani na 24/7 starostlivost len v tom pripade ti ju tam supnu. Pokial sa nic nestalo a babka je sice oplzla a zla, ale sebestacna a dokaze sa slovne ubranit tak ju do toho zariadenia nasilu nedostanes
@matullienka a nastavit vnutorny kamerovy system - v dnesnej dobe je to otazka zo par stovak aby videli co babka vystraja, pripadne sa s nou dokazali cez ten system aj komunikovat - aby ona nemusela ani prijat hovor
@prasiatko30 áno ja by som jej tam veru niečo šupla hlavne aby človek vedel skontrolovať či je v poriadku bez toho aby tam šiel
@matullienka vsak teraz s alexou a zopar malymi kamerami rozmiestnenymi po byte na strategickych bodoch - kupelna, kuchyna a pod - co sa daju aj pohybovat, a mas babku pod kontrolou nemusis behat ku nej len preto ze babka nema naladu s niekym komunikovat a neberie telefon. A to s tym zamkom je tiez jedna z veci co by mali urobit aby mali vzdy pristup do bytu aj ked by sa nieco stalo
A nainstalovat detector dymu a vody v kupelke a v kuchyni
@prasiatko30 ten detektor dymu je fajn, mne ho muž nainštaloval na strop v kuchyni, kokos prihorelo mi mäso a ten debil začal vrieskať na celú bytovku a ja som ani zo stola nedociahla ho vypnúť. Musel prísť sused a vypnúť ho. Celá bytovka vedela, že mi niečo prihorelo 🤣🤦🙈
@matullienka 😂😂😂
@prasiatko30 v dome ho máme tiež v každej izbe, už len čakám kedy mi začne vrieskať keď zakurujem v krbe
@matullienka ja som ho musela znicit lebo nic ine nerobil len piskal ako blby ked som ruru otvoirla vydrzala som to asi 7 rokov potom to uz neprezil
Zvýšte hej paušál na nekonečne hovory, aby pretelefonovali “len” xy eur. A asi sama vieš, že lepšie to nebude. Ja by som šla tiež formou opatrovateľky. Pokial sú v svojej práci doma, iste sa už s podobnými vymyselnickami stretli.
@palicka ona pausal nema,ma na kredit.vzdy ale niekoho uprosi,aby jej dobil...
Odmieta opatrovatelku,uz pri dedkovi sme mali a odmietla ju vpustit do bytu,vyvadzala neskutocne vtedy
Treba aj susedom a ostatným ľuďom povedať, že pokiaľ jej budú kupovať nebudete to preplácať teda ak jej hospodári s peniazmi niekto z rodiny. Pri dnešných cenách jej nikto len tak kupovať nebude
@matullienka nik jej nehospodari s peniazmi,my jej poplatime ucty,byvanie,lieky,nakupy.svoj dochodok ma pre vlastnu potrebu (kadernicka,kredit,oblecenie..),a z neho si plati tie maskrty co si dava kupovat.len uz nevieme kto jej to nosi,lebo otec uz bol za kazdym po celej bytovke.ci uz sa nepriznali alebo ozaj niekto mimo domu jej to nosi,to nevieme😏
Keď dôchodok rozfláka za týždeň, tak treba zmeniť finacovanie. Z dôchodku nech jej rovno odpočítajú energie, náklady na bývanie, tak jej ostane menej na rozflákanie. Aj tak zvyšok jej platíte.
Mali sme prípad, že susedia zneužívali nepríčetnosť človeka a chodili si nenávratne požičiavať, lebo už sa na to zabudlo že si požičali. Aj ten čo jej kupuje maškrty ju môže klamať.
@maranco ked jej vezmeme peniaze,tak sa obavam co nastane..uz teraz cudzim ludom vyplakava,ze ostala na starobu ako zobrak,ze je smrtelne chora a nik jej nechce pomoct,ze nema peniaze na liecbu a podobne zvasty.a najviac ma dozralo ked sa susedom stazovala,ze sa o nu nezaujimame,ze vnucence ju chcu obrat o majetok..lenze zabudla spomenut,ze ja napr.s 2 malymi detmi nemozem merat vyse 100km aby som ju prisla navstivit a ona mi bud neotvori dvere lebo nieje pre nu vhodny cas,alebo nam dovoli vojst max na 5-10 min,pritom nas stihne dourazat aky sme tlsti,alebo decka nevychovane (3 m babatko a temer 2 rocne dieta),a vzapati sa pyta ci uz pojdeme prec 🙈
Nikto ju nezneuziva,ona sama si narozkazuje drahe veci,lebo bio je naj,lebo slovensky pestovatelia su naj,a ona sa nechce otravit potravinami z dovozu..proste nema pojem o hodnote penazi.

Tak tu by pomohlo ľudovo povedané zbaviť svojprávnosti.
U nás sa doopatrovala prababka do veku89r, ale ona prišla bývať k nám ale aj tak to nebolo ľahké, dedko s rakovinou a Parkinsonom veku 82r ale vždy býval snami, a druhá babka s ťažkou demenciou a ďal dg. do veku 86r. To bolo najdlhšie a najťažšie,tiež prišla k nám bývať tak že moji rodičia boli cez deň v práci, len si dali žiadosť a posunutie pracovného času. Tak bola v skutočnosti sama doma 2x po 1,5hod.